Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  Σε ανοδική τροχιά οι τιμές των ακινήτων – Αύξηση 30,9% στο κέντρο της Αθήνας

  Sign in to follow this  

  Περιζήτητες είναι οι κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας οδηγώντας σε αύξηση της τιμής πώλησής τους σε ποσοστό 30,9% στο δεύτερο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

  Κι αυτό τη στιγμή που σε πανελλαδικό επίπεδο η μεταβολή των τιμών δεν ξεπερνά το 7,2% στα 1.474 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων spitogatos.gr το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου του 2019 τα σπίτια στην Αθήνα πωλούνταν έναντι 1.522 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έναντι 1.162 ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

  Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές πώλησης κατοικιών καταγράφονται στα νότια και βόρεια προάστια της πρωτεύουσας αγγίζοντας τα 2.531 ευρώ και 2.192 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα. Σε επίπεδα άνω των 2.000 ευρώ το τ.μ. πωλούνται τα σπίτια και στα νησιά των Κυκλάδων παρουσιάζοντας μικρή άνοδο κατά 1,6% στα 2.506 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν η Λευκάδα με 1.803 ευρώ/τ.μ. και η Ζάκυνθος με 1.500 ευρώ/τ.μ. Υψηλά κινούνται οι τιμές των κατοικιών τόσο στο Υπόλοιπο Αττικής όσο και στην Ανατολική Αττική, με τις τιμές να διαμορφώνονται το ίδιο διάστημα στα 1.544 ευρώ/τ.μ. και 1.456 ευρώ/τ.μ αντίστοιχα.

  Μεγάλη αύξηση στην Αττική σημειώνουν οι τιμές των σπιτιών στον Πειραιά (+18,2%) στα 1,346 ευρώ/τ.μ. ενώ σε ποσοστό 25% ανέβηκαν οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης στα 1.250 ευρώ/τ.μ.

  Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη μείωση τιμών πώλησης παρουσιάζουν τα Γρεβενά με -30,7% στα 571 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς, όπου η τιμή για την πώληση κατοικίας δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά τετραγωνικό.

  Σε ό,τι αφορά στις ενοικιάσεις, την υψηλότερη τιμή παρουσιάζει η Χαλκιδική με 31 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ τη χαμηλότερη το Κιλκίς με μόλις 2,9 ευρώ/τ.μ.

  Νέο εργαλείο

  Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα spitogatos.gr λανσάρει έναν δείκτη τιμών προσφοράς ακινήτων που δίνει άμεσα την εικόνα της τάσης των τιμών της αγοράς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ο Spitogatos Property Index (SPI) τροφοδοτείται από τη βάση δεδομένων της ιστοσελίδας που περιέχει σήμερα περισσότερες από 3 εκατ. καταχωρίσεις ακινήτων και με τη χρήση εξειδικευμένων συστημάτων επεξεργασίας και ανάλυσης δίνει μια ευκρινή εικόνα της διακύμανσης των τιμών από το 2011 έως και σήμερα για κάθε είδος ακίνητο σε κάθε περιοχή της χώρας.

  Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σημειώνει ότι η αγορά των ακινήτων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον για όλους, ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, αγοραστές, αλλά και υποψήφιους επενδυτές. Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες για μια ξεκάθαρη εικόνα της αγοράς, λανσάραμε τον SPI, ώστε να βοηθήσουμε τους χρήστες της πλατφόρμας μας να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους και να πάρουν αποφάσεις για τα ακίνητά τους, να ορίσουν ενδεχομένως το καταλληλότερο χρονικό διάστημα για να επενδύσουν, αλλά και να έχουν μια αίσθηση όχι μόνο για τη «μεγάλη εικόνα», αλλά και τους δείκτες στην ευρύτερη περιοχή που τους ενδιαφέρει.

  Sign in to follow this  


  User Feedback


  Η ψυχολογία της αγοράς οδηγεί σε εκτός λογικής αύξηση ζητούμενων τιμών. Η αύξηση όμως δεν συμβαδίζει και δεν συσχετίζεται με τους οικονομικούς δείκτες. Αυτό σημαίνει ότι σε επίπεδο ζητούμενων τιμών υπάρχει διαστρέβλωση της αγοράς. Η υπερβολική αισιοδοξία για μετατροπή των ακινήτων σε επενδυτικά μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης ανέβασε σε επίσης υπερβολικό σημείο τις ζητούμενες τιμές (αλλά και τις πραγματικές) ενοικίων στα μεγάλα κέντρα. Επικρατεί μια "σύγχυση" στην αγορά προσπαθώντας απότομα να "ρεφάρει" τη χασούρα των τελευταίων 10 ετών. Είναι εμφανές ότι αύξηση της τάξης του 30 % ζητούμενων τιμών (μένει να δούμε αν υπάρξουν και στατιστικά στοιχεία πράξεων πώλησης στα ίδια επίπεδα) δημιουργείται από προσδοκίες οι οποίες μένει να δούμε αν επαληθευτούν σε πανελλαδικό επίπεδο. Στα 10 χρόνια κατά μέσο όρο με βάση τις στατιστικές της ΤτΕ μέχρι και το έτος 2017 είχαμε μέση πτώση στις τιμές κοντά στο 40+ %. Οπότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ρε παιδιά είχαν πιάσει πάτο. Τα 1500/μ2 δεν λένε και πολλά, δεν είναι φούσκα δηλαδή. Ούτε τα 2500/μ2 για νεόδμητα σε βόρεια και νότια προάστια.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  2500 σε βόρεια και νότια προάστια είναι σώστη τιμή και για τον αγοραστή και για τον πωλητή. 

  αυτό που δεν είναι λογικό είναι τα 2500 για τις ίδιες περιοχές στα μεταχειρισμένα δεκαετίας. 

  σπίτια χαμηλότερων προδιαγραφών (ειδικά στο κομμάτι της ενεργειακής κατανάλωσης, προ ΝΟΚ ) που έχουν ίδια η και υψηλότερη τιμή από νεόδμητα ακόμα και όταν κουβαλάνε αμαρτίες του παρελθόντος (ημιυπαίθριοι , πατάρια κλπ) 

  εφόσον προσφέρονται νεόδμητα σε αυτές τις τιμές , τα μεταχειρισμένα θα μείνουν απούλητα για πολύ καιρό ακόμα (και ας είχαν πληρώσει και 7000 το τμ τότε)  

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Καλό θα είναι το επίπεδο τέτοιων συζητήσεων εδώ να μην γίνεται σε επίπεδο Αυτιάδων , γιατί μετά λύπης μου διαπιστώνω κάτι τέτοιο .

  Τα ακίνητα που ΔΕΝ χτίστηκαν την δεκαετία του 2010 , σε σχέση με οποιαδήποτε δεκαετία του παρελθόντος από το 1950 και μετά , που ήταν 500.000-900.000 είναι τουλάχιστον 500.000 .

  Αυτό σημαίνει ότι έχουμε έλλειμμα σπιτιών και πάντα είχαμε αφού οι Αυτιάδες διάβαζαν τον αριθμό των αγγελιών χωρίς να σκεφτούν ότι κατά μέσο όρο ένα ακίνητο έχει 10-15 αγγελίες από τους μεσίτες .

  Απλά παλιά ο κόσμος ακούγοντας τους Αυτιάδες δεν αγόραζε τίποτα . Είναι γνωστός ηλίθιος καταναλωτής ο ελληναράς και το έχει αποδείξει πολλές φορές , είτε αγοράζοντας τα πάντα , είτε μη αγοράζοντας τίποτα .

  Τώρα οι Αυτιάδες λένε αγοράστε γιατί ακριβαίνουν και έχουμε συνεχείς παρουσιάσεις σε πελάτες , είτε μέσω αγγελιών , είτε μέσω μεσιτών , ενώ έχουμε και πωλήσεις πλέον . Εχουμε όμως και το γεγονός ότι οι τράπεζες πρακτικά δεν υπάρχουν , καθυστερούν χαρακτηριστικά να δώσουν τις προεγκρίσεις , ακόμα και για υπαλλήλους τους , τα επιτόκια είναι πολύ ακριβά , θα έπρεπε να είναι γύρω στο 1-1,5 % , στο εξωτερικό έχουν εμφανιστεί και αρνητικά στεγαστικά και βέβαια έχουμε το έγκλημα ΓΑΠ που την εποχή που ανέβαζε όλους τους φόρους , του ήρθε μία λάμψη , όπως και με τα φωτοβολταικά που κατέστρεψε την δεη και μείωσε τον φόρο μεταβίβασης κατά 75 % , ενώ αύξησε τον ΦΠΑ , που επιβάλλεται και στα ακίνητα και σήμερα καινούργιο διαμέρισμα μόνο με πρώτη κατοικία συμφέρει να αγοράσεις .

  Από την άλλη η υπερδεκαετής κρίση , δημιούργησε ηλικιακό πρόβλημα αφού πολλοί κατασκευαστές λόγω ηλικίας βγήκαν από το επάγγελμα κάτι που θα συνεχιστεί και στην νέα δεκαετία .

  Οι νέες κατασκευές θα έχουν αυξημένο κόστος κατασκευής σε σχέση με τις παλιές για πολλούς λόγους , εύκολα θα ακουμπήσουν τα 1500 €/τμ και οι τιμές πώλησης που λέτε σήμερα ακριβές , με τις αξίες των οικοπέδων που ζητούνται ξανά , είναι κάτω από το κόστος .

  Ετσι έχουμε σήμερα ελάχιστες νέες οικοδομές οι οποίες συχνά είναι προ-πωλημένες αφού τις κατασκευάζουν εταιρείες με χρήμα και επαφές και θα πωληθούν σε χρήματα που δεν θα μάθουμε αφού συχνά οι συναλλαγές γίνονται και στο εξωτερικό μεταξύ εταιρειών .  

  Ταυτόχρονα το έλλειμμα κατοικιών που υπήρχε επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τα προς ενοικίαση προσφερόμενα νέα ακίνητα , συνήθως ήταν είτε από την αντιπαροχή του οικοπεδούχου , είτε από ιδιοκτήτες που αγόραζαν για τα παιδιά τους αλλά αυτά δεν ήταν ακόμα σε ηλικία ή σε φάση δημιουργίας οικογένειας .

  Δέκα χρόνια μετά όμως και αντιπαροχές δεν υπήρξαν και τα παιδιά μεγάλωσαν , οπότε τα σπίτια αποσύρθηκαν , ενώ και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και το μεταναστευτικό μείωσε το απόθεμα των παλαιών προς ενοικίαση ακινήτων στο κέντρο .

  Στα προάστια όμως που το 70-80 % των εκτός αντιπαροχής ακινήτων ήταν για ιδιοκατοίκηση , τώρα πλέον αυτό έχει ανέβει στο 95-100 % για τα ακίνητα μετά το 2000 .

  Εχοντας ζήσει και άλλες κρίσεις στην διάρκεια της 37ετούς πορείας μου στον χώρο αυτό , η συγκεκριμένη ήταν η μεγαλύτερη και σε διάρκεια και σε μείωση αξιών , το φαινόμενο της μεγάλης αύξησης των τιμών , γνωστού και ως φαινόμενο ελατηρίου , υπήρχε πάντα .

  Η δεύτερη μεγάλη κρίση που ήταν από το 1990-1995 , είχε ανάλογα χαρακτηριστικά . Μειώθηκαν σε σταθερές τιμές περίπου 25 % και αυξήθηκαν σε βάθος τριετίας πάνω από 100 % .

  Εγώ δεν ασχολούμαι με στατιστικά άλλων , αλλά με τα δικά μου που είναι από το 1983 .

  Τέλος να πω ότι η κακεντρέχεια έχει το κακό ότι απλώνεται εύκολα και πολύ , οπότε καλό είναι να την αποφεύγουμε . 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Πιστεύω με λίγα λόγια:

  - κόστος κατασκευής νεόδμητων πάει περίπου 1200/μ2 με φόρους κατασκευαστικό χωρίς να βάζω κόσοτος για το οικόπεδο

  - αντιπαροχή είναι γύρω στο 30%

  - Τιμές πώλησης παίζουν μεταξύ 2000-3000 ανάλογα την περιοχή και μέσο όρο για μία μέση περιοχή γύρω στα 2400/μ2

  - Θα καταργηθεί όπου να ναι ο ΦΠΑ.

  - Εκεί που υπάρχει μεγάλη φούσκα είναι στα ενοίκια όχι στις πωλήσεις.

  - Ένα κτίριο προ ΚΕΝΑΚ δεν έχει πια και τόσο μεγάλες διαφορές με ένα μετά ΚΕΝΑΚ. Μιλάμε για 1εκ παραπάνω στο μονωτικό π.χ. στην Αθήνα. 

  - Τέλος αν δεν ανέβουν οι μισθοί των ανθρώπων και αρχίσουν για τα καλά τα δάνεια δεν μπορεί ο κόσμος να αγοράσει σπίτια. Πρώτα από όλα πρέπει να ανέβουν οι μισθοί και να πάμε σε μέσο μισθό 1500/μήνα αλλιώς ο κόσμος δεν θα αφήσει το νοίκι του.

  Edited by nik

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Νικ έχει μεγάλη σημασία η αλλαγή που έγινε με τις άδειες  ,όχι τόσο ο τωρινός ΚΕΝΑΚ , αλλά αυτός που ακούω από τους  μηχανολόγους ότι έρχεται .

  Το γεγονός ότι δεν αλλάζεις εύκολα εσωτερικά τα διαμερίσματα , αλλά θέλεις συνέχεια ενημερώσεις και αναθεωρήσεις , οι ελεγκτές δόμησης , τα δελτία αποστολής και διάφορα άλλα , όπως και η διαδικασία ότι πρέπει να είσαι από ΙΚΕ και πάνω σαν εταιρεία με το κόστος που έχει και διάφορα άλλα , θα σε ανεβάσει .

  Ακόμα επειδή συνήθως μιλάμε για προάστια , στις τιμές πώλησης περιλαμβάνονται συνήθως αποθήκες και θέσεις στάθμευσης , συχνά υπόγειες , οπότε στο κόστος κατασκευής θα πρέπει να υπολογιστεί και να μοιραστεί στο τμ πωλούμενου διαμερίσματος και το κόστος κατασκευής , pilotis , υπογείων κλπ . 

  Αυτά τα κόστη συχνά είναι μεγάλα ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλα οικόπεδα και χαμηλό ΣΔ , όπου επίσης μεγάλο είναι και το κόστος του περιβάλλοντος χώρου και της φύτευσης . 

  Σκέψου οικόπεδο 30 Χ 40 , πόση μάντρα θέλει , αν έχεις 300-400 τμ υπόγειο και 700-800 ανωδομή των 200 τμ ανά όροφο , το παραπάνω κόστος είναι πολύ μεγάλο και επιβαρύνει πολύ το κόστος ανά τμ . Η μάντρα αυτή με θεμελίωση 40 Χ 40 και 1,3 μ ύψος πάνω από το πέδιλο , βγάζει πάνω από 50 κμ μπετό .

  Γενικά σήμερα ακόμα και με 30 % αντιπαροχή σε περιοχές που ήταν 40 το 2006 , οι τιμές πώλησης των 2-2500 δεν είναι ικανοποιητικές . Γιατί στα 500 τμ δόμησης θα έχεις επιπλέον κοινόχρηστα , πυλωτή και υπόγειο και θα φτάσεις πάνω από 700.000 οπότε έχεις 2000 κόστος .  Αρα με 200 € μέσο κέρδος , προ λειτουργικών εξόδων και φόρων , στην καλύτερη περίπτωση , είναι καλύτερα να κάτσεις στο καφενείο ή να γράφεις στα φόρουμ . Πρακτικά μπαίνεις μέσα .

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Εντάξει υπερβάλλεις λίγο. Στο 1200 είναι και οι φόροι. Βάλε και 500-800 τιμή γης εγώ σου το παω 2000 κόστος με γη με φόρους με τα πάντα. Αυτές τις τιμές μου τις λένε ενεργοί εργολάβοι.

  Δεν είναι μόνο το κέρδος που στο βάζω ότι είναι 400 ευρώ/μ2 το πολύ, με ρίσκο και πολλή δουλειά 2-3 ετών. Το θέμα είναι, μπορείς να τα πουλήσεις και πότε ? Για πούλα σήμερα 500-1000μ2 οικοδομή. Και μέχρι να πουλήσεις αν είναι να έχεις ξοδέψει το 60-70% της επένδυσης άστα βράστα. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Μην ξεχνάς ότι και εγώ ενεργός κατασκευαστής είμαι . Και με πλήρη στατιστική ανάλυση του κόστους κάθε έργου , εδώ και 35 χρόνια .

  Οι τιμές της γης 500-800 είναι για περιοχές που πουλάνε κάτω από 2000 σήμερα . 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ο καθένας λέει αυτό που νομίζει για το τι γίνεται στην αγορά, τα πιο αντικειμενικά στοιχεία μπορούν να τα δώσουν μεσίτες και εργολάβοι, οι μεσίτες βέβαια αν και γνωρίζουν τι παίζει στην αγορά, δεν τους έχω σε εκτίμηση και γενικά ανακοινώνουν τα δικά τους για προσωπικό όφελος. 

  Για μένα πάντως, δεν υπάρχει καλό και κακό στο κομμάτι των τιμών ενός προϊόντος, είτε μιλάμε για ακίνητο είτε για κάτι άλλο, ο καθένας ερμηνεύει τα τεκταινόμενα από την δική του οπτική γωνία και το δικό του συμφέρον. Για εμάς που νοικιάζουμε δύο ακίνητα και μελλοντικά σκοπεύουμε να πουλήσουμε κάποιο δεν εργάζεται κανένας μας λόγω θεμάτων υγείας και επιβιώνουμε απ' την περιουσία μας, οι αυξήσεις στις τιμές είναι ευχάριστο και θετικό φαινόμενο, για όσους αναζητούν στέγη είτε μέσω αγοράς είτε ενοικίασης, δεν είναι θετικό σε καμιά περίπτωση.

  Η αλήθεια είναι οτι τα τελευταία 10 χρόνια η αγορά ακινήτων καταβαραθρώθηκε, αλλά και εκατομμύρια ιδιοκτήτες βρέθηκαν καταχρεωμένοι με φόρους και χαράτσια αφού επιφορτίστηκαν τεράστιο φορολογικό βάρος, σε ορισμένες λίγες και ακραίες περιπτώσεις, ιδιοκτήτες έδιναν τζάμπα ακίνητα που δεν μπορούσαν να νοικιάσουν με όρο να πληρώνει ο ενοικιαστής τον φόρο και τα έξοδα συντήρησης. Κάποια στιγμή λοιπόν ήταν θέμα κοινής λογικής οτι θα υπήρχαν αυξήσεις στις τιμές, παρόλα αυτά οι αυξήσεις είναι αρκετά υψηλότερες από την αύξηση των μισθών και των εισοδημάτων, αυτό αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα για όσους αναζητούν κατοικία.

  Για το τι θα συμβεί μελλοντικά δεν το ξέρει κανένας, θα το δούμε. Πιστεύω πάντως οτι κάποια στιγμή ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα μειωθεί και οι αυξήσεις θα μετριαστούν, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει γυρισμός στα επίπεδα τιμών 2009-2015.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Engineer
   Υψηλή ζήτηση προσελκύουν τα κτήρια γραφείων, γεγονός που γίνεται εμφανές όχι μόνο από την αύξηση των επενδύσεων από τις Ανώνυμες Εταιρείες Επένδυσης σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων. Αλλά και από τα επαγγελματικά κτήρια, που ανεγείρονται στους τελευταίους αδόμητους χώρους της Αθήνας.
   Τα νέα projects
   Η λίστα των νέων projects, που γίνονται ορατά δια…γυμνού οφθαλμού περιλαμβάνει το εννιαώροφο κτήριο γραφείων, καταστημάτων και χώρων στάθμευσης, με εμβαδόν 17,1 χιλ. τ.μ. και έξι υπόγεια επιφάνειας 19,4 χιλ. τ.μ., στην Λεωφ. Κηφισίας στους Αμπελόκηπους. Το έργο υλοποιεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της εταιρείας Noval του ομίλου Βιοχάλκο.
   Τη δραστηριότητά της ενισχύει στη συγκεκριμένη αγορά και η Ten Brinke, που διαθέτει σε πλήρη ανάπτυξη υπερσύγχρονο κτήριο γραφείων επί της Λεωφόορυ Αλεξάνδρας, έντεκα ορόφων, που θα έχει εμβαδόν 6.424 τ.μ., θα αποτελείται από 8 υπέργειους και τρεις υπόγειους ορόφους 3,7 χιλ. τ.μ. και 2,6 χιλ. τ.μ., αντίστοιχα. Μεταξύ Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας, λίγο πάνω από την Πλατεία Μαβίλη, η Ten Brinke έχει αγοράσει και το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της Ευρωκλινικής. Λίγο πιο πέρα, επί της Βασιλίσσης Σοφίας, η εταιρεία μετατρέπει σε υπερσύγχρονο κτήριο γραφείων, εμβαδού 2.830 τ.μ., με πιστοποίηση LEED το κτίριο που στέγαζε επί χρόνια το νοσοκομείο Κυανούς Σταυρός. Ακόμη, έχει προχωρήσει στην αγορά κτηρίου γραφείων 2.800 τ.μ. στη Γλυφάδα. Η εταιρεία, όπως έχει αναφέρει το Economix.gr, έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.
   Παράλληλα, η Prodea Investments σε κοινοπραξία με την Dimand αναμένεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να επιλεγούν, ύστερα από διαγωνισμό για τις εργασίες αξιοποίησης του κτηρίου του πύργου στου Πειραιά (εμποροναυτιλιακό κέντρο), το οποίο πρόκειται να ανακατασκευάσουν. Τα σχέδια των δύο εταιρειών προβλέπουν την ανακατασκευή του κτηρίου, με στόχο αυτό να αποκτήσει χρήσεις γραφείων. Προχωρούν ακόμη τα projects στα πρώην κτίρια Παπαστράτος στον Πειραιά αλλά και η αξιοποίηση του πρώην κτιρίου της Ελευθεροτυπίας πίσω από το Α Νεκροταφείο.
   Γιατί επενδύουν σε γραφεία
   Όπως εξηγούν αναλυτές στο Economix.gr, η μικρή προσφορά καλής ποιότητας γραφείων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για καινούργια γραφεία. Ταυτόχρονα, το spread του ελληνικού ομολόγου βρίσκεται σε διαρκή αποκλιμάκωση, ενώ από τις εκλογές του Ιουλίου έως και τον Σεπτέμβριο έχει υποχωρήσει κατά 250 μονάδες βάσης. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, συνήθως, η συμπίεση των αποδόσεων των ομολόγων συμβαδίζει με το “ψαλίδισμα” των αποδόσεων των επαγγελματικών χώρων, γεγονός που σημαίνει ότι το ρίσκο της επένδυσης στην αγορά ακινήτων υποχωρεί. Να σημειώσουμε ότι σήμερα η απόδοση των γραφείων διαμορφώνεται, κατά μέσο όρο, σε 7,7%.
   Ταυτόχρονα, προβλέπεται άνοδος των ενοικίων στα καλής ποιότητας γραφεία, με τις τιμές μίσθωσης, που κυμαίνονται από 18 έως 22 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, να έχουν αυξηθεί κατά 17,2% από την αρχή του έτους μέχρι και τον Ιούνιο του 2019. Η Αθήνα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε, πρόσφατα, η Prodea Investments βρίσκεται στην αρχή του κύκλου της επιτάχυνσης της αύξησης των ενοικίων. Στον αντίποδα, το Βουκουρέστι, η Γενεύη και η Κωνσταντινούπολη βρίσκονται στο τέλος του συγκεκριμένου κύκλου, αγγίζοντας οριακά τη φάση της πτώσης των ενοικίων.
   Νέες αγορές
   Εάν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, δεν προκαλεί απορία το γεγονός ότι η Prodea δρομολογεί τα επόμενα χρόνια επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για το 30% των δρομολογούμενων επενδύσεων από τις οποίες περισσότερες από τις μισές (55%) αφορούν οικιστικά ακίνητα, αποθηκευτικούς χώρους, ξενοδοχεία και ακίνητα μικτής χρήσης. Εξάλλου, η εταιρεία έχει αποφασίσει να υλοποιήσει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, με στόχο τη χρηματοδότηση των επενδύσεών της στο real estate. 
   Όπως έχει αναφέρει το economix.gr, ήδη η Prodea προγραμματίζει την ανάπτυξη σύγχρονων γραφειακών χώρων (9,1 χιλ. τ.μ.) σε δύο όμορα οικόπεδα που απέκτησε, προς 4,2 εκατ. ευρώ, πέρσι, στην οδό Φραγκοκκλησιάς στο Μαρούσι (Αττική) συνολικής επιφάνειας 5,2 χιλ. τ.μ.. Η συνολική επένδυση αναμένεται να διαμορφωθεί σε 13,5 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης και προσελκύει, ήδη, σημαντική ζήτηση. Παράλληλα, σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανακατασκευή δύο ακινήτων στην Αθήνα που αποτελούν τμήμα της πρόσφατης συμφωνίας με την τράπεζα Κύπρου, τα οποία μένει να δούμε πόσες και τί είδους χρήσεις θα έχουν. Πρόκειται για δύο όμορα εμπορικά ακίνητα εκ των οποίων το ένα είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τ.μ. περίπου και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού & Λαγουμιτζή και το δεύτερο συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τ.μ. περίπου βρίσκεται επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή.
   Επίσης, αρχές Σεπτεμβρίου, η Trastor απέκτησε, προς 2,9 εκατ. ευρώ, στον Παράδεισο Αμαρουσίου κτήριο με δυο υπόγειους χώρους στάθμευσης και γραφειακούς χώρους που εκτείνονται σε πέντε επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 2.204 τ.μ. Ένα ακόμη αυτοτελές κτήριο γραφείων 3.386 τ.μ. απέκτησε, τον περασμένο Ιούλιο, η εταιρεία προς 4,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τον όμιλο Κοπελούζου – Prometheus Gaz να αγοράσει συγκεκριμένο πακέτο ακινήτων και επενδύει στην περιοχή της διασταύρωσης Γρανικού και Γραβιάς.
   Γραφειακό χώρο 420 τ.μ., προς 1,46 εκατ. ευρώ, απέκτησε και η Briq Properties, με το ακίνητο να βρίσκεται στον τέταρτο όροφο στην οδό Μητροπόλεως 3 στο Σύνταγμα. Ακόμη, πρiν λίγους μήνες, προχώρησε στην αγορά αυτοτελούς γωνιακού εξαώροφου ακινήτου εξαιρετικής προβολής και τοποθεσίας, το οποίο βρίσκεται στην Ι. Γενναδίου 4 και Υψηλάντου στο Κολωνάκι. Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 1.629,30 τ.μ. και στέγαζε την Πρεσβεία του Καναδά μέχρι τα μέσα του 2015.
   Ακόμη το προηγούμενο διάστημα από το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς μέσω Bain Capital μεταβιβάστηκαν αφενός στην Dromeus Greco Fund ακίνητο επί της οδού Όθωνος 6 επάνω στην Πλατεία Συντάγματος (γραφεία που χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων η EBRD, η McKinsey και το Bloomgerg) και αφετέρου στο Ίδρυμα Παπαγεωργίου ακίνητο επί της Σέκερη 1 στο Κολωνάκι (σχεδόν απέναντι από τη Βουλή, η οποία το έχει μισθώσει).
   Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, αναμένεται σύντομα να προχωρήσει πώληση πακέτου ακινήτων από το χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται αρκετοί γραφειακοί χώροι αλλά και το γνωστό ακίνητο – πολυχώρος στο Δέλτα Φαλήρου. 
  • By Engineer
   Υψηλή ζήτηση προσελκύουν τα κτήρια γραφείων, γεγονός που γίνεται εμφανές όχι μόνο από την αύξηση των επενδύσεων από τις Ανώνυμες Εταιρείες Επένδυσης σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων. Αλλά και από τα επαγγελματικά κτήρια, που ανεγείρονται στους τελευταίους αδόμητους χώρους της Αθήνας.
   Τα νέα projects
   Η λίστα των νέων projects, που γίνονται ορατά δια…γυμνού οφθαλμού περιλαμβάνει το εννιαώροφο κτήριο γραφείων, καταστημάτων και χώρων στάθμευσης, με εμβαδόν 17,1 χιλ. τ.μ. και έξι υπόγεια επιφάνειας 19,4 χιλ. τ.μ., στην Λεωφ. Κηφισίας στους Αμπελόκηπους. Το έργο υλοποιεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της εταιρείας Noval του ομίλου Βιοχάλκο.
   Τη δραστηριότητά της ενισχύει στη συγκεκριμένη αγορά και η Ten Brinke, που διαθέτει σε πλήρη ανάπτυξη υπερσύγχρονο κτήριο γραφείων επί της Λεωφόορυ Αλεξάνδρας, έντεκα ορόφων, που θα έχει εμβαδόν 6.424 τ.μ., θα αποτελείται από 8 υπέργειους και τρεις υπόγειους ορόφους 3,7 χιλ. τ.μ. και 2,6 χιλ. τ.μ., αντίστοιχα. Μεταξύ Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας, λίγο πάνω από την Πλατεία Μαβίλη, η Ten Brinke έχει αγοράσει και το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της Ευρωκλινικής. Λίγο πιο πέρα, επί της Βασιλίσσης Σοφίας, η εταιρεία μετατρέπει σε υπερσύγχρονο κτήριο γραφείων, εμβαδού 2.830 τ.μ., με πιστοποίηση LEED το κτίριο που στέγαζε επί χρόνια το νοσοκομείο Κυανούς Σταυρός. Ακόμη, έχει προχωρήσει στην αγορά κτηρίου γραφείων 2.800 τ.μ. στη Γλυφάδα. Η εταιρεία, όπως έχει αναφέρει το Economix.gr, έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.
   Παράλληλα, η Prodea Investments σε κοινοπραξία με την Dimand αναμένεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να επιλεγούν, ύστερα από διαγωνισμό για τις εργασίες αξιοποίησης του κτηρίου του πύργου στου Πειραιά (εμποροναυτιλιακό κέντρο), το οποίο πρόκειται να ανακατασκευάσουν. Τα σχέδια των δύο εταιρειών προβλέπουν την ανακατασκευή του κτηρίου, με στόχο αυτό να αποκτήσει χρήσεις γραφείων. Προχωρούν ακόμη τα projects στα πρώην κτίρια Παπαστράτος στον Πειραιά αλλά και η αξιοποίηση του πρώην κτιρίου της Ελευθεροτυπίας πίσω από το Α Νεκροταφείο.
   Γιατί επενδύουν σε γραφεία
   Όπως εξηγούν αναλυτές στο Economix.gr, η μικρή προσφορά καλής ποιότητας γραφείων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για καινούργια γραφεία. Ταυτόχρονα, το spread του ελληνικού ομολόγου βρίσκεται σε διαρκή αποκλιμάκωση, ενώ από τις εκλογές του Ιουλίου έως και τον Σεπτέμβριο έχει υποχωρήσει κατά 250 μονάδες βάσης. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, συνήθως, η συμπίεση των αποδόσεων των ομολόγων συμβαδίζει με το “ψαλίδισμα” των αποδόσεων των επαγγελματικών χώρων, γεγονός που σημαίνει ότι το ρίσκο της επένδυσης στην αγορά ακινήτων υποχωρεί. Να σημειώσουμε ότι σήμερα η απόδοση των γραφείων διαμορφώνεται, κατά μέσο όρο, σε 7,7%.
   Ταυτόχρονα, προβλέπεται άνοδος των ενοικίων στα καλής ποιότητας γραφεία, με τις τιμές μίσθωσης, που κυμαίνονται από 18 έως 22 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, να έχουν αυξηθεί κατά 17,2% από την αρχή του έτους μέχρι και τον Ιούνιο του 2019. Η Αθήνα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε, πρόσφατα, η Prodea Investments βρίσκεται στην αρχή του κύκλου της επιτάχυνσης της αύξησης των ενοικίων. Στον αντίποδα, το Βουκουρέστι, η Γενεύη και η Κωνσταντινούπολη βρίσκονται στο τέλος του συγκεκριμένου κύκλου, αγγίζοντας οριακά τη φάση της πτώσης των ενοικίων.
   Νέες αγορές
   Εάν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, δεν προκαλεί απορία το γεγονός ότι η Prodea δρομολογεί τα επόμενα χρόνια επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για το 30% των δρομολογούμενων επενδύσεων από τις οποίες περισσότερες από τις μισές (55%) αφορούν οικιστικά ακίνητα, αποθηκευτικούς χώρους, ξενοδοχεία και ακίνητα μικτής χρήσης. Εξάλλου, η εταιρεία έχει αποφασίσει να υλοποιήσει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, με στόχο τη χρηματοδότηση των επενδύσεών της στο real estate. 
   Όπως έχει αναφέρει το economix.gr, ήδη η Prodea προγραμματίζει την ανάπτυξη σύγχρονων γραφειακών χώρων (9,1 χιλ. τ.μ.) σε δύο όμορα οικόπεδα που απέκτησε, προς 4,2 εκατ. ευρώ, πέρσι, στην οδό Φραγκοκκλησιάς στο Μαρούσι (Αττική) συνολικής επιφάνειας 5,2 χιλ. τ.μ.. Η συνολική επένδυση αναμένεται να διαμορφωθεί σε 13,5 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης και προσελκύει, ήδη, σημαντική ζήτηση. Παράλληλα, σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανακατασκευή δύο ακινήτων στην Αθήνα που αποτελούν τμήμα της πρόσφατης συμφωνίας με την τράπεζα Κύπρου, τα οποία μένει να δούμε πόσες και τί είδους χρήσεις θα έχουν. Πρόκειται για δύο όμορα εμπορικά ακίνητα εκ των οποίων το ένα είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τ.μ. περίπου και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού & Λαγουμιτζή και το δεύτερο συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τ.μ. περίπου βρίσκεται επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή.
   Επίσης, αρχές Σεπτεμβρίου, η Trastor απέκτησε, προς 2,9 εκατ. ευρώ, στον Παράδεισο Αμαρουσίου κτήριο με δυο υπόγειους χώρους στάθμευσης και γραφειακούς χώρους που εκτείνονται σε πέντε επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 2.204 τ.μ. Ένα ακόμη αυτοτελές κτήριο γραφείων 3.386 τ.μ. απέκτησε, τον περασμένο Ιούλιο, η εταιρεία προς 4,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τον όμιλο Κοπελούζου – Prometheus Gaz να αγοράσει συγκεκριμένο πακέτο ακινήτων και επενδύει στην περιοχή της διασταύρωσης Γρανικού και Γραβιάς.
   Γραφειακό χώρο 420 τ.μ., προς 1,46 εκατ. ευρώ, απέκτησε και η Briq Properties, με το ακίνητο να βρίσκεται στον τέταρτο όροφο στην οδό Μητροπόλεως 3 στο Σύνταγμα. Ακόμη, πρiν λίγους μήνες, προχώρησε στην αγορά αυτοτελούς γωνιακού εξαώροφου ακινήτου εξαιρετικής προβολής και τοποθεσίας, το οποίο βρίσκεται στην Ι. Γενναδίου 4 και Υψηλάντου στο Κολωνάκι. Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 1.629,30 τ.μ. και στέγαζε την Πρεσβεία του Καναδά μέχρι τα μέσα του 2015.
   Ακόμη το προηγούμενο διάστημα από το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς μέσω Bain Capital μεταβιβάστηκαν αφενός στην Dromeus Greco Fund ακίνητο επί της οδού Όθωνος 6 επάνω στην Πλατεία Συντάγματος (γραφεία που χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων η EBRD, η McKinsey και το Bloomgerg) και αφετέρου στο Ίδρυμα Παπαγεωργίου ακίνητο επί της Σέκερη 1 στο Κολωνάκι (σχεδόν απέναντι από τη Βουλή, η οποία το έχει μισθώσει).
   Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, αναμένεται σύντομα να προχωρήσει πώληση πακέτου ακινήτων από το χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται αρκετοί γραφειακοί χώροι αλλά και το γνωστό ακίνητο – πολυχώρος στο Δέλτα Φαλήρου. 

   View full είδηση
  • By Engineer
   Μια πρωτοποριακή πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορεί ο καθένας να έχει άμεση πρόσβαση στους δείκτες τιμών ακινήτων, για κάθε γωνιά της Ελλάδας, «εγκαινίασε» η Spitogatos. 
   Πρόκειται για τον δείκτη Spitogatos Property Index (SPI), ο οποίος τροφοδοτείται με τις τιμές ακινήτων από τη βάση δεδομένων του Spitogatos που, σήμερα, περιέχει περισσότερες από 3 εκατομμύρια καταχωρήσεις ακινήτων. 
   Με τη χρήση εξειδικευμένων συστημάτων επεξεργασίας και ανάλυσης, ο Spitogatos Property Index δίνει μια ευκρινή εικόνα της διακύμανσης των τιμών ακινήτων από το 2011 έως και σήμερα. Να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα περιλαμβάνονται όλων των ειδών τα ακίνητα, σε κάθε περιοχή της χώρας. 
   Ο δείκτης τιμών ακινήτων, χρησιμοποιώντας ως χρονολογική βάση εκκίνησης το 2011, αποτυπώνει τις μεταβολές σε μονάδες δίνοντας την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν ενοικιάσεις ή πωλήσεις στην περιοχή που τους ενδιαφέρει, όπως και την κατηγορία ακινήτου, παρακολουθώντας την εξέλιξη των τιμών στο χρόνο.  
   Σύμφωνα με την εταιρεία, τα δεδομένα του δείκτη ακινήτων SPI θα ανανεώνονται σε μηνιαία βάση. 
   Μελαχροινός (Spitogatos): Ο SPI δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα της αγοράς ακινήτων
   Με αφορμή το λανσάρισμα του Spitogatos Property Index (SPI) ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σημειώνει: «Η αγορά των ακινήτων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον για όλους, ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, αγοραστές, αλλά και υποψήφιους επενδυτές». 
   Οπως αναφέρει ο κ. Μελαχροινός, «ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες για μια ξεκάθαρη εικόνα της αγοράς, λανσάραμε τον SPI, ώστε να βοηθήσουμε τους χρήστες της πλατφόρμας μας να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους και να πάρουν αποφάσεις για τα ακίνητά τους, να ορίσουν ενδεχομένως το καταλληλότερο χρονικό διάστημα για να επενδύσουν, αλλά και να έχουν μια αίσθηση όχι μόνο για τη «μεγάλη εικόνα», αλλά και τους δείκτες στην ευρύτερη περιοχή που τους ενδιαφέρει». 
   Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Μελαχροινός επισημαίνει ότι «στο Spitogatos είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το βήμα, καθώς θέλαμε να μοιραστούμε με τους χρήστες μας τη γνώση και την ιστορικότητα για το χώρο του Real estate, που μας παρέχει η πολυετής και συνεχώς αυξανόμενη χρήση της ιστοσελίδας από το ελληνικό κοινό».

   View full είδηση
  • By Engineer
   Μια πρωτοποριακή πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορεί ο καθένας να έχει άμεση πρόσβαση στους δείκτες τιμών ακινήτων, για κάθε γωνιά της Ελλάδας, «εγκαινίασε» η Spitogatos. 
   Πρόκειται για τον δείκτη Spitogatos Property Index (SPI), ο οποίος τροφοδοτείται με τις τιμές ακινήτων από τη βάση δεδομένων του Spitogatos που, σήμερα, περιέχει περισσότερες από 3 εκατομμύρια καταχωρήσεις ακινήτων. 
   Με τη χρήση εξειδικευμένων συστημάτων επεξεργασίας και ανάλυσης, ο Spitogatos Property Index δίνει μια ευκρινή εικόνα της διακύμανσης των τιμών ακινήτων από το 2011 έως και σήμερα. Να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα περιλαμβάνονται όλων των ειδών τα ακίνητα, σε κάθε περιοχή της χώρας. 
   Ο δείκτης τιμών ακινήτων, χρησιμοποιώντας ως χρονολογική βάση εκκίνησης το 2011, αποτυπώνει τις μεταβολές σε μονάδες δίνοντας την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν ενοικιάσεις ή πωλήσεις στην περιοχή που τους ενδιαφέρει, όπως και την κατηγορία ακινήτου, παρακολουθώντας την εξέλιξη των τιμών στο χρόνο.  
   Σύμφωνα με την εταιρεία, τα δεδομένα του δείκτη ακινήτων SPI θα ανανεώνονται σε μηνιαία βάση. 
   Μελαχροινός (Spitogatos): Ο SPI δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα της αγοράς ακινήτων
   Με αφορμή το λανσάρισμα του Spitogatos Property Index (SPI) ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σημειώνει: «Η αγορά των ακινήτων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον για όλους, ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, αγοραστές, αλλά και υποψήφιους επενδυτές». 
   Οπως αναφέρει ο κ. Μελαχροινός, «ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες για μια ξεκάθαρη εικόνα της αγοράς, λανσάραμε τον SPI, ώστε να βοηθήσουμε τους χρήστες της πλατφόρμας μας να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους και να πάρουν αποφάσεις για τα ακίνητά τους, να ορίσουν ενδεχομένως το καταλληλότερο χρονικό διάστημα για να επενδύσουν, αλλά και να έχουν μια αίσθηση όχι μόνο για τη «μεγάλη εικόνα», αλλά και τους δείκτες στην ευρύτερη περιοχή που τους ενδιαφέρει». 
   Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Μελαχροινός επισημαίνει ότι «στο Spitogatos είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το βήμα, καθώς θέλαμε να μοιραστούμε με τους χρήστες μας τη γνώση και την ιστορικότητα για το χώρο του Real estate, που μας παρέχει η πολυετής και συνεχώς αυξανόμενη χρήση της ιστοσελίδας από το ελληνικό κοινό».
  • By Engineer
   Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ακίνητα ενισχύθηκαν σχεδόν κατά 5% το 2018, αλλά η αγορά συναλλάγματος είχε αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά κατά το ίδιο διάστημα.
   Σύμφωνα με την έκθεση του MSCI και τίτλο «MSCI Real Estate Market Size Report 2018» το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς επενδύσεων σε ακίνητα αυξήθηκε από $8,5 τρις. (€7,6 τρις) το 2017 σε $8,9 τρις το 2018. Σημειώνεται ότι το 2016 η αγορά ήταν $7,4 τρις.
   Η έκθεση –η οποία λαμβάνει υπόψη της το μέγεθος των επαγγελματικά διαχειριζόμενων επενδύσεων σε ακίνητα σε 32 χώρες- αναφέρει ότι οι κινήσεις της αγοράς συναλλάγματος μείωσαν ουσιαστικά το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς επενδύσεων σε ακίνητα κατά περίπου 2,6% σε δολάρια εν αντιθέσει με τον θετικό αντίκτυπο που είχαν το 2017 στο +5,3%.
   Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία διατήρησαν τις πρώτες δυο θέσεις με $3,14 δις. και $831 δις. αντίστοιχα, ενώ η «πολύπαθη» αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε κατά $6,2 δις. για να φθάσει τα $714 δις. το 2018, διατηρώντας όμως την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
   Όπως αναφέρει η έκθεση, η Κίνα πρόσθεσε $57,6 δις. στο μέγεθός της φθάνοντας συνολικά τα $540 δις. αντικαθιστώντας την Γερμανία (η οποία πρόσθεσε $21,1 δις. για να φθάσει τα $535 δις.) στην τέταρτη θέση για το 2018.
   Ο Will Robson, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων ερευνών του MSCI δήλωσε ότι «η ετήσια έκθεση για το μέγεθος της αγοράς έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους επενδυτές διαφάνεια και σαφήνεια στην λειτουργία της παγκόσμιας αγοράς ακινήτων καθώς επίσης και την διορατικότητα που χρειάζονται για να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις».
   Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η εφετινή έκθεση δείχνει τις σημαντικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών στα παγκόσμια χαρτοφυλάκια ακινήτων καθώς και ενδιαφέρουσες μετατοπίσεις στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Κίνας.

   View full είδηση
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.