Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Καλημερα και από εμένα! Αυθαίρετη επέκταση σε δώμα εντός τμήματοςπου κατέχει αποκλειστική χρήση. 

Δηλαδή αυθαιρεσία που 1. είναι εντός χώρου αποκλ. χρησης, 2. εκτός νομίμου όγκου. 3. εκ κατασκευής, 4. εχει παρελθει 10ετία. 

Μπορώ να ρυθμίσω με 4495 ΚΑΙ μπορώ να κάνω μονομερή, σωστά; 

 

Edited by sissy_arch
Link to comment
Share on other sites

On 6/10/2023 at 12:08 ΜΜ, sissy_arch said:

ΚΑΙ μπορώ να κάνω μονομερή, σωστά;

Δεν μπορείς, γιατί η αυθαίρετη επέκταση δεν έχει συντελεσθεί εντός νόμιμου όγκου του κτιρίου.

Edited by Νώντας Α
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ισχυει το αρθρο 98 παρ. 8

8. Επί αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε οριζόντια ή κάθετη συνιδιοκτησία και εντός τμημάτων αποκλειστικής χρήσης αυτών, εφόσον κατά τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους ως αποκλειστική χρήση, για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος δεν απαιτείται συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών. Ειδικώς, όταν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, που εξυπηρετούν τη συνιδιοκτησία έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε παράρτημα οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, προκειμένου το παράρτημα να αποκτήσει το χαρακτήρα κοινόχρηστου και κοινόκτητου χώρου της συνιδιοκτησίας. Στην περίπτωση αυτήν, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.

Link to comment
Share on other sites

  Κατ' αρχας, η τακτοποιηση επιτρεπεται, λογω αποκλειστικης χρησης και δεν απαιτειται συναινεση.

 Η τροποποιηση της συστασης θα γινει με την παρ. 9, με την συναινεση του 50%.

Αλλον τροπο δεν βλεπω. Μιλας με τον συμβ/φο

 

  Οσον αφορα το "παραρτημα" και την μονομερη τροποποιηση της συστασης, αυτο αφορα περιπτωση οπου "τμημα" μιας ΟΙ εγινε κοινοχρηστο.

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

ΕΡΩΤΗΣΗ κι από μένα για τμήμα οριζόντιας που θέλω να γίνει κοινόχρηστο: Έχω οριζόντια ιδιοκτησία που σύμφωνα με τη σύσταση (για κάποιον περίεργο λόγο) περιλαμβάνει και κλιμακοστάσιο και φρεάρ ορόφου συν διαμέρισμα. Τώρα πάω να τακτοποιήσω διάφορες αυθαιρεσίες στο διαμέρισμα ΑΛΛΑ θέλω και με τροποποίηση σύστασης να αλλάξω την επιφάνεια της οριζόντιας ώστε το κλιμακοστάσιο και το φρέαρ να γίνουν κοινόχρηστα και να μην συμπεριλαμβάνονται στα τετραγωνικά του διαμερίσματος. Στο κλιμακοστάσιο υπάρχει μία αυθαιρεσία, έχει γίνει ένα wc. Έχω μπερδευτεί...τακτοποιώ όλες τις αυθαιρεσίες της οριζόντιας που αυτήν την στιγμή περιλαμβάνει και το κλιμακοστάσιο και δίνω 1 ταυτότητα? Και μετά δίνω μία ταυτότητα για τη νέα οριζόντια και μία για κοινόχρηστα? Για ολα τα κοινόχρηστά ή μόνο για την επιφάνεια του κλιμακοστασίου?

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

@Roukat  Kαλημέρα. Η ΠΣΟΙ περιγράφει ότι το κλιμακοστάσιο και το φρέαρ ανελκυστήρα, αποτελούν χώρους αποκλειστικής χρήσης του οροφοδιαμερίσματος; Ανέλυσε λίγο περισσότερο το θέμα και αν θέλεις ανέβασε και κάτοψη.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Γεια σου @Pavlos33. Λοιπόν η περίπτωσή μου είναι η εξής: πρόκειται για  ένα κτίριο με σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών. Αυτό το κτίριο αποτελείται από  3 κατοικίες με ξεχωριστή είσοδο η κάθεμία από το ισόγειο. Ο δικός μου πελάτης έχει το διαμέρισμα 2 το οποίο ναι μεν βρίσκεται στο Β' όροφο αλλά υπάρχει είσοδος από το ισόγειο που μπαίνει μόνο αυτός σε ένα κλιμακοστάσιο με φρέαρ και πάει μέχρι το Β' όροφο. Η σύσταση λέει ότι η οριζόντια ιδιοκτησία αποτελείται από το διαμέρισμα 2 και από το ΚΒ υπογείου, ΚΒ ισογείου, ΚΒ α΄ορόφου και  ΚΒ β' ορόφου (όπου ΚΒ χώρος κλιμακοστασίου και φρέαρ). Δεν μιλάει για χώρους αποκλειστικής χρήσης. Περιγράφει από τι αποτελείται η ιδιοκτησία. Στις κατόψεις της αδείας βλέπεις ότι μέσα από το κλιμακοστάσιο περνάς από τους ορόφους αλλά δεν έχεις πρόσβαση σε άλλη οριζόντια, πας μόνο στο διαμέρισμα του πελάτη μου στον Β' όροφο. 

Επειδή όμως στην πραγματικότητα σε κάθε όροφο υπάρχει πόρτα που μπαίνεις στις άλλες οριζόντιες, πρακτικά όλος αυτός ο χώρος έχει γίνει κοινόχρηστος (όπως είναι δηλαδή στις πολυκατοικίες).

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους. Θέλω μια διευκρίνηση σχετικά με την 9Α. 

Έχω μια περίπτωση 3 εν σειρά οριζοντίων (διαφορετικοί ιδιοκτήτες) όπου το περίγραμμα τους διαφοροποιείται και ένα κομμάτι της κάθε μιας μπαίνει στην διπλανή, δηλαδή διαφορετική διαμερισμάτωση, σε σχέση με τα σχέδια της ΣΟΙ. 

Για να γίνει τροποποίηση της ΣΟΙ χρειάζεται να τακτοποιήσουν και οι άλλοι 2 με 4495 η φτάνει μόνο η συναίνεση και να τακτοποιήσουν όταν χρειαστεί να γίνει δικαιοπραξία απο μεριά τους. Ο πελάτης μου είναι 1 απο τους 3 

Edited by dionysg
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.