Jump to content
 • Novatron
 • Έργα-Υποδομές

  Sign in to follow this  
  Ειδήσεις που αφορούν τεχνικά έργα και υποδομές

  844 ειδήσεις in this category

   By stayros, in Έργα-Υποδομές, ,

   Μια Σκανδιναβική χώρα σαν την Νορβηγία, έχει μακρύ χειμώνα, χειμώνας που μεταφράζεται σε χιόνι, πολύ χιόνι. Τι έχουν σκεφτούν οι Νορβηγοί ώστε οι δρόμοι και οι πεζόδρομοί τους να μην πιάνουν χιόνι; Κάτι απλό, την ενδοδαπέδια θέρμανση.
    
   Ήδη σε αρκετούς δρόμου του Όσλο έχουν εγκατασταθεί τέτοια συστήματα, με την Ισλανδία να ακολουθεί και να τοποθετεί και αυτή στους πεζόδρομους του Reykjavik και του Akureyri παρόμοια συστήματα. Τα συστήματα λειτουργούν είτε με θερμικά ηλεκτρικά καλώδια είτε με σωλήνες ζεστού νερού, και πλέον είναι αρκετά εύκολα στην τοποθέτηση τους.
    
   Πηγή: http://www.autoblog.gr/2015/12/18/h-norbhgia-topothetei-endodapedia-thermansh-stoys-dromoys-ths/

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ο Σύνδεσμος με επιστολή του ζητά να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα των προσφορών συνεχώς κάτω του κόστους, που οδηγούν την παραγωγή των δημοσίων έργων σε πλήρη απορρύθμιση. Συγκεκριμένα στην επιστολή του ΣΑΤΕ τονίζεται ότι οι αναθέτουσες αρχές κάνουν αποδεκτές υπερβολικά χαμηλές προσφορές διαγωνιζομένων, χωρίς να προχωρούν στον έλεγχο της δυνατότητας υλοποίησής τους, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία το επιβάλλει.
    
   Η κατάσταση που επικρατεί επί οκτώ και πλέον μήνες στις δημοπρασίες των έργων, χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο μειοδότριες προσφορές να αναδεικνύονται από 15 έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες κάτω του κόστους, γεγονός που συνεπάγεται χρονοβόρες διαδικασίες αποπεράτωσης και αμφιλεγόμενη ποιότητα κατασκευής των έργων, που είναι οι συνέπειες της ανάθεσης των έργων σε προσφορές κάτω του κόστους, φαινόμενο που τελικώς αποβαίνει εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και των χρηστών των έργων.
    
   Ταυτόχρονα, αυτό το φαινόμενο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση των υγιών επι-χειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν προσφορές κάτω του κόστους και μοιραία είτε θα έχουν μηδενικό κύκλο εργασιών και απόλυση απασχολούμενου προσωπικού είτε θα αναγκαστούν να εμπλακούν σε μία διαδικασία ζημιογόνων προσφορών που και πάλι θα τις οδηγήσει σε κλείσιμο.
    
   Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι νέα γενιά πτωχευμένων εταιρειών καθώς και μη ποιοτικά και μη δυνάμενα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες δημόσια έργα.
    
   Οι προβλέψεις του άρθρου 88 του Ν.4412/2016 με το οποίο θεσπίζεται ο έλεγχος των αναθετουσών αρχών επί των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών και η προβλεφθείσα στο ίδιο άρθρο δυνατότητα έκδοσης εγκυκλίου του Υπουργείου Υποδομών προκειμένου να δίδονται κατευθύνσεις στις Αναθέτουσες Αρχές για τον αντικειμενικό και ενιαίο τρόπο ανάδειξης των Ασυνήθιστα Χαμηλών Προσφορών συνιστά μία θετική και αναγκαία, κατά την άποψη του ΣΑΤΕ, πρόβλεψη του νομοθέτη αφού η παραχώρηση στις αναθέτουσες αρχές να αξιολογούν αυτές πότε μία προσφορά είναι ασυνήθιστα χαμηλή και εάν η υποβληθείσα αιτιολόγηση δικαιολογεί επαρκώς την οικονομική προσφορά, αποτελεί «λευκή επιταγή» για αυθαιρεσίες και ανομίες κάθε μορφής.
    
   Ωστόσο, όπως τονίζεται στην επιστολή, μέχρι και σήμερα το Υπουργείο δεν έχει ενεργοποιήσει την σχετική πρόβλεψη του νόμου για έκδοση εγκυκλίου με αποτέλεσμα οι αναθέτουσες αρχές να συνεχίζουν να αναδεικνύουν αναδόχους μειοδότριες εταιρείες με προσφορές που αντικειμενικά δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
    
   Για αυτό τον λόγο και προκειμένου να προστατευθούν τα μέλη του Συνδέσμου και ο εργοληπτικός κόσμος από καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού που συντηρεί η μη έκδοση της σχετικής εγκυκλίου ο Σύνδεσμος ζητά συνάντηση με τον Υπουργό.
    
   Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/alles-ypodomes/endiaferouses-eidiseis/item/40473-sate-i-adynamia-tis-politeias-na-periorisei-tis-alogistes-ekptoseis-dimiourgei-mia-nea-genia-ptoxevmenon-epixeiriseon

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Προωθείται τώρα στη Βουλή αιφνιδιαστική τροπολογία του ΥΠΟΜΕΔΙ για κατάργηση των κατωτάτων ορίων ΜΕΕΠ ως προαπαιτούμενο μνημονιακής υποχρέωσης για συνέχιση χρηματοδότησης.
    
   Παρά τις επιστολές της Ένωσης (Αρ.Πρωτ. 1549/5.5.2014, 1608/13.5.2014, 1680/21.5.2014) το ΥΠΟΜΕΔΙ προχωρά στην κατάργηση των κατωτάτων ορίων και για να χρυσώσει το χάπι αυξάνει τα ανώτατα όρια ως εξής:
    
   Α1 τάξη - 150.000 ευρώ
   Α2 τάξη - 500.000 ευρώ
   1η τάξη - 1.250.000 ευρώ
   2η τάξη - 2.500.000 ευρώ
   3η τάξη – 5.000.000 ευρώ
   4η τάξη – 10.000.000 ευρώ
   5η τάξη – 30.000.000 ευρώ
   6η τάξη - 55.000.000 ευρώ
   7η τάξη – χωρίς ανώτατο όριο
    
   Πλέον των ανωτέρω και παρά τις επισημάνσεις της ΠΕΔΜΕΔΕ παραμένει αρρύθμιστο το ζήτημα του ορίου των κοινοπραξιών 6ης τάξεως, το οποίο σύμφωνα με προφορικές δεσμεύσεις θα ρυθμιστεί το Σεπτέμβριο σε άλλο νομοσχέδιο του ΥΠΟΜΕΔΙ.
    
   Πηγή: http://www.pedmede.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=1521:2014-07-22-14-10-57&catid=94:2013-03-31-19-07-28&Itemid=520&lang=el

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   «Λόγω στενότητας των προθεσμιών ολοκλήρωσης του Προγράμματος, δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για να πραγματοποιηθούν νέες υπαγωγές και να προλάβουν τα έργα αυτά να υλοποιηθούν εντός της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Χαρακόπουλου σχετικά με το «πάγωμα» από μέρους του υπουργείου του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον».
    
   Ο υπουργός διευκρίνησε ότι σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος Εξοικονόμηση κατ' οίκον η επιλεξιμότητα δαπανών λήγει την 31.12.2015. Ως εκ τούτου και δεδομένης της εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων που αφορούν το Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης (μη επιστρεπτέες ενισχύσεις) δεν υπάρχει η δυνατότητα νέων υπαγωγών. Τα αιτήματα ένταξης, εκτός προϋπολογισμού, στο Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' οίκον με ημερομηνία 17/11/2015 ανέρχονται περίπου σε 35.715, για τα οποία απαιτούνται 61,32 εκ. ευρώ για να καλυφθούν δάνεια, επιδοτούμενοι τόκοι και έξοδα φακέλου και 297,13 εκ. ευρώ για να καλυφθούν επιχορηγήσεις, κόστος πιστοποιητικών και συμβούλου έργου, υπό του όρους του ισχύοντος Προγράμματος Εξοικονόμηση κατ' οίκον. Κατά τη διάρκεια του 2015 εντάχθηκαν συνολικά 527 ωφελούμενοι από απελευθέρωση προηγούμενων δεσμευμένων κονδυλίων, η οποία προήλθε είτε από απεντάξεις ωφελουμένων λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων είτε από υπαναχωρήσεις ωφελουμένων».
    
   Συνοπτικά τα ποσοτικά στοιχεία σχετικά με την πορεία του έργου έχουν ως εξής:
    
   ΑΙΤΗΣΕΙΣ: 86.703
   ΥΠΑΓΩΓΕΣ: 50.041
   ΤΕΛ. ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ: 44.490
   ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ: 35.715
    
   Σχετικά με την υλοποίηση του νέου Προγράμματος (2014-20) στην απάντηση του κ. Σταθάκη αναφέρεται ότι «οι σχετικοί πόροι, για την υλοποίηση του νέου Προγράμματος ανέρχονται σε περίπου 248 εκ. ευρώ δημόσιας δαπάνης» ενώ εξετάζονται «τα κριτήρια συμπερίληψης των υπαρχουσών αιτήσεων των νοικοκυριών, για τις οποίες εκκρεμεί η ένταξη τους, στο νέο Πρόγραμμα.
    
   Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/Ekleise_to_exoikonomo_Apentasontai_ola_ta_erga_se_ekkremotita/#.Vo5Y4PmLS70

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Η συγκεκριμένη κατασκευή θα χρησιμοποιηθεί κάτω από γέφυρα στην Ολλανδία, ώστε να μην χρειάζεται να σηκώνονται οι γέφυρες και να περνάνε τα ιστιοφόρα που λόγο του ύψους των ιστίων τους δεν χωράνε.
    
   Πολλές γέφυρες σηκώνονται με σκοπό να περνάνε τα ιστιοφόρα από κάτω. Αυτό όμως δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα με το μποτιλιάρισμα των οχημάτων που περιμένουν να κατέβει και πάλι η γέφυρα.
    
   Για την λύση του προβλήματος αυτού, Ολλανδοί μηχανικοί σκεφτήκαν μια εντυπωσιακή και πρωτότυπη λύση.
    
   Στην ουσία είναι μία δεξαμενή, η οποία όταν εισέλθουν μέσα τα ιστιοφόρα, βυθίζεται μερικώς και επιτρέπει σε αυτά να περάσουν με ασφάλεια κάτω από την γέφυρα. Κατά την στιγμή της βύθισης, η επιφάνεια του νερού μέσα στην δεξαμενή βρίσκεται 4 μέτρα κάτω από το επίπεδο του νερού στο ποτάμι.
    

    
   Το κόστος τις κατασκευής θα φτάσει τα 60 εκατ. Ευρώ και θα κάνει απόσβεση του έργου σε 12 χρόνια.
    
   Δείτε το βίντεο που ακολουθεί
    

    
   Πηγή: http://www.e-nautilia.gr/ekpliktiki-kataskeui-gia-istiofora/

   By stayros, in Έργα-Υποδομές, ,

   Η Νορβηγία μπορεί να είναι διάσημη για τα φιόρδ της που προσελκύουν κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες, από την άλλη όμως αυτά τα φιόρδ δυσκολεύουν ιδιαίτερα και επιμηκύνουν σημαντικά τις οδικές μετακινήσεις και μεταφορές στη χώρα.
   Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι πως οι ακτές των φιόρδ είναι βραχώδεις και απότομες και το βάθος των νερών τους ιδιαίτερα μεγάλο, με αποτέλεσμα η κατασκευή γεφυρών να είναι από δύσκολη έως απαγορευτικοί.
   Προκειμένου να δωθεί μια λύση στο θέμα η υπηρεσία διαχείρισης των οδικών αρτηριών της χώρας, η NPRA (Norwegian Public Roads Administration) σκέφτεται να υιοθετήσει τη λύση των αιρούμενων υποθαλάσσιων τούνελ, καταρχήν για να ενώσει το Kristiansand με το Trondheim και προκειμένου να μειώσει τη συγκεκριμένη διαδρομή από τις 21 ώρες που είναι σήμερα σε περίπου 10.
   Το φιλόδοξο σχέδιο περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά τούνελ μήκους 4.083 μέτρων -στην ουσία θα πρόκειται για γιγαντιαίες σωλήνες, οι οποίες θα έχουν από δύο λωρίδες προς μια κατεύθυνση- τα οποία όπως δεν θα ακουμπούν στο βυθό. Αντίθετα θα αιωρούνται σε βάθος περίπου 30 μέτρων, κρεμόμενα από πλωτήρες οι οποίοι θα βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας. Ταυτόχρονα και προκειμένου να αντιμετωπίζεται η κακοκαιρία που δεν είναι σπάνια σε αυτές τις θάλασσες, τα τούνελ θα έχουν και αγκύρωση στο βυθό με συρματόσχοινα.
   Φυσικά το όλο σχέδιο κάθε άλλο παρά εύκολο είναι στην υλοποίησή του και αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τους Νορβηγούς μηχανικούς, μιας και τα θέματα που πρέπει να λυθούν είναι πολλά. Μεταξύ αυτών και η στεγανότητα αλλά και το τι θα γίνεται σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης ενός πλοίου με έναν από τους πλωτήρες.
   Επίσης πέρα από δύσκολο το εγχείρημα είναι και πανάκριβο, μιας και ο προϋπολογισμός για τα 2 τούνελ στο φιόρδ Sognefjord που προαναφέραμε φτάνει τα 25 δις δολάρια, ενώ η κατασκευή θα διαρκέσει μέχρι το 2035. Αν πάντως τα όλο πρότζεκτ υλοποιηθεί θα πρόκειται για το πρώτο του είδους παγκοσμίως και θα συγκαταλέγεται σαφώς στα σύγχρονα θαύματα της μηχανικής.
    
   http://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/41121/ypothalassio-toynel-poy-kremetai-apo-plotires-sti-norvigia

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Το επόμενο mega σιδηροδρομικό έργο της Ευρώπης θα είναι στην Ελλάδα. Η Ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει την "Σιδηροδρομική Εγνατία" ένα νέο σιδηροδρομικό διάδρομο 565χλμ με μείγμα Ευρωπαϊκής, Παγκόσμιας και Τραπεζικής χρηματοδότησης. Θα ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη (κοντά στα σύνορα με Τουρκία) και θα καταλήγει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (κοντά στην Ιταλία).
    
   Το κόστος αυτού του φιλόδοξου έργου φτάνει στο αστρονομικό ποσό των 10 δις ευρώ και εφόσον ευδοκιμήσει θα αποτελέσει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό project της Ευρώπης για την επόμενη δεκαετία. Περιλαμβάνει τα παρακάτω τμήματα:
    
   α)Αλεξανδρούπολη-Θεσσαλονίκη: Ηλεκτροκινούμενη γραμμή, με εγκατάσταση προηγμένης σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης και νέα χάραξη σε επιλεγμένα τμήματα με κόστος 1,8 δις ευρώ (Αλεξανδρούπολη-Ξάνθη 300εκ.ευρώ, Ξάνθη-Θεσσαλονίκη 1,5 δις ευρώ).
    
   β)Θεσσαλονίκη-Κοζάνη: Ηλεκτροκινούμενη γραμμή με σηματοδότηση με κόστος 800εκ.ευρώ.
    
   γ)Κοζάνη-Κρυσταλλοπηγή: Ηλεκτροκινούμενη γραμμή με σηματοδότηση, κατασκευή και του υποτμήματος Φλώρινα-Κρυσταλλοπηγή
    
   δ)Κοζάνη-Ηγουμενίτσα: Κατασκευή νέας γραμμης που θα καταλήγει σε σύνδεση με το λιμάνι Ηγουμενίτσας με κοστος του γ` και του δ` τμήματος 7,4 δις ευρώ.
    
   Το έργο περιλαμβάνει ενώσεις με το ΤΕΝ-Τ δίκτυο υποδομών (λιμάνια-αεροδρόμια) και αναμένεται να ενδυναμώσει την πολυνδεσιμότητα (δημιουργώντας κόμβους δηλαδή) αλλά και την τοπική κίνηση.
    
   Η λεγόμενη "Σιδηροδρομική Εγνατία" θα καλύψει όλη τη Βόρεια Ελλάδα και θα περνά από τα αστικά κέντρα και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολη, Καβάλας, Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας βελτιώνοντας την προσβασιμότητα προς τις γειτονικές χώρες και εντέλει την Κεντρική Ευρώπη.
    
   Η κατασκευή της θα είναι ευεργετική για το περιβάλλον λόγω της ηλεκτροκίνησης, της γρήγορης και ασφαλούς μετακίνησης και της διασυνδεσιμότητας της γραμμής. Θα επιφέρει σημαντική μείωση στο χρόνο μετακίνησης στη Βόρεια Ελλάδα, την υπόλοιπη χώρα και τις γειτονικές χώρες.
    
   Η Σιδηροδρομική Εγνατία θα δημιουργήσει ένα συνεχόμενο δίκτυο για τις μεταφορές logistics καθώς θα περνά από 4 λιμάνια, 6 αεροδρόμια και 6 logistic centers και θα εκμεταλλεύεται πλήρως το σφόδρα αναπτυσσόμενο λιμάνι του Πειραιά στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.
    
   Τέλος θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση της παράκαμψης του Βόσπορου μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης (από Βουλγαρία και Ρουμανία) με ασφάλεια και ταχύτητα.
    
   Το μοντέλο που προωθείται είναι μέσω ΣΔΙΤ και η κατασκευή και λειτουργία θα γίνεται μέσω ειδικού εταιρικού σχήματος. Πηγές εσόδων θα περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση της γραμμής και υπηρεσίες logistics. Στη χρηματοδότηση της γραμμής είναι πιθανό στο μέλλον να εμπλακούν η ΕΤΕπ και η Ε.Ε (μέσω του ΕΣΠΑ).
    
   Εφόσον το εγχείρημα προχωρήσει τότε ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εκκίνηση των έργων το 2019 με προτεραιότητα τα ανατολικά τμήματα της γραμμής που έχουν μεγαλύτερη μελετητική ωριμότητα.
    
   Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/statheri-troxia/sidirodromoi/uperastikos-ose/item/35096-sidirodromiki-egnatia-to-epomeno-mega-sidirodromiko-ergo-tis-evropis-tha-einai-stin-ellada

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Χιλιάδες κυβικά νερού ξεχύθηκαν στον κάμπο της Ελασσόνας, καταστρέφοντας δρόμους και χωράφια με καλλιέργειες όταν το μεσημέρι της Κυριακής έσπασε το φράγμα του ταμιευτήρα Σπαρμού στον Όλυμπο.
    
   Η ορμή του νερού, μάλιστα, ήταν τέτοια που ξήλωσε ακόμη και το οδόστρωμα.
    

    
    
   Ήταν τόση η ορμή του νερού που ξήλωσε και το οδόστρωμα. Στην προσπάθεια να περάσει το νερό Ι.Χ. αυτοκίνητο κόλλησε στο ρέμα και χρειάσθηκε η βοήθεια του δήμου Ελασσόνας με 4χ4 αγροτικό όχημα και κατοίκων της περιοχής για να το επαναφέρουν στο δρόμο.
    
   Όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι που έχουν τα πρόβατά τους στην περιοχή, το φράγμα έγλειφε από μέρες, αλλά κανένας τους δεν ειδοποίησε του αρμόδιους.
    

    

    

    

    

    
   Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/164832/megali-katastrofi-ston-olympo-espase-fragma-sparmoy-photos

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Την 1η Ιουνίου αναμένεται να εγκαινιαστεί η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα του κόσμου, μήκους 57,1 χλμ, που κατασκευάζεται επί 20 χρόνια και στοίχησε 10,3 δις δολάρια.
    
   Η σήραγγα Gotthard Base θα συνδέσει σιδηροδρομικά με γραμμή υψηλής ταχύτητας τη βόρεια και τη νότια Ευρώπη και θα αποτελέσει μια από τις βασικές σιδηροδρομικές συνδέσεις στις Άλπεις και η μεγαλύτερη παγκοσμίως, με μήκος περίπου 57,1 χιλιομέτρων.
    
   Στα επίσημα εγκαίνια της σήραγγας αναμένεται να παρευρεθούν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις γειτονικές χώρες της Ελβετίας, οι υπουργοί Μεταφορών των κρατών κατά μήκος του διαδρόμου εμπορευματικών μεταφορών Ρότερνταμ-Γένοβα καθώς και 1.100 επισκέπτες και εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης.
    

    

    
    
   Το Σαββατοκύριακο στις 4 και 5 Ιουνίου, οι επισκέπτες θα μπορούν να διασχίσουν με ειδικούς συρμούς τη μακρύτερη σιδηροδρομική σήραγγα του κόσμου, σύμφωνα με την πηγή της ελβετικής κυβέρνησης.
    
   Η μεταφορά εμπορευμάτων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2016. Η κατασκευή της σήραγγας ξεκίνησε το 1996, με το συνολικό κόστος να διαμορφώνεται στα 9,8 δισεκ. ελβετικά φράγκα ή 10,3 δισεκ. αμερικανικά δολάρια.
    
   Δείτε φωτογραφίες από την κατασκευή της σήραγγας:
    

    

    

    
   Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/169455/egkainiazetai-yper-toynel-tis-elvetias-taxidi-57-hlm-sta-splahna-ton-alpeon-photos

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού με τίτλο «είδος προς εξαφάνιση ο μηχανικός ως το 2022» για τη σχέση μεταξύ του φαινομένου “brain drain” και του σχεδίου του νέου Ασφαλιστικού, που προτείνει η Κυβέρνηση, δημοσίευσε ηεφημερίδα Ημερησία, στο πλαίσιο αναλυτικού της ρεπορτάζ για τη μετανάστευση επιστημόνων από τη χώρα με τίτλο «Η Ελλάδα χάνει… τα μυαλά της και υποθηκεύει το μέλλον».
    
   Αναλυτικά το δημοσιευμένο άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ έχει ως εξής:
    
   Το 2015 περίπου 4000 μηχανικοί διαγράφηκαν από το ΤΕΕ και στη συνέχεια από το ΤΣΜΕΔΕ γιατί δεν έχουν δουλειά και δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν χρέη. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές σε όλους τους ελευθερους επαγγελματίες μηχανικούς με εισόδημα πάνω από 12000 ευρώ το χρόνο.
    
   Αναρωτιέται κάθε λογικός άνθρωπος αν η κυβέρνηση επιδιώκει με αυτήν την κίνηση να βγάλει ακόμη περισσότερους μηχανικούς εκτός επαγγέλματος. Αν δεν είναι αυτός ο στόχος της , τότε σίγουρα κάποιο λάθος διαπράττει. Το αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού θα είναι τον επόμενο χρόνο να διαγράφονται 5000 μηχανικοί , τον μεθεπόμενο 6000 και τελικά μετά από λίγα χρόνια να μείνει η χώρα χωρίς μηχανικούς. Αυτούς που σπούδασαν “δωρεάν” στην Ελλάδα, έγιναν επιστήμονες υψηλού επιπέδου και προφανώς τους αναζητούν άλλες χώρες που χρειάζονται έμπειρο και υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό.
    
   Και τι θα συμβεί ταυτόχρονα; Θα καταρρεύσει το ΤΣΜΕΔΕ , το Ταμείο των μηχανικών, αφού δεν θα έχει ασφαλισμένους αλλά μόνο συνταξιούχους. Το ΤΣΜΕΔΕ που σήμερα είναι ένα από τα ελάχιστα βιώσιμα Ταμεία στη χώρα και που οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι είναι βιώσιμο για τα επόμενα 45 χρόνια χωρίς την ειδική προσαύξηση που καταργείται με τον νέο νόμο, όπως έχει παρουσιαστεί. Συνοπτικά θα λέγαμε ότι με μία κίνηση η κυβέρνηση μπορεί να καταφέρει τουλάχιστον τρία πράγματα.
   Να μείνει η χώρα χωρίς μηχανικούς.
   Να κλείσει ένα υγειές Ταμείο όπως είναι σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ και
   Να κλείσει όλες τις τεχνικές εταιρίες που βασίζονται στην εγγυοδοσία του ΤΣΜΕΔΕ.

   Επειδή όλα τα παραπάνω είναι όσα θα επακολουθήσουν αν ψηφιστεί το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου που έχει δημοσιευτεί , μου είναι αδιανόητο να μην αντιληφθεί κάποιος στην κυβέρνηση το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί .
    
   Δείτε εδώ το άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ στην ιστοσελίδα imerisia.gr
    
   Πηγή: http://web.tee.gr/eidisis/eidos-pros-ehsafanisi-o-michanikos-to-2022-arthro-stasinos-imerisia/

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Κατασκευασμένος πάνω από το λιμάνι, ο Cykelslangen, ή 'Cycle Snake', είναι ο νέος υπέργειος ποδηλατόδρομος της Κοπεγχάγης. Ο Cykelslangen εγκαινιάστηκε στις 29 Ιουνίου, μετά από οκτώ χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής. Έχει πλάτος 4 μέτρα, δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μήκος 220 μέτρα.
    
   Οι ποδηλάτες υποδέχθηκαν τον ολοκαίνουργιο ποδηλατόδρομο με ενθουσιασμό καθώς δεν χρειάζεται πλέον να στριμώχνονται στα ίδια πεζοδρόμια με τους πεζούς ή να κουβαλάνε τα ποδήλατά τους στους ώμους για να ανεβοκατεβαίνουν σκαλοπάτια.
    
   Στην Κοπεγχάγη το 36% των καθημερινών μετακινήσεων γίνονται με ποδήλατο. Η πόλη στοχεύει μέχρι το 2025 αυτό το ποσοστό να έχει φτάσει στο 50%, κατασκευάζοντας περισσότερους ποδηλατόδρομους αποκλειστικής κυκλοφορίας.
    

    

    

    

    

    
   Πηγή: http://www.enallaktikos.gr/ar7008el_o-neos-entypwsiakos-ypergeios-podilatodromos-tis-kopegxagis-eikones-vinteo.html

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Το σχέδιο νόμου που εισηγήθηκε το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, με τίτλο «Ίδρυση, Λειτουργία και Εκμετάλλευση Αεροδρομίων επί υδατικών επιφανειών & άλλες θεσμικές παρεμβάσεις», ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ σε συνεδρίασή του υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
    
   Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, η λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων θα δημιουργήσει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές σε τοπικό επίπεδο, αλλά και συνολικά για τη χώρα, καθώς θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν και θα αναδείξει νέες τουριστικές τάσεις. Επίσης, δημιουργούνται υπεραξίες και νέες ευκαιρίες για τους Οργανισμούς Λιμένων και τα Λιμενικά Ταμεία από τη λειτουργία υδατοδρομίων στους χώρους τους, ως μέρος του συνόλου των εγκαταστάσεων τους.
    
   Η λειτουργία υδατοδρομίων θα καλύπτει και κοινωνικές ανάγκες καθώς στις περιπτώσεις των μικρών και απομακρυσμένων νησιών, που στερούνται χερσαίου αεροδρομίου ή οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις είναι εποχικά ανεπαρκείς, τα υδροπλάνα μπορούν να συμπληρώσουν τη μεταφορική εξυπηρέτηση και να ικανοποιήσουν ανάγκες επείγουσας και έκτακτης μετακίνησης (αεροδιακομιδή ασθενών, έρευνα & διάσωση, μεταφοράς φαρμάκων, τροφίμων κ.λπ.).
    
   Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, εντός των επομένων δύο ετών θα έχει ολοκληρωθεί ένα δίκτυο υδατοδρομίων πανελλαδικής εμβέλειας, το οποίο θα καλύπτει μεγάλο μέρος των σχετικών συγκοινωνιακών αναγκών της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη εκδοθεί η πρώτη άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου στον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας, ενώ στο τελικό στάδιο αδειοδότησης βρίσκεται και το υδατοδρόμιο στο Λιμένα των Παξών.
    
   Στο στάδιο της εξέτασης βρίσκονται 19 αιτήσεις για ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων και ειδικότερα στην Αγία Μαρίνα Γραμματικού, στο Ρέθυμνο, στην Αλόννησο, στη Σκόπελο, στη Σκύρο, στην Πάτμο, στο Βόλο, στην Τήνο, στο Λαύριο, στην Πάτρα, στη Ζάκυνθο, στην Αμφιλοχία, στη Σούδα, στη Θεσσαλονίκη, στην Καλαμάτα, στη Σητεία, στη Σίφνο, στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Χίο.
    
   Ακόμη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προετοιμάζει την υποβολή τεχνικού φακέλου για την αδειοδότηση 26 υδατοδρομίων σε λιμένες νήσων του Νοτίου Αιγαίου. Επίσης, φορείς έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία υδατοδρομίων σε λίμνες, η ανάπτυξη των οποίων θα θέσει νέα δεδομένα στις αεροπορικές μεταφορές.
    
   Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως με το νομοσχέδιο:
    
   Α) Θεραπεύονται οι αδυναμίες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου ώστε να αρθούν τα όποια προσκόμματα έχουν εντοπιστεί από τη μέχρι τώρα διαδικασία αδειοδότησης ((i)δυνατότητα διαχωρισμού της διαδικασίας αδειοδότησης σε δύο στάδια, ώστε ο κάτοχος της άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου, εφόσον το επιθυμεί, να διαφοροποιείται από τον κάτοχο άδειας λειτουργίας και εκμετάλλευσης του υδατοδρομίου, (ii) διευκόλυνση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την ίδρυση υδατοδρομίου σε λιμένα, (iii) επίλυση προβλημάτων και νομοθετικών κενών που εμπόδιζαν τη παραχώρηση χρήσης χώρου υδατοδρομίου σε λίμνη, (iv) απλοποίηση των απαιτούμενων νομιμοποιητικών δικαιολογητικών εγγράφων του αιτούμενου άδειας υδατοδρομίου κ.α).
    
   Β) Τίθεται σε εφαρμογή ολοκληρωμένος σχεδιασμός που περιλαμβάνει νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για επενδύσεις υδατοδρομίων ((i) προώθηση των επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης των υδατοδρομίων στο «πακέτο Γιούνκερ», (ii) υπαγωγή των υδατοδρομίων στο νέο αναπτυξιακό νόμο, (iii) εξασφάλιση πόρων ύψους 3 έως 6 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη δημιουργία υδατοδρομίων με συγκεκριμένα κριτήρια ωριμότητας και ωφέλειας του έργου, (iv) ένταξη χρηματοδότησης των εγκαταστάσεων υδατοδρομίων στα ΠΕΠ, (v) ανάπτυξη υδατοδρομίων μέσω συνεργιών τύπου ΣΔΙΤ).
    
   Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/metafores/ydroplana/item/35815-ksekinoyn-ptiseis-ta-ydroplana-tha-ftasoun-45-ta-ydatodromia

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγο στο εργοτάξιο του μετρό στην συμβολή της Αιγαίου με την Πόντου, στο κέντρο της Καλαμαριάς, όταν κατά την διάρκεια της προσπάθειας ανέλκυσης ενός φορτηγού από το εσωτερικό του εργοταξίου, ο γερανός που χειρίζονταν ένας 50χρονος, έπεσε σε βάθος 30 μέτρων.
    
   Ο άτυχος χειριστής, ανασύρθηκε τελικά νεκρός από το σημείο του δυστυχήματος.
    
   Ο 50χρονος ήταν χειριστής και ιδιοκτήτης του γερανοφόρου οχήματος.
    
   Στις εργασίες του Μετρό, είχαμε άλλον έναν νεκρό, το 2009, στον Σταθμό στο Βαρδάρη.
    
   Πηγή: http://www.olathessaloniki.com/2017/03/blog-post_600.html?m=1
    
   Φωτογραφίες από το Rthess.gr
    

    

    

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Φαίνεται σαν ψέμα αλλά μετά από σχεδόν 4 συνεχόμενων αναβολών χρόνια στο Υπουργείο Υποδομών δηλώνουν έτοιμοι να διεξάγουν τη δημοπράτηση του πρώτου μεγάλου έργου με παραχώρηση.
    
   Μετά από σχεδόν 10 χρόνια όταν έγιναν οι δημοπρατήσεις των αυτοκινητόδρομων το έργο της Υποθαλάσσιας Σαλαμίνας-Περάματος σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com στις 8 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 10 το πρωί θα δέχεται τις προσφορές από τους διαγωνιζόμενους.
    
   Σύμφωνα με την ίδια πηγή το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και μάλιστα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και εταιρείες εκτός Ελλάδας. Το εγχώριο ενδιαφέρον είναι δεδομένο με πρωταγωνιστή τον ΑΚΤΩΡ που όπως όλα δείχνουν θα τα δώσει όλα προκειμένου να αναλάβει το "χρυσοφόρο" έργο καθώς το πορθμείο Περάματος-Σαλαμίνας είναι το 2ο σε κίνηση Πανευρωπαϊκά μετά από το Καλαί στη Γαλλία.
    
   Δείγμα της ετοιμότητα πλέον των ενδιαφερόμενων είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποιο αίτημα για χρονική μετάθεση της διαδικασίας. Από την πλευρά του το Υπουργείο Υποδομών επιθυμεί μία δυνατή δημοπράτηση που θα αποδείξει την δυναμική που έχει αποκτήσει το έργο αλλά και το ίδιο το Υπουργείο με νέες μεγάλες δημοπρατήσεις.
    
   Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει διερεύνηση των ηχοβολιστικών δράσεων του διαύλου για ναυάγια που μπορεί να χρονολογούνται ακόμα και από εποχή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
    
   ΤΟ ΕΡΓΟ
   Το έργο της μόνιµης υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης Σαλαµίνας - Περάµατος αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας µήκους περίπου 1,1 χλµ µε τις εκατέρωθεν προσβάσεις της (συνολικό µήκος έργου περί τα 3χλµ) από τον ανισόπεδο κόμβο Περάµατος µέχρι τoν ανισόπεδο κόμβο Παλουκίων. Περιλαμβάνει και τα οδικά τµήµατα παράκαµψης των πόλεων Περάµατος και Σαλαµίνας µήκους περίπου 14,5 χλµ.
    
   Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το οδικό τμήμα θα εκτείνεται από την υπάρχουσα Λεωφόρου Σχιστού-Σκαραµαγκά, µε την οποία συνδέεται µε ανισόπεδο κόµβο, οδεύει εντός της περιοχής του Ναυτικού Οχυρού Σκαραµαγκά και µέχρι την περιοχή του κολυµβητηρίου Περάµατος όπου δηµιουργείται κόµβος για την σύνδεσή του µε την υφιστάµενη οδό Περάµατος-Κερατσινίου-Πειραιά.
    
   Ακολουθεί η υποθαλάσσια ζεύξη µε οδική σήραγγα και στη συνέχεια όδευση επί της νήσου του Αγίου Γεωργίου κατ΄ επέκταση της υπάρχουσας οδικής σύνδεσης της νήσου Αγίου Γεωργίου µε τον Ναύσταθµο.
    
   Στην περιοχή των Παλουκίων προβλέπεται η δηµιουργία κόµβου για τη σύνδεση µε την υπάρχουσα οδό Παλουκίων – Αµπελακίων / Σαλαµίνας καθώς και µε το Ναύσταθµο, διατηρουµένης και της σύνδεσης της οδού Αµπελακίων / Σαλαµίνας µε τον Ναύσταθµο.
    
   Στη συνέχεια ακολουθεί όδευση Βόρεια του οικισµού των Παλουκίων και δηµιουργία δεύτερου κόµβου εισόδου προς τον Ναύσταθµο. Θα δημιουργήσει στην περιοχή εντυπωσιακές υποδομές και επι της ουσίας θα δημιουργήσει μία συμπαγή ένωση με την Αττική με ότι αυτό συνεπάγεται.
    
   Προβληματισμός επικρατεί φυσικά για την τύχη των σημερινών φέρρυ που εκτός της μετακίνησης της οποίας προσφέρουν, απασχολούν και ενά μεγάλο αριθμό εργαζομένων που σε περίπτωση υλοποίησης του έργου αναμένεται να συρρικνωθεί σημαντικά.
    
   Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/autokinitodromoi/nea-megala-erga-se-parahorisi/item/32642-%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82

   By dimitris GM, in Έργα-Υποδομές, ,

   Oταν πριν από έναν αιώνα κτιζόταν στην καρδιά της Aθήνας το πρώτο κτίριο, με μπετόν αρμέ, ο βασιλιάς Γεώργιος A' ρωτούσε: Nα περνώ από το πεζοδρόμιον της οικοδομής ή από το απέναντι (των βασιλικών στάβλων);
    
   Tο περιστατικό, βεβαίως, απηχεί μια παραδοσιακή καχυποψία απέναντι στην καινοτομία. Tην ίδια πάνω κάτω εποχή παρόμοιες αντιδράσεις παρατηρούνται στη νεοελληνική κοινωνία με τον εξηλεκτρισμό, το αυτοκίνήτο, το τηλέφωνο...
    
   Oπως και άλλες νέες τεχνολογίες για τις αρχές του 20ού αιώνα το «σιδηροπαγές σκυροκονίαμα» εισέβαλε και καθιερώθηκε ταχύτατα, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις. Η ριζική αλλαγή στον τρόπο κατασκευής των οικοδομών δεν συνιστούσε απλώς μια επανάσταση στην τεχνική, με ό,τι πολλαπλά σύνθετο συνεπάγεται η συγκεκριμένη. Aποδείχτηκε καθοριστική συνολικά για τη ζωή, τις κοινωνικές και ατομικές, ακόμη, σχέσεις. Mε τη χρήση του νέου μέσου και, κυρίως, με την κατάχρηση, άλλαξε η βίωση της πραγματικότητας και η καθημερινή ζωή τόσο ώστε το νέο μέσο να ονοματοθετήσει την εποχή («εποχή του τσιμέντου»)...
    
   Mεταξύ των πρωταγωνιστών στην εισαγωγή, διάδοση και επικράτηση του σιδηρού σκυροκονιάματος (σκύρον, δηλαδή χαλίκια, σπασμένη πέτρα και κονίαμα, δηλαδή πολτώδες μείγμα) ξεχωρίζει ο Hλίας Aγγελόπουλος. Aυτός ήταν ο μηχανικός που το έφερε στην Eλλάδα και το εφάρμοσε με απόλυτη επιτυχία. Eφτιαξε με τσιμέντο και σίδερο πρώτα δυο γέφυρες στον Kηφισό το 1902. O ίδιος, όμως, ήταν και ο πρώτος που κατασκεύασε την πρώτη τσιμεντένια πολυκατοικία, πέντε χρόνια αργότερα στην Aθήνα. Eκανε κι άλλα πολλά δημόσια και ιδιωτικά έργα με τον ίδιο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φέρει και ευθύνη για ό,τι αρνητικό σημαίνει η πρακτική του...τσιμέντο να γίνει.
    
   Ο πρώτος...
    
   Παραδόξως, το όνομά του απουσιάζει από τα περισσότερα βιογραφικά λεξικά ή σπανίως αναφέρεται και λακωνικά. Tο επώνυμό του παραπέμπει στη βαριά βιομηχανία, αλλά ο ίδιος δεν είχε σχέση με τη χαλυβουργία. Για πολλούς και διάφορους λόγους τη θέση που του ανήκει στην ιστορία, μάλλον, την έχουν καταλάβει άλλοι (Λ. Oικονομίδης, A. Zαχαρίου, A. Xατζηκυριάκος, N. Kανελλόπουλος), σημαντικοί κατά τ άλλα. Aυτός, όμως, ήταν ο πρώτος...
    
   Tα πρώτα έργα που κατασκεύασε ο Aγγελόπουλος με μπετόν αρμέ ήταν δύο γέφυρες στον Kηφισό, στις οδούς Πειραιώς και Φαλήρου.
    
   H ανέγερσή τους, λόγω των συχνών καταστροφικών και πολύνεκρων πλημμύρων, είχε καταστεί επείγουσα καθώς οι ξύλινες γέφυρες που υπήρχαν ήταν παντελώς ακατάλληλες. Tις μελέτες έκανε ο γαλλικός οίκος Hennebique (ο Aγγελόπουλος ήταν αντιπρόσωπός του στην Eλλάδα, ο μηχανικός που τελειοποίησε τη μέθοδο και την έκανε εμπορικά εκμεταλλεύσιμη). H κατασκευή ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δυο μήνες (Oκτώβριος-Nοέμβριος 1902). Kόστισαν στο κράτος το μισό ακριβώς ποσό από εκείνο που θ απαιτούνταν αν κατασκευάζονταν σιδερένιες, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. H οικονομία και η ταχύτητα ήταν τα δύο βασικά επιχειρήματα για να πειστούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς ν αποδεχτούν τις τσιμεντένιες γέφυρες.
    
   H πρώτη ήταν τρίτοξη, 36 μέτρα μήκος και 10 πλάτος. H άλλη, επίσης , τρίτοξη 25 μ. μήκος, 15 πλάτος, με πεζοδρόμια και σιδηροτροχιές για να περνά το τρένο (τροχιόδρομος).
    
   Oι δοκιμές για την αντοχή τους προκαλούν σήμερα χαμόγελα, αλλά ήταν «σκληρές»:
    
   Φορτώθηκαν με σάκους άμμου, που αντιστοιχούσαν σε βάρος από 600 μέχρι 1.000 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο...
    
   O οδοστρωτήρας του δήμου της Aθήνας πηγαινοερχόταν μπρος πίσω...
    
   Tοποθετήθηκαν 26 άμαξες, που η καθεμιά ζύγιζε 1.800 κιλά...
    
   Πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις προστέθηκαν κι άλλα βάρη πάνω τους, ενώ γινόταν σχετικές μετρήσεις για την αντοχή. «Mηδέν επιπτώσεις» σημειώνει ενθουσιασμένος ο κατασκευαστής, περιγράφοντας λίγο αργότερα το έργο στο περιοδικό των μηχανικών «Aρχιμήδης». Για την ιστορία, ας σημειωθεί ότι οι δύο εκείνες ιστορικές γέφυρες «έζησαν» ένα ολόκληρο αιώνα. Στην Πειραιώς αντικαταστάθηκε πρόσφατα, επειδή πια δεν ανταποκρινόταν στις σημερινές ανάγκες κι όχι λόγω φθοράς. Σε πείσμα της τρέχουσας κυρίαρχης αντίληψης ότι η εφαρμογή των νέων μέσων αρχίζει πάντα καθυστερημένα στη χώρα μας, οι γέφυρες στον Kηφισό κατασκευάστηκαν μόλις ένα χρόνο μετά την πρώτη οδογέφυρα από σκυρόδεμα στην Aγγλία...
    
   Μακριά από τα πάθη της πολιτικής
    
   Yπάρχουν δύο καίριες παρεμβάσεις του Aγγελόπουλου, που δίνουν το «στίγμα» του.
    
   H μία όταν αναλάμβανε πρόεδρος του TEE (1925). Tότε σκιαγραφούσε τον ρόλο του επιστήμονα-μηχανικού. Πρώτα έρχεται η κοινωνική προσφορά του στα έργα υποδομής κι ύστερα τα επαγγελματικά συμφέροντα. O μηχανικός είναι ο φυσικός ηγέτης του κόσμου της εργασίας και καλούνταν να παρακινεί σε δημιουργικότητα τους εργαζομένους για απάλειψη των κοινωνικών εντάσεων. Zητούσε αποστασιοποίηση από τα πολιτικά πάθη και από το κράτος ν αφήσει τα Eπιμελητήρια ακομμάτιστα. Yποστήριζε ότι αν συμβεί αυτό «ουδόλως αμφιβάλλομεν ότι (το TEE) θα δυνηθή, μετά των άλλων εργαζομένων τάξεων, να εύρη το αρχιμήδειον πα στω και κινήσω την Eλλάδα εις πρόοδον...»
    
   Σε μια κοινωνία βαθιά ταξική και στη σκιά του εθνικού διχασμού της, όπως η Eλλάδα της δεκαετίας του 1920-30, ότι οι μηχανικοί και οι εργαζόμενοι μακριά από την πολιτική θα «κινούσαν τη γη» ήταν τουλάχιστον εξωπραγματικό...
    
   H άλλη παρέμβασή του έγινε αργότερα, όταν αποχωρούσε απογοητευμένος από την προεδρία (το TEE, ως σύμβουλος του κράτους κατηγορήθηκε για ενδοτικότητα στις αποικιακές συμβάσεις, που υπογράφτηκαν εκείνη την εποχή). Σε ομιλία του με πάθος για τα δημόσια έργα θα ασκήσει δριμύτατη κριτική στην κρατική πολιτική.
    
   Aυτή έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς προέρχεται από ένα διανοούμενο μηχανικό, που είχε καταλάβει ανώτερες κρατικές θέσεις κι ανήκε στην κυρίαρχη τάξη του Mεσοπολέμου. Θα διεκτραγωδήσει τις καθυστερήσεις, τις ελλείψεις, την προχειρότητα, την αναβλητικότητα... Oπως τεκμηριώνει ο ιστορικός των μηχανικών Γ. Aντωνίου (στο πρόσφατο βιβλίο
    
   «Oι Eλληνες μηχανικοί...»), η «απάντησή του Aγγελόπουλου στον ανορθολογισμό του κράτους ήταν να γίνει ο ορθολογισμός της επιστήμης και των τεχνικών κυρίαρχος τρόπος σκέψης στην κοινωνία».
    
   Η αρχή έγινε στη γωνία Σταδίου και Κολοκοτρώνη
   H «οικία Aφεντούλη» σηματοδοτεί την έναρξη της τσιμεντοποίησης της Aθήνας. Aν και τσιμέντο στην πρωτεύουσα χρησιμοποιείται για πρώτη φορά γύρω στο 1890 σε δάπεδα στάβλων της Σχολής Eυελπίδων, το μπετόν αρμέ θ αρχίσει να εξαπλώνεται από την οδό Σταδίου και την Πλατεία Kολοκοτρώνη, καθώς τελειώνει το 1907.
    
   Θα χρειαστούν, όμως, άλλα δώδεκα χρόνια για ν ανεγερθεί η πρώτη επταώροφη πολυκατοικία στο Σύνταγμα κι αμέσως μετά η κατασκευή πολυώροφων κατοικιών (4-7 όροφοι). Kαταρχήν για ενοικίαση και μάλιστα στους ξένους κι όχι λύση του οξύτατου στεγαστικού.
    
   «Πληγή»
   Eίναι εκπληκτικό ότι από τη δεκαετία ακόμη του 1920, όπως επισημαίνει ο αρχιτέκτονας E. Kριεζής κατάντησε «η λέξις πολυκατοικία να σημαίνη πληγήν, ήτις παντί σθένει πρέπει να καταπολεμηθή»!
    
   O Aφεντούλης, μέλος της οικογένειας Eλλήνων της Tεργέστης, ήθελε να ανεγείρει ξενοδοχείο στο οικόπεδό του στη Σταδίου-Kολοκοτρώνη, με ισόγεια καταστήματα, ακολουθώντας την παραδοσιακή τεχνική (λιθοδομές κ.λπ.). Tα σχέδια έφτιαξε Γάλλος αρχιτέκτονας, ενώ τη μελέτη για την πρόσοψη του κτιρίου έκανε ο Aρ. Mπαλάνος. Πείστηκε, όμως, από τον Aγγελόπουλο να το κτίσει με μπετόν αρμέ.
    
   Tα σχέδια στάλθηκαν στο Παρίσι, όπου έγιναν οι σχετικές μελέτες και ο Aγγελόπουλος άρχισε την κατασκευή. Aν και τεράστια για τα μέτρα της εποχής αποπερατώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ. Γράφει ο ίδιος απευθυνόμενους στους μηχανικούς για την ταχύτητα του έργου: «Aφαιρουμένων 174 ημερών καθ ας διεκόπησαν αι εργασίαι εντολή του ιδιοκτήτου (για να γίνουν αλλαγές στο εσωτερικό του κτιρίου) , επερατώθη εντός 7 μηνών το κτίριο τούτο εκ 5 ορόφων και υπογείων το καταλαμβάνον οικόπεδον 1.700 πήχεων (περίπου 1000 τ.μ.)»
    
   Ασφάλεια
   O Aγγελόπουλος υπερηφανευόταν και δικαίως ότι είναι «το πρώτον υπό έποψιν αντοχής και ασφαλείας μεταξύ των αθηναϊκών οικοδομών... Eντελώς άφλεκτο (εκτός από την ξύλινη στέγη που ήταν επιλογή ιδιοκτήτη) και παρουσιάζει πλείστα άλλα πλεονεκτήματα ως π.χ. συνοχήν τελείαν, στερεότητα μεγάλην, οικονομίαν εν τη ολική δαπάνη ανερχομένην εις 20% (σε σχέση με πέτρα και σίδερο), οικονομίαν χώρου ένεκα των λεπτοτάτων τοίχων, διάρκειαν απεριόριστον και ανέξοδον σχεδόν συντήρησιν, ως και αντοχήν εις πάσαν σεισμικήν δόνησιν».
    
   Tο κτίριο θα λειτουργήσει αμέσως ως ξενοδοχείο «Γεώργιος», για να μετονομαστεί αργότερα στο πολύ γνωστό «Iλιον», στο ακόμη γνωστότερο μετά «Aτενέ Παλάς» και να καταλήξει στη δεκαετία του 1980 σε γραφεία της αγγλικής τράπεζας Mπέρκλεϊ. Oσο για το ισόγειο θα γνωρίσει δόξες ως κινηματογράφος «Σπλέντιντ» και ως «Eσπερος». O τελευταίος μάλιστα, μαζί με τις ταινίες του, θα διαφημίζει στον πόλεμο του 1940-41, ότι είναι το πιο ασφαλές καταφύγιο για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς...
    
   Τα ένδεκα επιχειρήματα
   «Τσιμέντο-σίδερο» ανθίστανται από κοινού στις πιέσεις...
    
   H επιχειρηματολογία του Aγγελόπουλου για τα πλεονεκτήματα του μπετόν αρμέ (συστηματικά άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1892) αναπτύσσεται διεξοδικά το 1902 με έντεκα επιχειρήματα:
    
   1) O σίδηρος μέσα στο τσιμέντο δεν οξειδώνεται. 2) Yπάρχει «συνοχή τελεία» (τσιμέντου-σίδερου), «ανθίστανται από κοινού» στις πιέσεις. 3) Eχουν την ίδια διαστολή και «ουδείς υπάρχει φόβος διαρρήξεως ή σχηματισμού ρωγμών εξ ανομίας διαστολής». 4) Eίναι οικονομικότερη 20-40% από τις άλλες κατασκευές. 5)Eντελώς άφλεκτο (η ιδιότητα αυτή ήταν ο πρώτος λόγος που το σίδερο περιβλήθηκε με τσιμέντο). 6)Δεν χρειάζεται συντήρηση, με την πάροδο του χρόνου σκληραίνει και διαρκεί απεριόριστα. 7) Eπιταχύνει τον χρόνο κατασκευής. Πρόκειται για «υγιεινό σύστημα» (καθαρίζεται-απολυμαίνεται εύκολα, δεν αλλοιώνεται από νερά και οξέα, δεν επιτρέπει την είσοδο μικροβίων στο εσωτερικό του κ.λπ.). 9) Kακός αγωγός του ήχου. 10) Eίναι το πιο δύσκαμπτο υλικό (150% περισσότερο από το σίδηρο). 11) Eχει μεγάλη αντοχή, που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου «ένεκα της στερεοποιήσεως του τσιμέντου».
    
   Σταθμοί στη ζωή και το έργο του
    
   1859: Γέννηση στην Tρίπολη. Kαταγωγή από την οικογένεια Aγγελόπουλων της Δημητσάνας, πατέρας του ο Iωάννης εκδότης της εφημερίδας «Παλιγγενεσία».
    
   1886: Aποφοίτηση από τη σχολή γεφυροποιών Ecole des Ponts et Chaussees της Γαλλίας.
    
   1886-1900: Διορισμός στην υπηρεσία Δημοσίων Eργων, διευθυντής έργων του Δήμου Aθήνας, νομομηχανικός Aττικο-βοιωτίας, διευθυντής της Λιμενικής Eπιτροπής κ.λπ.
    
   1886-88: Eκδίδει τη «Mηχανική Eπιθεώρηση», το πρώτο ελληνικό περιοδικό με τεχνικο-επιστημονικό περιεχόμενο.
    
   1888-90 & 1897-98: Kαθηγητής στο Σχολείο Bιομηχανικών Tεχνών (Πολυτεχνείο).
    
   1889: Mελέτες και προτάσεις για την υδροδότηση της Aθήνας από τη Στυμφαλία.
    
   1892: Συμμετοχή στη συγκρότηση της Eλληνικής Bιοτεχνικής Eταιρείας (Διπλάρειος Σχολή) κι αργότερα γραμματέας και αντιπρόεδρος.
    
   1898: Eκ των πρωταγωνιστών στην ίδρυση του Πολυτεχνικού Συλλόγου, αντιπρόεδρος και γραμματέας για μεγάλο διάστημα.
    
   1899-1905: Eκδότης του περιοδικού των μηχανικών «Aρχιμήδης».
    
   1900: Iδρυση τεχνικού γραφείου. Mελέτη και κατασκευή πολλών μεγάλων έργων: γέφυρες Kηφισού, δεξαμενές Πειραιά, ύδρευση Λάρισας, διοχέτευση υδάτων Mέλανα ποταμού, Aρεταίειο νοσοκομείο, λιμάνι Bόλου, τελωνεία Πάτρας, πηγή Yπάτης, δρόμος Bόλου-Πορταριάς κ.ά.
    
   1902: Eφαρμογή της τεχνικής του μπετόν αρμέ.
    
   1907: H πρώτη αθηναϊκή πολυκατοικία με οπλισμένο σκυρόδεμα.
    
   1910-1932: Mέλος διοικητικών συμβουλίων πολλών εταιρειών και τραπεζών (Διώρυγα Kορίνθου, Eθνική και Kτηματική Tράπεζα, Eλληνικοί Hλεκτρικοί Σιδηρόδρόμων, Γενικές Aποθήκες Eλλάδος κ.α.)
    
   1916: Στυλοβάτης της Λέσχης Eπιστημόνων.
    
   1925-1927: Iδρυτικό μέλος του TEE και πρώτος πρόεδρος.
    
   1932: Θάνατος στην Aθήνα.
    
   Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=17103 και http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27721&subid=2&pubid=271931

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Δυο ουρανοξύστες «σηκώνονται» κατακόρυφα και ενώνονται στην κορυφή τους με μια πισίνα-γέφυρα 50 μέτρων. Η εντυπωσιακή κατασκευή ονομάζεται Sky Habitat και θα είναι έτοιμη στα τέλη του 2015 στη Σιγκαπούρη.
    
   Το κτηριακό συγκρότημα θα αποτελείται από 38 ορόφους και εκτός από τα 578 πολυτελή διαμερίσματα, θα διαθέτει ακόμα γυμναστήρια, κήπους, εστιατόρια και πάρκινγκ.
    
   Δείτε την σελίδα του έργου: http://www.skyhabitat.com.sg/
    

    
   Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/75604

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   "Κομβόι" θα σχηματίζουν σε λίγο τα έργα που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία και πρόκειται να υπογραφούν. Τα έργα αυτά έχουν δημοπρατηθεί και βρίσκονται σε διάφορα προσυμβατικά στάδια. Το τελευταίο διάστημα η λίστα αυτή όλο και μεγαλώνει. Για να δούμε για ποια έργα μιλάμε:
    
   Πάτρα-Πύργος: Έχουν διεξαχθεί οι 4 εργολαβίες με ανάδοχο την Κ/Ξ Τοξότη-Ομάδα Κατασκευών και αφορούν τα τμήματα Πύργος-Δουναίικα, Δουναίικα-Αμαλιάδα, Αμαλιάδα-Κυλλήνη, Κυλλήνη-Βάρδα. Αυτά αναμένεται να υπογραφούν τους επόμενους μήνες καθώς υπάρχει η εκκρεμότητα της έγκρισης του Φακέλου Μεγάλου Έργου.
    
   Αεροδρόμιο Καστελίου. Το μεγάλο έργο παραχώρησης αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του έτους και εφόσον όλη η διαδικασία δεν σκοντάψει πουθενά. Μοναδικός υποψήφιος η Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR.
    
   Ανάπλαση Φαλήρου. Προχώρα γοργά η διαδικασία. Ανάδοχος η ΑΚΤΩΡ. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι.
    
   Λαμία-Ξυνιάδα. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος, έχουν κόστος 305εκ.ευρώ και τα έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ.
    
   Θριάσιο-Πεδίο. Εδώ επίσης αναμένουμε φέτος να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης με την ΕΤΒΑ-Goldair.
    
   Υποθαλάσσιος Αγωγός σύνδεσης Αίγινας με ΕΥΔΑΠ. Αναμένουμε την ανακήρυξη αναδόχου και μέσα στο καλοκαίρι ίσως έχουμε τις υπογραφές.
    
   Επισκευή-Ενίσχυση Κτιρίου ΙΚΑ Πειραιώς. Είμαστε μία ανάσα πριν υπογραφεί το έργο με την ΑΡΧΙΚΟΝ ΑΤΕ.
    
   Νέο Γήπεδο ΑΕΚ "Αγιά Σοφιά". Είμαστε πολύ κοντά στην έναρξη των έργων. Δεν έχει ανακοινωθεί ο κατασκευαστής.
    
   Μονάδα Απορριμμάτων Ηπείρου και Σερρών. Τα 2 έργα είναι προ των πυλών των υπογραφών. Ίσως να έχουμε υπογραφές μέσα στον Μάρτιο. Ανάδοχοι οι ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και Κ.Ξ ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ-ΕΝΒΙΤΕΚ.
    
   Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/alles-ypodomes/endiaferouses-eidiseis/item/38991-komvoi-apo-megala-erga-pou-etoimazontai-na-ksekinisoun

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Από τις 9 το πρωί ξεκίνησε η λειτουργία του τμήματος Ευαγγελισμός-Σκοτίνα στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου. Τα νέα 25 χιλιόμετρα δρόμου ο οδηγός θα βρει τις 3 νέες σήραγγες εκ των οποίων η μεσαία είναι, με 6 χιλιόμετρα, η μεγαλύτερη σήραγγα στα Βαλκάνια.
    
   Να θυμίσουμε πως τα διόδια παρά τα όσα είχαν λεχθεί εδώ και καιρό δεν αλλάζουν δραματικά καθώς η διαφορά κυμαίνεται σε 30-50 λεπτά, ανάλογα το όχημα. Το σύνολο των διοδίων που καλείται να πληρώσει ο οδηγός είναι αρκετά υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα καθώς φτάνει τα 29 ευρώ (στην απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα για τη συχνή χρήση του αυτοκινητόδρομου.
    
   ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    
   Η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη από σήμερα θα διανύεται σε περίπου 4 ώρες και 10 λεπτά καθώς το νέο τμήμα που άνοιξε μειώνει κατά 25 λεπτά τη διαδρομή. Ο Αυτοκινητόδρομος Αθήνα-Θεσσαλονίκη, σήμερα διαχειρίζεται από 4 διαφορετικές εταιρείες. Για τους οδηγούς να σημειώσουμε πως από τα σταθμό διοδίων των Αφιδνών στην Αθήνα μέχρι τα Σκάρφεια Φθιώτιδας πληρώνουν για την Νέα Οδό, από τα Σκάρφεια μέχρι τις Ράχες (το λεγόμενο πέταλο του Μαλιακού δηλαδή) πληρώνουν για την Κεντρική Οδό, από τις Ράχες μέχρι το Κλειδί Ημαθίας πληρώνουν για τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και από το Κλειδί μέχρι τα διόδια στα Μάλγαρα, πληρώνουν για την Εγνατία Οδό.
    
   Σημειώνουμε για καλύτερη χρήση του δρόμου και λιγότερες αναμονές όλες οι εταιρείες διαθέτουν e-pass τα οποία φορτίζονται με χρήματα είτε από το λογαριασμό σας είτε στους σταθμούς διοδίων. Οι συχνοί χρήστες έχουν εκπτωτικά πακέτα και για να ενημερωθούν μπορούν να καλούν στην εξυπηρέτηση πελατών των 4 εταιρειών.
    
   ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΤΕΛΕΤΗ
    
   Η χθεσινή τελετή στα Τέμπη ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή. Η Φιλαρμονική Κατερίνης έδινε τον τόνο, ενώ μεγάλο μέρος των εταιρειών παραχώρησης παραβρέθηκαν εκεί, ενώ είδαμε βουλευτές της περιοχής όλων των κομμάτων. Η διάρκεια της ήταν μεγάλη καθώς η προσέλευση ξεκίνησε στις 12.30 το μεσημέρι και η απόχωρηση των καλεσμένων ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα.
    
   Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/autokinitodromoi/uperastikoi/autokinitodromos-aigaiou/item/39915-se-4-ores-kai-10-lepta-apo-simera-i-diadromi-athina-thessaloniki

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.
    
   Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να σκεφτούν οι ειδικοί, προτού κατασκευάσουν και ολοκληρώσουν ένα έργο. Τα πιο επιτυχημένα projects μπορούν να φέρουν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.
    
   Δείτε παρακάτω ποια είναι τα μεγαλύτερα έργα παγκοσμίως, τα οποία βρίσκονται μέχρι στιγμής υπό κατασκευή:
    
   ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
    
   Κόστος κατασκευής: 70 δισ. δολάρια
    
   Ένα σιδηροδρομικό σύστημα μεγάλης ταχύτητας που θα εκτείνεται κατά 1,300 χιλιόμετρα και θα συνδέει το Σαν Φρανσίσκο με το Λος Άντζελες. Η σιδηροδρομική γραμμή θα διαθέτει ακόμη 24 σταθμούς και υψηλής ταχύτητας τρένα, τα οποία θα μπορούν να διανύσουν ένα ταξίδι σε λιγότερο από τρεις ώρες με 320 χλμ/ώρα.
    

    
    
   DUBAILAND
    
   Κόστος κατασκευής: 64 δισ. δολάρια
    
   Άλλο ένα τεράστιο έργο στο Ντουμπάι είναι το υπαίθριο συγκρότημα ψυχαγωγίας, το οποίο αναμένεται να ανοίξει το 2025 και θα περιέχει θεματικά πάρκα, αθλητικούς χώρους, αξιοθέατα επιστήμης, ξενοδοχεία και ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο.
    

    
    
   LONDON CROSSRAIL PROJECT
    
   Κόστος κατασκευής: 23 δισ. δολάρια
    
   Ο πρώτος υπόγειος σιδηρόδρομος του κόσμου θα επεκταθεί με την προσθήκη μίας νέας σήραγγας 42 χιλιομέτρων που θα συνδέει 40 σταθμούς. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2009 και το πρώτο κομμάτι θα λειτουργήσει το 2018
    

    
    
   BEIJING DAXING INTERNATIONAL AIRPORT
    
   Κόστος κατασκευής: 13 δισ. δολάρια
    
   H κατασκευή του Διεθνούς Αεροδρομίου στο Πεκίνο ξεκίνησε το 2014 και αναμένεται να ανοίξει το 2025. Θα διαθέτει επτά αεροδιαδρόμους και τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό του κόσμου, το οποίο σχεδιάστηκε από τη διάσημη αρχιτέκτονα Zaha Hadid. Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο θα μπορεί να φιλοξενεί έως και 100 εκατ. επιβάτες.
    

    
    
   JUBAIL II
    
   Κόστος κατασκευής: 11 δισ. δολάρια
    
   To Jubail Industrial City στη Σαουδική Αραβία χτίστηκε στα μέσα του ’70. Η δεύτερη φάση της ανάπτυξής του ξεκίνησε το 2014 και μόλις ολοκληρωθεί το 2024 θα περιλαμβάνει 100 βιομηχανικές μονάδες, ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια αφαλάτωσης στον κόσμο, ένα διυλιστήριο πετρελαίου, καθώς και δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές.
    

    
    
   ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
    
   Κόστος κατασκευής: 150 δισ. δολάρια
    
   Tο πιο ακριβό μεμονωμένο στοιχείο που κατασκευάστηκε ποτέ, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη με ταχύτητα πάνω από 300 χιλιόμετρα. Η επέκταση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού συνεχίζεται, με την τρέχουσα προγραμματισμένη κατασκευή να εκτιμάται σε 60 δισ. δολάρια, ενώ οι πρόσθετες επεκτάσεις έως το 2020 προβλέπεται να φθάσουν το 1 τρισ. δολάρια.
    

    
   AL MAKTOUM INTERNATIONAL AIRPORT
    
   Κόστος κατασκευής: 82 δισ. δολάρια
    
    
   To Ντουμπάι είναι γνωστό για τα μεγάλα του έργα. Το Al Maktoum International Airport, το οποίο άνοιξε το 2010 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2018, θα είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο, όσον αφορά το μέγεθος και τον όγκο των επιβατών. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορεί να φιλοξενήσει 200 αεροσκάφη και 160 εκατ. επιβάτες το χρόνο.
    

    
    
   ΕΡΓΟ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΡΑ ΣΤΟ ΝΟΤΟ
    
   Κόστος κατασκευής: 78 δισ. δολάρια
    
   Το συνολικό κόστος αυτού του έργου μπορεί να αυξηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως και περιλαμβάνει την κατασκευή τριών τεράστιων καναλιών, τα οποία θα μεταφέρουν νερό πάνω από 11 εκατομμύρια άνθρωποι στην πρωτεύουσα της Κίνας.
    

    
   Πηγή: http://www.fortunegreece.com/photo-gallery/ta-megalitera-projects-tou-kosmou-pou-vriskonte-ipo-kataskevi/#4

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Σε συμφωνίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προχώρησαν Δαμασκός και Μόσχα και αφορούν την ανασυγκρότηση της Συρίας μετά τον πόλεμο, με κορυφαία αυτή ύψους σχεδόν 1 δισ. για την ανοικοδόμηση των ισοπεδωμένων πόλεων, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος ο Σύρος πρωθυπουργός, Wael al-Halqi
    
    
   Όπως δήλωσε ο al-Halqi «η Ρωσία ανταποκρίθηκε θετικά στην ιδέα της ανοικοδόμησης χώρας, υπογράφοντας μια σειρά συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης μίας ύψους 675 εκατ. δολαρίων καθώς και άλλης 280 εκατομμυρίων».
    
   Την ίδια στιγμή, η Συρία προσφέρει στη Ρωσία τη δυνατότητα να συμμετέχει στην έρευνα αλλά και στην ανάπτυξη που αφορά πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στη θάλασσα και ιδιαίτερα την αναβάθμιση των διυλιστηρίων της Baniyas που θα γίνει από κοινού με το Ιράν και τη Βενεζουέλα.
    
   Ταυτόχρονα η Συρία διαπραγματεύεται μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου με Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν, και εφόσον κάτι τέτοιο συμφωνηθεί και φθάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο, η κυβέρνηση της Δαμασκού θα μπορεί να πληρώσει με το εθνικό της νόμισμα.
   Ο Σύρος πρωθυπουργός προσέθεσε πως επίσης Ρωσία και Συρία σκοπεύουν την ίδρυση νέας κοινής Τράπεζας που θα ελέγχεται 50-50 από τις κεντρικές Τράπεζες των δυο χωρών, προκειμένουν να διευκολύνονται οι διακινήσεις κεφαλαίων μεταξύ των δυο πλευρών.
    
   Αναφερόμενος στο εμπόριο ο al-Halqi δήλωσε πως προσανατολίζεται στην ιδιαίτερη προώθηση των ρωσικών προϊόντων στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως, λόγω γεωγραφικής θέσης, η χώρα του μπορεί να καταστεί η μητρόπολη της Μέσης Ανατολής για τις εμπορικές και βιομηχανικές εταιρίες της Ρωσίας.
   Όσον αφορά τις εξαγωγές της Συρίας προς τη Ρωσία, είπε πως μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 η Συρία κατάφερε να πουλήσει σε αυτήν αγαθά περισσότερα από εκείνα που πούλησε μέσα σε όλο το προηγούμενο έτος.
    
   Π.Κ.
    
   Πηγή: http://www.thepressproject.gr/article/93681/Sumfonies-disekatommurion-me-tous-Rosous-upegrapse-i-Suria-gia-tin-anoikodomisi-tis-xoras

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Το Υποδομών επεκτείνει το «μοντέλο» των μισθωμένων πτυχίων και στις εταιρείες που εκτελούν αποκλειστικά ιδιωτικά έργα. Τι προβλέπει σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Ποιο ρόλο αναλαμβάνει το ΤΕΕ
    
   Την ίδια στιγμή που οι διοικήσεις εργοληπτικών επιχειρήσεων δημοσίων έργων διαμαρτύρονται για την, ενίοτε πλασματική, υποχρεωτική "στελέχωση" από μηχανικούς, οι οποίοι απλώς μισθώνουν το πτυχίο τους στις επιχειρήσεις και δεν χρειάζεται να εργάζονται (!), το υπουργείο Υποδομών επεκτείνει το μοντέλο και στις εταιρείες που εκτελούν αποκλειστικά ιδιωτικά έργα.
    
   Για δεκαετίες, και προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων, οι τεχνικές εταιρείες έπρεπε να απασχολούν μηχανικούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ανάλογα με το έργο που διεκδικούν) και συγκεκριμένων κατηγοριών μελετητικών πτυχίων.
    
   Σε πολλές περιπτώσεις, οι συγκεκριμένοι μηχανικοί μίσθωναν τα πτυχία τους έναντι αμοιβής χωρίς να εργάζονται στις τεχνικές εταιρείες.
    
   Η κρίση περιόρισε το φαινόμενο, αλλά προ έτους η διοίκηση του εργοληπτικού συνδέσμου ΣΑΤΕ είχε ζητήσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) να βρεθεί φόρμουλα. Ορισμένοι από τους μηχανικούς που μίσθωναν τα πτυχία, αξίωναν κανονικές αποζημιώσεις όταν η τεχνική εταιρεία σταματούσε τη συνεργασία!
    
   Αλλη άποψη φαίνεται πως είχε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών καθώς, με βάση το σχέδιο νόμου που τέθηκε αργά προχθες το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση, ιδρύονται, μεταξύ άλλων, και τα "Mητρώα Μελετητικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων" και "Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων".
    
   Προβλέπεται πως "επιχείρηση εγγεγραμμένη στα Mητρώα Μελετητικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων και Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων στελεχώνεται αποκλειστικά από φυσικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Εμπειρίας Μελετητών ή και στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών".
    
   Οσοι αντιδρούν στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου θεωρούν πως η φάμπρικα με τα μισθωμένα πτυχία μηχανικών (χωρίς ενίοτε να εργάζονται κιόλας, όπως προαναφέρθηκε) επεκτείνεται τώρα και στις εταιρείες που εκτελούσαν αποκλειστικά ιδιωτικά έργα.
    
   Η άλλη πλευρά υποστηρίζει, πάντως, πως δε μπορεί να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς της ασυδοσίας όσον αφορά τα στελέχη, το επίπεδο υπηρεσιών και τον έλεγχο συμβάσεων στα έργα. Επιπλέον, όπως είχε υποστηρίξει και στο παρελθόν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, η στελέχωση με μηχανικούς δεν θα είναι εικονική γιατί θα γίνονται έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
    
   Προσθέτουν πως με το σχέδιο νόμου καθορίζονται και δικλείδες ασφαλείας που δεν υπάρχουν σήμερα όπως η πρόβλεψη πως οι μηχανικοί του δημοσίου, "απαγορεύεται πριν την παρέλευση επταετίας από τη συνταξιοδότησή τους ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο αποχώρησης τους από την υπηρεσίας (παραίτηση, απόλυση κ.λπ.), να στελεχώνουν μελετητικές και εργοληπτικές επιχειρήσεις και εταιρίες συμβούλων (...), που αναλαμβάνουν δημόσια έργα και μελέτες και να έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή μίσθωσης έργου με αυτές για την ανάληψη και εκτέλεση δημοσίων έργων".
    
   Οι άσπονδοι φίλοι του κ. Σπίρτζη επικεντρώνονται και στον πρόσθετο ρόλο που θα διαδραματίζει το ΤΕΕ (και τα έσοδα που θα έχει) του οποίου ήταν πρόεδρος επί χρόνια. Μεταξύ άλλων το ΤΕΕ αναλαμβάνει τη δημιουργία και τήρηση ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια που είναι υποχρεωτικά για την εγγραφή στα νέα ηλεκτρονικά μητρώα, κ.λπ.
    
   Επισημαίνουν, επίσης, πως "η μανία του υπουργού με τα μητρώα - προβλέπεται η σύσταση πλήθους ηλεκτρονικών μητρώων στο σχέδιο νόμου - μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση και όχι σε μείωση της γραφειοκρατίας".
    
   Πηγή: euro2day.gr
  Sign in to follow this  
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.