Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 104 - Ν. 4495/17] Συμψηφισμός καταβληθέντων προστίμων


Recommended Posts

Καλησπέρα στην παρέα.

 

Εχω ένα αυθαίρετο που έχει καταγραφεί από την πολεοδομία και έχει υπολογιστεί το πρόστιμο από την πολεοδομία.

Ο πελάτης κατέβαλε το πρόστιμο ανέγερσης και το διατήρησης εφ' απαξ και πήρε την σχετική έκπτωση (50%).

Τώρα για την υπαγωγή στον 4495 ποιό πρόστιμο θα αφαιρέσω? Το συνολικό που του επεβλήθει ή το μειωμένο που πλήρωσε τελικά?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφε  "είχε καταγραφεί από την Πολεοδομία"  ( μάλλον ήθελες να γράψεις),γιατί αν έχει καταγραφεί τώρα είναι άλλη η διαδικασία.

 

Άρθρο 104

Συμψηφισμός καταβληθέντων προστίμων

1.  Καταβληθέντα ποσά προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, καθώς και καταβληθέντα ποσά ειδικών προστίμων διατήρησης ή και παραβόλων συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου. Τα καταβληθέντα ποσά αφαιρούνται από την τελευταία δόση και τις αμέ- σως προηγούμενες χρονικά έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός. Αν, μετά τον ανωτέρω υπολογισμό, προ- κύπτει ότι τα ήδη καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου, σύμφωνα με τις διατάξεις του πα- ρόντος, δεν αναζητούνται.

 

Άρα νομίζω ότι αφαιρούνται αυτά που πλήρωσε και για τα οποία πρέπει να υπάρχουν παραστατικά πληρωμής.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι.Μου έτυχε μια περίπτωση τακτοποίησης διώροφης κατοικίας εκτός σχεδίου (επιτρεπόμενη δόμηση 150τμ ,επιτρεπόμενη κάλυψη 100τμ ,επιτρεπόμενο ύψος 7μ+1.2 για στέγη) για την οποία υπάρχει οικοδομική άδεια (συγκεκριμένα η αρχικη άδεια του 1987 αναθεωρήθηκε το 1989) .Η κατοικία αυτή έχει δύο ιδιοκτητες ,με ποσοστό 50% εξ`αδιαιρέτου έκαστος.(Στην ουσία δηλαδή υπάρχει ένα κτίριο στο οποίο υπάρχουν δυο "μεζονέτες",με διαφορετικές εισόδους,έστω μεζονέτα Α και μεζονέτα Β.

 

Αρχικά θα αναφέρω πως είχε γίνει υπαγωγή από κάθε ιδιοκτκτη ξεχωριστά στον ν.3843/2010 για κλείσιμο ημιυπαιθρίου χώρου  στον όροφό  του  ,με λίγα λόγια έχουν υπαχθεί 15.66 τμ απο τον ιδιοκτήτη Α και 14.36 τμ από τον ιδιοκτήτη Β.Και οι δύο ιδιοκτήτες έχουν πληρώσει τα παράβολα και τις ανάλογες δόσεις ,για την Υπαγωγή Α περιμένουμε την περαίωση από την πολεοδομία ,ενώ για την υπαγωγή Β η περαίωση είχε ήδη γίνει.

 

Μια αρχική μου απορία ,επειδή δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με τον ν.3843 ,είναι αν είναι σύννομη μια τέτοια υπαγωγή??Και επιπλέον υπάρχει και το θέμα πως για αυτές τις υπαγωγές υπάρχει απλά  ένα περίγραμμα στην κάτοψη της αδείας  και υπολογίζεται ένα εμβαδό ,'εχοντας ως δεδομένο πως αυτή η κάτοψη είναι και σωστη....

 

Τώρα κατά την αυτοψία μου (και στην αποτύπωση που έκανα) διαπίστωσα πως υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες στις δύο κατοικίες και πως υπάρχουν αποκλίσεις οσον αφορά τις κατόψεις της αδείας.

 

Συγκεκριμένα εχουν κλείσει δυο ακόμα τμήματα  μικρών ημιυπαιθρίων χώρων στον όροφο από κάθε ιδιοκτήτη εμβαδου Α1=2.88τμ και Β1=2.88τμ ,οι διαστάσεις των ημιυπαιθρίων που είχαν υπαχθεί στον ν.3843 είναι ελαφρώς διαφορετικές ,υπάρχει στο ισόγειο μια άυξηση της δόμησης κατά 1.57 τμ συνολικά (οπότε αυτή η άυξηση έρχεται και στον όροφο),έχει ξεμπαζωθεί ένα τμήμα του υπογείου με εμβαδό 11τμ περίπου (το υπόγειο δεν είναι διαχωρισμένο ,έχει πρόσβαση από εξωτερική κλίμακα ,είναι αυτόνομο δηλαδή και έχει περιμετρικά τοιχείο πάχους 0.2 μ).

 

Οσον αφορά τα ύψη ορόφων  ,φαίνεται πως έχουν τηρηθεί της αδείας(2.67 καθαρό υψος ισογείου και 2.85 ορόφου κατά την άδεια) ,στο υπόγειο όμως έχω μια μικρή άυξηση (0.15μ) και πιθανή θεμελίωση σε ανώτερη στάθμη (δεν είναι τόσο ξεκάθαρο γιατί και στο αρχικό γεωτεμάχιο υπήρχε μεγάλη κλίση ,ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν απόλυτα υψόμετρα στις στάθμες της αδείας και παράλληλα σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες έχουν γίνει και εκχωματώσεις...)

 

Ενα ερώτημα που προκύπτει άμεσα είναι πως αυτή η άυξηση  στο ύψος του υπογείουμπορεί να οδηγήσει σε υποχρέωση υποβολής Μ.Σ.Ε?

 

Επιπλέον κάποιες μπαζωμένες βεράντες  της αδείας κατέληξαν να έχουν  ικανό ύψος ώστε από κάτω να δημιουργείται χώρος "χαμηλης αποθήκης".Αυτές οι αποθήκες εφόσον έχουν εμβαδό μεγαλύτερο από 15τμ δεν μπορούν δηλωθουν κατηγορία 3 ,οπότε συνεπάγεται πως θα μετρήσουν τόσο στην κάλυψη όσο και στη δόμηση?(Βεράντα Α=16.80τμ και βεράντα Β=17.36τμ) .

 

Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη ,είναι το πρώτο αυθαίρετο με τον 4495  (χωρίς να μπορώ να πω πως έχω και μεγάλη εμπειρια από τον 4178)και γεννιούνται πολλές απορίες .

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

ξαναδες αυτο που εγραψες...

 

"Η κατοικία αυτή έχει δύο ιδιοκτητες ,με ποσοστό 50% εξ`αδιαιρέτου έκαστος"

 

Το πιο πιθανον ειναι οτι εχουν κανει συσταση ΟΙ και διανομη προ πασης ανεγερσης,

 ωστε  εχουν απο ενα ¨"σπίτι" που εχει το καθε ενα 500 χιλιοστα στο γηπεδο.

Σωστο.  Γι αυτο και στον 3843 καθε ενας τακτοποιησε τα της δικης του ΟΙ.

 

αλλως εχεις 2 σπιτια με 50% σε καθε ενα σπιτι  για καθε εναν ....

μαλλον απιθανο.

 

Δες τα Ε9.

 

 Λογικο ειναι οτι απο την απαντηση εξαρτωνται οι επομενες ενεργειες.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Στο Ε9 ,αναφέρονται τα συνολικά τετραγωνικά.... και ο καθένας έχει από 50%.Δεν υπάρχει σύσταση ,γιατί τώρα θέλουν να χωρίσουν τις "μεζονέτες τους" .Μου φαίνεται πως απλά τότε ο μηχανικός "εσπασε "στα δυο τις δηλώσεις,για να μπορέσει να κάνει τις υπαγωγές,νομίζω είχε να κανει και με τα πόσα τετραγωνικά μπορούσαν να δηλωθουν στον τότε νόμο( και να φανταστείς στις υπαγωγές δεν έχουν καν δήλωση συναίνεσης... η κατι  τέτοιο....).

Edited by KaizerSoze
Link to comment
Share on other sites

"ώχ"

 

αρα

θα τακτοποιησουν απο κοινου  σαν εξ αδιαιρετου..

θα πληρωσουν το 30%

θα κανουν συσταση

και διανομη...

 

 

[δλδ δεν βρεθηκε ενας χριστιανος  να τους πει να κανουν απο τοτε την  διανομη και συσταση προ πασης ανεγερσης??

Κοτζαμ αδεια εβγαλαν...]

 

υγ

περνα πρωτα απο τον συμβ/φο να σου κανει ενα  υπολογισμο των εξοδων... :sad:

Link to comment
Share on other sites

Ναι έτσι ηταν να γίνει,απλά τα θέματα περιπλέκονται με τους τρόπους υπολογισμού του προστίμου τακτοποίησης  και την πιθανότητα να χρειαστεί ΜΣΕ- και για την υπαγωγή που έγινε ξεχωριστά στον 3843 έχω αμφιβολίες...ακόμα και τα πρόστιμα δηλαδη να αφαιρέσω και να τα δηλώσω ξανά κανονικά ,μου φαίνεται απίθανο να θέλουν να πληρώσουν ένα πρόστιμο για κατι που όπως υποστηρίζουν " έχει άδεια και ελέγχθηκε από την πολεοδομία...το 1989..."

 

Πριν αναρτήσετε οποιοδήποτε μήνυμά σας, χρησιμοποιείστε την "Αναζήτηση" για την ύπαρξη τυχόν όμοιων θεμάτων. Όλα τα σχετικά μηνύματα μεταφέρθηκαν στο παρόν θέμα.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Ευχαριστώ, danaikaterina

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε εφόσον όπως λες οι δηλώσεις στον 3843 δεν είναι απολύτως ορθές, θα υπολογίσεις και θα δηλώσεις ξανά κανονικά τους ημιυπαίθριους μαζί με τις υπόλοιπες αυθαιρεσίες στον 4495 και απλώς θα αφαιρέσεις ως καταβληθέντα τα ποσά που πλήρωσαν με τον 3843.

(*στο 90% των περιπτώσεων τα πρόστιμα του 3843 ήταν μεγαλύτερα οπότε κέρδος θα έχουν)

Link to comment
Share on other sites

Έχει γίνει δήλωση στο Ν.4178/13 από άλλον μηχανικό στην οποία έχουν παραληφθεί κάποιες αυθαιρεσίες και η δήλωση είναι σε οριστική υπαγωγή. Η μόνη λύση είναι να ανοίξει η δήλωση για να εισάγουμε και τις υπόλοιπες αυθαιρεσίες? 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.