Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε οριζόντιες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

πραγματικά αν ένα διαμέρισμα καταλάβει ένα τμήμα του κοινόχρηστου χώρου της πολυκατοικίας τι πρόβλημα μπορεί να υπάρξει?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν ένα διαμέρισμα καταλάβει κοινόχρηστο χώρο μέσα στο νόμιμο όγκο  και η αυθαιρεσία έγινε εκ κατασκευής (αλλά όχι η ίδια καθ ύψος σε όλους τους ορόφους) βάσει νόμου μπορεί να γίνει μονομερής τροποποίηση, εφόσον έχει περάσει δεκαετία και δεν υπάρχει δικαστική απόφαση.

Ό συμβολαιογράφος για να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία θέλει από τον μηχανικό να δει στην τεχνική του έκθεση ότι υπάρχει αυθαίρετη επέκταση στα κοινόχρηστα και εντός νόμιμου όγκου οικοδομής, ενώ θα μνημονευτεί ότι βάσει υπεύθυνης δήλωσης ιδιοκτήτη, η αυθαιρεσία επί του κοινόχρηστου έγινε κατά την χρονολογία κατασκευής της οικοδομής.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όταν ένα διαμέρισμα έχει καταλάβει κοινόχρηστο χώρο στην δική μου περίπτωση το κλιμακοστάσιο εντός νόμιμου όγκου αυτό υπολογίζεται σαν υπέρβαση δόμησης ή σαν διαφορετική διαμερισμάτωση εις βάρους των κοινοχρήστων?

Link to comment
Share on other sites

Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις γι αυτό στο φόρουμ. Πολλοί συνάδελφοι και ο ίδιος προσωπικά, το αντιμετωπίζουμε σαν υπέρβαση δόμησης με τη λογική ότι εξέχει του "νομίμμου" περιγράμματος της οριζόντιας ιδιοκτησίας. Διαφορετική διαμερισμάτωση δεν είναι καθώς αυτή έχει να κάνει με τις "μεταβολές" ορίων και επιφανειών μεταξύ όμορων διαμερισμάτων σε κτίριο με σύσταση.

Link to comment
Share on other sites

λέτε ότι το έχετε συζητήσει ξανά και συγνώμη που θα πω την γνώμη μου μια φορά ακόμη, θα ήθελα να πω πως μπορεί να είναι υπέρβαση δόμησης αφού ο χώρος που καταλαμβάνεται μετράει στην δόμηση που πραγματοποιείται στο οικόπεδο. Εγώ νομίζω ότι πρόκειται περί διαφορετικής διαμερισμάτωσης καθώς τροποποιούνται τα όρια μεταξύ ιδιοκτησιών σε κάποιο όροφο. Μπορεί να είμαι και λάθος, να το έχετε συζητήσει και να γνωρίζετε καλύτερα, αν είμαι λάθος πάντως και καθώς δεν έχω παρακολουθήσει την συζήτηση που έγινε και το είπατε μέχρι να καταλήξετε σε αυτό που λέτε παραπάνω, θα ήθελα αν μπορείτε κάποια ώρα να μου δείξετε το σύνδεσμο που το συζητήσατε, ώστε αν είμαι λάθος να δω την συζήτηση που έχετε κάνει και να δεχτώ την άποψη σας εφόσον φαίνεται πως αυτή είναι σωστή. 

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με  τον συνάδελφο Arche,oυσιαστικά το διαμέρισμα έχει υπέρβαση δόμησης αλλά γιατί τα τετραγωνικά τα παίρνει από άλλο χώρο της οικοδομής που είναι ο κοινόχρηστος. Δηλαδή η μεταβολή είναι στα χιλιοστά. Ναι παρακαλώ και εγώ θα ήθελα να μου δείξετε τον σύνδεσμο.

Link to comment
Share on other sites

Ron η διαφορά δεν είναι ούτε στα χιλιοστά, μπορεί πράγματι ένα διαμέρισμα 112τμ με 125χιλιοστά επί του οικοπέδου να έχει καταλάβει 1,20τμ μέτρα κοινόχρηστα διαδρόμου της πολυκατοικίας, η άποψη μου όμως σε μια οικοδομή όταν ένα διαμέρισμα καταλαμβάνει τόσα λίγα μέτρα, που άλλες φορές έχει καταλάβει 0,70του μέτρου ή 0,80 είναι τόσο μικρά αυτά τα μεγέθη που τις περισσότερες φορές ούτε τα χιλιοστά του δεν πρέπει να αλλάξουν για αυτόν τον λόγο. 

Link to comment
Share on other sites

Στην δική μου περιπτωση η υπερβαση ειναι 8τ.μ. Θα ήταν λάθος εάν στο σύστημα των αυθαιρέτων το δηλώσω σαν υπέρβαση δόμησης και διαφορετική διαμερισματωση?

Link to comment
Share on other sites

- η επεκταση στα κοινοχρηστα παει με το 98

στην εγκ. 4 παρ. 38 εχει αναλυση πώς υπολογιζεται

[και υπαρχουν σχετικες συζητησεις....ετι και μη συμφωνουσες, όπως προανεφερε ο Παυλος]

- διαμερισματωση ειναι αλλο...Να εχεις στην αδεια 50/50 τμ. και να γινουν συμβολαια για 55/45.

- αν ειναι στην αδεια 50/50 και στα συμβολαια 50/50, αλλά στην πραγματικοτητα ειναι 52/48

τοτε εχεις προβλημα που δεν μπορεις να λυσεις σαν μηχανικος με τις διαταξεις περι τακτοποιησης αυθαιρετων.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.