Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέση στάθμευσης σε ακάλυπτο χώρο


ChristosAlexiou02

Recommended Posts

Λοιπόν γιατί μπορεί να μην τα λέω καλά και σας μπερδεύω την τέντα θέλω να την αναρτήσω πάνω από την θέση στάθμευσης μου(Νόμιμη, δηλωμένη κλπ) γιατί ας πούμε το 75% βρίσκεται εκτός του εξώστη του Α΄ορόφου ο κανονισμός αναφέρει πως ιδιόκτητοι χώροι είναι και οι θέσεις πυλωτής ισογείου(αποκλειστικής χρήσης) και εξαιρούνται του κοινόκτητου και κοινόχρηστου. Οπότε η τέντα θα είναι με βραχίονες όπως η τέντα στον εξώστη στον Α΄όροφο και πάει λέγοντας, εγώ χρειάζομαι συναίνεση των υπόλοιπων ιδιοκτήτων?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ξύλινο στέγαστρο με επικάλυψη αυλακωτής λαμαρίνας στον ακάλυπτο του οικοπέδου (ισόγεια μονοκατοικία) θεωρείται στεγασμένος ανοιχτός χώρος στάθμευσης? Αυτός είναι ο σωστός ορισμός του?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 17/8/2023 at 1:48 ΜΜ, getsakna said:

θεωρείται στεγασμένος ανοιχτός χώρος στάθμευσης?

Ναι και θα εξακολουθούσε να θεωρείται ακόμα και αν ήταν σε επαφή με την μονοκατοικία.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα. Για να κατεδαφιστεί τμήμα της μάντρας και να μπει ανοιγομενη πορτα και να γίνει τμήμα του ακάλυπτου του οικοπέδου θέση στάθμευσης τι χρειάζεται από άδεια, έγκριση κλπ; δεν βρήκα κάτι στη νομοθεσία

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα και κύρια αλλάζει το διάγραμμα κάλυψης. Άρα ξεκινάς από αυτό. Χωροθέτηση θέσης στάθμευσης στον ακάλυπτο χώρο. Αν η άδεια είναι σε ισχύ διευκολύνονται οι διαδικασίες με αναθεώρηση. Αν όχι θα πρέπει να γίνει νέα άδεια η οποία θα περιλαμβάνει την θέση στάθμευσης, την κατεδάφιση τμήματος περιτοίχισης με τοποθέτηση εξωτερικής θύρας. Μετά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, σειρά έχει ο Δήμος για να εγκριθεί υποβιβασμός πεζοδρομίου και η τοποθέτηση των 2 απαγορευτικών πινακίδων (μια πριν και μια μετά την είσοδο του γκαράζ).

Link to comment
Share on other sites

οικοδομική άδεια δεν χρειάζεται (παρ. ιη, άρθρου 30, Ν 4495/17)

κατά τα λοιπά, προκειμένου ο Δήμος να εγκρίνει απότμηση πεζοδρομίου, θα πρέπει η θέση στάθμευσης να έχει δεσμευτεί με συμβολαιογραφική πράξη (αυτό εφαρμόζεται, τουλάχιστον, εδώ)

Link to comment
Share on other sites

Η έννοια της παρ. ιη* δεν συνεπάγεται αυτομάτως δικαίωμα κατεδάφισης. Τουλάχιστον αυτό δεν αναγράφεται ρητά. 

(*) ιη) κατασκευές εντός οικοπέδου-γηπέδου για τη δημιουργία χώρων εισόδου στα οικόπεδα και γήπεδα, ύψους έως δυόμισι  (2,50) μ., πλάτους έως δυόμισι (2,50) μ. βάθους έως ένα (1.00) μ., 

Όμως, ακόμη και αν ξεπεραστεί με βεβαίωση του άρθρου 30 όπως αναφέρεις, η θέση στάθμευσης  επηρεάζει το δ. κάλυψης και δεν αρκεί μόνο η συμβολαιογραφική της δέσμευση .  Για παράδειγμα, ενδέχεται η χωροθέτησή της να μειώνει το επιτρεπόμενο ποσοστό φύτευσης και αν προβλέπεται κλειστή θέση, τότε σίγουρα θα περάσει από Ο.Α

 

Link to comment
Share on other sites

Η παρ. ιη, άρθρου 30, Ν 4495/17 δεν καλύπτει σχεδόν καμία γκαραζόπορτα γιατί αναφέρει μέγιστο πλάτος 2,50 μ. Επίσης χωρίς οικοδομική άδεια απαγορεύεται να τροποποιηθεί η περίφραξη και απαγορεύεται να τοποθετηθεί ταμπέλα "Μην παρκάρετε". Απαιτείται συναίνεση συνιδιοκτητών και συμβολαιγραφική πράξη δέσμευσης. 

Και σε ΥΔΟΜ που ρώτησα μου είπαν ότι η παρ. ιη, άρθρου 30, Ν 4495/17 αναφέρεται σε κατασκευές εισόδου που δεν δεσμεύουν το χώρο στάθμευσης επί της οδού, προφανώς μόνο για άτομα και όχι για οχήματα.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως για να δούμε το θέμα και πρακτικά, στα 2,50 μέτρα αυτοκίνητο χωράει να περάσει. Το θέμα είναι ότι στο αρχικό ερώτημα αναφέρεται ότι πρέπει να κατεδαφιστεί μέρος της περιτοίχισης. Αυτό δεν βλέπω να καλύπτεται από το ιη. Συμφωνώ εν μέρει με την γνώμη της ΥΔΟΜ, στο ότι το επόμενο βήμα που είναι η έγκριση από την Ε.Ζ.Δ για υποβιβασμό πεζοδρομίου και τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων, προϋποθέτει η θέση στάθμευσης να έχει εγκριθεί μέσω οικοδομικής άδειας, διότι ακόμη και αν υποθέσουμε ότι έχουν χωροθετηθεί οι υποχρεωτικές από το νόμο θέσεις για την έκδοση Ο.Α και δεσμεύονται συμβολαιογραφικά και άλλες, επιπλέον θέσεις, θα πρέπει να εξεταστεί εάν οι θέσεις αυτές επηρεάζουν το δ. κάλυψης και αυτό εξετάζεται στα πλαίσια έκδοσης ή αναθεώρησης της άδειας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.