Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Κτηματολόγιο: Ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά από μέσα Ιουνίου


    Ηλεκτρονικά θα μπορούν να παραλαμβάνουν από τα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων όλα τα πιστοποιητικά από τα Κτηματολογικά Γραφεία (που ανήκουν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο) λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Επιπλέον ύστερα από 1,5 μήνα (από τα μέσα Ιουνίου 2020) οι αγορές ακινήτων, οι πωλήσεις , οι μεταβιβάσεις, οι γονικές παροχές αλλά και οι κληρονομιές θα μπορούν να υποβάλλονται από τους δικηγόρους ηλεκτρονικά.

    Οι αλλαγές

    Σε μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος για την πορεία της κτηματογράφησης, από τα μέσα του Ιουνίου 2020, οι Επιτροπές Εξέτασης Ενστάσεων θα μπορούν να συνεδριάζουν (πράγμα που δεν γίνεται σήμερα) με τηλεδιάσκεψη. Την ίδια ώρα οι προαναφερόμενες Επιτροπές θα μπορούν να στελεχώνουν όχι μόνο με τοπογράφους (όπως συμβαίνει σήμερα) αλλά και με πολιτικούς μηχανικούς.

    Όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", αυτή η αποκέντρωση σημαίνει ότι θα μπορούν στην πράξη τοπογράφοι, δικηγόροι ή πολιτικοί μηχανικοί, για παράδειγμα από τη Θεσσαλονίκη να εξετάζουν υποθέσεις της Κρήτης γεγονός που διευκολύνει και θα επιταχύνει την εξέταση των χιλιάδων εντάσεων που είναι σήμερα σε εκκρεμότητα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις περιοχές όπου έχει προηγηθεί προανάρτηση (Αθήνα, Λαμία, Βόλος, Λειβαδιά αλλά και αυτές που περιλαμβάνονται στο ΚΤΙΜΑ-16, δηλαδή το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης ) όλες οι αιτήσεις διόρθωσης θα εξετάζονται πλέον από το Γραφείο Κτηματογράφησης (δηλαδή τον ανάδοχο που τρέχει το πρόγραμμα). Και από τα μέσα του Ιουνίου 2020 κι έπειτα η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για όλα τα υπόλοιπα προγράμματα κτηματογράφησης της χώρας.

    Τι μπορεί να γίνει με ένα κλικ

    Για τη χρήση όλων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών οι ενδιαφερόμενοι (ιδιοκτήτες ακινήτων , τοπογράφοι, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί κλπ) θα πρέπει να κάνουν κλικ στην ηλεκτρονική διεύθυνση ( www.ktimatologio.gr) και στη συνέχεια άλλο ένα κλικ στο πλαίσιο e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. Έτσι από το σπίτι ένας ιδιοκτήτης ή ένας επαγγελματίας μπορεί προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία της ανάρτησης , να υποβάλει ηλεκτρονικά αντίρρηση κατά του περιεχομένου δασικού χάρτη, να δει τα τελικά στάδια της κτηματογράφησης, να εκτυπώσει το νέο έντυπο οφειλής του παγίου τέλους σε περίπτωση που το παλιό έχει εκδοθεί πριν από τις 2 Ιουλίου 2016 και δεν έχει εξοφληθεί καθώς και να μεταβιβάσει αντίγραφο του μετεγγραμμένου συμβολαίου.

    Τετραψήφιος αριθμός

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στη διάθεση τους και έναν τετραψήφιο αριθμό τον οποίο μπορούν να καλούν όλο το 24 ώρο. Καλώντας τον αριθμό 1015 μπορούν να παίρνουν απαντήσεις για τη διαδικασία της κτηματογράφησης.


    Πηγή: http://www.enikonomia.gr/my-money/234091,ktimatologio-ilektronika-ta-pistopoiitika-pos-tha-ginontai-oi-ens.html



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Εγώ μπορώ να πω ότι είναι απαράδεκτο να πρέπει να πάμε σε κτηματολόγιο για να πάρουμε ένα διάγραμμα ή ένα κτηματολογικό φύλλο , τα οποία είναι ηλεκτρονικά , απλά για να πληρώσουμε . Αυτά πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά και μάλιστα από τους συμβολαιογράφους όπως και οι μεταγραφές και να πληρώνονται επίσης ηλεκτρονικά . 

    Εύκολα πράγματα που γίνονται εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό  , αλλά εδώ θέλουμε κρίσεις , γιατί αλλιώς πως θα δικαιολογήσουν τους διορισμούς .

     

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.