Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 2 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Αν η άδεια έχει εκδοθεί με ψευδές διάγραμμα, είναι ανακλητέα. Συνεπώς, για να κοιμάσαι ήσυχος, θέωρησε ότι δεν υπάρχει άδεια και κάνε υπαγωγή. Στην τεχν. έκθεση θα αναφέρεις το ιστορικό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 421
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  Αφου δεν ηταν "παραχωρηθεν" απο το Δημοσιο, δεν ισχυε η παρεκκλιση που ειχε επικαλεσθει προς εκδοση αδειας, αρα η αδεια δεν ειναι  "συννομη"

Ισχυουν οσα προείπε ο τετρις

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ούτως ή άλλως το ακίνητο έχει κάποιες μικροαυθαιρεσίες που θέλουν τακτοποίηση οπότε το πρόστιμο είναι το ίδιο. Θα το εντάξω όλο ως προ του '75 για να είμαι καλυμμένος και ως προς τον μελλοντικό αγοραστή.

Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Εάν επιλεγεί να αγνοηθεί η ύπαρξη του (απολεσθέντος) παραχωρητηρίου, τότε παύουν να ισχύουν και τα ευεργετήματα (π.χ. οικοδομησιμότητα) που απορρέουν από αυτό.
Ο παρακάτω σύνδεσμος θα σου φανεί χρήσιμος:
Αίτηση για αντίγραφο παραχωρητηρίου — Περιφέρεια Κρήτης

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ, ούτως ή άλλως και να βρεθεί το παραχωρητήριο, σήμερα το ακίνητο είναι μη οικοδομήσιμο γιατί ρυμοτομείται απο το σχέδιο και χάνει την δυνατότητα αυτή σύμφωνα με το αρθ.8 του ΝΟΚ. Το έχω κουβεντιάσει πολλές φορές με πολεοδομία και ισχύει σίγουρα αυτό.

Εμένα το μόνο μου "'άγχος" ήταν αν θεωρείται έγκυρη η άδεια ή όχι.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Σε περίπτωση οριζόντιας ιδιοκτησίας υπάρχει απώλεια φακέλου Ο.Α. (εκδόθηκε πριν το ΠΔ του 1983) και σύμφωνα με τα σχέδια της σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησίας υπάρχουν αυθαιρεσίες (τροποποίηση ανοιγμάτων, διαφορετική διαμερισμάτωση, λοιπές παραβάσεις κλπ.) Παράλληλα, η υφιστάμενη κατάσταση όλης της οικοδομής δεν ταυτίζεται με την σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, καθώς υπάρχουν ιδιοκτησίες που έχουν συνενωθεί και άλλες που έχουν διαχωριστεί σε περισσότερες.

Για να γίνει τακτοποίηση των αυθαιρεσιών (και στη συνέχεια ανασύσταση του φακέλου) μπορώ να χρησιμοποιήσω τις συναινέσεις βάσει της αρχικής σύστασης για να εξασφαλίσω >50% και μετά οι ιδιοκτήτες να προβούν σε τροποποίηση; Είναι προτιμότερο να κάνω αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης, μετά τροποποίηση σύστασης και ύστερα τακτοποίηση;

Link to comment
Share on other sites

Ο έλεγχος του ακινήτου γίνεται με βάση τα εγκεκριμένα σχέδια που προσαρτώνται στην οικοδομική άδεια και όχι με τα σχέδια της ΠΣΟΙ. Τα σχέδια της ΠΣΟΙ χρειάζονται μόνο για την διαπίστωση ενδεχόμενης διαφορετικής διαμερισμάτωσης. Η αναφορά που γίνεται στο νόμο σχετικά με την χρήση σχεδίων ΠΣΟΙ  έχει να κάνει με την διευκόλυνσή μας, όταν η κάτοψη της ΠΣΟΙ και η υφιστάμενη κατάσταση ταυτίζονται, ώστε να μην χρειάζεται να ξανασυνταχθεί σχέδιο κάτοψης.

Για τις συναινέσεις που αναφέρεις δεν γίνεται κατανοητό το ερωτημά σου. Κάπου με όλα όσα ρωτάς δείχνεις μια σύγχυση για την όλη διαδικασία. Για παράδειγμα, η τροποποίηση της σύστασης απαιτεί σύνταξη ΗΤΚ και προφανώς πλήρη νομιμότητα. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Από την στιγμή που δεν υπάρχουν σχέδια Ο.Α. λόγω απώλειας φακέλου θεωρώ πως πριν την ανασύσταση θα πρέπει να κάνω τακτοποίηση με ό,τι έχω διαθέσιμο αναγκαστικά, καθώς υπάρχουν ΥΔΟΜ που το δέχονται. Αλλιώς σε περίπτωση μόνο ύπαρξης σχεδίων ΣΟΙ δεν θα κάνω καμία τακτοποίηση και κατευθείαν αποτυπώσεις (κατόψεις, τοπογραφικό, δ/μα κάλυψης κλπ) για την ανασύσταση φακέλου;

Το ερώτημά μου έχει να κάνει πως να εξασφαλίσω το >50% συναίνεσης εάν έκανα τακτοποίηση σε κοινόχρηστους χώρους από την στιγμή που δεν υπάρχει σωστή ΣΟΙ και αν θα πρέπει να προηγηθεί η τροποποίηση σύστασης πριν από οποιαδήποτε άλλη πολεοδομική διαδικασία.

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορείς να κάνεις τακτοποίηση εάν δεν διαθέτεις φάκελο με εγκεκριμένα σχέδια ή αν δεν έχεις κάνει πρώτα ανασύσταση φακέλου.  Πρώτα θα κάνεις ανασύσταση (αφού από ότι φαίνεται η συνιδιοκτήτες έχουν συμφωνήσει) και μετά υπαγωγή αυθαιρεσιών.

Από την στιγμή που αποφασίζεται από την γενική συνέλευση της πολυκατοικίας με το 100% των ψήφων να γίνει τροποποίηση της ΠΣΟΙ, θα σου δοθούν και οι αντίστοιχες εξουσιοδοτήσεις-αναθέσεις. Οι κοινόχρηστοι χώροι της οικοδομής θα υπαχθούν σε ξεχωριστή δήλωση, οπως το ίδιο θα γίνει (ήτοι ξεχωριστή ιδιοκτησία) κατά την σύνταξη της ΗΤΚ.

Για τις περιπτώσεις καταπάτησης Κ.Χ από Ο.Ι θα διαβάσεις προσεκτικά το άρθρο 98 του νόμου.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Εφόσον γίνει πρώτα η ανασύσταση, όπου θα αποτυπώνεται η πραγματική-υφιστάμενη κατάσταση, μπορώ μετά να κάνω ρύθμιση αυθαιρέτων; Αφού τα σχέδια της ανασύστασης θα είναι τα σωστά θα χρειάζεται τακτοποίηση;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.