Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπογραφή από αρχιτέκτονα μηχανικό σε εξαρτημένο τοπογραφικό


Recommended Posts

6 ώρες πριν, Steelman said:

Το ότι υπάρχει η δυνατότητα σύνταξης τοπογραφικού από άλλη ειδικότητα μηχανικού, ...

Να υποθέσω ότι εννοείς Τοπογράφου Μηχανικού που αν μη τι άλλο είναι και το κύριο αντικείμενο σπουδών και ενασχόλησης τους και έχει και τον τίτλο στην τελική ….

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, Steelman said:

Το ότι υπάρχει η δυνατότητα σύνταξης τοπογραφικού από άλλη ειδικότητα μηχανικού, νομίζω περιγράφει την τραγική κατάσταση στην Ελλάδα σε ότι αφορά τα επ. δικαιώματα. Συγνώμη για το off topic, αλλά διαβάζοντας όλα τα παραπάνω η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα μαζί.

Η υπογραφή συνεπάγεται μαζί με την αμοιβή και την ανάληψη όλων των ευθυνών οπότε ο καθένας ζυγίζει τις γνώσεις και τις δυνάμεις του και αναλόγως πράττει. Πολλοί συνάδελφοι έχουν το επαγγελματικό δικαίωμα πλην όμως δεν αναλαμβάνουν τοπογραφική μελέτη, όπως άλλοι δεν αναλαμβάνουν πχ εγκαταστάσεις μέχρι του ορίου ισχύος κλπ. Οι περισσότεροι συνάδελφοι συνεργαζόμαστε στενά με τοπογράφους μηχανικούς και έχουμε την πλήρη εποπτεία του τοπογραφικού μας και των όρων δόμησης, δήλωσης αρτιότητας κλπ τα οποία υπογράφουμε.  Σε πιο σύνθετες περιπτώσεις το πεδίο ανήκει αποκλειστικά στους συναδέλφους ΑΤΜ (βλ. νήμα με περιπτώσεις αναδασμών κλπ) και στην πράξη αυτό συνήθως συμβαίνει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 11/5/2018 at 6:07 ΜΜ, ppanag said:

Κατ' αρχάς η Α/Φ από μόνη της είναι παραμορφωμένη λόγω προοπτικής και δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ως προβολή σε επίπεδο.... πόσο μάλλον που πλέον δεν μας αρκεί η προβολή σε επίπεδο και χρησιμοποιούμε και διορθωτικούς συντελεστές για να προσεγγίσουμε και την καμπυλότητα της γης...

 

Σωστός, αλλά κάμποσα posts τώρα, ο jedi.Yannis όταν λέει Α/Φ εννοεί τους ορθοφωτοχάρτες του Κτηματολογίου.

 

On 11/5/2018 at 3:11 ΜΜ, jedi.Yannis said:

 

Συνάδελφε, καταρχάς μην ξαναπείς για δύο συστήματα συντεταγμένων (ΕΓΣΑ & ΑΦ) και διπλά σετ συντεταγμένων, το έχεις πει κάμποσες φορές μέχρι τώρα και έχει μουδιάσει το κεφάλι μου. :shock:

Σοβαρά τώρα, ας βάλουμε στην άκρη το θέμα της υπογραφής για λίγο. Και εσύ και όλοι μας, ανεξαρτήτου ειδικότητας, ξαφνικά έχουμε βρεθεί μπροστά σε ένα σωρό geoportals - online GIS - κλπ, κλπ. Στα γρήγορα, να κάνουμε κάποια πράγματα λιανά:

  • είναι κάμποσα, ξεφυτρώνουν διαρκώς: (βλ. http://msa.ypeka.gr/, και http://www.rae.gr/geo/, και καμιά 10αριά ακόμα έχω πρόχειρα κατά νου, το internet να'ναι καλά και τα κονδύλια της ΕΕ, κάθε υπηρεσία/οργανισμός/ΝΠΔΔ ετοιμάζει και ένα, χώρια τα clouds),
  • σύστημα συντεταγμένων: ΕΓΣΑ 87 ή/και WGS84 για να παίζει κάποιος με KML & Google Earth, ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ,
  • όλα έχουν την ίδια δομή: κάτι για χαλί/υπόβαθρο, και την πληροφορία που θέλουν να (απο)δώσουν, σε layers
  • υπόβαθρα είναι καμιά 10αριά: Ορθοφωτοχάρτες Κτηματολογίου (1945/1946, 2007-2009, νέο 2010 απ' ότι είδα), Google (Satellite, Roads, Hybrid), OpenStreetMaps έτσι για αρχή. Το καθένα, με την δική του ακρίβεια.
  • πληροφορία, ό,τι μπορείς να φανταστείς, πάλι με την δική του ακρίβεια, χαμένη στα ψιλά γράμματα. π.χ., στα δασικά που ανέφερες, κανείς δεν το είπε αλλά όλες οι γραμμές των δασικών και των αναδασωτέων (συν τα όρια των οικισμών), όλα τους διαγράμματα σε 5000αρα της ΓΥΣ ήταν, κλπ κλπ

Οπότε, έχε πάντα κατά νου, δεν είναι πανάκεια, δεν κάνουν για όλες τις δουλειές. Δεν πας να πάρεις polyline ενός ΟΤ από το msa.ypeka.gr για να χαράξεις ρυμοτομική γραμμή, θα σπάσεις τα μούτρα σου.

Καλημέρα σε όλους.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Jedi Yanis μήπως αναφέρεσαι στο   απόσπασμα μεγέθους Α4 που εκτυπώνεις από τον ιστότοπο του  κτηματολογίου  και έχει πάνω το περίγραμμα και τις συντεταγμένες της έκτασης  ?

Γιατί κάποιες υπηρεσίες πχ Δήμοι για εκμισθώσεις παραλίας ζητάνε να φαίνεται η έκταση πάνω σε αυτό.

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

dsworks δεν εχει μουδιασει μονο το δικο σου κεφαλι αλλα, οπως διαβαζω, πολλων εδω μεσα.

Προσφατα μου ζητηθηκε να εκτυπωσω πολυγωνα πανω σε υποβαθρο google maps και φυσικα ειχαν αποκλισεις 1.5-2μ. Ο jedi ειναι σα να μας λεει (εγω ετσι το καταλαβαινω) να μην παρεις υποψιν σου τις συντεταγμενες της εξαρτησης σου αλλα να θεωρησεις ως "σωστες" τις συντεταγμενες του υποβαθρου!!!!!! Με οτι συνεπαγεται αυτο. Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι για ποιο λογο δεν κανει το αντιστροφο, δηλαδη να γεωαναφερει οσο μπορει το κακιστο υποβαθρο που εχει ως προς τη σωστη του εξαρτηση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το «μουδιάσει» σαφώς είναι χάριν αστείου, κάθε άποψη είναι σεβαστή.

Κατά τ'άλλα, με αυτές τις πλατφόρμες, όπως και με τα GPS κάποιες φορές, νομίζεις ότι είσαι σωστός/ακριβής. Αλλά δεν είσαι.

Link to comment
Share on other sites

On 5/20/2018 at 3:51 ΜΜ, jojo said:

 Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι για ποιο λογο δεν κανει το αντιστροφο, δηλαδη να γεωαναφερει οσο μπορει το κακιστο υποβαθρο που εχει ως προς τη σωστη του εξαρτηση.

Αυτό κάνω. Δεν είπα ποτέ ότι αντί για εξάρτηση στην ύπαιθρο, θα πρέπει να κάνουμε εξάρτηση (πόσο μάλλον τοπογραφικό) από το κάθε υπόβαθρο. Απλά σημείωσα ότι συχνά μας ζητάνε επιπλέον, εκτός της εξάρτησης, και όλα τα παραπάνω στα διάφορα υπόβαθρα (δεν ήξερα ότι έχουν βγει τόσα πολλά dsworks). Το παραθέτω, δίπλα, σε μιαν άκρη. Ούτε το δηλώνω σαν εξάρτηση, ούτε τίποτα παρόμοιο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το νέο Δ.Σ. του συλλόγου των Τοπογράφων  (που ακόμη δεν μάθαμε τα αποτελέσματα των εκλογών...! Αυτό είναι ένα άλλο Θέμα) μαζύ και με τους αργόσχολους του ΤΕΕ να ασχοληθούν σοβαρά (όμως ΣΟΒΑΡΑ) με το θέμα αυτό. Πρέπει αυτό το θέμα να τελειώσει μια για πάντα. Ας συνεργαστούν με τους συν. της Καβάλας που έχουν και την ...κερδισμένη εμπειρία των δικαστηρίων πάνω σ' αυτό το θέμα. Όλοι νομίζουν πως με ένα GPS έχεις καλή εξάρτηση και ....."βουρ"!

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Να ρωτήσω πάλι την αρχική ερώτηση του τίτλου Υπογραφή από αρχιτέκτονα μηχανικό σε εξαρτημένο τοπογραφικό. Τελικά μπορεί να υπογράψει σήμερα Αρχιτέκτονας το τοπογραφικό Σχέδιο ?

Link to comment
Share on other sites

Όπως έχουν διατυπώσει το ΠΔ, μπορείς να σχεδιάσεις πάνω σε παλιό τοπογραφικό. Δεν έχεις δικαίωμα να κάνεις νέο, εξ αρχής. Δεν γίνεται διάκριση για εξάρτηση ή όχι.
Επίσης δεν διευκρινίζεται ο βαθμός επέμβασης και σε τι μπορείς να επέμβεις. Σίγουρα μπορείς να προστέσεις και να αφαιρέσεις κτίσματα και κατασκευές, να ορίσεις χωρίσματα κλπ.
Μπορείς να βάλεις και άλλα γεωγραφικά δεδομένα, εφόσον έχει σταθερά στοιχεία και κάνεις αναφορά σε τέτοια από προηγούμενο τοπογραφικό.

Όπως έχουν διατυπώσει το αρχικό ΦΕΚ, μπορείς επίσης να υπογράψεις ότι μπορείς μπορεί να παραχθεί σαν μελέτη από τις σπουδές σου, με βάση επιτροπές οι οποίες δεν έχουν συσταθεί τα τελευταία 5 χρόνια που έχει βγει το ΦΕΚ.

Σύμφωνα με τον τρόπο έκδοσης αδειών του 1983, το ΔΚ και το τοπογραφικό περιλαμβάνουν τα ίδια στοιχεία ως προς το αντικείμενο και είναι ανεξάρτητες μελέτες.

Αν συνδιάσεις ότι ΔΚ μπορείς να υπογράψεις, γιατί είναι τμήμα της αρχιτεκτονικής μελέτης, και ότι αυτά που υπογράφεις τα ξέρεις από το πρόγραμμα σπουδών, τότε από το πρόγραμμα σπουδών μπορείς να κάνεις τοπογραφικά.

Αυτό δεν θα το δεχτούν υπηρεσίες όμως και θα ταλαιπωρηθείς. Καλύτερα να συνεργαστείς με ΠΜ, ΑΤΜ κλπ, που έχουν δικαίωμα υπογραφής από το ΠΔ και να περιμένεις για μελλοντικά τοπογραφικά, όταν και αν γίνουν οι επιτροπές, μήπως και ξεκαθαρίσει το τοπίο.
 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.