Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Διευρύνεται το δίκτυο καφέ κάδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- Τα τέσσερα βήματα της συλλογής των βιοαποβλήτων


    Η Οικιακή Συλλογή Βιοαποβλήτων μπαίνει σιγά-σιγά στη ζωή των Αθηναίων με στόχο την επίτευξη της δημιουργίας μιας «πράσινης πόλης». Η Διεύθυνση Καθαριότητας-Ανακύκλωσης του δήμου Αθηνών πραγματοποίησε ενημερωτική δράση στην πλατεία Λαμπρινής στα Πατήσια, παρουσία του δημάρχου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο αυτό περισσότεροι από 600 κάτοικοι παρέλαβαν του μικρούς οικιακούς καφέ κάδους και ενημερώθηκαν αναλυτικά για την Οικιακή Συλλογή Βιοαποβλήτων. Ήδη έχουν ενημερωθεί για το νέο πρόγραμμα 220 πολυκατοικίες και 1.600 διαμερίσματα, ενώ στη σημερινή δράση μοιράστηκαν 1.100 οικιακοί μικροί καφέ κάδοι 10lt και 4.000 βιοαποδομήσιμες σακούλες. Οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν τη διεύθυνση κατοικίας τους, ώστε σύντομα ο δήμος να πραγματοποιήσει ενημερωτική επίσκεψη στα σπίτια τους.

    Το δίκτυο των καφέ κάδων διευρύνεται συνεχώς στην Αθήνα. Περίπου 700 καφέ κάδοι εξυπηρετούν καθημερινά 108 σούπερ μάρκετ, 55 ξενοδοχεία, 411 καταστήματα ΚΥΕ, 19 νοσοκομεία, 13 λαϊκές αγορές, 6 στρατόπεδα κ.α. Ο στόχος της δημοτικής Αρχής είναι η επέκταση του δικτύου των καφέ κάδων στις κατοικίες, ώστε να δημιουργηθούν πράσινες γειτονιές σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες.

    «Περισσότερα από 1.600 νοικοκυριά έχουν ενημερωθεί ήδη για τη δράση μας. Παρέχουμε στους πολίτες χρήσιμες πληροφορίες για το πώς ανακυκλώνουμε τα οργανικά απόβλητα», δήλωσε ο Χάρης Δούκας και πρόσθεσε: «Εάν μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά την ανακύκλωση στα οργανικά απόβλητα και να φτάσουμε στο 50%, τότε θα εξοικονομήσουμε πάνω 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Εκατοντάδες συμπολίτες μας έχουν έρθει εδώ από το πρωί. Έχουν πάρει τους μικρούς καφέ κάδους και τις βιοδιασπώμενες σακούλες. Ξεκινάμε δυναμικά την προσπάθεια για ανακύκλωση. Η πράσινη Αθήνα αρχίζει τώρα».

    Από τη δική της πλευρά η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης τόνισε: «Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που προχωρά σε συνεργασία με τους διαχειριστές των πολυκατοικιών της περιοχής. Εγώ και ο δήμαρχος τους ευχαριστούμε. Πιστεύουμε πως από τη στιγμή που αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα είχε επιτυχία στο πέμπτο διαμέρισμα, μπορεί να λειτουργήσει και στις υπόλοιπες γειτονιές. Είναι πολύ αισιόδοξο το μήνυμα σήμερα».

    Θεσσαλονίκη: Οι πολίτες παράγοντας - κλειδί για τη λειτουργία του συστήματος των καφέ κάδων

    Οι πολίτες είναι ο παράγοντας - κλειδί για να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα το σύστημα των καφέ κάδων για τη συλλογή και διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, τόνισε στο μεταξύ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση προβολής του ευρωπαϊκού έργου Citysystem για την κυκλική οικονομία. Η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει με 13 εκατομμύρια ευρώ τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού που περιλαμβάνει εκτός από κάδους και απορριμματοφόρα και κλαδοτεμαχιστές. Το εν λόγω σύστημα προτείνεται, άλλωστε, ως καλή πρακτική από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Citysystem.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, έχει παραδοθεί όλος ο εξοπλισμός «και οι δήμοι πρέπει πλέον να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν με τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Ήδη η Βέροια και η Προποντίδα έχουν βγάλει οργανικό ενώ η Θέρμη τα πάει καλά» είπε. Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία της συλλογής των οργανικών αποβλήτων, που είναι ένα πολύ μεγάλο τμήμα της συνολικής ποσότητας των απορριμμάτων, και πρόσθεσε: «αν δεν υπήρχαν τα οργανικά και λειτουργούσαν όλα τα πράσινα σημεία δεν θα χρειαζόταν όλες αυτές οι επενδύσεις των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δεν θα μας έμενε τίποτε. Απλά είναι τα πράγματα. Το ρόλο τον παίζουν οι πολίτες».

    Σχετικά με τα πράσινα σημεία, τους οργανωμένους χώρους όπου οι πολίτες θα μπορούν να φέρνουν ανακυκλώσιμα υλικά, ο κ. Γιουτίκας τόνισε ότι «μέχρι σήμερα η διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ήδη αδειοδοτήσει 30 τέτοια πράσινα σημεία σε περισσότερους από 25 δήμους σε όλη την περιφέρεια και τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ αλλά και σε άλλους εθνικούς πόρους».

    Τα τέσσερα βήματα της συλλογής των βιοαποβλήτων

    Τα τέσσερα βήματα της συλλογής των βιοαποβλήτων, είναι, σύμφωνα με Οδηγό Ανακύκλωσης υπολειμμάτων τροφών που εξέδωσε ο ΦΟΔΣΑ:

    1. ο διαχωρισμός των υπολειμμάτων τροφών στην κουζίνα,
    2. η μεταφορά τους στον καφέ κάδο,
    3. η συλλογή τους από το ειδικό απορριμματοφόρο και η μεταφορά τους στην μονάδα κομποστοποίησης, και
    4. η παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού, μετά την επεξεργασία τους.

    Στον καφέ κάδο μπορούν να απορρίπτονται φρούτα, λαχανικά και φλούδες, υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, γαλακτοκομικά, τσόφλια αυγών και υπολείμματα καφέ και τσαγιού, μικρά κλαδιά, φύλλα και γκαζόν. Ωστόσο δεν μπορούν να απορρίπτονται νωπά κρέατα και ψάρια, μαγειρικά λάδια και λίπη, συσκευασίες κάθε είδους, κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα και πριονίδι, στάχτη και αποτσίγαρα και ακαθαρσίες κατοικιδίων.

    Παράλληλα ο ΦΟΔΣΑ συμβουλεύει τους πολίτες να αφήνουν τα υγρά υπολείμματα να στραγγίσουν πριν τα απορρίψουν στον κάδο, ή να τα τυλίγουν να χαρτί, να απορρίπτουν τα υπολείμματα τροφών είτε χύμα, είτε σε σακούλες κομποστοποίησης, χάρτινες ή βιοαποικοδομήσιμες. Τονίζει ακόμη ότι πρέπει να αποφεύγεται η χρήση πλαστικής σακούλας.

    Η Κεντρική Μακεδονία στις δέκα πιο δραστήριες περιφέρειες της Ευρώπης στην κυκλική οικονομία

    Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα πιο δραστήριες περιφέρειες στην Ευρώπη στην υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας ενώ σε αυτήν λειτουργούν οι περισσότερες ιδιωτικές μονάδες παραγωγής βιοαερίου από απόβλητα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Γνωστοποίησε ότι μόνο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2021 -2027 έχουν προβλεφθεί 15 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε εγκαταστάσεις χωριστής διαλογής και συλλογής αποβλήτων και σημείωσε ότι η Περιφέρεια δίνει προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή.





    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.