Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ανήσυχοι με τις μεγάλες επενδύσεις οι Αρχαιολόγοι


    Με μια νέα επιστολή του "ξαναχτυπά" ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζοντας την ανησυχία του για ιδιωτικές επενδύσεις μέσω ΤΑΙΠΕΔ σε εκτάσεις με προστατευόμενα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

     

    Στην επιστολή αυτή, μάλιστα, κάνει λόγο για προσπάθεια παράκαμψης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των νόμιμων διαδικασιών αδειοδότησης. Οπως αναφέρει «πρόσφατα η αρχαιολογική κοινότητα, με αφορμή την γνωμοδότηση του ΚΑΣ και απόφαση του υπουργού Πολιτισμού για αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Αφάντου Ρόδου, βρέθηκε στο στόχαστρο σκαιότατων χαρακτηρισμών και απειλών από επιχειρηματικούς κύκλους αλλά και από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, αναβιώνοντας παλαιότερες απόψεις για την Αρχαιολογική Υπηρεσία ως "τροχοπέδη της ανάπτυξης"».

     

    Προσθέτει δε ότι το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι «με παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας επανεισήχθη στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων το αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ για διαμόρφωση της νέας Μαρίνας Πύλου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κι άλλες υποχωρήσεις υπέρ των αιτημάτων του ΤΑΙΠΕΔ».

     

    Στην ίδια ανακοίνωση οι Αρχαιολόγοι εκφράζουν την άποψη ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων και μεγάλης κλίμακας τουριστικών επενδύσεων σε δημόσιες εκτάσεις εις βάρος των αρχαιοτήτων και του φυσικού περιβάλλοντος, όπως στο Κάβο Σίδερο στην ΠΕ Λασιθίου, στο Ελληνικό Αττικής, στον χώρο του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο κ.ά.», και καταλήγοντας τονίζουν:

     

    «Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με συναίσθηση της ευθύνης που του αναλογεί καθώς και της ευθύνης των υπηρεσιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, δηλώνει ότι θα συνεχίζει να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιά, τηρώντας το Σύνταγμα και την αρχαιολογική νομοθεσία όπως και την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων των μελών του, απέναντι σε κάθε προσπάθεια εκφοβισμού, στοχοποίησης, απαξίωσης και περιθωριοποίησής τους».

     

    Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/Anisuchoi_me_tis_megales_ependuseis_oi_Archaiologoi_/#.V01oYPmLS70





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    στον ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο που έγιναν τα έργα με του 2004  υπάρχουν αρχαία?

    τι άλλο θακουσουμε ρε γμτ

     

    ας κάνουν ανασκαφή διάσωσης  όπως ονομάζεται όπως έκαναν και στο μετρο αθήνας...

     

    όταν κάποιος θέλει να σταματήσεις επενδύσεις έμμεσα βρίσκει από κορμοράνους μεχρι που πήγαν τουαλετα οι στρατιωτες τους Ξέρξη

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Εγώ είμαι κολλημένος με τα αρχαία , τους αρχαίους, τα βυζαντινά μνημεία και την Ιστορία γενικότερα.

    Οι αρχαιολόγοι απ την άλλη είναι εντελώς αδιάφοροι. Παρ ότι σε όλες τις Αρχαιολογικές υπηρεσίες που έχω πάει εδώ στην Κρήτη συνάντησα ευγένεια και τρόπους, διαπίστωσα επίσης μια ραθυμία και ένα σχολαστικισμό στην εκτέλεση των εργασιών, μια απίστευτη δυσκαμψία και μια τεράστια βαρεμάρα. Εαν αγαπούσαν το επάγγελμά τους θα διεκπεραίωναν κατ αρχήν ελέγχους για εργασίες πολύ μικρότερου μεγέθους από μια μεγάλη επένδυση, σε μικρό χρόνο.. Και ναι όταν κάνει 42 ημέρες να πάει ένας απλός φάκελος από τη Γραμματεία στον υπάλληλο ενώ ο χρόνος τρέχει, το φπα αλλάζει,επιχειρήσεις παλεύουν με νύχια και με δόντια την κάθε μέρα, είναι καθαρή όχι τροχοπέδη, αλλά νάρκη για την ανάπτυξη και για τη διάσωση των αρχαίων.

    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.