Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

Καλησπέρα, 

Σε ακίνητο με άδεια προ του '75, έχω τις εξής καταγραφές που με προβληματίζουν:

  1. Διαμερισμάτωση με Ε απομείωσης = 0,39 τ.μ. με διαφορές στις διαστάσεις σε σχέση με της ο.α. >2% (υπέρ κοινόχρηστου διαδρόμου)
  2. Διαφορές στις διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου < 2% με Ε απομείωσης=0,67τ.μ.

Και τα ερωτήματα είναι τα εξής:

  • Την καταγραφή #1, την αγνοώ και κάνω σα να μην έχω διαφορά στα τ.μ. σε εκείνο το σημείο;
  • Και την καταγραφή #2, την υπάγω κανονικά στον 4495 με σημείωση των τμ; 

Τον λυπάμαι να κάνει αλλαγή Ε9 και ότι άλλο χρειάζεται για 0,39 τ.μ. (αν αγνοήσω τα τμ της καταγραφής #2).

Ευχαριστώ.

Y.Γ.: Την αυθαιρεσία του εξώστη αγνοήστε την. 

Κάτοψη.pdf

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ξεχνώντας τον εξώστη κ.λπ. (όπως ζήτησες) κατά τη γνώμη μου το "πρόβλημα" είναι η επέκταση της ΟΙ σε κοινόχρηστο χώρο! Η οποία προφανώς δεν αποτελεί διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου! Ρυθμίζεται ως ΥΔΚΧ. Απαιτείται συναίνεση των συνιδιοκτητών του ακινήτου και στη συνέχεια τροποποίηση της ΣΟΙ κ.λπ. Κι αφού αναγκαστικά θα γίνουν όλα αυτά, υποβάλλεις νέα κάτοψη συμπεριλαμβάνοντας όλες τις υπόλοιπες διαφορές και επεξηγείς στην τεχνική έκθεση τις διαφορές της εμβαδομέτρησης.

Υ.Γ. Να μην λυπάσαι κανέναν! Όλα οφείλει και να τα αλλάξει και να γίνουν σωστά! Εσένα δεν θα σε λυπηθεί κανένας....

Link to comment
Share on other sites

@ElissavetB Συμφωνώ με την τοποθέτηση του Ιάσωνα. Η απομείωση εμβαδού της Ο.Ι εμπίπτει στο άρθρο 98 παρ. 7 και αν δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μας διαφεύγει θα μπορέσει ο ιδιοκτήτης με μονομερή τροποποίηση της σύστασης να εξαιρέσει από την ιδιοκτησία του το τμήμα που ο κοινόχρηστος χώρος εισήλθε εις βάρος της (0,39 τ.μ). Συνεπώς, από την στιγμή που συντάσεις νέα κάτοψη και εμβαδομετρείς τα πάντα, δεν θα εξαιρέσεις από την εμβαδομέτρηση την μεταβολή της επιφάνειας (<2%) που αναφέρεις. Στην τεχνική έκθεση της υπαγωγής θα αναγράψεις επ ακριβώς τι συμβαίνει. Οι αποφάσεις περί συμβολαίων αφορούν μετά τον ιδιοκτήτη και την συμβολαιογράφο της υπόθεσης.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ λάθος κατάλαβα ότι, είναι μεγαλύτερο κι όχι μικρότερο στο σημείο εκείνο (κοινόχρηστος χώρος).... Ο Παύλος τα λέει μια χαρά!

 

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Κατατοπίστηκα.

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία με τα αυθαίρετα και ακόμα προσπαθώ να βγάλω άκρη. 

Ευτυχώς που μπορούμε να απευθυνόμαστε και στο φόρουμ εδώ.

Καλό βράδυ!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και χρόνια πολλά συνάδελφοι

Έχω περίπτωση ΟΑ του 1970 που βγήκε βάσει του ΒΔ του 1967 για εγκατάσταση λυόμενων μονώροφων κατασκευών έως 50 τ.μ. για παραθεριστικούς λόγους. Το ακίνητο τελικά κατασκευάστηκε 54,90 τ.μ. στο ισόγειο και κατασκευάστηκε και υπόγεια αποθήκη ίδιας επιφάνειας 54,90 τ.μ. η οποία δεν είναι αυτοτελής χώρος.

Καταρχάς, έχει σημασία εάν το υπόγειο είναι συμβατική ή όχι κατασκευή για να θεωρήσω ότι έχω ΟΑ για όλη την ιδιοκτησία;

Δεύτερον, για την ρύθμιση της ιδιοκτησίας θα θεωρήσω ότι υπάρχει ΟΑ και θα υπολογίσω την κατηγορία ως εξής ΥΔ/ΥΚ = 4,90 (μόνο του ισογείου) / 50 τ.μ. (θεωρώντας το ΒΔ ως όρους δόμησης), που θεωρώ είναι σωστή λογική Για τους συντελεστές τετραγωνιδίων πάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω τα 50 τμ;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Ακόμη και να θεωρηθεί ότι δεν υπάρχει οικοδομική άδεια λόγω συμβατικής κατασκευής (είτε του υπογείου μόνο είτε και ολοκλήρου του κτηρίου) και υπέρβασης δόμησης από την στιγμή που το κτήριο έχει αποδεδειγμένα κατασκευαστεί προ της 09-06-1975 τα πράγματα είναι πολύ απλά. Πρόστιμο  - παράβολο 250,00 € ποσοστό ανταπόδοσης ΤΕΕ 15€ ένα τοπογραφικό για να γίνει μια σωστή αποτύπωση του κτηρίου και τέλος. 

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)-Pavlos 33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστά!

Όμως να ρωτήσω και κάτι άλλο. Για το αυθαίρετο υπόγειο, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την σφραγίδα θεώρησης της άδειας για σύνδεση με τα δίκτυα, όμως οι άδειες εκείνης της περιόδου δεν έφεραν αυτήν την σφραγίδα. Άρα είναι μονόδρομος η τροποποίηση του Ε9 του ιδιοκτήτη, δηλώνοντας τα σωστά τ.μ. την σωστή χρονολογία (όπου όπως έχει ειπωθεί και άλλες φορές, οι λογιστές βάζουν ως έτος κατασκευής αυτό της Ο.Α. ή 1 χρόνο μετά).

Link to comment
Share on other sites

On 27/12/2023 at 4:41 ΜΜ, Tim22 said:

(...)Καταρχάς, έχει σημασία εάν το υπόγειο είναι συμβατική ή όχι κατασκευή για να θεωρήσω ότι έχω ΟΑ για όλη την ιδιοκτησία;

Δεύτερον, για την ρύθμιση της ιδιοκτησίας θα θεωρήσω ότι υπάρχει ΟΑ και θα υπολογίσω την κατηγορία ως εξής ΥΔ/ΥΚ = 4,90 (μόνο του ισογείου) / 50 τ.μ. (θεωρώντας το ΒΔ ως όρους δόμησης), που θεωρώ είναι σωστή λογική Για τους συντελεστές τετραγωνιδίων πάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω τα 50 τμ;

Θα έβαζες "όχι" στην ύπαρξη Ο.Α μόνο αν το προβλεπόμενο από την Ο.Α, λυόμενο ήταν συμβατικά κατασκευασμένο. Για περιπτώσεις σαν αυτή, δηλαδή μη άρτιων-μη οικοδομήσιμων γηπέδων, είχαν εκφραστεί στο παρελθόν κάποιες απόψεις για την αντιμετώπιση σε ότι αφορά τον προσδιορισμό των συντελεστών υπέρβασης. Ένας τρόπος είναι αυτός που περιγράφεις, δηλαδή το άθροισμα υπέρβασης δόμησης (ΥΔ λυομένου και επιφάνεια υπογείου) προς την προβλεπόμενη τότε επιφάνεια των 50 τμ. Αλλη άποψη έλεγε να πάρεις ένα άρτιο γήπεδο 4.000 τμ και να συγκρίνεις με την επιτρεπόμενη δόμηση του. Μια τρίτη άποψη έλεγε να πάρεις έναν ανηγμένο συντελεστή δόμησης που θεωρητικά αντιστοιχεί στην επιφάνεια του γηπέδου. Όπως προανέφερε ο συνάδελφος δεν έχει καμία σημασία ο προσδιορισμός συντελεστών λόγω κατηγορίας 1.

On 27/12/2023 at 6:10 ΜΜ, Tim22 said:

Για το αυθαίρετο υπόγειο, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την σφραγίδα θεώρησης της άδειας για σύνδεση με τα δίκτυα, όμως οι άδειες εκείνης της περιόδου δεν έφεραν αυτήν την σφραγίδα. Άρα είναι μονόδρομος η τροποποίηση του Ε9 του ιδιοκτήτη, δηλώνοντας τα σωστά τ.μ. την σωστή χρονολογία (όπου όπως έχει ειπωθεί και άλλες φορές, οι λογιστές βάζουν ως έτος κατασκευής αυτό της Ο.Α. ή 1 χρόνο μετά).

Το αυθαίρετο υπόγειο τεκμαίρεται ότι έγινε κατά την κατασκευή και πριν το ισόγειο. Δεν χρειάζεσαι  κάποιο άλλο αποδεικτικό. Το Ε9 θα διορθωθεί σύμφωνα με τις δικές μας αποτυπώσεις και προφανώς και το σωστό έτος κατασκευής, το οποίο θα είναι το έτος της Ο.Α. Συνεπώς θα έχεις ένα επιπλέον αποδεικτικό στοιχείο για την τακτοποίηση, ότι το κτίσμα έγινε προ 75. Το αυθαίρετο υπόγειο τεκμαίρεται ότι έγινε κατά την κατασκευή και πριν το ισόγειο. Δεν χρειάζεσαι  κάποιο άλλο αποδεικτικό.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Επανέρχομαι για την ίδια περίπτωση:

ΟΑ του 1973 (βάσει ΒΔ του 1967) για εγκατάσταση λυόμενων μονώροφων κατασκευών έως 50 τ.μ. για παραθεριστικούς λόγους και σε εκτός σχεδίου περιοχές. Το ακίνητο τελικά κατασκευάστηκε 54,90 τ.μ. στο ισόγειο και κατασκευάστηκε και υπόγειο (αποθήκη) ίδιας επιφάνειας 54,90 τ.μ. το οποίο είναι αυτοτελής χώρος. Δεν υπάρχει Σ.Ο.Ι.

Στην Εγκύκλιο 2 για την Κατ.1 αναφέρεται "υπάγονται ολοκληρωμένες - αποπερατωμένες αυθαίρετες κατασκευές ή εγκατεστημένες αλλαγές χρήσης, που έχουν συντελεστεί πριν τις 9.6.1975 σε κτίρια με επικρατούσα χρήση κατοικία, δηλαδή σε κτίρια όπου η χρήση κατοικίας υπερβαίνει το 50 % της επιφάνειας (νόμιμης και αυθαίρετης) κύριας χρήσης του κτιρίου."

Συνεπώς, δεν προσμετράται το υπόγειο αφού είναι βοηθητικός χώρος και το ισόγειο πάει Κατ.1. Το υπόγειο θα το λάβω υπόψη ξεχωριστά και άρα θα πάει Κατ. 2 ή θα πάει και αυτό Κατ.1;

Επίσης, υπάρχει περίφραξη του γηπέδου με λιθοδομή περιμετρικά. Εφόσον δεν αποδεικνύεται ο χρόνος κατασκευής της από αεροφωτογραφία ούτε προβλεπόταν στην Ο.Α. θα πάει ως 1 λοιπή παράβαση στην Κατ.4 και όχι Κατ. 5 μιας και το ισόγειο είχε Ο.Α., σωστά;

Edited by Tim22
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.