Jump to content
 • Novatron
 • Engineer

  MyDΑΤΑ: Προς ολοκλήρωση η Πλατφόρμα Έκδοσης Παραστατικών αρχικά για όσους εκδίδουν λιγότερα από 50 ετήσια παραστατικά

  Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο γινόταν εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια η έκδοση παραστατικών και τιμολογίων στη χώρα μας.

  Μπορεί ο Κορωνοϊός να καθυστέρησε την υποχρεωτική αποστολή όλων των τιμολογίων από 1.4.2021 ψηφιακά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το ηλεκτρονικό σύστημα MyDATA όμως αναπτύσσεται ταχύτατα. Και μέσα στις επόμενες μέρες, η ηλεκτρονική Φόρμα Καταχώρησης Παραστατικών που προσφέρεται για τους μικροεπαγγελματίες από την ΑΑΔΕ, μετατρέπεται σε Πλατφόρμα Έκδοσης Παραστατικών.

  Το ψηφιακό άλμα που συντελείται για περισσότερους από 300.000 επαγγελματίες θα είναι τεράστιο, καθώς αποκτούν εμμέσως ένα …μηχανογραφημένο λογιστήριο.

  Σε λίγες μέρες –μέσα στον Ιανουάριο πιθανότατα- αντί για το παραδοσιακό διπλότυπο ή τριπλότυπο «μπλοκ» που αγόραζαν για να «κόβουν» Τιμολόγια πώλησης ή παροχής υπηρεσιών οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, θα τους προσφέρεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να εκδίδουν ηλεκτρονικά, άμεσα και δωρεάν τα παραστατικά τους, προς τους πελάτες τους στους οποίους προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες τους.

  Η δυνατότητα αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, σχεδιάζεται να δοθεί μέσω της Φόρμας Καταχώρησης που διατίθεται στον ιστότοπο aade.gr/mydata, ειδικά σε όσους εκδίδουν λιγότερα από 50 τιμολόγια τον χρόνο. Αφορά δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που αγόραζαν ένα «μπλοκ» τιμολογίων και χρειάζονταν τουλάχιστον 1 ή 2 χρόνια για να εξαντλήσουν τα 50 φύλλα του.

  Πρόκειται για τους περίφημους «μπλοκάκηδες» που συνεργάζονται συνήθως με 1-3 πελάτες-εργοδότες από τους οποίους αμείβονται σε μηνιαία βάση για τις υπηρεσίες τους και πρακτικά, εκδίδουν συνήθως από 40 ή 50 στοιχεία ετησίως.

  Τι αλλάζει

  Στην πράξη, ούτε η έκδοση χάρτινων τιμολογίων, ούτε όμως και η έκδοση ψηφιακών τιμολογίων είναι δωρεάν, αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν κάποιο ποσόν για να αποκτήσουν τα παραστατικά τα οποία σκοπεύουν να εκδώσουν.

  Στην περίπτωση όμως της ψηφιακής εφαρμογής από την ΑΑΔΕ για την Έκδοση Παραστατικών, προβλέπεται ότι η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη και θα διατεθεί ουσιαστικά δωρεάν, για να «μυηθούν» έτσι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες στις ηλεκτρονικές διαδικασίες.

  Για τον μικροεπαγγελματία, το όφελος θα είναι επίσης ότι το Τιμολόγιο που θα εκδίδεται ψηφιακά, θα καταχωρείται αυτόματα και θα αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ, χωρίς να απαιτείται -όπως σήμερα συμβαίνει- χρόνος και κόπος για την αντιγραφή και καταχώρησή του στα βιβλία εσόδων. Δηλαδή απαλλάσσονται από το βάρος για τη συμπλήρωση  καταστάσεων τιμολογίων για τους πελάτες-εργοδότες τους, αφού αυτές θα συντίθενται ηλεκτρονικά -σε πραγματικό χρόνο και όχι εκ των υστέρων μετά από ένα χρόνο- στους servers της ίδιας της ΑΑΔΕ.

  Σήμανση αντί για αθεώρητα τιμολόγια

  Για το δημόσιο και την φορολογική διοίκηση όμως, είναι και ένα τεράστιο βήμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και των πλαστών ή εικονικών τιμολογίων. Και αυτό διότι τα χειρόγραφα τιμολόγια διακινούνται αθεώρητα, δηλαδή χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από την εφορία.

  Όχι σπάνια, τέτοια τιμολόγια πλημμυρίζουν την αγορά. Με μια σφραγίδα και ένα απλό μπλοκ που αγοράστηκε  από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, μπορούν οι επιτήδειοι να δηλώνουν ό,τι ποσά θέλουν. Η μόνη διασταύρωση που πιθανώς να τους αποκαλύψει μπορεί να γίνει με τις περίφημες καταστάσεις τιμολογίων (πελατών-προμηθευτών), ή τις περίφημες «ΜΥΦ» όπως αλλιώς λέγονται και είναι γνωστές ως πηγή ταλαιπωρίας και προστίμων για τυπικές παραλείψεις σε ολόκληρη την αγορά.

  Αυτό αλλάζει, εφόσον ο έλεγχος θα γνωρίζει ποια τιμολόγια εκδόθηκαν ψηφιακά και θα μπορεί να στραφεί σε εκδότες τιμολογίων που επιμένουν στη χειρόγραφη έκδοση. Για το λόγο αυτό άλλωστε, σε μεγαλύτερες οντότητες και επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να ενταχθούν στα ηλεκτρονικά τιμολόγια πληρώνοντας ιδιώτη Πάροχο έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων, το υπουργείο Οικονομικών θα προσφέρει φοροαπαλλαγές και «ασυλία» από ελέγχους για το πρώτο διάστημα.

  Διευκρινίζεται ότι με απόφαση Βεσυρόπουλου, μετατέθηκε μεν για 1/4/2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης των τιμολογίων στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων-myDATA , αλλά όλα τα παραστατικά που θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις το 1ο τρίμηνο του 2021, θα πρέπει επίσης να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα μέχρι 31/10/2021. Δηλαδή θα έχουν 6 μήνες διορία να εγγράψουν ό,τι εξέδωσαν χειρόγραφα έως 31 Μαρτίου, ώστε να διαμορφωθεί η ολοκληρωμένη εικόνα κάθε επιχείρησης στα ηλεκτρονικά βιβλία για το 2021.


  Πηγή: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/mydata-podariko-kanoun-i-psifiaki-blokakides/
  Κουφώματα Europa - Εξοικονομώ-Αυτονομώ

  User Feedback

  Recommended Comments

  Quote

  ούτε όμως και η έκδοση ψηφιακών τιμολογίων είναι δωρεάν, αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν κάποιο ποσόν για να αποκτήσουν τα παραστατικά τα οποία σκοπεύουν να εκδώσουν.

  Στην περίπτωση όμως της ψηφιακής εφαρμογής από την ΑΑΔΕ για την Έκδοση Παραστατικών, προβλέπεται ότι η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη και θα διατεθεί ουσιαστικά δωρεάν, για να «μυηθούν» έτσι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες στις ηλεκτρονικές διαδικασίες.

  Δεν κατάλαβα. Το "φυσιολογικό" θα ήταν να πληρώνεις συνδρομή; Γιατί θα ήταν αυτό φυσιολογικό;

  Link to comment
  Share on other sites

  Μαλλον εννοει τις συνδρομες που υπαρχουν σε ''Τιμολογιερες'' απο επιχειρησεις εξω.

  Link to comment
  Share on other sites

  ... και το αβάστακτο κόστος απο το φυσικό μπλοκάκι που αγόραζες που το πας !!! ???  .... (αλλά μάλλον το κόστος εκτύπωση είναι μεγαλύτερο) ... 😀 ... πάλι "μέσα μπήκαμε" ... 

  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.