Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 30 - Ν. 4495/17] Εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια ή Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας


Recommended Posts

Μια γενική ερώτηση: τις βεβαιώσεις άρθρου 30 θα έπρεπε να τις πηγαίνουμε και για θεώρηση στο ΑΤ της περιοχής (όπως με εεδμκ και ΑΔ?) ή δεν προκύπτει από κάπου υποχρέωση;

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ο νόμος(*) αναφέρει ότι ο μηχανικός βεβαιώνει μόνο το ότι δεν απαιτούνται εγκρίσεις από κάποιο φορέα για τις εν λόγω εργασίες. Η βεβαίωση αυτή δεν αποτελεί είδος οικοδομικής άδειας, ούτε προσιδιάζει με κάποιας μορφής ενημέρωσης εργασιών. Επομένως η απάντηση στο ερώτημά σου είναι απολύτως αρνητική.

(*) Πριν την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, συντάσσεται υποχρεωτικά ηλεκτρονική βεβαίωση αρμόδιου μηχανικού, που εκδίδεται από πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), ότι στην περιοχή του ακινήτου για τις παραπάνω  εργασίες  δεν  απαιτείται  έγκριση  από  κάποιον  φορέα.  Σε  περίπτωση  που  απαιτούνται  εγκρίσεις  από  άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα γίνεται ενημέρωση φακέλου με τις παραπάνω εγκρίσεις. 
2.   Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μπορεί να συμπληρώνονται ή να τροποποιούνται οι εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση άδειας ή η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Σε περίπτωση που εκδίδω ΕΕΔΜΚ για εργασίες του άρθρου 29 και έχω ταυτόχρονα και εργασίες του άρθρου 30 πρέπει να εκδοσω αναγκαστικά 2 πράξεις μια για τις ΕΕΔΜΚ και μια για βεβαίωση η έχω την εναλλακτική να εκδοσω μόνο την ΕΕΔΜΚ αναγράφοντας στον τίτλο και στην τεχνική έκθεση μου  ότι θα γίνουν και εργασίες του άρθρου 30;  

Ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

Patrick πολύ καλή ερώτηση...! Εγώ χθες εξέδωσα μία ΕΕΔΜΚ για επέμβαση στις όψεις και τώρα σκέφτομαι να βγάλω και μία βεβαίωση του άρθρου 30 για τα εσωτερικά που θα κάνει. Η ερώτηση μου είναι...για τις μέσα εργασίες που αντιστοιχούν στο άρθρο 30 πρέπει να κάνω απογραφή στο ΙΚΑ????

Πάντως Patrick θεωρώ ότι αν θες μπορείς να τα βάλεις όλα σε μία ΕΕΔΜΚ κάνοντας αναλυτική περιγραφή όλων των εργασιών στην τεχνική σου έκθεση και αναλυτικό προϋπολογισμό βέβαια για όλα.

Εγώ δεν ήξερα τι θέλει ακριβώς να κάνει μέσα συν ότι σήμερα ξεκίναγε τα γκρεμίσματα και έπρεπε να βιαστώ....δεν ξέρω όμως αν έκανα καλά...

Link to comment
Share on other sites

Roukat θεωρώ ότι εφόσον γίνονται εργασίες και δουλεύει προσωπικό καλό θα ήταν να μπουν και ένσημα.. ποτέ δεν ξερεις..

Τώρα αν θες να είσαι 100% οκ για τις εσωτερικές εργασίες που προέκυψαν μεταγενέστερα της έκδοσης της ΕΕΔΜΚ  εκδίδεις και μια βεβαίωση.. Τι έχεις να χάσεις! 

Link to comment
Share on other sites

το ερώτημα είναι αν ενημερώνεται αυτόματα το ΙΚΑ, όπως  με τις υπόλοιπες άδειες. Έχω την εντύπωση πώς όχι, αλλά ας μας το απαντήσει κάποιος που το γνωρίζει.

Link to comment
Share on other sites

@RoukatΣτην έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας του άρθρου 30 ενημερώνεται αμελλητί το ΙΚΑ και αυτό αναφέρεται ρητά στην σχετική απόφαση (*άρθρο 3-Απόφαση με Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461/12-10-2018 ΦΕΚ 4520/Β/16-8-2018 αλλά και στην **Αριθμ.    ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174  ΦΕΚ 1843/Β/13.5.2020 που τροποποίησε και συμπλήρωσε την πρώτη απόφαση). Στις εργασίες του άρθρου 30 δεν απαιτείται  καμία απολύτως Ο.Α ή ΕΕΔΜΚ παρά μόνο βεβαίωση μηχανικού για μη απαίτηση εγκρίσεων από κάποιο φορέα (***). Επομένως στην περίπτωση αυτή του άρθρου 30, αφενός δεν έχουμε καθεστώς άδειας, αφετέρου, δεν αναφέρεται πουθενά ότι από την εκάστοτε ΥΔΟΜ (ή μέσω του πληροφοριακού συστήματος e-adeiew) διοχετεύεται πληροφορία προς τον ΕΦΚΑ και επιπλέον μη ξεχνάμε ότι μια βεβαίωση περί μη απαίτησης εγκρίσεων, δεν σημαίνει ότι τελικώς οι εργασίες θα υλοποιηθούν. Βεβαίως, αυτό δεν καταργεί την υποχρέωση που έχει κάθε φορά ο εργοδότης να απογράφει το έργο και να πληρώνει τα ένσημα. Οπότε η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν ενημερώνεται ο ΕΦΚΑ αλλά όπως προανέφερε και ο συνάδελφος η υποχρέωση παραμένει έτσι και αλλιώς.

 

(*) 6. Η αρμόδια ΥΔΟΜ αποστέλλει αντίγραφο του ηλεκτρονικού εντύπου της ΕΕΔΜΚ αμελλητί στον οικείο 
ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ) και τον Δήμο.

(**)6. Η αρμόδια ΥΔΟΜ αποστέλλει αντίγραφο του ηλεκτρονικού εντύπου της ΕΕΔΜΚ αμελλητί στον οικείο 
ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ) και τον Δήμο.

(***) Πριν την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, συντάσσεται υποχρεωτικά ηλεκτρονική βεβαίωση αρμόδιου μηχανικού, που εκδίδεται από πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), ότι στην περιοχή του ακινήτου για τις παραπάνω  εργασίες  δεν  απαιτείται  έγκριση  από  κάποιον  φορέα.  Σε  περίπτωση  που  απαιτούνται  εγκρίσεις  από  άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα γίνεται ενημέρωση φακέλου με τις παραπάνω εγκρίσεις. 

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 1/23/2018 at 9:21 AM, petremis said:

Καλημέρα , 
οπότε στην περίπτωση που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης να κατασκευάσει πέργκολα κάτω από 50τ.μ. δεν απαιτείται κάτι , προχωράει κανονικά στην κατασκευή ;

Ναι αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιο χαρτί απο μηχανικό αυτός τι κάνει δίνει βεβαίωση περί μη αυθαιρέτων ή υπάρχει κάτι αλλό; 

Link to comment
Share on other sites

O νόμος δεν αναφέρει άλλα "χαρτιά" από μηχανικό, πέραν της βεβαίωσης από το Η.Σ e-adeies το οποίο αφορά αποκλειστικά και μόνο βεβαίωση περί μη απαίτησης εγκρίσεων. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη σε ότι αφορά την απογραφή έργου-εργασιών στο ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) παραμένει σε κάθε περίπτωση. Το θολό τοπίο για εμένα, έχει να κάνει με την διαδικασία προσέλευσης της αστυνομίας κατόπιν καταγγελίας. Πως θα καταλάβει ο αστυνομικός εάν οι εκτελούμενες εργασίες είναι αυθαίρετες ή απαιτούν άδεια ή εμπίπτουν στο άρθρο 30.Η πιο σωστή πρακτική θα ήταν απλώς να μεταβιβάσει το αίτημα στην οικεία ΥΔΟΜ. Εκτός διαδικασίας και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να εξυπηρετήσει κάτι τέτοιο, μαζί με την βεβαίωση περί μη απαίτησης εγκρίσεων του άρθρου 30, ας υπάρχει έστω και μια βεβαίωση σε φυσική μορφή με σφραγίδα μηχανικού ότι η εκτελεσθείσες εργασίες (συνοπτική αναφορά) εμπίπτουν στο άρθρο 30 και δεν απαιτείται καμία οικοδομική άδεια ή έγκριση ΕΔΜΚ, ώστε να το δει το αστυνομικό όργανο για να μην ταλαιπωρείται ο ιδιοκτήτης. 

  • Like 1
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.