Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 106 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα με δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης ή κατεδάφισης


Recommended Posts

On 8/11/2023 at 2:56 ΜΜ, JOANN said:

Να βγει δηλαδή άδεια κατεδάφισης αντί έγκριση εκτέλεσης εργασιών, συνολικά για το κτίριο.

Αφού υπάρχει έκθεση για λήψη μέτρων ασφαλείας λόγω επικινδυνότητας, ο μόνος τρόπος για να μην πραγματοποιηθούν είναι η κατεδάφιση. 
Συμφωνώ, λοιπόν, και εγώ αυτό θα έκανα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 646
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ΈΝΣΗΜΑ ΑΝΈΓΕΡΣΗΣ

Σε υποκατάστημα εφκα για κλείσιμο έργου "κατεδάφισης οριστικά αυθαίρετου" η υπάλληλος ζήτησε να πληρωθούν επιπλέον τα ένσημα ανέγερσης. Δε μου φάνηκε λογικό. Το λέει κάποιος νόμος αυτό;
Η άδεια κατεδάφισης θα προσκομιστεί μετά στην πολεοδομία για να διαγραφεί το πρόστιμο ανέγερσης που είχε επιβληθεί στον ιδιοκτήτη. Στο πρόστιμο δεν συμπεριλαμβάνονται τα ένσημα ανέγερσης; ευχαριστώ
 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα,

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!!

Έχω περίπτωση αυθαιρέτων όπου είχε πληρωθεί παράβολο το 2016 με τον Ν.4178/2013, μετά έγινε μεταφορά στον Ν.4495/2017 το 2018, μπορεί να εκδοθεί άδεια νομιμοποίσης τώρα; ή θα πρέπει καλύτερα να ανοίχτεί νέα δήλωση να πληρωθεί νέο παράβολο και να προχωρήσω σε νομιμοποίησης με τη νέα δήλωση;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,

     μία διευκρίνιση σε θέμα που έχουμε ξανασχολιάσει : στην περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής σε κτίριο με άδεια (πχ αυθαίρετη αποθήκη) για το οποίο πρόκειται να συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη (πχ αγοραπωλησία), με δεδομένο ότι η αποθήκη θα κατεδαφισθεί

1. κάνω δήλωση στο Ν.4495/17 και επιλέγω «Προς κατεδάφιση»

2. εκδίδω και ανεβάζω την Άδεια Κατεδάφισης

3. προχωρώ σε Περαίωση της δήλωσης ΧΩΡΙΣ να έχει γίνει η κατεδάφιση και

4. συντάσσεται η συμβολαιογραφική πράξη με "σημείωση" πως ο νέος ιδιοκτήτης αναλαμβάνει την κατεδάφιση

Σύμφωνα με τη συμβολαιογράφο δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί το συμβόλαιο να υπογραφεί όσο η άδεια είναι σε ισχύ. 

Ο λόγος που ξαναρωτάω είναι η παράγραφος στην Εγκύκλιο ΔΑΟΚΑ/2/31.05.2019 :

"Για τη σύνταξη μεταβιβαστικής συμβολαιογραφικής πράξεως, που αφορά κατασκευή για την οποία εκδόθηκε πράξη έγκρισης εργασιών κατεδάφισης ή υποβάλλεται υπαγωγή για έγκριση εργασιών κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών με καταβολή του παραβόλου της §ι του άρθρου 99 θα πρέπει πριν την συμβολαιογραφική πράξη να έχουν κατεδαφισθεί οι αυθαίρετες κατασκευές."

Γνωρίζετε κάτι άλλο;

Link to comment
Share on other sites

Μήπως γνωρίζετε ποια είναι τα «Δικαιολογητικά δικαιώματος υπαγωγής στην παρ. 4  Άρθρο 29 Ν.4495/17»

για την «Έγκριση Εκτέλεσης Εργασιών Κατεδάφισης»;

Link to comment
Share on other sites

@sopver το αν θα έχει γίνει η κατεδάφιση πριν τη συμβολαιογραφική πράξη δεν είναι στον έλεγχό μας, γιατί δεν κάνουμε εμείς το συμβόλαιο. Εσείς κοιτάτε τα έγγραφα που υπογράφετε να είναι σωστά !!! (βεβαιώσεις, ταυτότητες, αποτυπώσεις, εγκρίσεις κλπ.)

Κατά τη δική μου άποψη ο συμβολαιογράφος κάνει λάθος και μάλλον νομίζει ότι μιλάμε για απλή άδεια κατεδάφισης. Αν έχω δίκιο, τότε κινδυνεύει ο πελάτης σας και ίσως θα έπρεπε να τον ενημερώσετε ως προς την εγκύκλιο ΔΑΟΚΑ. Εσείς από την πλευρά σας, το μόνο που έχετει να κρίνετε είναι το αν μπορείτε να εκδώσετε ΠΠΗΤ για το υπόλοιπο κτίσμα χωρίς κατεδάφιση... Το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορείτε μέχρι να κατεδαφιστεί, οπότε ούτε από τη δική σας πλευρά είναι ΟΚ για μεταβίβαση.

Link to comment
Share on other sites

Το κτίριο έχει σύσταση και για τις υπάρχουσες κατοικίες (2 στο Ισόγειο και 2 στον Α' όροφο) μπορώ να εκδώσω ΠΠΗΤ. Το πρόβλημα παρουσιάζεται στον "αέρα" του Β' ορόφου γιατί έχει κατασκευασθεί μεγαλύτερη απόληξη κλιμακοστασίου από της αδείας - το χρησιμοποιεί σαν αποθήκη.

Η συμβολαιογραφική πράξη αφορά στην τροποποίηση της σύστασης (αλλάζουν οι ιδιοκτήτες για το υπόλοιπο δόμησης-"αέρας") ώστε να προχωρήσουν σε άδεια προσθήκης ορόφου.

Προφανώς στην ΗΤΚ του Β' εντοπίζεται το πρόβλημα μεταβίβασης. Μπορεί να εκδοθεί ΠΠΗΤ και να γίνει η συμβολαιογραφική πράξη με "σημείωση" πως ο νέος ιδιοκτήτης αναλαμβάνει την κατεδάφιση:

(Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.