Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η Αθηναϊκή Ριβιέρα ξεπερνά για πρώτη φορά τη Μύκονο στη ζήτηση ακινήτων


    Αύξηση Υποδείξεων (Viewings) και Αιτημάτων Ζήτησης (Leads) στο πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράφει η έρευνα της Sotheby’s International Realty.

    Ανοδικά κινήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 τόσο τα Αιτήματα Ζήτησης όσο και οι Επιτόπιες Υποδείξεις ακινήτων με το σχετικό δείκτη όμως να διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα στο 12,2% έναντι 13% στο πρώτο εξάμηνο της περυσινής χρήσης.

    Οπως αναφέρει ο οίκος Sotheby’s International Realty στο 2ο market report που δημοσίευσε το συγκεκριμένο γεγονός αποδίδεται κατά κύριο λόγο: 

    • στους απαιτητικούς αγοραστές οι οποίοι μετά τις πιο ελαστικές αποφάσεις της περιόδου της πανδημίας εμφανίζονται πιο αυστηροί στα κριτήριά τους και 
    • στην υποχώρηση του αποθέματος σπιτιών «πρώτης γραμμής», ειδικά στην κατηγορία των παραθαλάσσιων (beachfront) πολυτελών κατοικιών μετά από 3 χρόνια πολύ αυξημένων όγκων συναλλαγών.

    Το ποσοστό «κλεισίματος» βελτιώθηκε ελαφρά στο πρώτο εξάμηνο του 2023 με το 8,6% των υποδείξεων να καταλήγουν σε συμβόλαιο έναντι ποσοστού 7,2% στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Βέβαια τα ανωτέρω μεγέθη απέχουν αρκετά από τις επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου 2021 όπου ο σχετικός δείκτης άγγιζε τα επίπεδα του 14,1%.

    Η ζήτηση στην Ελλάδα

    Σε επίπεδο ζήτησης η Κέρκυρα παραμένει για μια ακόμη φορά στην κορυφή των προτιμήσεων, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Αθηναϊκή Ριβιέρα ξεπέρασε σε ζήτηση τη Μύκονο σημειώνοντας αύξηση στα Αιτήματα Ζήτησης κατά 25,8%. Την 1η πεντάδα συμπληρώνουν το κέντρο της Αθήνας και η Πάρος, ενώ ακολουθούν Λευκάδα, Κρήτη, Κέα, Τήνος και Ρόδος.

    Η εικόνα σε 9 αγορές της Μεσογείου

    Στις περισσότερες αγορές της λεκάνης της Μεσογείου, το ενδιαφέρον των Ατόμων Υψηλής Καθαρής Θέσης (High Net Worth Individuals - HNWI) για πολυτελείς κατοικίες παραμένει σταθερό. Πιο συγκεκριμένα, τα γραφεία σε Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Κροατία δεν αναφέρουν κάποια μεταβολή στο μοτίβο ζήτησης από το 2022 στο 2023. Το Μαυροβούνιο είναι η μόνη αγορά που παρατηρείται αύξηση, ενώ τα γραφεία Sotheby’s International Realty στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Κυανή Ακτή αναφέρουν μείωση. Σε σχετικό ερώτημα για τη μελλοντική ζήτηση κατοικιών πολυτελείας από HNWI η πλειοψηφία των γραφείων υπήρξε αισιόδοξη με αυτά της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, του Μαυροβουνίου, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κροατίας να περιμένουν αύξηση στο ενδιαφέρον των αγοραστών. Τα γραφεία της Κύπρου και της Κυανής Ακτής αναμένουν ότι το μοτίβο ενδιαφέροντος θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2023.

    Screen Shot 2023-09-12 at 07.54.35.png

    Υπάρχει ένα εμφανές ενδιαφέρον για πολυτελείς ακίνητα από ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, η Γερμανία (DE) και το Ηνωμένο Βασίλειο (UK) εμφανίζονται ως πηγές αιτημάτων (leads) σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, και της Κύπρου. Η Γαλλία (FR) δείχνει ενδιαφέρον για την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες (US) δείχνουν ενδιαφέρον για πολυτελείς κατοικίες σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, συμμετέχουν στη ζήτηση σε Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο. Ταυτόχρονα, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ειδικότερα η Τσεχική Δημοκρατία (CZ) και η Σλοβακία (SK), εμφανίζουν ενδιαφέρον για τις αγορές της Αδριατικής: Κροατία και Μαυροβούνιο.

    Screen Shot 2023-09-12 at 07.58.10.png

    Η ταυτότητα της έρευνας

    Tο τμήμα ανάλυσης του Sotheby’s International Realty στην Αθήνα συνεργάστηκε με τα γραφεία Sotheby’s International Realty της Κυανής Ακτής στη Γαλλία, της Κροατίας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Μαυροβουνίου, της Πορτογαλίας και της Αιγύπτου με στόχο να εμβαθύνουν σε περιφερειακό επίπεδο στα μοτίβα συμπεριφοράς των Ατόμων Υψηλής Καθαρής Θέσης (High Net Worth Individuals - HNWI). Ταυτόχρονα, στο 2ο market report που δημοσίευσε συμπεριλαμβάνονται και κάποια πρώτα ποσοτικά δεδομένα για την ελληνική αγορά στο πρώτο εξάμηνο του 2023, όπου εξάγονται ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο για την μέχρι τώρα πορεία των πωλήσεων κατοικιών πολυτελείας όσο και για το ευρύτερο πλαίσιο των αγοραστών με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.


    Πηγή: https://www.ered.gr/real-estate-news/h-athhnaikh-ribiera-kseperna-gia-prwth-fora-th-mykono-sth-zhthsh



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.