Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17 ] Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης


Recommended Posts

2 λεπτά πριν, Didonis said:

ας μιλήσει ο ιδιοκτήτης με τον λογιστή του πρώτα απ΄όλα με βάση την νομική μορφή που έχει ή θα έχει η υπηρεσία του αν η ΔΟΥ απαιτεί υποχρεωτικά τον δικό του χώρο να έχεις χωρίς άλλες χρήσεις ή χώρους.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

10 ώρες πριν, diangelis said:

Σε υπόγεια αποθήκη υπάρχει  αλλαγή χρήσης σε χώρο κυρίας χρήσης (σε τμήμα αυτής) καθώς και γίνεται στάθμευση αυτοκινήτου και δικύκλων οχημάτων.

Θα γίνει υπαγωγή στον 4495/17 οπότε η περιγραφή της οριζόντιας ιδιοκτησίας θα γίνει κατάστημα με αποθηκευτικό χώρο και κλειστή θέση στάθμευσης. Δεδομένου ότι ο χώρος κύριας χρήσης συνορεύει με το περίγραμμα της θέσης στάθμευσης και για την είσοδο στο κατάστημα θα πρέπει να γίνεται διέλευση μέσα από τη θέση στάθμευσης, θα προκύψει πρόβλημα για τις άδειες λειτουργίας ? Και αν ναι, για ποιες άδειες λειτουργίας θα υπάρχει κόλλημα(εννοείται πέρα από αυτές που απαγορεύονται από τις χρήσεις γης)? Σημ : Ο χωρος κύριας χρήσης, η θέση στάθμευσης και η αποθήκη είναι εντός της ίδιας ιδιοκτησίας και ενιαίου χώρου 

Πολύ μπερδεμένο το όλο σχέδιο. Καταρχήν ακόμη και ένας τακτοποιημένος χώρος δεν είναι σίγουρο ότι πληροί όλες τις προδιαγραφές για να λάβει άδεια λειτουργίας για συγκεκριμένη δραστηριότητα. Το αναφέρει ο νόμος στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 107 Ν. 4495/17 (*)

(*) (...)Η υπαγωγή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις των νόμων 3775/2009 (Α122), 3843/2010 (Α62), 4014/2011, 4178/2013 και του παρόντος δεν συνεπάγεται απαλλαγή  αυτών  των  κατασκευών  από  άλλες  προβλεπόμενες  ή  απαιτούμενες  εγκρίσεις,  όρους  και  προδιαγραφές  που αφορούν τη λειτουργία της συγκεκριμένης χρήσης. 

Επομένως, σε πρώτη φάση πριν καν προχωρήσεις σε υπαγωγή και για λόγους καλής συνεργασίας και εντιμότητας με τον πελάτη θα εξετάσεις εάν ο χώρος αυτός θεωρούμενος ως τακτοποιημένος πληροί τα κριτήρια για την προς αδειοδότηση χρήση.

Διαφορετικές χρήσεις στο περίγραμμα ίδιας οριζόντιας δεν θα μπουν. Οι βοηθητικές χρήσεις οι οποίες θα επικουρούν την κύρια χρήση θα μπουν ως παρακολουθήματα. Το να περνάει κάποιος από μια θέση στάθμευσης και να μπαίνει σε ένα κατάστημα, βεβαίως και γίνεται όταν οι θέσεις είναι υπαίθριες. Σε κλειστές θέσεις εκτιμώ ότι θα βγουν προβλήματα στην προς εγκατάσταση χρήση (πχ ζητήματα πυροπροστασίας, όδευσης διαφυγής κλπ). 

Δεν έχω εικόνα του έργου (την οποία μόνο εσύ την έχεις) αλλά από την περιγραφή σου κάτι μοιάζει εντελώς μπερδεμένο. Ξεκαθάρισε το τοπίο και εμείς εδώ είμαστε να το συζητήσουμε.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Για ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου στο οποίο είχε βγει άδεια για 600 τμ βιομηχανικού χώρου και είχε επιτρεπόμενη δόμηση για βιομηχανικό χώρο 600 τμ αλλά στα 200 εξ αυτών έγινε αλλαγή χρήσης σε κατοικία με επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία 200 τμ η σύγκριση υπέρβαση Δομησης για κατηγορία κτλ θα γίνει με τα 200 τμ που επιτρέπεται για την κατοικία ; 
εννοω ότι στο γήπεδο θα πρέπει να συγκρίνουμε σαν να έχουν κτιστεί 400 τμ επιπλέον για την επίλογη κατηγορίας και 200 τμ για την επιλογή συντελεστή ;(δηλαδή 100% της επιτρεπόμενης Δομησης )

τα νούμερα ειναι τυχαία , απλά για την λογική το αναφέρω .  

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με την σωστή πολεοδομική ορολογία,  δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείς τον όρο "οικόπεδο" αλλά γήπεδο, όταν το ακίνητο βρίσκεται εκτός σχεδίου/οικισμού.

Η τακτοποίηση αυθαιρέτων είναι μια άλλη, διαφορετική διαδικασία από την έκδοση οικοδομικής άδειας (είμαστε εκτός θέματος και το δεύτερο ερώτημα μεταφέρθηκε εδώ). 

Αν η αλλαγή έγινε εντός του νόμιμου όγκου τότε τα 200 τμ θα πάνε με αναλυτικό. Σε παραπέμπω να διαβάσεις και το παρόν θέμα.

 

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα σε όλους.  Σε εκτός σχεδίου περιοχή έχει εκδοθεί οικ. άδεια το 1995 για ένα διώροφο κτίριο που βάσει αδείας είναι διαχωρισμένο σε 4 ανεξάρτητες αποθήκες. Για την έκδοση της άδειας έχουν χρησιμοποιηθεί οι γενικοί όροι δόμησης για την εκτός σχεδίου δόμηση. Μου ζητήθηκε να εκδώσω βεβαίωση σύνδεσης μέσω του e-adeies και αποφάσισα να ελέγξω το ακίνητο για αυθαιρεσίες. Πήγα να ελέγξω για αυθαιρεσίες και διαπίστωσα ότι στη μία αποθήκη έχει εγκατασταθεί το 2015 κάποιος ο οποίος πουλάει ανταλλακτικά για αυτοκίνητα, και στην άλλη αποθήκη αντίστοιχα πωλούνται ανταλλακτικά για τρακτέρ. Αν επιτρέπονται από τις χρήσεις γης της περιοχής οι δύο προαναφερθείσες χρήσεις, πρέπει να προβώ σε αλλαγή χρήσης μέσω οικοδομικής άδειας ή επειδή έχω πάει με τους γενικούς όρους δόμησης για εκτός σχεδίου περιοχές, δεν χρειάζεται να προβώ σε αλλαγή χρήσης; Εναλλακτικά επειδή έχω άδεια για αποθήκες, υπάρχει περίπτωση να ζητήσω τους ΚΑΔ και αν αναφέρονται αποκλειστικά σε χονδρικό εμπόριο, μήπως καλύπτομαι από τη χρήση αποθήκης της οικ. άδεια;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε βοήθεια καθώς έχω μπερδευτεί λίγο με τις χρήσεις.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

@HAROUL ισχύει και για εκτός σχεδίου περιοχές ότι εφόσον δεν μεταβάλλονται προς το δυσμενέστερο φορτία σχεδιασμού, στοιχεία διαγράμματος δόμησης και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, αρκεί η ενημέρωση της ταυτότητας κτιρίου.
Είτε λειτουργούν ως εμπορικές αποθήκες είτε ως καταστήματα, από πλευράς φορτίων δεν έχεις πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

21 ώρες πριν, Ευκλείδης said:

@HAROUL ισχύει και για εκτός σχεδίου περιοχές ότι εφόσον δεν μεταβάλλονται προς το δυσμενέστερο φορτία σχεδιασμού, στοιχεία διαγράμματος δόμησης και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, αρκεί η ενημέρωση της ταυτότητας κτιρίου.
Είτε λειτουργούν ως εμπορικές αποθήκες είτε ως καταστήματα, από πλευράς φορτίων δεν έχεις πρόβλημα.

Καλησπέρα @Ευκλείδης. Εννοείς στα πλάσια τακτοποίησης με το Ν.4495/17 που θα κάνω για κάποιες άλλες μικροαυθαιρεσίες (εξώστες, διαρρυθμίσεις κλπ), να κάνω και μία ταυτότητα και να αναγράψω την τρέχουσα χρήση; Το ρωτάω γιατί για το εν λόγω κτίσμα δεν έχει γίνει ταυτότητα.  

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα κι από μένα..

Σε τριόροφη οικοδομή με υπόγειο με χρήση φροντιστήριο θα γίνει τακτοποίηση για το κλείσιμο της πυλωτής και μετατροπή της σε χώρο κύριας χρήσης. Η οικοδομή πρόκειται να πουληθεί και ο νέος ιδιοκτήτης επιθυμεί τις αίθουσες του φροντιστηρίου να τις κάνει αυτόνομα μικρά στούντιο με πρόβλεψη στο μέλλον να μπορούν να πωληθούν ανεξάρτητα Να διευκρινήσω πως οι χρήσεις γης επιτρέπουν την νέα χρήση που είναι κατοικία. Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:

1. Η αλλαγή χρήσης είναι από κύρια σε κύρια και πληρώνει μόνο 250€;

2. Το υπόγειο διαθέτει τις προϋποθέσεις για χώρο κύριας χρήσης και σκέφτομαι να αλλάξει η χρήση του και να βγει ακόμη ένα στούντιο με την ρεσεψιόν. Τα θέματα που προκύπτουν όμως είναι 2. Το πρώτο είναι αν μπορεί από εκεί να γίνει η κύρια είσοδος για την οικοδομή και το δεύτερο έχει να κάνει με τις θέσεις στάθμευσης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία θέση στάθμευσης χαρακτηρισμένη η οποία αν αλλάξω τη χρήση θα χαθεί. Με τις νέες χρήσεις θα ζητηθεί άλλη; Μπορεί να γίνει εξαγορά; Επίσης θα χρειαστεί μελέτη προσβασιμότητας;

3. Μήπως συμφέρει όταν πωληθεί η οικοδομή να γίνει αλλαγή χρήσης με ΕΕΔΜΚ;Διάγραμμα καλυψης οικ αδ 23_1988 (1).pdf

Σας παραθέτω το διάγραμμα κάλυψης της Ο.Α.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες απαντήσεις!! 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, spa4 said:

... Η οικοδομή πρόκειται να πουληθεί και ο νέος ιδιοκτήτης επιθυμεί τις αίθουσες του φροντιστηρίου να τις κάνει αυτόνομα ....

αφού ακόμα δεν τις έχει κάνει και εφόσον αφορά αλλαγή χρήσης που ΘΑ συντελεστεί μετά 28/07/2011 η συγκεκριμένη αλλαγή χρήσης δεν μπορεί να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του 4495...

 

Για τις υπόλοιπες παραβάσεις ή αλλαγές χρήσης που έχουν γίνει μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπει ο νομός μπορείς.... όλα τα άλλα με ότι άδεια απαιτηθεί και με τους εν ισχύ όρους δόμησης την ημερομηνία που θα εκδοθεί η άδεια

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.