Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 125 - Ν. 4495/17] Μεταφορά δηλώσεων υπαγωγής από παλαιότερους νόμους αυθαιρέτων


Recommended Posts

Το πρόβλημα το έχει δημιουργήσει το ίδιο το ΤΕΕ.

Σήμερα στο σύστημα της ταυτότητας, δεν υπάρχει επιλογή στις πράξεις για 4014.

Το ΤΕΕ το 2013 είχε βγάλει ανακοίνωση πως περαιωμένες δηλώσεις με όλα τα δικαιολογητικά ανεβασμένα στον 4014 δε χρειάζεται να μεταφερθούν στον 4178 (αν και είχε προβλέψει στο σύστημα να μην υπάρξει μεταβολή προστίμου αν δεν μεταβάλλονταν οι επιφάνειες). Σήμερα όμως στο σύστημα των αυθαιρέτων αν πας να μεταφέρεις δήλωση του 4014 στον 4178 το σύστημα ζητάει υποχρεωτικά τη μεταφορά τους στον 4495 με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό (ΜΣΕ, άλλα πρόστιμα, κατ 5 κτλ).

Θα έπρεπε το ΤΕΕ να επιτρέπει έστω και εκπρόθεσμα την μεταφορά του 4014 στον "παρόμοιο" 4178 ανεξαρτήτου κατηγορίας χωρίς να επιτρέπεται η μεταβολή επιφανειών και προστίμων.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

δεν ξέρω Συνάδελφε, είναι πολλοί και αυτό που λες αφοράει πολλούς, όντως εγώ ξέρω αρκετούς που (νομίζουν ?) ότι έχουν τακτοποιήσει τα ακίνητα τους και πράγματι εγώ και άλλοι συνάδελφοι τους έχουμε κάνει ρυθμίσεις με τον Ν.4014.
Δηλαδή μου λες βασικά ότι αν ένας ιδιοκτήτης θελήσει να πουλήσει το ακίνητο του σήμερα, το οποίο έχει έναν κλειστό ημιυπαίθριο και έχει ρυθμιστεί με τον Ν.4014, ότι δεν μπορούμε απλά να του εκδώσουμε την βεβαίωση μέσω ΗΤ όπως γίνεται τώρα και να θεωρήσουμε ότι το διαμέρισμα έχει νομιμοποιηθεί σύμφωνα με την διαδικασία όπως έγινε με τον Ν.4014 ?

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι κάτι που ισχυρίζομαι εγώ. Άνοιξε το σύστημα ταυτότητας κτιρίου και δοκίμασε να καταχωρίσεις δήλωση Ν.4014. Βλέπεις κάπου τέτοια επιλογή;

Δεν κατηγορώ κανένα συνάδερφο για αλληγορία, που δε μετέφερε δηλώσεις. Θα μπορούσε να έχει συμβεί για 1000 λόγους. Το ΤΕΕ μας δημιουργεί προβλήματα εκεί που δε θα έπρεπε να υπάρχουν.

Από την άλλη υπάρχει και η επιλογή "άλλη νομοθεσία" για τους πιο τολμηρούς.

Clipboard01.thumb.jpg.3aa09e7486b3853335e2aeefd62506b3.jpg

Edited by Gousgounis
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 7/10/2022 at 4:53 ΜΜ, stek said:

Σε ακίνητο με το οποίο είχε γίνει υπαγωγή στον Ν.4014 (δήλωση μόνο για διαμερισμάτωση) και αγοραπωλησία, πήγε συνάδελφος το 2017 και έδωσε βεβαίωση μηχανικού για νέα αγοραπωλησία. Είναι άκυρη και η βεβαίωση που δόθηκε και το συμβόλαιο που έγινε!

Σύμφωνα με όσα θυμάμαι, το 2017 θα έπρεπε ο συνάδελφος να κάνει μεταφορά της δήλωσης στον Ν.4178, να πληρώσει το παράβολο των 15€ και στη συνέχεια να δώσει βεβαίωση μηχανικού. Κάνω κάπου λάθος; Ναι! Αφού πήγαινε πρώτα στον 4178, θα έπρεπε στη συνέχεια να πάει και στον 4495, όπου θα προσαρμόζονταν κ.λπ.

Σήμερα πρέπει να γίνει ξανά αγοραπωλησία του ακινήτου και με κάλεσαν για έκδοση ΗΤΚ. Εγώ καταλαβαίνω πως πρέπει να κάνω μεταφορά της δήλωσης από 4014 (με συναίνεση του παλιού συναδέλφου Δύσκολα θα στη δώσει διότι φέρει μεγάλη ευθύνη κ.λπ.) -> 4178 (παραβολο) Όχι, απλώς μόνο μεταφορά... -> 4495 (παραβολο) και μετά να προχωρήσω σε έκδοση ΗΤΚ. Προηγείται η προσαρμογή στον 4495. Δηλαδή, νέα έγγραφα, σχέδια κ.λπ.

Επηρεάζει κάπου εμένα η βεβαίωση μηχανικού του 2017; Ναι, δεν μπορείς να προχωρήσεις! Κάποιος πρέπει να επωμιστεί το κόστος της ακύρωσης των συμβολαίων και της εκ νέου δημιουργίας τους....

Επίσης, λοιπές παραβάσεις κατηγορίας 3 (διαστάσεις κουφωμάτων), μπορώ να δηλώσω σήμερα στον 4495 ή επηρεάζει κάπου την δήλωση 4014 του παλιού συναδέλφου; Πρώτα να λυθεί το προηγούμενο κι αφού λυθεί, κατά την διαδικασία προσαρμογής της δήλωσης στις απαιτήσεις κ.λπ. του 4495, μπορείς να προσθέσεις ό,τι θέλεις....

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σας,

Να σας ρωτήσω, περίπτωση τακτοποίησης αρχικά στον 4014. Σήμερα, ο ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει το ακίνητο και να εκδώσουμε ηλεκτρονική ταυτότητα.

Μου έγινε μεταφορά της τακτοποίησης απο τον προηγούμενο μηχανικό και τώρα έκανα μεταφορά στον 4178, ώστε να μπορέσω να εντάξω την τακτοποίηση και στην ταυτότητα (στον 4014 είχαν ανέβει και τα δικαιολογητικά). Ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής:

1) Χρειάζεται να μεταφερεθει η αίτηση στον 4495 ή όχι; Γιατι στα αιτήματα δεν μου δίνει αυτή την επιλογή. Αν πρέπει να μεταφερθεί, πως θα γίνει η μεταφορά; Μήπως έχει να κάνει πως είναι πια σε αρχική υπαγωγή ή επειδή δεν έχει πληρωθεί ακόμη το ποσοστό ανταπόδοσης;

2) Στο ακίνητο βλέπω πως υπάρχουν μετακινήσεις εξωτερικών κουφωμάτων, (εξώπορτα σε άλλη θέση), που δεν είχε συμπεριλφθεί στον 4014. Εγώ τώρα δεν θα χρειαστεί να την εντάξω αυτη την μικροπαράβαση; 

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

1. Αν πατήσεις την οριστική υπαγωγή στον 4178, θα σου βγάλει μήνυμα ότι η δήλωση προέρχεται απο τον 4014 και πρέπει να μεταφερθεί στις διατάξεις του 4495. Στον 4495 μεταφέρεις τη δήλωση του 4178 (τρενάκι). Δε θα σου ζητήσει 2ο ανταποδοτικό στον 4495.

2. Κατηγορία 3, δεν υπήρχε στον 4014. Μπορεί ο αρχικός μηχανικός να τα αποτυπώνει στην κάτοψη και να μην έχει βάλει παράβαση αναλυτικού. Πάντως αν είσαι σίγουρος ότι οι μετακινήσεις έγιναν πριν το 11, έχεις το δικαίωμα να ενημερώσεις την κάτοψη ή όποιο δικαιολογητικό νομίζεις ότι χρειάζεται.

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Επιπροσθέτως σημειώνω το γεγονός ότι, πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο "δένεις το γάιδαρό σου", δηλαδή, υπογράφεις σύμβαση με τον ιδιοκτήτη για ό,τι αναλαμβάνεις! Στη συνέχεια κάνεις αυτοψία στο ακίνητο και βγάζεις τα δικά σου συμπεράσματα! Όταν δε με το καλό μεταφέρεις τη δήλωση υπαγωγής στον 4495, τότε θα πρέπει να προσαρμόσεις τα δεδομένα αυτής στο συγκεκριμένο νόμο και να δημιουργήσεις όλα τα αναγκαία έγγραφα - σχέδια τα οποία και θα υποβάλλεις στο σύστημα. Δεν ισχύουν πια τα ήδη υποβληθέντα με τον 4014!! Δεν ξεχνάς, την εξουσιοδότηση για τη μεταφορά, τις νέες υπεύθυνες δηλώσεις, νέα τεχνική έκθεση, νέα σχέδια με "πινακάκι" και υπεύθυνη δήλωση μηχανικού για τον 4495, τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου ή ΜΣΕ κ.λπ.

Εύχομαι η αμοιβή σου για την συγκεκριμένη εργασία να είναι αντίστοιχη ως μια νέα υπαγωγή στον 4495...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, είναι πολύ βοηθητικές.

Έχω κάνει ήδη αυτοψία και η αυθαιρεσία που δεν είχε υπαχθεί σε φύλλο καταγραφής στον 4014 (αλλά αναφερόταν την τεχνική έκθεση του τότε μηχανικού, ήταν μικρές διαφοροποιήσεις εσωτερικής διαρρύθμισης της και μετακίνηση ανοιγμάτων). Η τότε τακτοποίηση αφορούσε αλλαγή χρήσης - ένα φύλλο καταγραφής.

Επειδή το ακίνητο είναι προ του 83, συγκεκριμένα του 1972 και αυτές οι αλλαγές είναι από τότε (κάτοψη σύστασης του 72 με την υπάρχουσα κατάσταση ) ισχύει κάτι άλλο; Πάνε όλα ως κατηγορία 2 μήπως;

ή και πάλι θα βάλω:

φύλλο καταγραφής κατηγορίας 3 από ότι καταλαβαίνω για τη μετατοπιση ανοιγμάτων και τί για την αλλαγή χρήσης; Από το άρθρο 100 αν καταλαβαίνω καλά, η εσωτερική διαρρύθμιση δεν αποτελεί παράβαση.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

33 λεπτά πριν, architect83 said:

Επειδή το ακίνητο είναι προ του 83, συγκεκριμένα του 1972 και αυτές οι αλλαγές είναι από τότε (κάτοψη σύστασης του 72 με την υπάρχουσα κατάσταση ) ισχύει κάτι άλλο; Πάνε όλα ως κατηγορία 2 μήπως;

Mάλλον είναι Κατηγορία 1 (πριν το 1975)

34 λεπτά πριν, architect83 said:

...ή και πάλι θα βάλω: φύλλο καταγραφής κατηγορίας 3 από ότι καταλαβαίνω για τη μετατοπιση ανοιγμάτων και τί για την αλλαγή χρήσης; Από το άρθρο 100 αν καταλαβαίνω καλά, η εσωτερική διαρρύθμιση δεν αποτελεί παράβαση.

Μετατόπιση ανοιγμάτων = 1 λοιπή παράβαση! Όντως δεν χρειάζεται να υπαχθεί σε αυθαιρετονόμο. Αφού όμως υποβάλλεται δήλωση υπαγωγής για το ακίνητο, καλό είναι να προστεθεί κι αυτή ή και οποιαδήποτε άλλη παράβαση (ιδιαίτερα τώρα που δεν αλλάζει το πρόστιμο) μόνο και μόνο για ν' αποκτηθεί νόμιμη κάτοψη για το ακίνητο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα συνάδελφοι

σε περίπτωση που πρέπει να διορθωθεί δήλωση του Ν.4178 με αλλαγή προστίμου <20% το σύστημα από ότι βλέπω μου την επεξεργάζεται και μου βγάζει κανονικά εντολή πληρωμής .Μπορώ άραγε να την προχωρήσω έτσι ή είναι υποχρεωτικό από την στιγμή που δεν είναι σε ισχυ ο νόμος να γίνει μεταφορά στον Ν4495? ( το προστιμο είναι πολύ μεγαλύτερο αν μεταφερθεί γι αυτό κάνω την ερώτηση)

Μου κάνει εντύπωση  γιατί το σύστημα με αφήνει να προχωρήσω και δεν μου βγάζει μήνυμα όπως γίνεται με τις δηλώσεις του Ν4014 που έχουν μεταφερθεί στον Ν4178 και  αναγκαστικά πανε στον Ν4495.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Edited by Lydia Grammenou
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.