Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμερισμάτωση


Recommended Posts

13 λεπτά πριν, dimitris GM said:

 αν αδεια και συμβολαιο ειναι ιδια δεν εχεις ΔΔ

 Η διαφορετική διαρρύθμιση αυτοτελούς οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας από αυτήν που  προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας,  δεν συνιστά αυθαίρετη κατασκευή και δεν έχει υποχρέωση υπαγωγής στο νόμο, όμως θα πρέπει να γίνει ενημέρωση στη Ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου.

αρθρο 100, παρ. 14

 

Kαλησπέρα και ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Η μετακίνηση δηλαδή κουζίνας/λουτρού σε σχέση με την άδεια, δεν θεωρείται αλλαγή διαμερισμάτωσης με αλλαγή μηχανολογικών?

 

Όταν λέτε αν είναι ίδια στο συμβόλαιο, εννοείται αν περιγράφει πως το σπίτι έχει τους ίδιους χώρους? (πχ. μια κουζίνα, ένα λουτρό, ένα υπνοδωμάτιο, σαλόνι)? Αν τυχόν η περιγραφή δεν ταιριάζει με την κάτοψη της αδείας, τι θα χρειαστεί να κάνω για τον πελάτη μου? 

Ηλεκτρονική ταυτότητα δεν υπάρχει ακόμη για το ακίνητο.

 

Edited by architect83
Link to comment
Share on other sites

ιδια σε εμβαδον και περιγραμμα

Οι εσωτερικοι χωροι δεν επηρεαζουν σημερα. Ανηκουν στο 100/14

 

"Αυριο"  με την ταυτοτητα...βλεπουμε....

 

Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πριν, architect83 said:

Όταν λέτε αν είναι ίδια στο συμβόλαιο, εννοείται αν περιγράφει πως το σπίτι έχει τους ίδιους χώρους? (πχ. μια κουζίνα, ένα λουτρό, ένα υπνοδωμάτιο, σαλόνι)? Αν τυχόν η περιγραφή δεν ταιριάζει με την κάτοψη της αδείας, τι θα χρειαστεί να κάνω για τον πελάτη μου? 

Ηλεκτρονική ταυτότητα δεν υπάρχει ακόμη για το ακίνητο.

 

Ελέγχεις-Συγκρίνεις  το εγκεκριμένο  περίγραμμά της  κάτοψης  της αδείας  του διαμερίσματος  σου  , με  αυτό  που  αποτυπώνεις κατά την διαδικασία  των  μετρήσεών σου  , εάν αλλάξει  κάπου  πάνω από το 2%  σε σχέση  με το  γειτονικό διαμέρισμα έχεις διαφορετική  διαμερισμάτωση , εάν  συμβαίνει ( μόνο υπερβάσεις ) αυτό και  στους κοινόχρηστους χώρους  έχεις  και  υπερβάσεις  δόμησης  ή κάλυψης αναλόγως με  την περίπτωση  και χρησιμοποιείς την παρ 5 , 7 8  αρθρο 98 ανάλογα  με  την περίπτωση .. Άλλο  διαφορετική  διαμερισμάτωση  και  άλλο  διαφορετική διαρρύθμιση  η  οποία  δεν  είναι  παράβαση , αλλ' εφόσον ενταχθείς  στον  νόμο αυθαιρέτων επιβάλλεται  να  βάλεις  την σωστή κάτοψη. 

Εάν η  Σ.Ο.Ι  έχει το ίδιο περίγραμμα με αυτό της αδείας  μπορεί  να χρειαστείς  και  την συναίνεση  συνιδιοκτήτη ( για την περίπτωση που  καταπατάς τμήμα  της ιδιοκτησίας του όμορου ιδιοκτήτη)  για  να  μπεις  στον  4495 , ειδάλλως  ( χωρίς συναίνεση ) δηλώνεις  ξένη  ιδιοκτησία  με  τις  συνέπειες  του νόμου ( γενικά  του νόμου )  

Edited by loser
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Παρακαλώ για τις απόψεις σας στο εξής θέμα:

Σε επικείμενη δικαιοπραξία ακινήτου (σ.σ διαμερίσματος) προχώρησα, ως όφειλα βάσει του Νόμου, στην έκδοση βεβαίωσης μηχανικού βασιζόμενος στο αρχικό συμβόλαιο του ακινήτου, στην κάτοψη που το συνόδευε και στην αυτοψία που πραγματοποίησα.

Ο νέος ιδιοκτήτης θέλει να προχωρήσει σε μερική ανακαίνιση του ακινήτου με δανειακά κεφάλαια (σ.σ. τραπεζική χρηματοδότηση). Η τράπεζα, κατά την εξέταση του αιτήματος χρηματοδότησης, διαπίστωσε διαφορά στην κάτοψη του ακινήτου μεταξύ αυτής του συμβολαίου και της αντίστοιχης της Πολεοδομίας. Δηλαδή στην κάτοψη της Πολεοδομίας εμφανίζεται το διαμέρισμα να διαθέτει ένα επιπλεόν δωμάτιο απο αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα. Η δε κάτοψη που συνόδευε το αρχικό συμβόλαιο, και στην οποία βασίστηκα, απεικονίζει τη σημερινή πραγματικότητα. Υπάρχει δηλαδή διαφορά ενός δωματίου μεταξύ Πολεοδομίας και κάτοψης του συμβολαίου, με αυτό της Πολεοδομίας να είναι το λάθος. 

Η τράπεζα, λοιπόν, δεν προχωράει τη διαδικασία δανειοδότησης ισχυριζόμενη ότι θα πρέπει να υπάρξει τακτοποίηση της διαφοράς αυτής (διαφορετική διαμερισματοποίηση) με το Ν.4495.

Το ζήτημα, ωστόσο, που ανακύπτει είναι ότι η βεβαίωση μηχανικού, που παρείχα εξαρχής στον αγοραστή, είναι σε καθεστώς περαιωμένης διαδικασίας.

Συνεπώς το ερώτημά μου είναι πως μπορώ να λύσω το θέμα:

  1. είτε με επιστροφή από το καθεστώς περαιωμένης διαδικασίας στο καθεστώς υπαγωγής και κλικάροντας το κουτάκι "διαφορετική διαμερισματοποίηση"
  2. είτε με ενημέρωση φακέλου μόνο ως προς την κάτοψη δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές.

Σημειώνεται ότι η ΟΑ είναι του 1959

Edited by SPIMAN
Link to comment
Share on other sites

"Η δε κάτοψη που συνόδευε το αρχικό συμβόλαιο, και στην οποία βασίστηκα, απεικονίζει τη σημερινή πραγματικότητα"

Αυτο σημαινει οτι

Υπηρχε ενα διαμερισμα εμβαδου 80 τμ. στην αδεια και εγινε,  πριν το 2011,  μεταβιβαση η οποία αναφερεται και περιγραφει διαμερισμα 70 τμ. με προχειρη αθεώρητη  κατοψη.

Αυτη η κατοψη χρησιμοποιηθηκε και για το δικο σου συμβολαιο, ως επισυναπτομενη στο ταδε-αρχικο- συμβολαιο....

Μετα το 2011 εγινε το δικο σου συμβολαιο και εκει,  κανενας   απο τους ενδιαφερομενους, δεν συγκρινε την αδεια με την κατοψη.

'ραιοι ολοι τους.:evil:

Αυτα εχουν οι τηλεφωνικες αυτοψιες.

Συννενοησου με την συμβ/φο, σιγουρα  το εχει ξανααντιμετωπισει το θεμα...δυστυχώς...

Ειτε με διορθωση ειτε με ορθη επαναληψη.

[χαιρετισματα στον μηχανικο..]

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Κατά κανόνα η σύγκριση γίνεται με τα σχέδια της πολεοδομίας και όχι με αυτά της σύστασης. Μόνον σε περίπτωση απουσίας πολεοδομικών σχεδίων, και για άδειες μέχρι το 1983 αν θυμάμαι καλά, είναι επιτρεπτός ο έλεγχος αποκλειστικά με τα σχέδια της σύστασης. Από την άλλη, η σύσταση λογικά είναι προ του 1975 (από τη στιγμή που η ΟΑ είναι του 1959) και ως εκ τούτου έχεις βεβαίωση χρόνου διαφορετικής διαμερισμάτωσης και όποιας πιθανής άλλης αυθαιρεσίας προ 1975 και άρα κατ1, δηλαδή νομίμως υφιστάμενο.

 Αν όντως είναι δυνατή η διόρθωση μόνο της κάτοψης στον φάκελο της αδείας, τότε θεωρώ πως αυτό θα είναι και το οικονομικότερο για σένα. Στην περίπτωση αυτή βέβαια θα υπάρχει μια σχετική ασυμφωνία συμβολαίου και άδειας (την ενημέρωση θα την έχεις κάνει εσύ σήμερα, ενώ σε προγενέστερο χρόνο έχει βεβαιωθεί η νομιμότητα του διαμερίσματος...)   Στο πρώτο σενάριο (επίσης εφικτό και κατά τη γνώμη μου πιο σωστό με διόρθωση όμως του αρχικού συμβολαίου) εγείρεται το ερώτημα ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα.

Πρώτη προσέγγιση του θέματος από μεριάς μου, και ενδιαφέρουσα περίπτωση ομολογώ…

¨Έχουμε στην παρέα εξαίρετους συναδέλφους και ακόμα πιο εξαίρετο νομικό και γνώστη για να μας πουν τη γνώμη τους.

edit: Δημήτριε, αν καταλαβαίνω καλά δεν κατάλαβες καλά... ;) '

Σε άδεια του 59, ο συνάδελφος βασιζόμενος στα σχέδια της τότε σύστασης - συμβολαιογραφικής πράξης (κακώς από τη στιγμή που όπως φαίνεται υπήρχαν πολεοδομικά σχέδια) έδωσε βεβαίωση. Το θέμα είναι ότι το διαμέρισμα έχει ένα δωμάτιο παραπάνω σε σχέση με τα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας. Άρα ήταν 70τμ στην άδεια και 80τμ στην πραγματικότητα (τυχαία μεγέθη). 

Το ερώτημα είναι αν πρέπει να γίνει διόρθωση του συμβολαίου αγοραπωλησίας ή μπορεί να την "σκαπουλάρει" με ενημέρωση φακέλου??? 

Προσωπικά επιμένω στην ορθότερη λύση της διόρθωσης συμβολαίου. ΑΝ φυσικά συμφωνείς και εσύ...

 

Edited by pk10gr
Link to comment
Share on other sites

@pk10gr και @dimitris GM ίσως δεν έγινα σαφής και επιτρέψτε μου να δώσω περισσότερες λεπτομέρεις που θα βοηθήσουν:

Το εν λόγω διαμέρισμα εμβαδού 70 τ.μ. είναι τμήμα ενός κτιρίου που ανεγέρθηκε το 1959. Το εγκεκριμένο σχέδιο κάτοψης της Πολεοδομίας με ημερομηνία 1959 δείχνει - εκ παραδρομής μάλλον- το διαμέρισμα με μεγαλύτερο εμβαδό, παρόλο που εξαρχής οικοδομήθηκε με επιφάνεια 70 τ.μ.

Το συμβόλαιο, που είχα στα χέρια μου, είναι του 1990 και αφορά στην αγοραπωλησία ποσοστού εξ' αδιαιρέτου του διαμερίσματος. Στο συμβόλαιο αυτό γίνεται σαφής αναφορά, ως είθισται, σε κάτοψη του τάδε Μηχανικού με ημερομηνία 1959, η οποία περιγράφει το διαμέρισμα με την ακριβή και πραγματική του επιφάνεια των 70 τ.μ.

Υπάρχει δηλαδή ανακολουθία (άγνωστο πως συνέβη αυτό) στην κάτοψη του διαμερίσματος μεταξύ της Πολεοδομίας και του τότε Μηχανικού.

Εγώ βασίστηκα στην κάτοψη του τότε Μηχανικού με ημερομηνία 1959 και στην αυτοψία που πραγματοποίησα και έτσι εξέδωσα τη βεβαίωση. 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν μπορώ να:

  1. επιστρέψω σε καθεστώς υπαγωγής απο την περαιωμένη κατάσταση (που βρίσκεται σήμερα η βεβαίωση μηχανικού) και να κλικάρω το κουτάκι διαφορετική διαμερισμάτωση προχωρώντας με το άρθρο 100, παρ. 8 του ν.4495 
  2. κάνω ενημέρωση του φακέλου μόνο ως προς την κάτοψη
Link to comment
Share on other sites

7 λεπτά πριν, SPIMAN said:

Εγώ βασίστηκα στην κάτοψη του τότε Μηχανικού με ημερομηνία 1959...

Κακώς, όφειλες να ελέγξεις με βάση το εγκεκριμένο σχέδιο της ΟΑ.

8 λεπτά πριν, SPIMAN said:

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν μπορώ να: 1. επιστρέψω σε καθεστώς υπαγωγής απο την περαιωμένη κατάσταση (που βρίσκεται σήμερα η βεβαίωση μηχανικού) και να κλικάρω το κουτάκι διαφορετική διαμερισμάτωση προχωρώντας με το άρθρο 100, παρ. 8 του ν.4495 

Όχι, δεν μπορεί να γίνει αυτό καθότι δεν έχει υποβληθεί Δήλωση Υπαγωγής, αλλά έχει απλώς εκδοθεί Βεβαίωση για εγγραφή εμπράγματου δικαιώματος.

9 λεπτά πριν, SPIMAN said:

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν μπορώ να: 2. κάνω ενημέρωση του φακέλου μόνο ως προς την κάτοψη

Όχι, αυτό θα μπορούσε να γίνει αν η ΟΑ ήταν εν ισχύ.

Link to comment
Share on other sites

Η επίσημη, σφραγισμένη κάτοψη της πολεοδομίας τί δείχνει? Καλώς ή κακώς αυτό είναι που έχει αξία... Επίσης η σύσταση όποτε έχει γίνει αυτή έχει σωστά μέτρα ώστε να ληφθεί ως χρόνος κατασκευής? Όλα τα άλλα είναι αμαρτίες που δεν έχει νόημα να τις αναλύσει κάνεις... Σε αντίστοιχη δική μου περίπτωση ο ιδιοκτήτης είχε την εντύπωση ότι αφού αποτύπωσε πραγματική κατάσταση σε σύσταση και γονική παροχή που έκανε στα παιδιά του ήταν και νόμιμος... 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.