Μετάβαση στο περιεχόμενο

Aκίνητο με λανθασμένη βεβαίωση μηχανικού (ερώτηση ιδιώτη)


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις όπου ακίνητο μεταβιβάζεται πχ το 2017  (με καθαρή βεβαίωση μηχανικού περι νομιμότητας του 4178/2013) ενώ το 2022 καθώς πρόκειται να μεταβιβαστεί εκ νέου, διαπιστώνεται πως υφίσταται τελικά αυθαιρεσία (που προυπήρχε και το 2017 αλλά για τον όποιο λόγο δε διαπιστώθηκε/καταγράφηκε παρότι μπορούσε να νομιμοποιηθεί). Γνωρίζω απο σχετική περιπέτεια πως απαιτείται τυπικά επανάληψη συμβολαίου (του 2017) ώστε να αναφερθεί/τακτοποιηθεί  ''αναδρομικά'' η αυθαιρεσία που υπήρχε αλλά τι θα συμβεί στις περιπτώσεις εκείνες που οι αντισυμβαλλόμενοι (του 2017) δε βρίσκονται εν ζωή ή είναι πλέον άγνωστοι ή αδιάφοροι κλπ ? δε θα πωληθεί ποτέ το ακίνητο μέχρι να διορθωθεί το αρχικό συμβόλαιο ?  

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 47
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν η αυθαιρεσία που δεν τακτοποιήθηκε αλλάζει την μεταβιβαζόμενη επιφάνεια τότε πράγματι θα πρέπει να γίνει διόρθωση του τίτλου και για την περίπτωση του θανόντα θα σας συμβουλέψει ο Συμβολαιογράφος σας.

Αν η μεταβιβαζόμενη επιφάνεια και η βεβαίωση του Μχανικού (που αφορά δόμηση, κάλυψη και ύψος) δεν αλλάζουν τότε θα πρέπει να δει όλα τα στοιχεία ο Μηχανικός σας και σε σύμπραξη με τον Συμβολαιογράφο και τον Μηχανικό του αγοραστή να δοθεί η σχετική λύση.

Link to comment
Share on other sites

παίζει ρόλο και το είδος της αυθαιρεσίας και αν όντως αλλάζουν τα μ2.  

Η πιο συντηρητική προσέγγιση είναι αυτη που αναφέρατε (επανάληψη κτλ)

Η πιο επιθετική και σύμφωνη με το νόμο είναι καταγγελία του μηχανικού που συνέταξε ψευδή βεβαίωση, καταγγελία του ιδιοκτήτη (αν έχει πεθάνει -> οι κληρονόμοι, αν δεν ενδιαφέρονται -> θα ενδιαφερθούν μόλις δουν το πρόστιμο να έρχεται). Κάποια στιγμή  πρέπει να σταματήσει το γαϊτανακι ανακριβών δηλώσεων και διορθώσεων τους γιατί  διατηρείται ένας φαύλος κύκλος που δεν κάνει καλό στους σωστούς επαγγελματίες.

όλοι μας έχουμε χάσει δουλειές από άλλους μηχανικούς που βρέθηκαν να δώσουν βεβαιώσεις καθαρές γιατί ήταν πιο φτηνοι και πιο γρήγοροι. Μετά καλούμαστε να ξελασπώσουμε

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Αγόρασα ένα μικρό διαμέρισμα το 2013. Ξεκίνησα διαδικασία να το πουλήσω πρίν λίγο καιρό και μόλις βρέθηκε αγοραστής, ο μηχανικός του στον έλεγχο διαπίστωσε οτι υπάρχει παράβαση που δεν γνώριζα.

Η πωλήτρια έχει αποβιώσει. Ο τότε μηχανικός που πλήρωσα κατα την αγορά και έδωσε βεβαίωση περι μη αιθαίρετων κατασκευών είναι αδύνατο να βρεθεί, το γραφείο του έχει κλείσει και το τηλέφωνο επικοινωνίας έχει καταργηθεί. Δεν είχα προηγούμενη εμπείρα σε αγοραπωλησίες και ήταν η πρώτη φορά που αναζήτησα μηχανικό. Απευθήνθηκα σε ένα μηχανικό της περιοχής, σχετικά νεαρό. Θεωρώ οτι δεν έκανε ποτέ αυτοψία παρότι με διαβεβαίωσε οτι τα είδε και είναι οκ. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό μπάνιο που έχει το διαμέρισμα, είναι 2τμ αλλα χτισμένο εκτός του εξωτερικού περιγραμματος που φαίνεται στην κάτοψη, ουσιαστικά στην γωνία του μπαλκονιου και συνορεύει με την κουζίνα του διαμερίσματος. 1μ βάθος και 2 μέτρα πλάτος. Το διαμέρισμα είναι του 1983 , θεωρώ οτι θα μπορούσε ο μηχανικός που υπέγραψε να το επισημάνει ώστε να γίνει η σχετική αναφορά στο συμβόλαιο και θα ήταν όλα νόμιμα.

Τώρα για να κάνω την αλλαγή σύμφωνα με το σχέδιο θα πρέπει να ξηλώσω εντελώς μπάνιο, κουζίνα τοίχους , υδραυλικά κτλ και να ξαναχτίσω. Εντελώς ασύμφορο αφού το διαμέρισμα έχει έτσι κι αλλιώς πολύ χαμηλή εμπορική αξία. Νιώθω εξαπατημένος και θέλω να κινηθώ νομικά αλλα θα βγάλω άκρη? Μπορώ να αποδείξω οτι το μπάνιο προυπήρχε εκεί απο την παλαιότητα των υλικών του τοίχου ? Η θα μπλέξω περισσότερο πιθανώς οτι εγώ έχτισα την παράνομη κατασκευή? 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Dimitris Athens said:

...Πρόκειται για ένα πολύ μικρό μπάνιο που έχει το διαμέρισμα, είναι 2τμ αλλα χτισμένο εκτός του εξωτερικού περιγραμματος που φαίνεται στην κάτοψη,....

Έχεις πρόβλημα σημαντικό.

Κάνε ανάθεση σε έμπειρο Τεχνικό Γραφείο Μηχανικών. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Μη ρωτάς που θα βρεις και πως θα ξέρεις. Δεν θα λάβεις απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, Dimitris Athens said:

Νιώθω εξαπατημένος και θέλω να κινηθώ νομικά αλλα θα βγάλω άκρη? 

Ναι θα βγάλετε άκρη! Χρειάζεστε έναν καλό δικηγόρο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει να στραφείτε νομικά κυρίως εναντίον του μηχανικού που σας "κορόιδεψε, ίσως και εναντίον των προηγούμενων ιδιοκτητών του ακινήτου, οι οποίοι προφανώς γνώριζαν την αυθαιρεσία της ιδιοκτησίας τους...

15 ώρες πριν, Dimitris Athens said:

Μπορώ να αποδείξω οτι το μπάνιο προυπήρχε εκεί απο την παλαιότητα των υλικών του τοίχου ? 

Αυτό δεν πρέπει να σας ενδιαφέρει στη φάση αυτή... Ενδιαφέρει κυρίως εκείνους που σας το πούλησαν....

15 ώρες πριν, Dimitris Athens said:

Η θα μπλέξω περισσότερο πιθανώς οτι εγώ έχτισα την παράνομη κατασκευή? 

Και γι' αυτό χρειάζεστε τον "καλό" δικηγόρο που έγραψα παραπάνω...

 

Σε τελική ανάλυση δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά! Το ακίνητό σας έχει ες αεί "μπλοκαριστεί" και πρέπει με κάθε τρόπο να το "ξεμπερδέψετε".... Κι αυτός είναι ο μοναδικός νόμιμος τρόπος! Ο καθένας οφείλει, με όποιο κόστος, να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του.

 

Υ.Γ. Και μην ανησυχείτε για τα έξοδα της νομικής κ.λπ. διαδικασίας... Θα επιδικαστούν στους υπαίτιους....

 

Link to comment
Share on other sites

Ιασόνα όμως στην περίπτωση που ο παλιότερος Μηχανικός δεν έχει να τον αποζημειώσει δεν θα ταλαιπωρηθεί περισσότερο ο άνθρωπος?

Link to comment
Share on other sites

11 λεπτά πριν, Arche said:

...παλιότερος Μηχανικός δεν έχει να τον αποζημειώσει...

σε περίπτωση που οποιοσδήποτε Μηχανικός αποδειχθεί ότι εξέδωσε ψευδή δήλωση περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών πρώτα απ όλα θα έχει να αντιμετωπίσει διοικητικό πρόστιμο από 30000€ έως 100000€....

μετά τα άλλα....

Για τους λόγους αυτούς κι εγώ δεν είμαι υπέρ να Δικάζουμε, να κρίνουμε γενικά και αόριστα με την οποιαδήποτε περιγραφή του τι κατάλαβε κάποιος μη ειδικός διότι οι συνέπειες είναι σοβαρές.

Τέτοια ζητήματα ας ανατεθούν σε αρμόδιους κι ας κριθούν από την αρχές (ΥΔΟΜ, ΣΥΠΟΘΑ, Δικαστήρια) και να μη δημιουργούμε εύκολα εντυπώσεις για τον οποιοδήποτε τρίτο άγνωστο άτομο.

 

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, Arche said:

Ιασόνα όμως στην περίπτωση που ο παλιότερος Μηχανικός δεν έχει να τον αποζημειώσει δεν θα ταλαιπωρηθεί περισσότερο ο άνθρωπος?

Τα λαμόγια φίλε Arche  έχουμε υποχρέωση να τα πατάξουμε παντοιοτρόπως.... Ας χάσουν και κάποια από αυτά (τα λαμόγια εννοώ) την επαγγελματική τους άδεια ή κανένα σπιτάκι που θα έχουν στο χωριό ή ας ξοφλήσουν ως επαγγελματίες με ένα ληξιπρόθεσμο χρέος που θα καταλήξει τελικά στην εφορία!!! 

Κι όλα αυτά για να κονομήσουν π.χ. 200 ευρώ για μια βεβαίωση για μεταβίβαση...

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τους συναδέλφους sdtopo και Didonis (με έμφαση στη δεύτερη τοποθέτησή του). 
Αγγλιστί: Hold your horses.
Νεο-ελληνιστί: Ας μην είμαστε ακραίοι στις κρίσεις μας. 
Αρχαιο-ελληνιστί: Μηδενί δίκην δικάσης, πριν αμφοίν μύθον ακούσης.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.