Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Δόμησης - Κάλυψης (γενικά)


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα Συνάδελφοι

Έχω μία περίπτωση που σε ένα τριώροφο με στέγη έχει γίνει υπερύψωση του κορφιά (κατά 1,30 μ.) και των παρειών κατά 0,50 μ. της στέγης στον 3ο όροφο σύμφωνα με την οικ. άδεια αλλά εντός του επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής σήμερα και χωρίς την δημιουργία σοφίτας. Επίσης στον 3ο όροφο έχει κλείσει ένα Ημιυπαίθριο χώρο με υπέρβαση δόμησης.

- Πως υπολογίζεται το πρόστιμο σε υπέρβαση ύψους με στέγη?

- Σύμφωνα με το ΑΡΘΡΟ 100 παρ. 10 μπορεί η υπέρβαση ύψους της επιφάνειας (εκτός του Η/Χ που έχει υπέρβαση δόμησης) να μπει με αναλυτικό Π/Υ - 1 λοιπή παράβαση εφόσον είναι εντός του επιτρεπτού ύψους της περιοχής(τι υπολογίζω εδώ? Βάσει του πίνακα μπετά και σίδερα για την υπερύψωση?) και ο κλεισμένος Η.Χ να μπει με υπέρβαση ύψους και δόμησης.

Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν βρηκα καταλληλοτερο νημα για να θεσω το ερωτημα.Εχω την εξης περιπτωση

Εντος οικισμου προ 85,εκδοθηκ ε αδεια το 2009 . Ο  ιδιοκτητης επεκτεινε την οικοδομη εκτος οικοπεδου κατα 1.10μ κατα μηκος του οριου του οικοπεδου του , συμφωνα με το τοτε τοπογραφικο κ τους τιτλους με αποτελεσμα η οικοδομη να μεγαλωσει κα 12τμ /οροφο.Σημερα θελει να κανει υπαγωγη στο 4495 ..Μετα απο καποια σχετικη ερευνα,ο χωρος που επεκταθηκε η οικοδομη,του ανηκει και απο λαθος υποδειξη οριων υποθετω τοτε.υποθετω, ,εγινε το σχετικο τοπογραφικο και η εκδοση αδειας 

τα ερωτηματα ειναι τα εξης

1.για να γινει διορθωση τιτλου απαιτειται βεβαιωση,η οποια με την σειρα της, απαιτει ρυθμιση.Μπορω να κανω τετοια ρυθμιση?πως το αντιμετωπιζω?

2..Αν πουμε οτι γινεται,,υπολογιζω τις υπερβασεις για το τμημα του κτιριου,που δεν συμπιπτει με αυτο της αδειας?

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί και να τα βρήκαν με το γείτονα προς βελτίωση του σχήματος και να άλλαξαν το κοινό όριο. 

Στο συμβόλαιο μνημονεύεται τοπογραφικό το οποίο ταυτίζεται με αυτό της άδειας;

Αν το όριο είναι υλοποιημένο και ο γείτονας δεν έχει κάποια αξίωση νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα πρότεινα να πάρεις και το συμβόλαιο του γείτονα.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά , η γνώμη μου είναι να κάνεις νέο τοπογραφικό, νέο δ. κάλυψης και  θα περιγράψεις στην ΤΕ ότι  κατά νεότερη καταμέτρηση η επιφάνεια και το σχήμα οικοπέδου είναι όπως στα συνημμένα σχέδια στην δήλωση, ελαφρώς διαφοροποιημένα σε σχέση με το τοπογραφικό της άδειας, χωρίς όμως να έχει γίνει συμβολαιογραφική πράξη προσάρτησης τμήματος και θα υπολογίσεις τις υπερβάσεις (πχ παραβίαση Δ) με βάση το νεότερο τοπογραφικό.

Link to comment
Share on other sites

Παυλο την καλημερα μου,αναφερομενος στη απαντηση σου στο προηγουμενο ποστ ,οντως ο γειτονας δεν εχεο καποια αξιωση,οποτε προχωρω κανονικα.Οι υπερβασεις θα αφορουν το επιπλεον κτιριο και οχι το συνολο του,παντα  με βαση το νεο τοπογραφικο .Ευχαριστω για την βοηθεια σου.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Νίκο. Έτσι θεωρώ ότι πρέπει να "θεραπευτεί" το ζήτημα, όπως το λες δηλαδή.

Το σύνολο των κτιρίων γιατί να το αφορά. Υπάρχουν τα νόμιμα βάσει άδειας και τα αυθαίρετα. Τα τελευταία εξετάζουμε. Θεωρώ πάντοτε, ακόμη και αν δεν απαιτείται από τα τυπικά δικαιολογητικά του νόμου, σε περιπτώσεις ειδικά μονοκατοικιών σε οικισμούς, ή εκτός σχεδίου, να γίνεται τοπογραφικό, διότι έτσι φαίνεται η πραγματική εικόνα του ακινήτου και δημιουργούνται επικαιροποιημένα και σωστά σχέδια που συνοδεύουν την τακτοποίηση και μετά την οριστική τους υπαγωγή και το ανέβασμα στο σύστημα, αυτά έχουν την βαρύτητα σχεδίων οικοδομικής΄άδειας. Επομένως αυτή η απόκλιση σχήματος και εμβαδού από το τότε τοπογραφικό πολεοδομικά δεν θα υπάρχει λόγω της τακτοποίησης που θα γίνει και όταν με το καλό γίνει κάποιο συμβόλαιο και ο νόμος συνεχίζει να έχει τα ίδια κριτήρια με τις αποκλίσεις θα γίνει διόρθωση στον τότε τίτλο με πληρωμή του αντιστοιχούντος στην επιπλέον επιφάνεια φόρου.

Link to comment
Share on other sites

On 2/7/2018 at 2:09 ΜΜ, karanus said:

Αν βρίσκεται στην προβολή του νόμιμου περιγράμματος της ΟΑ , όχι δεν έχει ΥΚ .

Μόνο ΥΔ.

Στο διάγραμμα κάλυψης της αδείας λέει:

επιτρεπ. καλυψη πιλωτής 50% = 60 τ.μ.  ,

μήπως πρεπει να υπολογισω την κάλυψη με το 50% της πυλωτής ? αν είναι ετσι πρέπει να βάλω και υπ. κάλυψης  μιας και η αποθήκη είναι 8 τ.μ....άρα κι άλλο προστιμο ....

 

 

Edited by psycho
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα σας!

Έχω περίπτωση εντός σχεδίου που (πέραν των αυθαιρεσιών με ΥΔ ημιυπαίθριων χώρων) υπάρχει παραβίαση οικοδομικής γραμμής (προκηπίου) χωρίς κάποια υπέρβαση δόμησης/κάλυψης!

Τι εννοώ: Το κτίριο τοποθετήθηκε σε λάθος σημείο με αποτέλεσμα ένα τρίγωνο με τις δύο κάθετες πλευρές να είναι 0,50 και 5 μέτρα να βρίσκεται εντός του προκηπίου! Δηλαδή δεν έγινε κάποια επέκταση εντός αυτού. Το νόμιμο περίγραμμα μετατοπίστηκε με τέτοιο τρόπο με αποτέλεσμα αυτά τα 2,5 τμ που έχουν υπολογιστεί σε δόμηση και κάλυψη να βρίσκονται εντός του προκηπίου.

Πως αντιμετωπίζονται τέτοιες περιπτώσεις;

Link to comment
Share on other sites

Επειδή λόγω της λανθασμένης θέσης ανέγερσης παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις (παραβίαση πρασιάς) δεν μπορείς να κάνεις χρήση της κατηγορίας 3 για αλλαγή θέσης. Οπότε θα βάλεις την επιφάνεια που έχει παραβιάσει το προκήπιο επιλέγοντας παραβίαση πρασίας, ΥΔ+ΥΚ για την επιφάνεια αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.