Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

έχω μπερδευτεί λίγο..Με την κατάληψη των κοινοχρήστων τμ. Εχουμε κλιμακοστάσιο (υπερυψωμένου) ισογείου κατασκευής του 1989, άδεια του 1988. Στο κλιμακοστάσιο, μεγάλο κλιμακοστάσιο, μεγάλη πολυκατοικία. Εχουμε κατάληψη 2,50τμ περίπου του κοιν. Κλιμ/σίου από ιδιοκτησία που προέρχεται από 2 ιδιοκτησίες που είχαν συνενωθεί από όταν φτιάχτηκε η οικοδομή. Αυτό τώρα είναι Υπερ. Δομ. Χώρων Κύριας χρήσης 2,50τμ χωρίς μειωτικό συντελεστή, κατ. 4 ?

Link to comment
Share on other sites

23 ώρες πριν, Arche said:

......Εχουμε κλιμακοστάσιο (υπερυψωμένου) ισογείου κατασκευής του 1989, άδεια του 1988. Στο κλιμακοστάσιο, μεγάλο κλιμακοστάσιο, μεγάλη πολυκατοικία. Εχουμε κατάληψη 2,50τμ περίπου του κοιν. Κλιμ/σίου από ιδιοκτησία που προέρχεται από 2 ιδιοκτησίες που είχαν συνενωθεί από όταν φτιάχτηκε η οικοδομή. Αυτό τώρα είναι Υπερ. Δομ. Χώρων Κύριας χρήσης 2,50τμ χωρίς μειωτικό συντελεστή, κατ. 4 ?

Όπως το λέει ο συνάδελφος παραπάνω. ΥΔ (χωρίς μειωτικό). Επιπλέον, εφόσον υπάρχει πράξη οροφοκτησίας,  θα πρέπει να δεις και το θέμα διαμερισμάτωσης (για τη συνένωση ενδεχομένως να πρέπει να βάλεις μια λοιπή παράβαση) και να δεις και το θέμα απαίτησης συναινέσεων για την τακτοποίηση, αν και από ότι λες έχει γίνει εκ κατασκευής (μένει να το δηλώσει υπευθύνως ο ιδιοκτήτης) οπότε μπορεί να ρυθμιστεί. Το αν μπορεί να μεταβιβαστεί (εφόσον αναφερόμαστε σε οριζόντια ιδιοκτησία) έχει και άλλες απαιτήσεις (βλ επικαιροποιημένο άρθρο 98 του νόμου).

Link to comment
Share on other sites

On 1/3/2022 at 10:28 ΜΜ, dimitris GM said:

Εχεις αυθαιρεσιες εκ κατασκευης και σε ολους τους οροφους;

Εαν ναι,  τότε πας και τακτοποιεις με την παρ.  5,  με τα α' και  β'  που τα εχεις και τα δυο,

Και μετα πας με τις δυο πρωτες σειρες της παρ. 7

 για την μονομερη τροποποιηση της συστασης.

Μονος σου.

οπως ρητα το γραφει η παρ. 7

Η παρ. 9 αφορα αλλα θεματα "καταληψης εκτος νομιμου ογκου"

Καλησπέρα,  σε περίπτωση που το ισόγειο μιας ο.ι. μεζονέτας,  έχει επεκταθεί από κατασκευής σε κοινόχρηστο ημιυπαίρθριο χώρο του συγκροτήματος, τακτοποιώ συμφ. με τη παρ5. του αρ98. Όμως θεωρείται εκτός νόμιμου όγκου του κτιρίου , σωστά;  και αρα δε μπορεί να γίνει χρήση της παρ7. του αρ98 και να γίνει μονομερής τροποποίηση της σύστασης.

Σε αυτή τη περίπτωση για τη τροποποίηση της σύστασης είναι που χρειάζεται η συναίνεση >50%;

Link to comment
Share on other sites

Βάσει του λεκτικού της παραγράφου 7(*), εκτιμώ ότι μπορεί να γίνει. Όμως, επειδή το θέμα αυτό είναι δύσκολο και σύνθετο από συμβολαιογραφικής απόψεως, θα πρέπει να συζητήσετε με την συμβολαιογράφο για το αν τελικά μπορεί να κάνει μονομερή τροποποίηση σύστασης.

(*) 7.   Μετά από την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος και εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της  παρ.5  ή  εφόσον  η  αυθαίρετη  επέκταση  ή  απομείωση  οριζοντίου  ή  καθέτου  ιδιοκτησίας  και  κτιρίων  εν  σειρά  που αποτελούν  οριζόντιες  ή  κάθετες  ιδιοκτησίες  ευρισκόμενες  εντός  οικοπέδων,  τμημάτων  οικοπέδων  ή  αγροτεμαχίων, υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής και συντελείται εντός νόμιμου όγκου του κτιρίου ή σε νόμιμη ή μη υπόγεια  στάθμη,  ο  ιδιοκτήτης  έχει  δικαίωμα  να  προβαίνει  μονομερώς  σε  συμβολαιογραφική  πράξη  τροποποίησης  της 
πράξης  σύστασης  οριζόντιας  ή  καθέτου  ιδιοκτησίας,  προκειμένου  να  ενσωματώσει  τον  υπαγόμενο  στις  διατάξεις  του παρόντος χώρο στην οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία του ή να τον εξαιρέσει από αυτήν. Στην περίπτωση αυτήν, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών  τεκμαίρεται. 
Η παρούσα εφαρμόζεται αναλόγως και σε περιπτώσεις που η ίδια αυθαίρετη κατασκευή υφίσταται σε όλους τους ορόφους και δεν είναι από κατασκευής. 
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της παρ.5, είναι η παρέλευση δεκαετίας από την τέλεση της αυθαιρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και η μη έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης που να διατάσσει την κατεδάφιση. 

Link to comment
Share on other sites

σωστα,

εάν εχει και το  α'  και το  β'  δεν ξεχωριζει περι εντος νομιμου ογκου ή οχι.

Μπορει, με την παρ. 5 διοτι  αφορα επεκταση ειτε καθ' υψος ειτε κατα πλατος.

[Χρήστο,

υγ και χωρις να αλλαζουν τα προηγουμενα με τα οποια θα πας...]

 ...Λες οτι, "έχει επεκταθεί από κατασκευής σε κοινόχρηστο ημιυπαίθριο χώρο του συγκροτήματος"

και γιατι η επεκταση σε ημιυπαιθριο να ειναι εκτος νομιμου ογκου];

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και τους δύο για την άμεση απάντηση. Σωστά dimitrisGM, η επέκταση εντός κοινόχρηστου η/χ είναι εντός νόμιμου όγκου.

Στη περίπτωση της ο.ι. μου, η οποία είναι μεζονέτα, η επέκταση στον κοινόχρηστο έχει γίνει μόνο στο ισόγειο. Στον όροφο το αντίστοιχο τμήμα υφίσταται νόμιμα (ανήκει στην ίδια ο.ι.). Συνεπώς δεν συντρέχουν σωρευτικά τα α' και β' της παρ.5  . Όμως ισχύει ότι η επέκταση υφίσταται από την ανέγερση και συντελείται εντός νόμιμου όγκου.  Άρα όπως σωστά κατά τη γνώμη μου λέει και ο Pavlos33,  θα πρέπει να γίνεται μονομερής τροποποίηση βάσει παρ.7.

Έχω μπερδευτεί γιατί η συμβολαιογράφος επιμένει ότι θα χρειαστεί συναίνεση 

Link to comment
Share on other sites

18 λεπτά πριν, Chr1st0s said:

....Όμως ισχύει ότι η επέκταση υφίσταται από την ανέγερση και συντελείται εντός νόμιμου όγκου.  Άρα όπως σωστά κατά τη γνώμη μου λέει και ο Pavlos33,  θα πρέπει να γίνεται μονομερής τροποποίηση βάσει παρ.7.

Έχω μπερδευτεί γιατί η συμβολαιογράφος επιμένει ότι θα χρειαστεί συναίνεση 

Ακριβώς αυτό. Ο ΗΧ αποτελεί προσμετρούμενο όγκο στο κτίριο. Γι αυτό σου απάντησα στο προηγούμενο ποστ θετικά. Η συμβολαιογράφος θα έχει από σένα την τεχνική  έκθεση της δήλωσης στην οποία θα αναγράφεις ότι η αυθαίρετη επέκταση έλαβε χώρα από κατασκευής της οικοδομής σύμφωνα με την ....υπ. δήλωση Ν. 1599/86 του ιδιοκτήτη, εντός κοινόχρηστου χώρου  και εντός νόμιμου όγκου κτιρίου (η.χ) . Από κει και πέρα εσύ "καθάρισες". 

ΥΓ Επειδή το έχω δει και αυτό, μη δεχτείς να αναγράψεις στην Τ.Ε της δήλωσής σου ότι μπορεί να επέλθει μονομερής τροποποίηση σύστασης δυνάμει της παρ 7 Α 98. Δεν είναι δική μας δουλειά να βεβαιώνουμε κάτι τέτοιο. Εμείς από τεχνικής σκοπιάς θα αναγράψουμε αυτά που αναφέρω παραπάνω και μόνον αυτά.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

η συμβ/φος κανει λαθος...ας ρωτησει στο δικο τους φορουμ...

ειναι οπως τα λεει και ο παυλος

Αν εχεις ενα απο τα α και β

 πας με το εντος νομιμου ογκου και δεκαετία

 

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλες και όλους!
Θα χρειαστω την πολυτιμή βοηθειά σας, σας παρακαλώ πάρα πολύ!!!
 
Σε ισόγεια Ο.Ι. αποτελούμενη απο δύο τμήματα (μπροστά κατάστημα, πίσω κατοικία, με ξεχωριστές εισόδους) ,δημιουργήθηκε μια αυθαίρετη ισόγεια βεράντα, στην είσοδο της κατοικίας (του πίσω τμήματος του ισογείου μας δλδ),σε κοινόχρηστο χώρο του οικοπέδου. Πανω στη βεραντα κατασκευάστηκε μια περγκολα και ενα αποθηκάκι για τον λέβητα.
Το ζητούμενο είναι να γίνει μεταβίβαση ΜΟΝΟ της κατοικίας (δλδ του πισω τμήματος του ισογειου μας(αφου προηγηθει τροποποιηση Οριζοντιας συστασης, ωστε να φανουν ξεχωριστες ιδιοκτησιες, η κατοικια και το καταστημα, γιατι η τελευταία σύσταση τα περιγράφει ως Μια Οριζόντια ιδιοκτησία))
 
Ο αγοραστης της κατοικιας  θέλει την αποκλειστικη χρήση της βεραντας με την περγκολα και το αποθηκακι προφανως μαζι!!  Συμφωνούν οι πωλητές με αυτό (και οι δύο) .
Η ερώτηση είναι πως μπορεί να γίνει αυτο?
 
Πως θα το ρυθμίσω, ώστε να γίνει η βεράντα μέρος της οριζόντιας ιδιοκτησίας αυτής, για να δώσω μετά την βεβαίωση στη συμβολαιογράφο. (δεν θα ρυθιστουν οι υπόλοιποι κοινόχρηστοι χώροι του κτιρίου)
Γίνεται να το κάνω αυτο? και αν ναι, ως τι? λοιπή παράβαση?υπέρβαση? 
 
Σας ευχαριστω πολύ εκ των προτέρων!!!
 
 
 
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.