Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

Οι αποκλίσεις διαστάσεων με βάση τη σύσταση είναι +-5%. Με δεδομένο ότι το 1.5 μ2 είναι εντός των αποκλίσεων που ορίζει η σύσταση υπάρχει δυνατότητα να γλιτώσουμε την τροποποίηση κ με δεδομένο ότι πολεοδομικά ειναι οκ το ακίνητο ;

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν υπάρχει... Δεν γλυτώνει την τροποποίηση της ΣΟΙ.

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα

Τροποποίηση ναι, αλλά ευνοείτε για μονομερή ή για ολική. Εγώ για μονομερή την βλέπω. 

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει άλλο διαμέρισμα στον όροφο και η διαφορα τετραγωνικών προέκυψε από την νόμιμη προσθήκη ενός μικρού ερκερ μόνο στο συγκεκριμένο όροφο. Λογικά θα μπορεί να γίνει μονομερής τροποποίηση. Τι γίνεται μετά όμως με κτηματολόγια Ε9  ΤΑΠ κλπ γιατί η μια αλλαγή φέρνει αλυσίδα στα υπόλοιπα κ με δεδομένο ότι το διαμέρισμα πάει για πώληση (άρα σχετική πίεση χρόνου)

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι, δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις που δύναται να γίνει μονομερής τροποποίηση της ΣΟΙ.... Θα σας απαντήσει με ασφάλεια ο συμβολαιογράφος σας!

Προφανώς, η οποιαδήποτε διαδικασία Θα πάρει αρκετό χρονικό διάστημα, ίσως και περισσότερο από 6 μήνες....

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

γεια σας,

συμφωνα με το άρθρο 98 του 4495/17, οι παρακάτω προϋποθέσεις για μονομερή τακτοποίηση και μονομερή τροποποίηση της Σύσταση Οριζόντιου ιδιοκτησίας ρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα ή έστω και μια αρκεί;

  • υφίσταται από την ανέγερση
  • σε όλους τους ορόφους
  • εντός νόμιμου όγκου
  • παρέλευση δεκαετίας
  • μη έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης

Συγκεκριμένα, αν η αυθαιρεσία είναι εκτός νόμιμου όγκου, εμφανίζεται μόνο σε έναν όροφο,  αλλά είναι από κατασκευής κτιρίου και εχει παρέλθει 10 ετια και δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση, μπορεί να τακτοποιηθεί μονομερώς και να τροποποιηθεί η Σύσταση μονομερώς;

Link to comment
Share on other sites

   Η  παρ. 7 αφορα "εντος νομιμου ογκου"

 Πας με την παρ. 9 

 [Δεν λες τι ακριβως αυθαιρεσία εχει γινει...]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη γεια σου.

Έχει δημιουργηθεί ένα μέσοπατωμα μεταξύ ισογείου και πρώτου. Το ισογειο έχει ύψος 6 μέτρα. Το 98% αυτού είναι εντός νόμιμου περιγράμματος. Το 2% έχει κλείσει έναν πρόβολο μετατρέποντας τον σε κλειστό χώρο.  Αυτό το 2% είναι εκτός περιγράμματος. 

το μεγαλυτερο μέρος του μεσοπατωματος είναι ανοιχτό, ενώ ένα μέρος του είναι κλειστό με τοίχους. Υπάρχει τρύπα που συνδέει οπτικά το ανοιχτό μερος του μεσοπατωματος με το ισόγειο καταστημα. Το ανοιχτό μέρος έχει εμβαδόν μικρότερο του 70% του ισογείου.  Το κλειστό τμήμα έχει πρόσβαση στο κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο και το αντιμετωπίζω ως αυτόνομο χώρο. τακτοποιείται το ανοιχτό μεσοπατωμα με μειωτικό συντελεστή και οι κλειστοι χώροι με ολόκληρο ως Χ.κ.χ.  

ο ιδιοκτήτης του καταστήματος έχει στην κατοχή του το 70% των οριζόντιων ιδιοκτησιών όλης της πολυκατοικίας (έχει και άλλες Ο.Ι. στην κατοχή του). 

θελει τώρα να μεταβιβάσει όλο το κατάστημα μαζί με το μεσοπατωμα και τους κλειστούς χώρους στο γιο του. Η πρόταση είναι το ποσοστό που έχει το κατάστημα να επιμεριστεί στο κατάστημα και μεσοπατωμα και στους κλειστούς χώρους. Με αλλά λόγια να μην ξεπεράσει το αρχικό ποσοστό που είχε ώστε να μην προσβληθούν οι άλλες οριζόντιες. 

η συμβολαιογράφος είπε πως πρέπει να συναινέσουν όλοι οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας αλλά και επίσης να γίνουν ηλεκτρονικές ταυτότητες για όλα τα διαμερίσματα προκειμένου μα γίνει τροποποίηση της σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Αναρωτιέμαι αν πράγματι αυτό είναι απαραίτητο (ΗΤΚ όλων των διαμερισμάτων) εφόσον η υπέρβαση έχει συντελεστεί από κατασκευής και επειδή ο ιδιοκτήτης έχει στην κατοχή του το 70% των οριζόντιων όλης της πολυκατοικίας. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

19 ώρες πριν, Vasili said:

συμφωνα με το άρθρο 98 του 4495/17,

Δεν εμπλέκεται το άρθρο 98 γιατί δεν έγινε κατάληψη κοινόχρηστου χώρου.
Η αυθαίρετη κατασκευή πραγματοποιήθηκε εντός του όγκου οριζόντιας ιδιοκτησίας.
Ως προς την τροποποίηση της σύστασης, η συμβολαιογράφος σωστά λέει ότι πρέπει να συμμετέχουν όλοι αφού δημιουργήθηκαν κοινόχρηστοι χώροι λόγω της πρόσβασης από το κλιμακοστάσιο.

Edited by Σερίφης
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Θεώρησα πως ένα μικρό μέρος του δεν είναι στον νόμιμο όγκο καθώς έχει κλείσει έναν εξώστη οποίος δεν προσμετρά σε όγκο.

Με το "Συμμετέχουν όλοι" εννοείς να δώσουν συναίνεση τακτοποίησης ή ότι θα πρέπει όλοι να κάνουν ΗΤΚ για όλα τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας?

 

Edited by Vasili
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.