Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

Καλημέρα Βασίλη... Αφού η ΟΙ σου δεν έχει κάποια "ιδιαίτερη σχέση" με τον ακάλυπτο (ο οποίος συνεχίζει να είναι κοινόχρηστος χώρος) μπορεί κάλλιστα να μεταβιβαστεί, εφόσον όλες οι "αυθαιρεσίες" της είναι ρυθμισμένες.

Υ.Γ. Βεβαίως αυτός που θα την "αγοράσει" οφείλει να γνωρίζει ότι, αγοράζοντάς την γίνεται συνυπεύθυνος για όποιες αυθαιρεσίες ενυπάρχουν στους κοινόχρηστους χώρους του ακινήτου.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα ΙΑΣΟΝΑ

Το ρώτησα γιατί μου φαίνεται παράλογο το πρόστιμο για το ξεμπάζωμα να πληρώνεται 12 φορές αντί μίας

Οπότε σωστά μου απαντάς.  Αλλά πες ότι  ο ίδιος το ρυθμίζει τώρα. Αυτό  σημαίνει ότι τέλειωσε με τα κοινόχρηστα και ο ίδιος και οι συνιδιοκτήτες ή συνεχίζουν να είναι όλοι συνυπεύθυνοι αφού εκ του Νόμου δεν εξετάζουμε τα κοιν/στα, ούτε στην Η.Τ.Κ ούτε στις Δηλώσεις αυθαιρέτων!

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και όχι! Η αυθαιρεσία υφίσταται και οφείλουν οι συνιδιοκτήτες με μια δήλωση, που θα περιλαμβάνει όλες τις ενυπάρχουσες αυθαιρεσίες στους κοινόχρηστους χώρους να το ρυθμίσουν. 

Χρειάζεται σε κάποιες περιπτώσεις και το Πιστοποιητικό ΗΤΑ για τους κοινόχρηστους χώρους ενός ακινήτου! Π.χ. τροποποίηση της ΣΟΙ κ.λπ.

Εγώ πάντως συμβουλεύω τους πελάτες μου που θέλουν να αγοράσουν μια ΟΙ σε ακίνητο με μη ρυθμισμενες αυθαιρεσίες στους κοινόχρηστους χώρους, να μην το πράξουν....

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Like 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα σας.

Σε αυτοψία διαπιστώθηκε οτι ανοιχτή θεση στάθμευσης στον πισω ακάλυπτο που υπαρχει   μετακινήθηκε σε κοινόχρηστο χωρο οικοπέδου και έκλεισε.

Μετα την τακτοποίηση μπορει να γινει μονομερής τροποποίηση σύστασης αφου

α) ειναι απο την αρχη της κατασκευης και 

β) εχει παρελθει 10ετθα?(χτιστηκε το 2000)

Link to comment
Share on other sites

παυλε, σωστα

  Δεν εχει την παρ. 5, που αφορα "επεκταση μιας ΟΙ",

ούτε την παρ. 7., που αφορα τα εντος νομιμου ογκου.

 

  Πιθανη διεξοδος με το 98 παρ. 9.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας.

Οσον αφορά την τακτοποίηση ειμαι καλυμένη με την παρ.9 του αρθρο 98.Πιστεύετε οτι θα μπορουσε να γίνει και μονομερή τροποποίηση  με το 51% για  την αγοραπωλησία?

Το γεγονος οτι η προβληματική θεση παρκιγκ ειναι παράρτημα του διαμερίσματος μπορει καπως ν απομονωθεί απο το διαμέρισμα και να μη συμπεριληφθει?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Το παρακολούθημα συνοδεύει το διαμέρισμα σε κάθε δικαιοπραξία. Δεν μπορεί να απομονωθεί (εκτός και αν τροποποιηθεί η σύσταση). Η μονομερής τροποποίηση αναφέρεται στο άρθρο (έχουμε σχολιάσει πιο πριν) με ποια κριτήρια μπορεί να γίνει. Στη δική σου περίπτωση δεν πληρούνται τα κριτήρια. Η παράγραφος 9 αναφέρει και κάτι ακόμη . 

9.   Για την υπαγωγή στον παρόντα των υπόλοιπων περιπτώσεων οριζόντιας ιδιοκτησίας πλην των περιπτώσεων της παρ.8, που αφορούν σε κατάληψη κοινόχρηστου χώρου ή αυθαιρεσίες επί κοινοχρήστων, απαιτείται η συναίνεση άνω του πενήντα (50) τοις εκατό των συνιδιοκτητών. Με το ίδιο ποσοστό συναίνεσης είναι δυνατή η αντίστοιχη τροποποίηση της πράξης σύστασης οριζόντιας  ιδιοκτησίας. 

Τώρα, πως μπορεί να γίνει τροποποίηση σύστασης με 510 ψήφους, ενώ στον κανονισμό ορίζεται απαίτηση για το 100% των ψήφων, θα μας το απαντήσουν οι συμβολαιογράφοι.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Πρόκειται για δώμα πολυκατοικίας του '72. Το δώμα της άδειας είχε εμβαδόν 10τμ (ένα δωμάτιο και ένα wc). Έγινε όμως επέκτασή του κατά 11τμ. Τα 3,5τμ της επέκτασης είναι στον κοινόχρηστο χώρο του δώματος. Τα υπόλοιπα είναι στο ιδιόκτητο. 

Υπάρχει κάποιος τρόπος να διατηρηθούν αυτά τα 3,5τμ νομίμως, να υπαχθούν στον 4495 και να τα διατηρήσουν; 

Ή πρέπει να κατεδαφιστούν με άδεια κατεδάφισης αυθαιρέτων;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Αντιλαμβάνομαι από τα γραφόμενα ότι το κτίσμα στο δώμα έχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε τμήμα του, οπότε ορθώς αναφέρεις ότι για το τμήμα 7,50 τμ δεν απαιτείται συναίνεση. Όμως, για τα 3,50 τμ τα οποία καταπατούν κοινόχρηστο χώρο, θα πρέπει να δεις αν πληρούνται τα κριτήρια του άρθρου 98 . Αν είναι εκ κατασκευής μπορεί να τακτοποιηθεί χωρίς συναίνεση. Μονομερής τροποποίηση δεν γίνεται διότι είναι εκτός νόμιμου όγκου. Συζητάς με συμβολαιογράφο για το ενδεχόμενο  καθολικής τροποποίησης της σύστασης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.