Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Δήλωση τερματικών POS σε ειδικό μητρώο από επιχειρήσεις και επιτηδευματίες


    Στον εντοπισμό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν παράνομα POS προχωρεί η ΑΑΔΕ, υποχρεώνοντας όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να δηλώσουν τα τερματικά που διαθέτουν. Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ δημιουργεί μητρώο αντίστοιχο με αυτό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων και οι οποίοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα που μισθώνουν μέσα από τις πλατφόρμες Airbnb, booking κ.λπ.

    doc-20230908pos.jpg

    Ετσι λοιπόν και όλες οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα υποχρεωθούν να δηλώσουν τα POS που διαθέτουν στο μητρώο που θα δημιουργηθεί. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η φορολογική διοίκηση να εκδώσει τη σχετική απόφαση για τη δημιουργία μητρώου POS. Εκτός από τα τερματικά που συνεργάζονται με ελληνικές τράπεζες, θα δηλωθούν και τα POS που έχουν έδρα το εξωτερικό. Σημειώνεται ότι δεν είναι παράνομο κάποια επιχείρηση να διαθέτει POS εξωτερικού (που έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών πληρωμών), αρκεί αυτό να είναι δηλωμένο στην εφορία.

    Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο των capital controls επιτήδειοι χρησιμοποιούσαν ξένα τερματικά για να βγάζουν τα χρήματα σε λογαριασμούς του εξωτερικού. Μάλιστα είχαν εντοπιστεί πολλά POS από τη Βουλγαρία. Πλέον όμως τα ξένα τερματικά μπορούν να χρησιμοποιούνται, αρκεί όπως προαναφέρθηκε να είναι δηλωμένα στο μητρώο.

    Διασύνδεση με ταμειακές

    Τη δημιουργία του μητρώου ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής και το μέτρο έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλονται για τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και την επέκτασή τους στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα POS μέχρι το τέλος του μήνα. Με αυτή τη διαδικασία, που είναι το πρώτο βήμα για τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ θα ξέρουν πόσα POS είναι ενεργά και φυσικά τον αριθμό τους. Συγκεκριμένα:

    • Πρώτοι θα αποστείλουν στοιχεία οι πάροχοι POS, δηλαδή οι εκκαθαριστές πληρωμών.

    • Ακολουθούν οι κατασκευαστές και οι συντηρητές.

    • Τελευταίοι θα δηλώσουν οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες. Μάλιστα θα κληθούν να δηλώσουν εάν τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί από τους ανωτέρω δύο υπόχρεους είναι σωστά και να τα συμπληρώσουν εφόσον υπάρχουν ελλείψεις.

    Ειδικότερα οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS:

    • Από τις 29 Σεπτεμβρίου 2023 θα λάβουν γνώση των ενεργών POS τους που έχουν δηλωθεί γι’ αυτές στο μητρώο POS από τους παρόχους. Η είσοδος στο μητρώο γίνεται στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή: Μητρώο και Επικοινωνία/Στοιχεία Επιχείρησης.

    • Υποχρεούνται από τις 11 έως τις 30 Οκτωβρίου 2023 να υποβάλουν δήλωση για την τυχόν διόρθωση της εικόνας των ενεργών POS που διαθέτουν.

    Πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

    • Υποχρεούνται από την 11η έως και την τελευταία ημέρα κάθε μήνα να υποβάλλουν δήλωση για τις μεταβολές του προηγούμενου μήνα, εφόσον αυτές δεν έχουν δηλωθεί από τους παρόχους, καθώς και για την επικαιροποίηση ή τυχόν διόρθωση των δηλωθέντων στοιχείων.

    Η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS έχει τοποθετηθεί χρονικά στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν τη θερινή περίοδο των ελέγχων ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή, ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη μικρότερης αξίας. Παράλληλα, με τη νέα διαδικασία μπαίνει τέλος στις «μαϊμού» ταμειακές μηχανές, καθώς όλες θα διασυνδεθούν με τα POS, τα οποία επίσης θα είναι δηλωμένα στο μητρώο.

    Το υποχρεωτικό πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ ταμειακών και POS επιβάλλει την έκδοση της απόδειξης όταν η πληρωμή γίνεται με χρήση κάρτας. Το POS δεν θα μπορεί να κάνει «ελεύθερη» είσπραξη, αλλά θα πρέπει να λάβει εντολή από την ταμειακή, με βάση συγκεκριμένη απόδειξη. Ετσι αντιμετωπίζεται το φαινόμενο πληρωμών σε POS χωρίς την έκδοση απόδειξης ή με δελτίο παραγγελίας, τονίζουν από την ΑΑΔΕ.

    Τα βήματα διεκπεραίωσης των πληρωμών με «πλαστικό χρήμα» από τις αρχές του έτους με τη διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) με τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) είναι τα ακόλουθα:

    1. H συναλλαγή ξεκινάει από τον φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής.

    2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον φορολογικό μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

    3. Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) «online έγκριση» ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.

    4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση.

    5. Ο φορολογικός μηχανισμός επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.

    POS παντού

    Παράλληλα σχεδιάζεται και η επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Στόχος είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η δημιουργία κουλτούρας πληρωμών αντίστοιχης με αυτήν των χωρών της Ε.Ε., όπου σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι πολίτες χρησιμοποιούν κάρτες για το σύνολο σχεδόν των συναλλαγών τους. Υπάρχουν επαγγέλματα που αποφεύγουν τη χρήση των καρτών, όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα ταξί (δεν έχουν υποχρέωση POS), τα μεσιτικά γραφεία, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 130 κλάδοι στους οποίους λιγότεροι από 10 επαγγελματίες (ανά κλάδο) χρησιμοποιούν τα POS.


    Πηγή: https://www.kathimerini.gr/economy/562606870/mpainei-telos-stis-alchimeies-me-ta-pos/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.