Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΗΤΚ για μεταβίβαση διαιρετού τμηματος


Recommended Posts

@Faethon11Ας πάμε και στην περίπτωση που όλα είναι τακτοποιημένα στο αρχικό ακίνητο. Αν θεωρήσουμε ότι μια δήλωση οριστικής υπαγωγής επέχει θέση οικοδομικής άδειας, τότε σε περίπτωση που είχαμε Ο.Α τι θα κάναμε για να εναρμονιστεί η υφιστάμενη-μετά την κατάτμηση-κατάσταση με την ο.α; 

Λογικά, θα την ενημερώναμε ως προς την αλλαγή τοπογραφικού και διαγράμματος κάλυψης και πιθανόν, επειδή θα είχαμε διαφορετικά πολεοδομικά μεγέθη από το αρχικό γήπεδο/ οικόπεδο, να έπρεπε να εκδοθεί είτε αναθεώρηση (εντός χρόνου ισχύος), είτε νέα άδεια που να αποτυπώνει τη νέα κατάσταση. Τώρα, τα πράγματα με την τακτοποίηση περιπλέκονται, διότι αυτή αφορά  ένα συγκεκριμένο ακίνητο (γη και κτίσμα) με συγκεκριμένες, διαστάσεις, εμβαδόν και θέση το οποίο φαίνεται στα σχέδια της τακτοποίησης. Αν πούμε ότι γίνεται κατάτμηση, τότε βάσει ποιας διαδικασίας θα έχουμε εναρμόνιση του νέου ακινήτου που θα προκύψει με την αρχική δήλωση υπαγωγής; (δεν φτάνουμε καν στη σύνταξη ΗΤΚ); Θα μπορούσαμε, ενώ έχει ήδη μεσολαβήσει μια δικαιοπραξία με αναφορά και επισύναψη των στοιχείων της αρχικής δήλωσης, να πάμε και να ανοίξουμε τη δήλωση (φαντάσου μάλιστα ο αρχικός μηχανικός είτε να έχει συνταξιοδοτηθεί, είτε να έχει παραιτηθεί κλπ) και να "επικαιροποιήσουμε" ως προς το νέο ακίνητο που προκύπτει από την κατάτμηση;

Τροφή για σκέψη, καθώς το θέμα αυτό μας είχε απασχολήσει έντονα τα προηγούμενα χρόνια (θυμάμαι συζητήσεις από τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του Ν. 4014) αλλά δε νομίζω να είχαμε καταλήξει κάπου με σιγουριά.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 56
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

 

δεν αντιλαμβανομαι, γιατι επιστρεψαμε σε προ 10ετιας συζητηση,

οταν απο το ΕΚ εχουμε μια αναλυση των των σχετικων διαταξεων

και οταν υπαρχει ρητη απαντηση απο αυτο, χωρις αστερισκους

 κατα τα λοιπα, επανερχομαι με τα εξης,

αρθρο 82
Απαγόρευση δικαιοπραξιών σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές ή πολεοδομικές παραβάσεις
1. α) Απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο
έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή κατά την παράγραφο 1α του άρθρου 81, ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή
χρήσης κατά την παράγραφο 1β του άρθρου 81, ή έχει εκτε λεστεί πολεοδομική παράβαση των περιπτώσεων β, γ, δ της παραγράφου 3 του άρθρου 81. 

αρθρο 83
Απαίτηση έκδοσης βεβαίωσης μηχανικού σε δικαιοπραξίες, εγγραπτέες πράξεις
1. Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή περιλαμβανομένης και της δωρεάς αιτία θανάτου, που συντάσσεται μετά την έναρξη ισχύος
του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο

ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα,

επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού.
Με την παρ.1 καθίσταται υποχρεωτική, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος, σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που έχει ως
αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα,
περιλαμβανομένης και της δωρεάς αιτία θανάτου, η επισύναψη υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη και βεβαίωσης μηχανικού.

 
 
2. Με την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη βεβαίωση μηχανικού δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι :

α)  στο -μεταβιβαζομενο - ακίνητο δεν υπάρχει κτίσμα ή
β) στο ακίνητο ή στη διακεκριμένη αυτοτελη....

 

Μεταβιβαση κάνεις, ενος αυτοτελους  τμηματος  "γηπεδου"..."αγρου"..."γεωτεμαχιου" "οικοπεδου"

Για  αυτο δινεις βεβαιωση νομιμοτητας και 651 και ΗΤΚ.

Η πραξη ειναι "μεταβιβαση  γηπεδου  ή  κλπ"

Η περιγραφη στο συμβολαιο ειναι οτι ο Φ εχει ενα  ακινητο εμβαδου 15 στρ. που περιηλθε σε αυτον με το ταδε συμβολαιο κλπκλπ.

Ηδη με το παρον πωλει σημερα και μεταβιβαζει και παραδιδει κατα πληρη κυριοτητα νομη κλκλπ. ενα αυτοτελες τμημα, εμβαδου....4 στρ. οπως φαινεται με στοιχεια αβγδεα στο συνημενο τοπογραφικο

Γινεται μνεια οτι δεν υπαρχουν απαγορευσεις απο ΓΠΣ/ΝΑΤΟΥΡΑ κλπ

ή, επι οικοπεδου,  "γινεται μνεια οτι τοσο το μεταβιβαζομενο οσο και το εναπομενον" ειναι αρτια και οικοδομησιμα

Επισυναπτεται... φρεσκος ν. 651, με την πρωινη δροσουλα επανω του..., να  και η βεβαιωση νομιμοτητας αδομητου για αυτο που μεταβιβαζεται

και ιδου,  Κυριες και Κυριοι,   σε   παγκοσμια αποκλειστικοτητα και η  ωραια ξανθομαλλουσα ΗΤΚτιριου προβαλλει μεσα απο  τα  σταροχωραφα.......

ζιματιστ΄κι του μυαλο μας, λεμε.

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Να υπογραμμίσω για τη συζήτηση δύο σημεία :

- Να μη χρησιμοποιούμε τη φράση "η υπαγωγή επέχει θέση αδείας" γιατί είναι λάθος όταν εξετάζονται πολεοδομικά θέματα. Ένα χαρτί (δίκην συγχωροχαρτιού) που διευκολύνει τις διαδικασίες (βλέπε αμαρτίες αλλουνού) είναι η υπαγωγή και δεν απονέμει πολεοδομικά δικαιώματα. Η εξομείωση έχει δημιουργήσει γενιά μηχανικών που νομίζουν ότι είναι τα ίδια...

- Δήλωση του ν.651/77 χρειάζεται ότι μεταβιβάζεται μόνο. Είναι διαφορετικό ερώτημα αν το μεταβιβαζόμενο κουβαλάει μαζί του δικαιώματα που έχουν προέλθει από το σύνολο και πρέπει ή όχι (αζημίως ή όχι) να μεταβιβαστούν και αυτά.

 

ΥΓ. Καλημέρα Δημήτριε, μαζί γράφαμε αλλά εσύ είχες ποιητικό οίστρο...

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Θόδωρε, η έκφραση χρησιμοποιείται για να προσεγγίσει μια μέχρι πριν το Ν. 4014 άγνωστη κατάσταση για εμάς. Θυμίζω ότι με αφορμή τους αυθαιρετονόμους, έχουν εισαχθεί "έννοιες" που δεν αναγράφονται στην πολεοδομική νομοθεσία, όπως για παράδειγμα η "διαφορετική διαμερισμάτωση".  Ναι μεν δεν είναι Ο.Α (μια διοικητική πράξη), αλλά όταν χρησιμοποιείται πλέον, σαν διοικητική πράξη, πως αλλιώς θα το περιέγραφες;

Τελικώς, στο ερώτημα του αν ένα ακίνητο το οποίο έχει τακτοποιηθεί μπορεί να κατατμηθεί, υπάρχει κάποια αιτιολογημένη απάντηση, διότι όπως έχω προαναφέρει, δεν θυμάμαι τα χρόνια αυτά στο φόρουμ, να είχαμε καταλήξει με σιγουριά κάπου.

Δημήτρη, και προ 10- ετίας αν θυμάσαι δεν είχαμε όλοι συμφωνήσει ότι έτσι θα έπρεπε να είναι. Η ερώτηση του Φαέθωνος έχει μεγάλη σημασία, στην περίπτωση που το απομένον περιέχει αυθαίρετες κατασκευές και με βάση το δικό του ερώτημα, επέκτεινα και σε αυτά που αναφέρω στο προηγούμενο ποστ, για πιο "ήπια" περίπτωση, όπου το ακίνητο είναι εξ ολοκλήρου τακτοποιημένο.

Με την ΗΤΚ (έχουμε τη συζήτηση στο αρχικό ερώτημα συναδέλφου για το πως θα γίνει καταχώρηση στο διαιρετό τμήμα από συνολικό γήπεδο) όπου η ΗΤΚ ζητάει συμβόλαιο, ενώ την στιγμή της σύνταξής της, συμβόλαιο για το προς κατάτμηση δεν υπάρχει.

Δεν είναι καθόλου απλά τα ζητήματα και η ΗΤΚ ήρθε να περιπλέξει τα ως τώρα σύνθετα.

Link to comment
Share on other sites

"Δημήτρη, και προ 10- ετίας αν θυμάσαι δεν είχαμε όλοι συμφωνήσει ότι έτσι θα έπρεπε να είναι. Η ερώτηση του Φαέθωνος έχει μεγάλη σημασία, στην περίπτωση που το απομένον περιέχει αυθαίρετες κατασκευές και με βάση το δικό του ερώτημα, επέκτεινα και σε αυτά που αναφέρω στο προηγούμενο ποστ, για πιο "ήπια" περίπτωση, όπου το ακίνητο είναι εξ ολοκλήρου τακτοποιημένο."

παυλο,

δξ πόσοι και για ποιον λογο ειχαν διαφωνησει, αλλά

- ειναι απο τις λιγες φορες οπου εχουμε μια ειδικη και σαφή οδηγια απο το ΕΚ...

και δεν εχω κανεναν λογο να την αμφισβητησω

Εξ άλλου, σκεφτομαι οτι,

Εαν απαιτουσαν να προηγηθει η τακτοποιηση της κατατμησης,

 και, εστω, τακτοποιουσε καποιος 100 τμ... θα επρεπε να δειξει ολοκληρο το "γεωτεμαχιο"...

Αλλά, μετα,  θα βρισκομασταν σε "αδυναμια" μεταβιβασης "τμηματος"

επειδη ολοκληρο/ενα  θα ειχε περιληφθει στην τακτοποιηση.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη, πριν συντελεστεί η κατάτμηση, αποτυπώνεται ολόκληρο το γεωτεμάχιο με τα κτίσματά του. Αυτό δεν αποφεύγεται. Στο ενιαίο τοπογραφικό διάγραμμα θα δειχτεί το αρχικό και τα επιμέρους που θέλουμε να προκύψουν με τις αντίστοιχες δηλώσεις ν. 651. Τα συζητάμε και μερικά ποστ πιο πριν για το λειτουργικό σκέλος. Ο αντίλογος τότε ήταν ότι μέχρι την συντέλεση της κατάτμησης υπάρχει ένα ενιαίο ακίνητο και εξετάζεται ολόκληρο, κατ αναλογία με μια αδιαίρετη αυτοτελή ιδιοκτησία στην οποία οι ιδιοκτήτες προτίθενται να συστήσουν οριζόντιες ιδιοκτησίες. Εξετάζεται ολόκληρο το ακίνητο (γη και κτίσμα) για την πολεοδομική του νομιμότητα και στη συνέχεια εκδίδεται βεβαίωση νομιμότητας για κάθε οριζόντια ξεχωριστά.  Φυσικά έχουμε και το σωστό ερώτημα (και απο πλευράς μου) τι γίνεται σε τακτοποιημένο ακίνητο αν κάποιος θέλει να κάνει κατάτμηση αλλά και μια ακόμη σκέψη, για το αν τελικά δεν εξετάζεται πολεοδομικώς το αρχικό ακίνητο, αλλά ρυθμίζονται αυθαιρεσίες μόνο στο προς κατάτμηση, τότε οδηγούμαστε εκτός πνεύματος αυθαιρετονόμων, αφήνοντας συνεχώς ατακτοποίητα ακίνητα.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η ολη λογική για τη βεβαίωση (και κατα επέκταση για την ΗΤΚ) είναι στο έγγραφο της Κουκουτση που ανέβασε ο Δημήτρης.

Έχουμε στον ίδιο τίτλο:

1ο στάδιο κατάτμηση (δεν χρειάζεται βεβαίωση ή ΗΤΚ)

και

2ο στάδιο μεταβίβαση του διαιρετού τμήματος (εδώ χρειάζεται η βεβαίωση-ΗΤΚ διότι εδώ έχουμε σύσταση εμπράγματου δικαιώματος)

Εμείς -δυστυχώς- δίνουμε τη βεβαίωση-ΗΤΚ πριν και απο τα δύο στάδια, αλλά δεν είναι δυνατό να τη δώσουμε μετά το πρώτο και πριν το δεύτερο.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα συνάδελφοι,

Η παρ.3 του άρθου 3 του φεκ 334Β/29-01-2021 που αφορά τη διαδικασία συμπλήρωσης της ΗΤΚ έχουμε:

Σε περίπτωση σύστασης ή τροποποίησης αυτοτελών ιδιοκτησιών, οι καταχωρίσεις Οικοπέδου / Γηπέδου και Ιδιοκτησιών που δεν αντιστοιχούν πλέον σε ιδιοκτησίες, όπως περιγράφονται στη νέα σύσταση, αρχειοθετούνται. Υπόχρεος για την αρχειοθέτηση και την καταχώριση των νέων ιδιοκτησιών είναι ο κύριος του ακινήτου, μέσω εξουσιοδοτημένου μηχανικού, εντός χρονικού διαστήματος τεσσάρων (4) μηνών.

 

Εγώ καταλαβαίνω πως πρέπει να εκδοθεί για το όλο οικόπεδο/γήπεδο μία ταυτότητα, να πραγματοποιηθεί η όποια πράξη (σύσταση/κατάτμηση), να ενημερωθεί η ταυτότητα και έπειτα να πραγματοποιηθεί η όποια μεταβίβαση (προφανώς με διαφορετικό συμβόλαιο).

Σε περίπτωση βέβαια της κατάτμησης θα δημιουργηθούν 2 ξεχωριστές καταχωρήσεις, άρα λογικά ενημερώνουμε τη πρώτη ως προς την έκταση επισυνάπτοντας το συμβόλαιο κατάτμησης ώστε να δικαιολογηθεί η απομείωση του τεμαχίου, κι έπειτα δημιουργούμε νέες καταχωρήσεις όσες ιδιοκτησίες που θα προκύψουν.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας...έχω μια περίπτωση όπου:

Ιδιοκτήτης με οικόπεδο εμβαδού Ε=840,00 τ.μ. θέλει να μεταβιβάσει σε όμορο οικόπεδο τα 40,00 τ.μ..

Ο συμβολαιογράφος μου ζήτησε ηλεκτρονική ταυτότητα για να κάνει το συμβόλαιο παραχώρησης των 40 τ.μ.

Η ΗΤ θα αφορά το αρχικό οικόπεδο των 840 τ.μ. ή το τμήμα των 40 τ.μ. που πρόκειται να μεταβιβαστεί? 

Σας ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.