Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΥΠΕΝ: Στην Κρήτη το πρώτο πιλοτικό πλωτό θαλάσσιο φωτοβολταϊκό πάρκο


    Στην Κρήτη σχεδιάζεται να χωροθετηθεί το πρώτο πιλοτικό πλωτό θαλάσσιο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα καθώς και σε ακόμη ένα νησί μη διασυνδεμένο με τον κεντρικό «κορμό» του ηλεκτρικού συστήματος. Το σκεπτικό του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να λειτουργήσει αρχικά ένα πιλοτικό στο σύστημα της Κρήτης, η οποία από το 2025 θα διασυνδεθεί, αλλά και σε ένα μικρό νησί όπου πιθανώς να γίνει και χρήση συσσωρευτών, προκειμένου να διαπιστωθούν, υπό διαφορετικές συνθήκες, τυχόν προβλήματα και δυσλειτουργίες.

    Για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε θαλάσσια «οικόπεδα», με τον νόμο 4951/2022 είχε προβλεφθεί η δυνατότητα λειτουργίας, σε πρώτη φάση, έως και δέκα πιλοτικών πλωτών μονάδων, εγκατεστημένης ισχύος από 0,5 MW έως και 1 MW. Ωστόσο, έκτοτε δεν είχαν προχωρήσει γι΄ αυτό το ΥΠΕΝ αναμένεται άμεσα να προωθήσει ρυθμίσεις οι οποίες θα προβλέπουν ότι αυτά τα πιλοτικά πλωτά θαλάσσια φωτοβολταϊκά θα εξαιρούνται των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών και θα μπορούν να συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

    Μάλιστα, για τις αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης με το δίκτυο, ο επενδυτής θα μπορεί να επιλέξει σε ποιον Διαχειριστή θέλει να τις υποβάλλει, δηλαδή στον ΔΕΔΔΗΕ ή στον ΑΔΜΗΕ. Ειδικά για το ηλεκτρικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας το οποίο θεωρείται κορεσμένο και ο ΔΕΔΔΗΕ έχει πάψει να δέχεται αιτήσεις για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για φωτοβολταϊκά, στην περίπτωση πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών θα τις δέχεται κατ΄ εξαίρεση.

    Ο ρόλος της ΕΔΕΥΕΠ

    Ρόλο στην ανάπτυξη και των πλωτών θαλάσσιων φωτοβολταϊκών αναμένεται να παίξει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η οποία έχει ήδη επωμισθεί την επιτάχυνση των επενδύσεων που αφορούν στα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Γι΄ αυτές τις επενδύσεις, η ΕΔΕΥΕΠ, μέσω ρύθμισης που αναμένεται να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, θα μπορεί αναλαμβάνει, για λόγους ωρίμανσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, να διενεργεί έρευνες, μετρήσεις και συλλογή δεδομένων (ή να τα αναθέτει σε εταιρεία ειδικού σκοπού).

    Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι για τα πλωτά φωτοβολταϊκά σε λίμνες και ταμιευτήρες εκκρεμούν εδώ και καιρό αιτήσεις ισχύος εκατοντάδων MW και για τα οποία δεν υπάρχουν κατευθύνσεις ως προς τη χωροθέτηση και την περιβαλλοντική αδειοδότησή τους. Ενδιαφέρον για την ανάπτυξή τους στη χώρα μας είχαν επιδείξει ελληνικοί, αλλά και ξένοι όμιλοι όπως η γαλλική ΑΚUO Energy, η γερμανική BayWa κ.ά.

    Πλωτά σε λίμνες και θάλασσες

    Παγκοσμίως, από το 2007 οπότε έγινε η πρώτη πιλοτική εφαρμογή πλωτών φωτοβολταϊκών έως και σήμερα, η αύξηση των εγκαταστάσεων είναι εντυπωσιακή. Οι χώρες με τις περισσότερες εφαρμογές είναι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα και το Βιετνάμ στην Ασία και η Ολλανδία, η Γαλλία και η Βρετανία στην Ευρώπη. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ μέχρι πρόσφατα τα πλωτά φωτοβολταϊκά ήταν στο περιθώριο της αγοράς, πλέον παρουσιάζονται ως μια ενδιαφέρουσα επενδυτική επιλογή. Ο βασικός λόγος είναι η δραστική μείωση του κόστους, αν και παραμένουν κατάτι ακριβότερα από αντίστοιχους φωτοβολταϊκούς σταθμούς επί εδάφους.


    Πηγή: https://www.worldenergynews.gr/ananeosimes/articles/553331/ypen-stin-kriti-to-proto-pilotiko-ploto-thalassio-fotovoltaiko-parko



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.