Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Ύψους (γενικά)


Recommended Posts

@giannis_kak Όταν ξεπερνιέται η επιτρεπόμενη τιμή δεν έχουμε πρόσθετη λοιπή παράβαση, αλλά μόνο υπέρβαση ύψους.
Για την περίπτωση που εξετάζεις, το ποσοστό υπέρβασης είναι αυτό που υπολόγισες.
Έχεις, δηλαδή, ένα φύλλο καταγραφής με υπέρβαση δόμησης και υπέρβαση ύψους.


@Roukat Ομοίως και για την προσθήκη αυθαίρετου ορόφου.

Link to comment
Share on other sites

Εννοώ ότι δεν μπορείς να χωρίσεις την υπέρβαση ύψους σε λοιπή παράβαση (αναλυτικό προϋπολογισμό) και σε υπέρβαση του επιτρεπόμενου.
Όταν είσαι πάνω από την επιτρεπόμενη τιμή υπολογίζεις το ποσοστό, χωρίς να έχεις και λοιπή παράβαση.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση @Διογένης

Άποψη μου είναι ότι στο παράδειγμα μου έχει λογική μια στέγη που ως κατασκευή (χωρίς να κρύβει δόμηση από κάτω) έχει γίνει ψηλότερη κατά 1 μέτρο από το επιτρεπόμενο της περιοχής να ρυθμίζεται με αναλυτικό και όχι με συντελεστή Υ.Υ..

Γιατί αν σε ένα φύλλο καταγραφής βάλεις συντελεστή Υ.Υ. = 1/9,50 < 20%, πρέπει για να βγάλει πρόστιμο το φύλλο αυτό, να βάλεις τ.μ., π.χ. στους Κύριους Χώρους, όμως κάτω από τη στέγη δεν έχεις ωφέλιμο χώρο.

Και ας επιλέξεις στην υπέρβαση δόμησης: Μόνο υπέρβαση ύψους ή κάλυψης, πρέπει να ανταποκρίνεται σε κύριους ή βοηθητικούς χώρους (δηλαδή χώροι που μετρούν στη δόμηση) οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί ψηλότερα από το επιτρεπόμενο της περιοχής.

Δεν είναι υπερβολικό να βάλεις σαν τετραγωνικά στους κύριους ή στους βοηθητικούς χώρους την επιφάνεια που καλύπτει η στέγη η οποία είναι μη λειτουργική και δε δημιουργεί αυθαίρετη δόμηση;

Link to comment
Share on other sites

Η αυθαίρετη κατασκευή στέγης υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό, ασχέτως ύψους.
Η υπέρβαση του επιτρεπομένου λόγω στέγης αντιστοιχεί στην επιφάνεια που καλύπτεται από αυτήν. 
Υπερβολικό ή όχι, έτσι είναι.

Edited by Διογένης
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με την πρόταση του Διογένη, ως προς το θέμα αναλυτικός ή συντελεστής και γενικότερα.

Σίγουρα αυτά που αναφέρεις @giannis_kak έχουν μια λογική σε γενικές γραμμές, αλλά σε συνδυασμό και με αυτό που λέει η Roukat, ότι ως τμήμα κτιρίου εννοούμε όλον τον χώρο που επωφελείται της (κεκλιμένης σε αυτή την περίπτωση) οροφής, ο οποίος θα λάβει το πρόστιμο, τότε διαπιστώνουμε ότι και με αυτό το σκεπτικό υπάρχει λογική, έστω υπερβολική. Ως προς την κατηγορία, επίσης αυτή επηρεάζει ολόκληρο τον στεγασμένο υποκείμενο χώρο, αφού, καθώς έχει, ολόκληρος επωφελείται του ύψους της στέγης και είναι κατηγορίας 5. Σαν σύνολο δεν είναι ο ίδιος χώρος με έναν που έχει ας πούμε την ίδια γεωμετρικά στέγη αλλά για οποιονδήποτε λόγο κόβεται σε οριζόντιο επίπεδο σε στάθμη κάτω του επιτρεπόμενου ύψους. Εξάλλου κατόπιν της τακτοποίησης μπορείς με έγκριση εργασιών να μειώσεις το ύψος και να "μειώσεις" κατ' επέκταση την αυθαιρεσία.(δεν ξέρω κατά πόσο/πώς μπορεί τότε να ενημερωθεί και η κατηγορία του κτιρίου, ώστε να μη εντάσσεται στην υποχρέωση διατήρησης των 30 χρόνων).

Αυτό πάντως που με προβλημάτιζε πάντα, και σε έναν βαθμό και σήμερα αν και δεν έχει πλέον νόημα, είναι γιατί να έχει καθιερωθεί (στον 4495) ο συντελεστής ύψους να υπολογίζεται με αριθμητή το ύψος που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο της περιοχής ενώ στην ΥΔ και ΥΚ, όλη την αυθαίρετη επιφάνεια...

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα,

Το ερώτημά μου αφορά στην υπέρβαση ύψους και έχει 2 σκέλη :

  1. Το εδάφιο δγ) του αρθ.96 (Κατηγ.4) του Ν.4495 αναφέρει: «αυθαίρετες κατασκευές…ανεξαρτήτου ποσοστού υπέρβασης κάλυψης ή δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα 50 τ.μ. σε συνολική δόμηση»

Τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση αν έχω και υπέρβαση του επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής? Μπορώ να κάνω χρήση του εδάφιου αυτού αν έχω υπέρβαση ><20% ύψους?

  1. Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης αφορά στην τακτοποίηση διώροφης οικοδομής με υπόγειο, στην οποία υπάρχει υπέρβαση ύψους 60 εκ. από το επιτρεπόμενο της περιοχής (<20% του επιτρεπόμενου της περιοχής). Αυτό συμβαίνει γιατί το υπόγειο έχει ξεμπαζωθεί κατά 20εκ και το ισόγειο και ο α’ όροφος έχουν κατά 20 εκ. μεγαλύτερο ύψος ο καθένας από την οικ. Άδεια. Στον ισόγειο και τον α’ όροφο υπάρχει επίσης υπέρβαση δόμησης από ημ/θριο που κλείστηκε.

Το ερώτημά μου είναι πώς δηλώνεται αυτή η υπέρβαση ύψους στο σύστημα του ΤΕΕ?

Θα πρέπει να δηλωθεί όλος ο α’ όροφος που δεν έχει υπέρβαση δόμησης σαν υπέρβαση ύψους <20% με επιλογή όμως στο φύλλο καταγραφής «υπέρβαση μόνο ύψους ή κάλυψης»  και το υπόλοιπο του α' ορόφου με Υ.Υ. και Υ.Δόμησης?

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Για το πρώτο ερώτημα μόνο γνώμες μπορούμε να εκφέρουμε. Λαμβάνοντας υπόψη το λεκτικό της παραγράφου θεωρώ ότι δεν καλύπτεσαι καθώς στο εδάφιο αυτό δεν γίνεται αναφορά και για υπέρβαση ύψους παρά μόνο για υπέρβαση δόμησης και κάλυψης έως και 50 τ.μ.

Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα. Η εκχωμάτωση δεν θα ληφθεί υπόψη στην προσαύξηση υπέρβασης ύψους (αναφέρεται και στο νόμο-παρ. 11 άρθρο 100).  Αν δεχτούμε-σύμφωνα με τα γραφόμενά σου-ότι η συνολική υπέρβαση ύψους είναι 0,40 μ, τότε αυτή για συστημικούς λόγους υπολογισμού προστίμου, σε κάποια στάθμη θα πρέπει να δηλωθεί. Συνήθως (έχοντας κάνει πολλές συζητήσεις εδώ και για τον ν. 4178) χρεώνουμε την Υ.Υ στον τελευταίο όροφο. Εν προκειμένω στον πρώτο για τη δική σου περίπτωση. Επομένως, εκεί που υπάρχει Υ.Δ (Η.Χ) θα γίνει ξεχωριστό Φ.Κ με τον συνδυασμό ΥΔ+ΥΥ., ενώ για τον υπόλοιπο-πολεοδομικώς νόμιμο-όροφο θα εισάγεις τον συντελεστή 0,20 (παρ. 10 άρθρο 100)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.