Jump to content
 • Novatron

 • ΣτΕ: Ακυρώνονται όλες οι δηλώσεις «πόθεν έσχες»

   Share


  Σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου δημοσίευσε την απόφαση της Ολομέλειας με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο και έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχαν υποβάλλει όλες οι δικαστικές ενώσεις κατά της επίμαχης απόφασης του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

  Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκρινε ότι η απόφασή της αφορά όλους τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων, καθώς είναι μη νόμιμες οι ρυθμίσεις ή παραλείψεις που αφορούν:

   

  1) Την υποχρέωση δηλώσεως των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ.

   

  2) Η μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες.

   

  3) Η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά.

   

  4) Η μη πρόβλεψη προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως.

   

  5) Η υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

   

  6) Προκειμένου περί τραπεζικών λογαριασμών η υποχρέωση αθροίσεως των προερχομένων από κάθε πηγή ποσών καθ' όλο το έτος και ακολούθως παραθέσω των πηγών από τις οποίες προέρχεται το απομένον στις 31 Δεκεμβρίου υπόλοιπο του λογαριασμού και του ακριβούς ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές αφού αφαιρεθούν τα ποσά των αναλήψεων, χωρίς να προσδιορίζεται από ποια πηγή ο/η υπόχρεος μπορεί να αφαιρέσει τα ποσά που ανέλαβε.

   

  Οι Σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι λόγω της σπουδαιότητας και της έκτασης των ως άνω κριθεισών ως μη νομίμων ρυθμίσεων, δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτές να λειτουργήσει καθ' ολοκληρία το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, δεδομένου μάλιστα ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των εν λόγω δηλώσεων δεν επιτρέπει καταρχήν την πρόοδο στη συμπλήρωση, ολοκλήρωση και υποβολή αυτών αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες.

   

  Συνεπώς, σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί έναντι πάντων στο σύνολό της.

   

  Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/38400  Faethon11
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  Από ακροβολισμό, μετατρέπεται σε μάχη εκ του συστάδην όλο και περισσότερο. Ισχύει βέβαια και το γνωστό: ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται!

  Link to comment
  Share on other sites

  Ανακοίνωση της Ενώσεως των Δικαστών ΣτΕ εδώ.
  Το επίθετο 'μεγάλη' που χαρακτηρίζει 'αξία' είναι λέξη και όχι αριθμός.

  Link to comment
  Share on other sites

  γιατί ρε παιδιά

  εκτός από την κατάρρευση του κομματικού νομικού πλαισίου των άσχετων (της παρούσας κυβέρνησης)

  εγώ το βρίσκω λογικό: οι δικαστές να ελέγχονται από δικαστές

  όπως οι ΔΥ ελέγχονται από ΔΥ

  όπως οι πολιτικοί ελέγχονται από πολιτικούς (βλ. θέατρα εξεταστικών επιτροπών)

  και οι μηχανικοί να ελέγχονται από μηχανικούς 

  όπως οι γερμανοί (βλέπε VW & ΜΙΖΕΝΣ) ελέγχονται από γερμανούς

  και οι αμερικάνοι απο αμερικάνους

  και οι κλεφτες να ελέγχονται από κλεφτες (α! αυτό το είπα πάλι πιο πάνω πριν τους μηχανικούς και ισχύει, δεν χρειάζεται να θεσμοθετηθεί)

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.