Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλέξιμες παρεμβάσεις - Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ


Recommended Posts

Στο εξοικονομώ 1 γινόταν σίγουρα, υπήρχε και σχετική απάντηση. Είχα περίπτωση σε ολοκληρωμένη υπαγωγή σε μονοκατοικία με δώμα πχ 90τμ και με τους προβόλους 130τμ και το δέχτηκαν κανονικά. Απλά στο έντυπο παρεμβάσεων το γράφεις αναλυτικά ότι για την σωστή εφαρμογή της μόνωσης κλπ η επιφάνεια θα φτάσει μέχρι το στηθαίο.

Λογικά θα ισχύει το ίδιο και στο εξοικονομώ 2

Link to comment
Share on other sites

Η θερμο - υγρομόνωση δίρριχτης πλάκας μπετον που είναι επικαλυμμένη με κεραμίδια κολυμβητά , να είναι παρέμβαση 2Α ή 2Β?

Η παρέμβαση τεχνικά θα γίνει με ανάσυρση (σήκωμα) των κεραμιδιών, εφαρμογή των στρώσεων που απαιτούνται και ξανά επικάλυψη κεραμίδια (καρφωτά).

Εάν το "οριζόντια επιστέγαση" που αναφέρει το 2Α είναι περιοριστικό, τότε η περίπτωση μου θα θεωρηθει "στέγη" και άρα θα πάει με το 2Β, δηλαδή με επιδότηση 25 και όχι 48 ευρώ/μ2...

Εάν συνυπολογίσουμε ότι τα κεραμίδια δεν γίνεται να μην αντικατασταθούν (παλιά κολυμβητά 40ετίας  περίπου, ότι ανασηκωθεί θα σπάσει) το 25ευρω δεν φτάνει ούτε για ζήτω :mrgreen: .

Αν υπολογίσουμε 14 ρωμαικά κεραμίδια/ τ.μ. * 0.90 (περίπου) = 12.60e/μ2 μόνο τα κεραμίδια..Επομένως με τα υπόλοιπα 25-12.60=12.40 θα πρέπει να μπει η θερμο-υγρομόνωση και να δουλέψει ο στεγάς με το ΦΠΑ :mrgreen:  :mrgreen: .

Το πρωί μιλαγα με τον στεγά στο τηλέφωνο και του τα εξηγούσα και μου λέει:" πες του "τάδε" (εννοώντας τον ιδιοκτήτη) να ξαναψηφίσει τσίπρα! τί κάθεσαι ρε γιάννη  και ασχολείσαι, κάτσε σπίτι με τα παιδάκια σου". μου φυγε ο καφές απ'την μύτη όταν τον άκουσα  :mrgreen:  :mrgreen:

Ξέρω απαντήσεις ασφαλεις δεν θα πάρουμε, τον πόνο μας λέμε :smile:  :smile:

Link to comment
Share on other sites

Κοιτα να δείς, δυστυχώς (είτε λόγω νοοτροπίας είτε λόγω οικονομικής κατάστασης) οι περισσότεροι θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα για να κάνουν εργασίες εκτός προγράμματος, πχ εσωτερική ανακαίνιση, αντικατάσταση ολόκληρης στέγης ή και κατασκευή στέγης ενω δεν υπάρχει κλπ κλπ.

 

Το πρόγραμμα είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟ οτι γίνεται για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Η αντικατάσταση στέγης δεν "βοηθάει" ενεργειακά την κατάσταση... Επίσης το πρόγραμμα μιλάει για λοιπές εργασίες που μπορεί να συνοδεύουν τις ΚΥΡΙΕΣ εργασίες που επιδοτούνται.. πχ αντικατάσταση κεραμιδιών σε θερμομόνωση στέγης.. Εννοείτε το πρόγραμμα θα σε καλύψει για την αντικατάσταση μερικών κεραμιδιών που "μπορεί" να σπάσουν στην διαδικασία θερμομόνωσης της στέγης , κάτι που είναι πιθανο ειδικά σε παλιά κατασκευή.. Όχι όμως όλων των κεραμιδιών ή/και της ξυλείας της στέγης ...  

 

Ετσι λοιπόν πρέπει και εμείς οι μηχανικοί να αντιληφθούμε τι ακριβώς προβλέπει το πρόγραμμα καθώς κατα τη γνώμη μου είναι πολύ σωστά δομημένο στα περισσότερα του σημεία (εννοείτε όχι σε όλα ). Γιαυτό λοιπόν δίνει 25 ευρώ το μέτρο στην θερμομόνωση κατω απο στέγη τα οποία στην πράξη είναι αρκετα.. Φυσικά δεν φτάνουν για αντικατάσταση στέγης οπως προείπα.. Σε περίπτωση που δεν έχεις στέγη σου δίνει περισσότερα λεφτά καθώς είναι περισσότερα τα πράγματα που θα τοποθετηθούν για την σωστή λειτουργία της μόνωσης.. Συν του ότι σε καλά κατασκευασμένη στέγη μπορείς να αποφύγεις την υγρομόνωση και μπορείς απλά να απλώσεις το υλικό (πχ πετροβάμβακας..) οπότε 25 ευρώ ειναι ΥΠΕΡαρκετά

Edited by fkaminio3
Link to comment
Share on other sites

Στο γενικό περίγραμμα (νοοτροπίας και κουτοπονηριάς πολλών ιδιοκτητών) των όσων λες έχεις απόλυτο δίκιο και συμφωνώ.

Στο ειδικό όμως, του συγκεκριμένου παραδείγματος που ανέφερα, τα πράγματα αλλάζουν, νομίζω...

Το μεγαλύτερο μερος των θερμικών απωλειών ενός κτιρίου είναι από την οροφή του (ζεστός αέρας που ως ελαφρύτερος ανέρχεται κλπ κλπ). Στο συγκεκριμένο σπίτι πρακτικά δεν μπορεί να μονώσει την οροφή του με άλλον τρόπο, παρά βάζοντας φράγμα,θερμο-υγρομόνωση και καινούρια κεραμίδια επι της κεκλιμμένης πλακός ω/σ.

Νομίζω τον αδικούμε όταν λέμε θέλει να φτιάξει καινούρια στέγη. Όχι, να μονώσει την υφισταμενη θέλει και δυστυχώς δεν γίνεται με τα υφιστάμενα κεραμίδια που δεν γίνεται να μην σπάσουν βγάζοντας το αφού είναι κολυμβητά και ακόμη κι αν έμεναν ως έχουν θα έθεταν εν αμφιβόλω την προστασία των υποκειμένων στρώσεων..

Ας το πούμε και αλλιώς: το να μονωθεί μια στέγη στην οριζόντια τυχούσα οροφή της,εάν έχει... (γυψοσανίδα, ξύλινο ταβάνι κλπ) δεν έχει καμία απολύτως σχέση θερμομονωτικά - ενεργειακά με το να μονώσεις στο κεκλιμμένο επίπεδο όπου εκμεταλλεύεσαι την θερμοχωρητικότητα και των υπολοίπων στρώσεων των δομικών στοιχείων. Εκεί δεν θα έπρεπε να επιδοτείται τοποθέτηση ξύλινου πετσώματος?Δεν συζητάω για αλλαγή ζευκτών, αλλά για επιδότηση όλων των στρώσεων του "σάντουιτς" μιας σωστά μονωμένης ξύλινης στέγης.Δηλαδή επιδοτείται το ρίξιμο - γιατί για ρίξιμο πρόκειται.. -  ορυκτοβάμβακα (κόστος σε παπλωμα 2-2,50 ευρώ /μ2 με φπα) πάνω σε οριζόντιο ταβάνι στέγης που το κάνει ανειδίκευτος εργάτης με έως και 25 ευρώ/μ2 και δεν επιδοτείται το πλήρες και ορθό "σάντουιτς" για την θερμομόνωση στέγης..

Anyway: υπάρχει καμιά πιθανότητα λέτε μόνωση κεκλιμμένης πλάκας μπετόν με επικάλυψη κεραμίδι να είναι 2Α και όχι 2Β?.. :smile:  :smile:

Link to comment
Share on other sites

@pirsogiannis δεν κατάλαβα οτι μιλούσες για κεκλιμένη πλακα Ο/Σ... Τότε ναι οι παρεμβάσεις είναι διαφορετικές.. Δυστυχώς φαίνεται να μην την έχουν προβλέψει την συγκεκριμένη περίπτωση και κατα την γνώμη μου μάλλον πας κατηγορία 2.Β οπότε 25 ευρώ/τ.μ.. Αν στην 2.Α δεν έγραφε "οριζόντια επιστέγαση" και έγραφε μόνο "δώμα" θα το πήγαινα εκεί..

Link to comment
Share on other sites

Πριν από λίγο επικοινώνησα με το HELPDESK του προγράμματος (2103000877 - κ. Μαυρίδης).

Μου είπε ότι όσον αφορά κοινόχρηστες παρεμβάσεις από μεμονωμένο διαμέρισμα (π.χ. θερμομόνωση δώματος από το διαμέρισμα του τελευταίου ορόφου), μπορούν να γίνουν, αρκεί να έχει διασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

Επίσης, μου είπε ότι θα επιδοτηθεί με βάση ολόκληρο το ποσό και όχι τα χιλιοστά του διαμερίσματος.

 

Φίλε μου έχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.

Θέλω να κάνω μόνωση στο δώμα σε πολυκατοικία (επιλέξιμη παρέμβαση στο δικό μου διαμέρισμα)

Όταν λες η σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ιδιοκτητών εννοείς το 100% των ιδιοκτητών ή την πλειοψηφία (51%);;;

Επίσης μήπως σου είπαν αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο έντυπο οπού υπογράφουν οι υπόλοιποι;;

Αναμένω σύντομα απάντησή σου, αν έχεις.

Edited by Panoslev
Link to comment
Share on other sites

Δεν ρώτησα κάτι παραπάνω.

Φαντάζομαι αρκεί η απόφαση γενικής συνέλευσης.

Δεν βλέπω να είναι στα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αλλά θα πρέπει να την έχουμε για να είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση ελέγχου.

Link to comment
Share on other sites

Α. Στην περίπτωση αντικατάστασης λέβητα φυσικού αερίου στο σενάριο ποιες είναι η ελάχιστες τιμές που μπορούμε να βάλουμε για να είμαστε καλυμμένη καθώς επίσης και να πληρούμε τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ.?

 

Β. Στην περίπτωση που προσθέσω και ηλιακό και έχω προχωρήσει και στην αντικατάσταση λέβητα πρέπει υποχρεωτικά να πάω με την κατηγορία 4.Γ?

 

Γ. Στην αντικατάσταση κλιματιστικού για ψύξη ποιες είναι οι ελάχιστες τιμές για το σενάριο (παρόμοια με το Α) ?

 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

athsak το κέλυφος σου (δώμα) είναι 130 τ.μ. Αυτό θα εισάγεις στην καρτέλα των αδιαφανών στο xml και αυτό θα θερμομονωθει και αρα θα επιδοτηθεί. Δεν σε επηρεάζει το ότι η ωφέλιμη της κατοικίας είναι 100 τ.μ. Τα τ.μ. της κατοικίας (100) χρησιμοποιούνται για τον max προυπολογισμό όλων των παρεμβάσεων : 100 * 250 = 25.000 ευρώ.

Στο παλιό εξοικονομώ είμαι σίγουρος, είχα απάντηση από helpdesk, ότι στην επιφάνεια οροφών συμπεριλαμβάνονταν η τυχόν κεκλιμμένη επιφάνεια στέγης, οι μαρκίζες-πρόβολοι στο δώμα κλπ. Είναι λογικότατο θερμομονωτικά και ενεργειακά.

Εγώ κάτι άλλο ρώτησα στο section για απορίες πεα-μεα και απάντηση δεν πήρα:

στο xml βάζουμε εμβαδό αδιαφανούς (τοίχου π.χ.) μήκος*ύψος (μείον κούφωμα προφανώς), όπου ύψος το μεικτό: ύψος όψης τοίχου+πάχος πλάκας δαπέδου+πάχος πλάκας οροφής. Βάζοντας μετά στο σενάριο και την τιμή της θερμοπρόσοψης (55 ή 45 ευρώ/τ.μ.) βγαίνει ένας προυπολογισμός που εμφανίζεται και στο σενάριο στην 2η σελιδα του πεα.

Όμως η πραγματική επιφάνεια που θα θερμονωθεί θα είναι μικρότερη καθώς στην πραγματική επιφάνεια που θα θερμομονωθεί δεν υπεισέρχεται το μεικτό ύψος , εκτός αν π.χ. θερμομονώνουμε "τυφλό". Πώς το αντιμετωπίζουμε?

Έχουμε στο σενάριο του ΠΕΑ έναν προυπολογισμό θερμοπρόσοψης > πραγματικό προυπολογισμό τοποθετημενης θερμοπροσοψης.Γι..

  • Για ποιο λόγο να προσθέσεις και την πλάκα οροφής? Πλάκα Δαπέδου + καθαρό ύψος νομίζω είναι το σωστό(η πλάκα οροφής πάει στον γείτονα). Σωστή η απορία σου γενικότερα για το ύψος, αλλά δεν έχει και τόση σημασία. Σκέψου ότι γράφεις στο ΠΕΑ επιφάνεια τοίχου μικτή 30τμ(3*10). Έχεις υπολογίσει μια πρόσθετη ποσότητα 5% της πραγματικά τοποθετούμενης και κόβεις παραστατικά 30τμ. Φαινομενικά έχεις κέρδος. Αλλά ουσιαστικά δεν έχεις τίποτα, καθώς επέρχεται ισορροπία με τη φύρα που θα προκύψει λόγω κοψιμάτων, η οποία κυμαίνεται στο ίδιο περίπου ποσοστό. 
  • Εγώ να ρωτήσω κάτι άλλο. Τον φέροντα οργανισμός και τις οπτοπλινθοδομές μπορούμε να τις υπολογίσουμε βάσει του πιν 3.1?
Edited by Astrolavos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.