Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμερισμάτωση


Recommended Posts

ευχαριστώ για την απάντηση. Κάποιες παρατηρήσεις:

4 hours ago, Κων.Λαλ. said:

Ίσως μια λύση είναι να πληρώσει δικηγόρο ο ιδιοκτήτης για να του ψάξει το αρχείο του υποθηκοφυλακείου και κυρίως το συμβόλαιο της σύστασης αν ήταν αντιπαροχή και σταθείτε τυχεροί και υπάρχει αντίγραφο εκεί.

Το συμβόλαιο τη σύστασης θα το βρούμε σίγουρα πιστεύω στο Υποθηκοφυλακείο. Να υποθέσω ότι εννοείς τις κατόψεις της σύστασης? Γιατί απ'ότι ξέρω κατόψεις έχει μόνο ο Συμβολαιογράφος. Το συμβόλαιο της σύστασης δε νομίζω να μας βοηθήσει ιδιαίτερα, έχουμε και τον τίτλο κτήσεως άλλωστε.

 

4 hours ago, Κων.Λαλ. said:

Ο δικηγόρος μπορεί να ψάξει κάθε συμβόλαιο του ορόφου σου, που έχει μεταγεγραφεί όχι μόνο της ιδιοκτησίας σου, οπότε οι πιθανότητες είναι περισσότερες κάποιο να έχει και ένα αντίγραφο.

Καλή ιδέα. Σκεφτόμουν από το 'Κτηματολόγιο για Μηχανικούς' να βρω τους τίτλους κτήσεως για τα υπόλοιπα διαμερίσματα του ορόφου, να επικοινωνήσω με τους Συμβολαιογράφους και αν είμαι τυχερός μήπως έχει κάποιο συμβόλαιο την κάτοψη του ορόφου ως συνημμένο.

 

4 hours ago, Κων.Λαλ. said:

Ενημερωτικά, καθώς δεν το έχω συναντήσει, τι είδους βεβαίωση είναι αυτή του συμβολαιογράφου;Υπάρχει κάποια επίσημη ή εκείνος σου συνέταξε μία που περιγράφει ότι το αρχείο του καταστράφηκε σε πυρκαγιά;

Το δεύτερο, μια απλή βεβαίωση που λέει ότι τα συμβόλαια με αριθμό από 3.000 έως 9.000 καταστράφηκαν σε πυρκαγιά το έτος ....

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Ναι για τις κατόψεις της σύστασης εννοούσα. Σίγουρα δεν το γνωρίζω, καθώς δεν μου έχει τύχει, αλλά το σκέφτηκα μήπως στα εργολαβικά ήταν υποχρεωμένοι να καταθέσουν αντίγραφα και απλώς δεν το γνωρίζουμε. Ίσως ο συμβολαιογράφος να γνωρίζει κάτι παραπάνω σε αυτό.

13 ώρες πριν, Roy_Hobbs said:

Σκεφτόμουν από το 'Κτηματολόγιο για Μηχανικούς' να βρω τους τίτλους κτήσεως

Εκεί εμείς μπορούμε να δούμε μόνο τα συμβόλαια που έχουν δηλωθεί κατά τη δήλωση κτηματολογίου, από τον κύριο του ακινήτου εκείνη την στιγμή, για την απόδειξη του δικαιώματος της δήλωσης του. Δεν φαίνονται ούτε τα προηγούμενα, ούτε τα επόμενα. Είναι μια καλή αρχή πάντως.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δύσκολη περίπτωση... Μου έχει τύχει δεκάδες φορές η καταστροφή φακέλου οικοδομικής άδειας στην Πολεοδομία, αλλά είναι η πρώτη φορά με καταστροφή σχεδίων σύστασης στο Συμβολαιογράφο! 

Σίγουρα το γεγονός ότι η επιφάνεια σύμφωνα με τον τίτλο κτήσεως ταυτίζεται με την πραγματική κατάσταση (και όχι με την άδεια), αποτελεί ένδειξη ότι η κάτοψη της σύστασης θα αποτύπωνε την πραγματική κατάσταση με την εισχώρηση των 30εκ. στο όμορο διαμέρισμα. Δεν είμαι απλά σίγουρος αν αυτό αποτελεί απόδειξη και όχι απλά ένδειξη, αλλά και τι άλλο μπορεί να γίνει... 

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Θα ήθελα τη γνώμη σας στο εξής (και συγγνώμη αν βρίσκομαι σε λάθος θεματολογία).

Σε 3όροφη οικοδομή με σύσταση (μια κατοικία ανά όροφο), τακτοποιώ την Ο.Ι. του β ορόφου. Πέρα από αυθαιρεσίες με νέα ανοίγματα,  μετατόπιση υφιστάμενων και υπέρβαση επιφάνειας εξωστών, εντοπίζω υπέρβαση κλιμακοστασίου εις βάρος του διαμερίσματος. Εκ κατασκευής το έτος 1980.

Όταν βγήκε η άδεια, η κάλυψη/δόμηση του ορόφου περιλάμβανε όλο τον όροφο, διαμέρισμα συν το κλιμακοστάσιο πέρα από την Ο.Ι. Οι διαστάσεις όλου του  ορόφου περιμετρικά καμία δεν διαφέρει πάνω από 2% από της αδείας και συνολικά η επιφάνεια της Ο.Ι. έχει απόκλιση μικρότερή από 2%. Το συγκεκριμένο πως θα το τακτοποιούσατε? Υπάρχει περίπτωση η ανοχή το 2% να αφορά περιμετρικά τις πλευρές του ορόφου (μαζί με το κλιμακοστάσιο) και όχι περιμετρικά του διαμερίσματος?

Επίσης, στη κάτοψη της τακτοποίησης πρέπει να αναφέρω την επιφάνεια του κλιμακοστασίου στον όροφο και να γίνει τροποποίηση σύστασης βάσει αυτής? Ή όχι επειδή το κλιμακοστάσιο είναι κοινόχρηστος και δεν τακτοποιείται στη παρούσα δήλωση?

Γενικώς τροποποίηση σύστασης κάνω αν υπάρχει υπέρβαση εις βάρος ΚΧ ή απαιτείται και στην αντίστροφη περίπτωση (όταν πρόκειται για υπέρβαση από κοινόχρηστο εις βάρος διαμερίσματος)?

 

Edited by the_topo
Link to comment
Share on other sites

ΔΔ, μαλλον  δεν μπορει να εχεις, αφου εχεις οροφοδιαμερισμα.

   Πιθανον να εχεις  εφαρμογη του 81, 2α

  Ως προς τα κοινοχρηστα πας με την παρ. 8, εδ. β',  του αρθρου 98

8. Επί αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε οριζόντια ή κάθετη συνιδιοκτησία και εντός τμημάτων αποκλειστικής χρήσης αυτών, εφόσον κατά τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους ως αποκλειστική χρήση, για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος δεν απαιτείται συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών.

Ειδικώς, όταν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, που εξυπηρετούν τη συνιδιοκτησία έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε παράρτημα οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, προκειμένου το παράρτημα να αποκτήσει το χαρακτήρα κοινόχρηστου και κοινόκτητου χώρου της συνιδιοκτησίας. Στην περίπτωση αυτήν, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.

[εκεινο το "παραρτημα" που γραφει εξακολουθει να ειναι ..δυσερμηνευτο...]

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

On 8/11/2023 at 4:47 ΜΜ, the_topo said:

Όταν βγήκε η άδεια,

Ότι και να οριζόταν από την άδεια, όταν έγινε η σύσταση οριζοντίων οι 2 επιφάνειες (διαμέρισμα-κοινοχρηστοι) διαχωρίστηκαν προς εξέταση στα μάτια του Ν4495. Οπότε το 2% αναφέρεται πλέον στις διαστάσεις της Ο.Ι. όπως ορίζονται από την ο.α και την υφιστάμενη κατάσταση. Για το συμβολαιογραφικό κομμάτι τώρα, εξετάζεις την σύσταση και ελέγχεις αν υπάρχει υπέρβαση τμ υπερ Ο.Ι. ή υπέρ κοινοχρήστου. Σε παρόμοια υπόθεση μου, οικογενειακής πολυκατοικίας, ο συμβολαιογράφος επέλεξε να κάνει συνολική τροποποίηση σύστασης για να περιγράψει την απομείωση των τμ της Ο.Ι. καθώς τα είχε πάρει το κλιμακοστάσιο. Και ναι χρειάζεται να το αναφέρεις για να εξηγήσεις γιατί το διαμέρισμα του συμβολαίου που ήταν πχ 100τ.μ. εσύ το μετράς 95τμ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σας,

Σε πολυκατοικία στα Εξάρχεια, το οροφοδιαμέρισμα του Δ ορόφου, 92 τ.μ. σύμφωνα με την Ο.Α. και την Σ.Ο.Ι. έχει χωριστεί αυθαίρετα σε 3 μικρότερα, με επιφάνειες 30, 30, 29 τ.μ. (τα 3τ.μ. που λείπουν τα αναφέρω παρακάτω). Τα διαμερίσματα είναι αυτοτελή με κουζίνα και μπάνιο το καθένα. Η πόρτα προς το κλιμακοστάσιο του παλιού διαμερίσματος έχει διατηρηθεί, απλά όταν μπαίνεις βρίσκεσαι σε χώρο 3 τ.μ. σαν χωλλ, όπου υπάρχουν 3 είσοδοι για τα νέα διαμερίσματα. Με ρωτάει ο ιδιοκτήτης για τακτοποίηση.

1. Στην πραγματικότητα υπάρχουν σήμερα 3 διαμερίσματα. Μπορεί αυτή η αυθαιρεσία να νοηθεί ως εσωτερική διαρρύθμιση και να μην απαιτείται τακτοποίηση;

2. Προσωπικά θεωρώ πως πρόκειται για δαφορετική διαμερισμάτωση. Αφού κάνω την τακτοποίηση, αύριο μεθαύριο που θα χρειαστεί να γίνει τροποποίηση σύστασης, ο χώρος των 3 τ.μ. τι θα αποτελεί; Είναι κοινόχρηστος μόνο των 3 διαμερισμάτων; Νοείται αυτό σαν έννοια; Τι άποψη έχετε;

 

Edited by siaom
Link to comment
Share on other sites

  ΔΔ θα ειχες εαν στην αδεια εδειχνε 1 και στην συσταση εδειχνε 3.

Εσυ εχεις αυθαιρετο διαχωρισμο  μιας ΟΙ. Αυτον πρεπει να τακτοποιησεις.

 Αν το πας με εσωτερικη διαρρυθμιση  της ΟΙ, δεν θα  μπορεις να κανεις τροποποιηση της συστασης, αφου  αυτη αφορα στο  ενιαιο διαμερισμα.

 Αλλά,  δεν εχεις 3 ρολογια ΔΕΗ και υδρευσης...και δξ πώς τα γραφει στο Ε9.

Κατα τα λοιπα, μετα την τακτοποιηση θα γινει τροποποιηση της συστασης, να λαβει καθε ΟΙ τα δικα της χιλιοστα και εμβαδον

[αν δεν εχει καποια εμποδιο απο κανονισμο...]

ο δε "προθαλαμος", μεσα απο την εξωπορτα, θα ειναι κοινοχρηστος των 3 ΟΙ.

  Μιλα με τον συμβ/φο  του πελατη.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους.

Γνωρίζετε εάν μπορώ να δηλώσω διαφορετική διαμερισμάτωση σε υπόγειο και να ασχοληθώ αποκλειστικά με το υπόγειο, με την συμμετοχή όλων των ιδιοκτητών ή πρέπει η διαφορετική διαμερισμάτωση να δηλωθεί στα πλαίσια μίας δήλωσης αυθαιρεσιών κάποιας οριζόντιας;;

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.