Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ορισμός "αδόμητου" για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου


Recommended Posts

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλημέρα, ετοιμάζω μια ητκ για ένα αδόμητο αγροτεμάχιο στο οποίο όμως έκανα τακτοποίηση ενός μαντρότοιχου από σκυρόδεμα. Το ερώτημα είναι στην καταχώρηση του γηπέδου θα το δηλώσω ως αδόμητο ή όχι? Και μετέπειτα η βεβαίωση θα βγει ως αδόμητο ή με τακτοποιημένες αυθαιρεσίες? Ευχαριστώ!

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 340
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@sirter Για την ηλεκτρονική ταυτότητα αδόμητο χαρακτηρίζεται οικόπεδο ή γήπεδο, εφόσον δεν υφίσταται σε αυτό κατασκευή που προϋποθέτει την έκδοση πράξης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας συνάδερφοι,

Είναι εφικτό να διορθώσουμε την αρχική περιγραφή του οικοπέδου ή τον γεωχωρικό εντοπισμό ενώ έχουμε κάνει την αρχική υπόβολή και βρισκόμαστε σε φάση επεξεργασίας της ιδιοκτησίας; Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Για τις ΕΕΔΜΚ  δεν υπάρχει απαίτηση για σύνταξη ταυτότητας, όπως είναι στις οικοδομικές άδειες (προθεσμία 4 μήνες μετά την λήξη της ή την υλοποίηση των εργασιών).

Για το "αδόμητο" δυστυχώς (το λέμε εδώ και ένα χρόνο), ο ορισμός που δόθηκε στην Υ.Α, γέννησε πολλά προβλήματα (ελπίζω να το πάρουν πίσω κάποια στιγμή). Σύμφωνα με την Υ.Α αδόμητο θεωρείται όταν κατασκευές επί του ακινήτου δεν απαιτούν καμία άδεια. Η συρματοπερίφραξη απαιτεί ΕΕΔΜΚ. Άρα, σύμφωνα με τον ορισμό για την ΗΤΚ δεν μπορείς να επιλέξεις "αδόμητο" σε μια τέτοια περίπτωση. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο μπάχαλο, στο πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα, διότι μην ξεχνάς, έχουν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια βεβαιώσεις για μεταβίβαση τύπου "χωρίς κτίσμα" σε τέτοια ακίνητα.

Οι ξερολιθιές που αναφέρεις ίσως έχουν αντιμετώπιση, διότι τις περισσότερες φορές είναι κατασκευές προ 55, οπότε υπάρχει η επιλογή μέσα στην ταυτότητα για προ 55.

Σε αυτό που αναφέρεις όντως υπάρχει μια λεκτική αστοχία στο νόμο, διότι ταυτότητα απαιτείται και στα αδόμητα (χωρίς καμία κατασκευή). Οπότε ίσως θα έπρεπε να ονομάζεται ταυτότητα ακινήτου και όχι κτιρίου.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνώ στο σκεπτικό σου Παύλο. Ο Ορισμός του Αδόμητου όπως τον δίνει η Υ.Α. έρχεται σε κόντρα με όλο το σκεπτικό του Ν.4495/17 ότι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα αφορά ΚΤΙΡΙΟ και όχι ακίνητο. 

Άρθρο 54 παρ. 3:

...''3. Ενημέρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου γίνεται ύστερα από οποιαδήποτε εργασία παρέμβασης ή τροποποίησης στο κτίριο, οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία, για την οποία απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή....''

Και έρχομαι εγώ και ρωτάω. Με ποια εξουσιοδότηση θα πάει Μηχανικός και θα αλλάξει την κατάσταση ενός ακινήτου από αδόμητο σε δομημένο επειδή έβγαλε μια ΕΕΔΜΚ για περίφραξη ή επειδή υπάρχει μια περίφραξη (π.χ. συρματόπλεγμα) σε αυτό? Ο Ν.4495/17 είναι σαφής: για να ενημερώσεις / πειράξεις την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου χρειάζεσαι ΚΤΙΡΙΟ. Αν δεν έχεις κτίριο ή κάποια βαριά κατασκευή / περίφραξη από μπετόν που να θέλει ρύθμιση άποψη μου είναι ότι το ακίνητο παραμένει αδόμητο. Αν γίνουμε πολύ αυστηροί θα μας πάρει ο κόσμος με τις πέτρες και θα έχει δίκιο.     

  • Like 4
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Εϊναι ακριβώς το πρώτο ποστ στο παρόν τοπικ, όταν πριν πάνω από ένα χρόνο είχα αναδείξει τον προβληματικό ορισμό περί "αδόμητου" της ΗΤΚ.  Έτσι όπως είναι ο ορισμός (κακώς για εμάς και συμφωνούμε) δεν μπορείς να πας να βάλεις "αδόμητο" , όταν υπάρχουν κατασκευές οι οποίες απαιτούν έστω και ΕΕΔΜΚ (πχ συρματοπερίφραξη). Το έχουμε πει πολλές φορές ότι θα πρέπει αυτό να αλλάξει, διότι αν για παράδειγμα ένα γήπεδο με αυθαίρετη συρματοπερίφραξη (προ 28/7/2011) μεταβιβάστηκε με βεβαίωση "αδόμητου-χωρίς κτίσμα" σήμερα, πως θα καταστεί αυτή η κατασκευή νόμιμη; 

Άρα με βάση τον παραλογισμό της ΗΤΚ περί αδόμητου, μας οδηγεί που; Στο να βγάλουμε ΕΕΔΜΚ για νομιμοποίηση της περίφραξης με πληρωμή προστίμου, αλλά και κόστος για τον ιδιοκτήτη και για την έκδοση της  άδειας μικρής κλίμακας. Το κάνω και πιο δύσκολο. Αν το ακίνητο εμπίπτει στην ζώνη των 500 μ από την ακτή (περιοχή εκτός σχεδίου), η νομιμοποίηση της περίφραξης (αλλά και νέα άδεια) δεν επιτρέπεται. Άρα τι; 

Θα πάμε στον ιδιοκτήτη να του πούμε να ξηλώσει την περίφραξη;;; Προφανώς και δημιουργούνται τραγελαφικές καταστάσεις και θα μας πάρουν ξανά με τις πέτρες όπως λες.

Link to comment
Share on other sites

να "ρωτησω" και εγω...

- εχεις ενα γηπεδο 3 στρ. σε ΝΑΤΟΥΡΑ, οπου εχουν καταργηθει οι παρεκκλίσεις απο το 2011....

- εχεις ενα γηπεδο, που  σημερα χτιζει κατα παρεκκλιση, αλλα μετα δυο χρονια απο την εναρξη του 4759, δλδ. την 9-12-2022,

δεν μπορει να χτισει...

Τέτοια, ειναι χιλιαδες ακινητα...

Τι "ταυτοτητα" να παρει ενα "αιωνιως" αδομητο...

εν οψει ποιάς,  ανύπαρκτης,  ανοικοδομησης...;;;;

 

Link to comment
Share on other sites

Άστα Δημήτρη. Όταν τα λέγαμε πριν ένα χρόνο κανείς δεν άκουγε από το Υπουργείο. Τώρα, φτάσαμε με την πλάτη στον τοίχο. Προφανώς για όλους εμάς δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να μπαίνουν μέσα στο μητρώο της ταυτότητας αδόμητα. Ακόμη και για έναν αγρό θα πρέπει να τον καταχωρήσουμε για να πάρει βεβαίωση (νυν πιστοποιητικό πληρότητας) προκειμένου να μεταβιβαστεί. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

53 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

ΕΕΔΜΚ

Η μόνη περίπτωση είναι αυτό που λέγαμε προχτές με τον kan62 ότι η εεμκ δεν είναι άδεια αλλά έγκριση.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.