Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επέκταση Υπογείου εκτός περιγράμματος, μετράει στην Κάλυψη;


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 110
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@Latg αν υποθέσουμε ότι από το σχήμα που παρέθεσα στην προηγούμενη αφαιρέσουμε τον όροφο και μείνει μόνο το ισόγειο και επέκτασή του σε υπόγειο λόγω κλίσης, μπορώ να έχω κύρια χρήση και να μετρήσει 50% και υπόγειο διαχωρισμένο με τοίχο και πόρτα ώστε να επικοινωνεί η κύρια χρήση με τις αποθήκες?

image.png.00f48a4e41513df943e49e3f2dc20cd9.png

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

καλησπέρα θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση:

σε εκτός σχεδίου μπορώ να έχω σύμφωνα με την παρ.6θ του άρθρου 11 (τι δεν προσμετράται)(άρθρο 1,  πεδίο εφαρμογής, στην παράγραφο 2ζ, βλέπουμε ότι η παρ 6 περ.θ του αρθρου 11 δεν εξαιρείται)

      οι υπόγειοι όροφοι και οι επεκτάσεις τους σύμφωνα για : ii. τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του κτιρίου και την υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού του κτιρίου.

άρα μπορώ μέσα στο οικοδομήσιμο και σε καμία επαφή με το κτίριο ή το υπόγειο του να έχω ένα υπόγειο χώρο για μηχανολογικές εγκαταστάσεις με καμία όψη και πρόσβαση μόνο από πάνω ?

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ 11 του ΠΔ /24-5-85 Ο χώρος του υπογείου δεν επιτρέπεται να εξέχει του περιγράμματος του ισογείου του κτιρίου.

Link to comment
Share on other sites

άρα πιστεύεις ότι το ΠΔ /24-5-85 υπερισχύει του ΝΟΚ που είναι μεταγενέστερος παρόλου που στον ΝΟΚ αναφέρεται κανονικα η εκτός σχεδίου δόμηση και στο πεδιο εφαρμογής άρθρο 1, παράγραφο 2ζ δεν εξαιρεί απο την εκτός σχεδίου την παρ.6θ του άρθρου 11 και σύμφωνα με τον ορισμό του υπογείου δεν αναγράφεται πουθενά ότι πρέπει να έχω κτίσμα πάνω από το υπόγειο 

Link to comment
Share on other sites

Το ΠΔ24.5.85 κατισχύει του ΝΟΚ όταν οι διατάξεις του είναι αυστηρότερες. Π.χ ύψος προεξέχοντος υπογείου σε εκτός σχεδίου γήπεδο, επιτρέπεται μέχρι 0,80 μ, δηλαδή πολύ λιγότερο από το επιτρεπόμενο κατά ΝΟΚ.

Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο 11 παρ. 6θ που αφορά στο τι μετράει σε δόμηση λέει:  θ. "Οι υπόγειοι όροφοι και οι επεκτάσεις τους σύμφωνα με το άρθρο 17"

Στο άρθρο 17 παρ. 6β που αφορά στο τι επιτρέπεται κάτω από ακάλυπτους μας λέει:
"6. Κάτω από την οριστική στάθμη του εδάφους των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου ή γηπέδου, επιτρέπονται :

...

β) Η επέκταση υπογείων ορόφων με τις χρήσεις που ορίζονται στο άρθρο 11: .... "

 

ΟΜΩΣ στο άρθρο 1 παρ.  2.ια μας λέει ότι εκτός σχεδίου ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ η ΠΑΡ. 6.β ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 17.

Επομένως δεν μπορείς να κάνεις επέκταση υπογείου σε εκτός σχεδίου σύμφωνα και με τον ΝΟΚ.

Edited by Latg
Link to comment
Share on other sites

αυτή ήταν και εμένα η πρώτη μου ανάγνωση του άρθρου 11 παρ. 6θ βλέποντας και το αρθρο 17 αλλά γιατί να μην πάει ξεχωριστά οι υπόγειοι όροφοι σκέτο και μετά οι επεκτάσεις του άρθρου 17 καθώς και στο άρθρο 17 αναφέρει μόνο για επεκτάσεις υπογείων και τίποτα για κανονικούς υπόγειους χώρους. Προσπαθώ να κάνω λίγο τον συνήγορο του διαβόλου ενώ συμφωνώ μαζί σας γιατί έχω μελέτη στη Νάξο που έχει περαστεί κανονικά τέτοιος υπόγειος χώρος ΗΜ σε άσχετο σημείο με το κτίριο χωρίς να έχει μετρήσει πουθενά. Εκτός αν ήταν απλή παράβλεψη της ΥΔΟΜ.

Link to comment
Share on other sites

και

όταν μιλάμε για επέκταση ΔΕΝ εννοούμε ανεξάρτητη κατασκευή, αλλά σε συνέχεια του υποκείμενου της ανωδομής (ισόγειο κλπ)

και, σε συνέχεια της ανάρτησης του Παύλου, είναι γενικός κανόνας να κατισχύουν οι αυστηρότερες διατάξεις 

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 17 - ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ :

6.     Κάτω από την οριστική στάθμη του εδάφους των ακάλυπτων χώρων του … γηπέδου, επιτρέπονται :

α)  Η κατασκευή δεξαμενών (αποχέτευσης ακαθάρτων, νερού, υγρών και αερίων καυσίμων), αποθήκης συσσωρευτών φωτοβολταϊκών συστημάτων, μηχανοστασίων-υδροστασίων για επεξεργασία νερού, δικτύων για την εξυπηρέτηση του κτιρίου και των απαραιτήτων για τη λειτουργία ασκεπούς πισίνας εγκαταστάσεων, τεχνικών συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων και ανακύκλωσης απορριμμάτων, σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

γ)   … εκτός περιγράμματος κτιρίων και κάτω από την οριστική στάθμη εδάφους (υπόγειοι χώροι και ακάλυπτοι χώροι) επιτρέπονται υδατοδεξαμενές, πισίνες με τις απαραίτητες για τη λειτουργία τους εγκαταστάσεις σε επαφή με δομικά στοιχεία και με τα όρια του οικοπέδου.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.