Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Εγγραφείτε στην ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
On 16/5/2025 at 7:16 ΜΜ, panmyr said:

Είναι δυνατόν να ισχύει αυτό; δηλαδή αν κατατμήσω σε δύο άρτια και οικοδομήσιμα τμήματα ένα αγροτεμάχιο που έχει ένα κτήριο με υπέρβαση δόμησης 5 τμ, τότε θεωρώ ότι όλο δεν έχει άδεια;; 

Δυστυχώς ναί. Ακριβώς αυτό λέει ο νόμος. Ο οποίος νόμος αρχικά επέτρεπε την υπαγωγή έστω και στην κατηγορία 5.

Με την ίδια λογική που ο ιδιοκτήτης, ο μηχανικός και η συμβολαιογράφος του δεν ασχολήθηκαν με τις παράπλευρες απώλειες και επιπτώσεις όταν έκαναν την κατάτμηση, έτσι ακριβώς και ο υπουργός με την ομάδα σοφών που τον συμβούλευαν όταν κατήργησε την κατηγορία 5 δεν φρόντισαν να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν οτιδήποτε επηρεάζεται από την αλλαγή αυτή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε εμείς δικαίωμα να το αλλάζουμε μη εφαρμόζοντας τον νόμο.

Δημοσιεύτηκε
On 17/5/2025 at 10:18 ΠΜ, ppanag said:

Δυστυχώς ναί. Ακριβώς αυτό λέει ο νόμος. Ο οποίος νόμος αρχικά επέτρεπε την υπαγωγή έστω και στην κατηγορία 5.

Με την ίδια λογική που ο ιδιοκτήτης, ο μηχανικός και η συμβολαιογράφος του δεν ασχολήθηκαν με τις παράπλευρες απώλειες και επιπτώσεις όταν έκαναν την κατάτμηση, έτσι ακριβώς και ο υπουργός με την ομάδα σοφών που τον συμβούλευαν όταν κατήργησε την κατηγορία 5 δεν φρόντισαν να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν οτιδήποτε επηρεάζεται από την αλλαγή αυτή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε εμείς δικαίωμα να το αλλάζουμε μη εφαρμόζοντας τον νόμο.

Ο νόμος αναφέρει π.χ. ότι για να πλήρει τις προϋποθέσεις του βοηθητικού χώρου, ένα υπόγειο, που έχει αλλάξει χρήση και έχει ξεμπαζωθει π.χ. σε κατοικία, πρέπει να απέχει η οροφη του σημερα απο το φυσικό έδαφος 1,5 (ΓΟΚ). Ήταν μια εγκύκλιος που βγήκε και πρόσθεσε αυτό. Από το ΤΕΕ που μίλησα, μου είπαν αν η στάθμη θεμελίωσης είναι σωστή και έχει τα δομικά χαρακτηριστικά του υπογείου (τοιχία κτλ), βάλτο ξεμπαζωμα και υπέρβαση β.χ. 

Οπότε η εφαρμογή του νόμου, είναι μεγάλη κουβέντα συνάδελφε. 

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

Συναδελφοι καλημέρα,

Σε γήπεδο όπου υπάρχει μία αποθήκη με οικοδομική άδεια τακτοποιώ μία μικρή επέκταση που έγινε. Στο ακίνητο είναι το μοναδικό κτίσμα. Το κτίσμα χρησιμοποιείται για αποθήκευση και στο γήπεδο υπάρχουν σίδερα που χρησιμοποιούνται για οικοδομικές εργασίες. Στην επικρατούσα χρήση επιλέγω Υπηρεσίες ή Βιομηχανία;

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Εξαρτάται από την δραστηριότητα που εξυπηρετεί η αποθήκη. Αν είναι αγροτική, αν τα σίδερα που λες, είναι για κάτι που φτιάχνεται εκεί, αν τα έχουν πετάξει στο χωράφι τους, αν είναι εμπόριο (μάντρα υλικών) κλπ.
Με κάποιο τρόπο θα πρέπει να καταλάβεις τι ακριβώς κάνουν εκεί.

  • 5 months later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλημέρα, συνάδελφοι. Σε γήπεδο εκτός σχεδίου επιφανείας 4.300 τ.μ. εκδόθηκε άδεια διώροφης κατοικίας το έτος 1983. Το έτος 1988 η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται το γήπεδο χαρακτηρίζεται οικισμός κάτω των 2.000 κατοίκων με αρτιότητα 500 τ.μ. Έκτοτε μέχρι το 2000 ο ιδιοκτήτης κατατμούσε την ευρύτερη έκταση με αποτέλεσμα σήμερα το σπίτι να βρίσκεται σε οικόπεδο επιφανείας 1.500 τ.μ. Έχουν συντελεστεί υπερβάσεις σε σχέση με την οικοδομική άδεια. Βάσει παραρτήματος στην επιλογή οικοδομικής άδειας επιλέγουμε "όχι".

Συνεπώς, ανήκει στην κατηγορία 5;

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

Σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμη και κατηγορία 4 να είχες, δεν συμφέρει η υπαγωγή διότι το πρόστιμο θα βγει πολύ υψηλό. Εξέτασε την περίπτωση νομιμοποίησης του κτίσματος, εφόσον το οικόπεδο το οποίο βρίσκεται σήμερα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

Δημοσιεύτηκε
On 13/2/2026 at 11:04 ΠΜ, ioannisioannou said:

Καλημέρα, συνάδελφοι.

Αφού υπάρχει άδεια και το κτίριο καλύπτεται με τα σημερινά δεδομένα δόμησης, γιατι να βάλεις "χωρίς άδεια"?

Δημοσιεύτηκε

Προσωπικά πρώτα ελέγχω αν "αντέχει" το εναπομείναν οικόπεδο το μέγεθος του κτιρίου και αν δεν το αντέχει το δηλώνω ως μη έχων ΟΑ γιατί τότε η κατάτμηση ήταν παράνομη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.