Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Σπίτι μου 2: Μπαίνουν αυτόματα νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα


    Στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» και τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Έχουμε διπλασιασμό του προϋπολογισμού, όπως είχαμε δεσμευτεί. Εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα ο πρώτος προϋπολογισμός που ήταν 375 εκατομμύρια από τη ΔΥΠΑ και 125 εκατομμύρια από τις τράπεζες. Όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση στο πρώτο νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή υπήρξε πρόβλεψη για διπλασιασμό του προϋπολογισμού. Έτσι, ακόμα περισσότεροι νέοι και νέες να μπορέσουν να πάρουν το πρώτο τους σπίτι», δήλωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

    Αυτομάτως στην προέγκριση οι δικαιούχοι

    Μιλώντας για το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν νέα ζευγάρια για το στεγαστικό πρόγραμμα, ο διοικητής της ΔΥΠΑ ξεκαθάρισε ότι πλέον περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή. «Τώρα με τον διπλασιασμό (της δαπάνης) όλοι θα προχωρήσουν στην προέγκριση», ανέφερε σχετικά με τους ενδιαφερόμενους που είχαν υποβάλει αίτηση που είχε εγκριθεί αλλά τα κονδύλια ήταν δεσμευμένα.

    Διευκρίνισε ότι έχουν γίνει κάποιες τεχνικές βελτιώσεις όσον αφορά την παλαιότητα του κτιρίου που πλέον προσδιορίζεται από την ώρα που εκδίδεται η οικοδομική άδεια και όχι από την ώρα που έχει την αποπεράτωση του κτιρίου. «Όλες οι παράμετροι που γνωρίζαμε, δηλαδή το δάνειο είναι 150.000 ευρώ, η αξία του σπιτιού έως 200.000 ευρώ, τα τετραγωνικά μέτρα -έως 150 τ.μ., η παλαιότητα του σπιτιού (15ετία), τα ηλικιακά όρια (έως 39 ετών), δηλαδή όλες οι βασικοί παράμετροι του προγράμματος παραμένουν ίδιοι», σημείωσε σχολιάζοντας την μεγάλη ανταπόκριση.

    Σπίτι μου: Τι ισχύει με όσους δεν έχουν εγκριθεί από την τράπεζα

    Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε τι θα γίνει με όσους έχουν βρει σπίτι στο πλαίσιο του προγράμματος, έχει γίνει η προέγκριση αλλά δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως» από την τράπεζα.

    «Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 36 χιλιάδες αιτήσεις για το πρόγραμμα, έχουν επεξεργαστεί στην συντριπτική πλειοψηφία τους, στις προεγκρίσεις είμαστε σχεδόν στις 5 χιλιάδες για αυτό και δεσμεύθηκε το ποσό. Έχει εγκριθεί το ποσό…. είναι ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου που είναι σε πολύ συγκεκριμένο στάδιο. Δηλαδή αφού βρει κανείς το ακίνητο στο πλαίσιο του προγράμματος  θα πρέπει να περάσει από έναν νομικό και τεχνικό έλεγχο και εκεί πέρα υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις οι οποίες δεν οφείλονται στη ΔΥΠΑ αλλά στο ότι καμιά φορά τα χαρτιά δεν είναι ακριβώς όπως πρέπει για το ακίνητο…. υπάρχουν καθυστερήσεις σε κάποια κτηματολόγια, σε υποθηκοφυλακεία και σε διαδικασίες άλλες. Υπάρχουν και άλλα κομμάτια τα οποία θέλουν τον χρόνο τους αλλά έχουν εκταμιευθεί δάνεια… και οι άνθρωποι έχουν μπει στα σπίτια».

    Και γνωστοποίησε πως θα ανακοινωθούν τα νέα στατιστικά στοιχεία του προγράμματος. «Θα ανακοινώσουμε αυτή την εβδομάδα καινούργια στατιστικά στοιχεία του προγράμματος όπου όλα αυτά θα αποτυπωθούν. Εμείς δουλεύουμε πολύ στενά με όλες τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και βρισκόμαστε σε συνεχή συνεννόηση στο να προχωράμε όσο γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς . Από εκεί και πέρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουν κάποιοι ότι παίρνουν προέγκριση δανείου χωρίς να έχουν βρει σπίτι. Οπότε ξεκινάνε την εύρεση του σπιτιού αφού πάρουν τη προέγκριση. Δηλαδή εάν έχει κάνει κανείς αίτηση για ένα δάνειο και δεν έχει βρει το ακίνητο θα καθυστερήσει περισσότερο » σημείωσε και επανέλαβε πως γίνονται κάποιες  βελτιώσεις στο πρόγραμμα. «Δουλεύουμε συνεχώς στενά με τις τράπεζες αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιοι αντικειμενικοί λόγοι καθυστέρησης που δεν μπορεί να κάνει κάτι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης».

    Τέλος ρωτήθηκε εάν μπορεί κάποιος να υποβάλει νέα αίτηση για το πρόγραμμα ακόμη ακόμη και εάν δεν προεγκρίθηκε ο φάκελος του για το Σπίτι μου 1 ή απορρίφθηκε. «Μπορεί να πάει κανείς  σε άλλη τράπεζα από αυτή που είναι. Μπορεί να επιλέξει από τους παρόχους και να κάνει ξανά αίτηση για το πρόγραμμα.  Κάθε τράπεζα  έχει τα δικά της πιστοληπτικά κριτήρια τα οποία χρησιμοποιεί »απάντησε και υπενθύμισε πως η ΔΥΠΑ έχει «δημοσιεύσει όλες τις τράπεζες  που συμμετέχουν στο πρόγραμμα  και τα επιτόκια τα οποία προσφέρουν .Οπότε έχουμε πει από την αρχή ότι είναι σημαντικό ο δικαιούχος να μπει, να συγκρίνει  ανάμεσα στις τράπεζες που συμμετέχουν  στο πρόγραμμα και να επιλέξει αυτήν που είναι πιο κοντά στις ανάγκες του. Θα γίνει ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού  άμεσα. Ήδη έχουν αρχίσει και ξεκολλάνε κάποιες αιτήσεις που ήταν σε αναμονή λόγω του ότι  περιμέναμε τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού».

    Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη αυτή τη στιγμή έχουν γίνει πάνω από 36.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα οι οποίες έχουν επεξεργαστεί στη συντριπτική πλειοψηφία τους. «Στις προεγκρίσεις είμαστε σχεδόν στις 5.000 γι’ αυτό και δεσμεύθηκε το ποσό και αυτό θα διπλασιαστεί», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στον νομικό και τεχνικό του ακινήτου.


    Πηγή: https://workenter.gr/spiti-mou-2-bainoun-aftomata-neoi-dikaiouchoi-sto-programma-560040/?fbclid=IwAR1ZlgMXldlGm2-XOvaKXcOsxHrHcj1cD3BRfZVZHPBeV1CsxWiXiiYGoHU



    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Το πρόβλημα με το πρόγραμμα δεν σχετίζεται με τους όρους του προγράμματος αλλά με τις διαμορφωθείσες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ακινήτων της χώρας μας.

    1. Με το που ακούστηκε πριν μερικούς μήνες, ότι θα υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης αγοράς κατοικίας, οι τιμές των παλιών (συνήθως τα γνωστά "σαπάκια" που και να στα χάριζαν δεν θα τα ήθελες) κατοικιών ανέβηκαν κατακόρυφα (η γνωστή αισχροκέρδεια της αγοράς).

    2. Λόγω δέσμευσης του ΑΤΑΚ του ακινήτου, σε περιοχές με καλή εμπορευσιμότητα, οι εν δυνάμει πωλητές αλλά και μεσίτες, δεν θέλουν να πουλήσουν μέσω του προγράμματος, για τον λόγο ότι πουλάνε άμεσα χωρίς εμπλοκή με πρόγραμμα και πολλές φορές, χωρίς εμπλοκή με δανεισμό από τράπεζες.

    3. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα αξιοπρεπή ακίνητα προς πώληση σε αυτές τις τιμές (ανώτατο όριο εμπορικής για το πρόγραμμα οι 200.000 Ε). Αν υπάρχουν είναι σπίτια, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα έμεναν στα αζήτητα, όπως έμεναν τόσα χρόνια.

    4. Οι ιδιοκτήτες των γνωστών "σαπακίων"  συνήθως δεν έχουν τεχνικά έγγραφα. Πολλά έχουν χαθεί και όταν δεν έχουν χαθεί, πολλοί περιμένουν πρώτα τον αγοραστή και στο παρά πέντε θέλουν να ξεκινήσουν διαδικασία τακτοποίησης και έκδοσης ΗΤΚ.

    5. Η δανειοδότηση αφορά στο 90% της εμπορικής αξίας. Σαφώς ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τις περιπτώσεις όπου κάποιος θα αιτούνταν στεγαστικό δάνειο (συνήθως το ποσοστό κυμαίνεται από 70%-75% της εμπορικής αξίας). Κάτι που σημαίνει ότι αν ένα προς αγορά ακίνητο μέσω του προγράμματος αποτιμηθεί με εμπορική αξία 150.000 ο δανειζόμενος θα πρέπει να διαθέτει 15.000 Ευρώ από δικά του χρήματα για να ολοκληρωθεί η αγορά. Ίσως, εδώ θα μπορούσε να γίνει μια βελτιωτική ρύθμιση και το ποσοστό να ανέβει στο 100% της εμπορικής αξίας.

    Αυτά από την μέχρι τώρα εμπειρία με το πρόγραμμα.

    Edited by Pavlos33
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.