Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις για όσους δηλώσουν τα αυθαίρετά τους μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020


    Το 2020 προβλέπεται να είναι η χρονιά του ακινήτου για τον Ελληνα φορολογούμενο κι αυτό γιατί ολοκληρώνεται σιγά - σιγά η ηλεκτρονική καταγραφή των ακινήτων από τις υπηρεσίες του κράτους. Η δημιουργία μίας ηλεκτρονικής βάσης για τα ακίνητα με τη διασύνδεση του κτηματολογίου με το Ε9, τα πολεοδομικά στοιχεία από την ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών, η ταυτότητα του κτιρίου, τα αρχεία των ηλεκτροδοτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ και τα αρχεία όλων των αδειοδοτήσεων θα οδηγήσουν άμεσα στον πλήρη έλεγχο και τη λεπτομερή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας.

    Η πολιτεία στο πλαίσιο αυτό δίνει μια τελευταία ευκαιρία στους πολίτες να τακτοποιήσουν όλες τις εκκρεμότητες που έχουν για τα ακίνητά τους, προκειμένου να γλιτώσουν πρόστιμα και επιπλέον φόρους.

    • Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω για να καταγραφεί σωστά το ακίνητό μου;

    1ον Εκμεταλλευόμαστε την σιωπηρή παράταση που έδωσε η κυβέρνηση και δηλώνουμε μέχρι τέλους Δεκεμβρίου του 2019 τα ακίνητά μας στο Κτηματολόγιο, χωρίς πρόστιμα.

    2ον Κάνουμε σύγχρονα τοπογραφικά διαγράμματα για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, για τα οποία δεν υπάρχει ακριβή μέτρηση στα συμβόλαια μας, αλλά γράφονται «περίπου» και δηλώνουμε το σωστό εμβαδό της έκτασης στο Ε9 και στο Κτηματολόγιο.

    3ον Ελέγχουμε και διορθώνουμε τα τετραγωνικά μέτρα της οικοδομής που δηλώνουμε στο Ε9 και στη ΔΕΗ, ώστε να ταυτίζονται με τα τετραγωνικά που αναγράφονται στο έντυπο της οικοδομικής άδειας και στο Κτηματολόγιο.

    4ον Εντοπίζουμε τα αγροτεμάχια που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά δηλώνονται στο Ε9, και ελέγχουμε αν φαίνονται ως δασικά στον δασικό χάρτη.

    5ον Δηλώνουμε και τακτοποιούμε τα αυθαίρετά μας μέχρι 31 Ιουνίου 2020 και κάνουμε χρήση των ευνοικών ρυθμίσεων που ισχύουν μέχρι αυτή την ημερομηνία.

    6ον Δηλώνουμε τα επιπλέον αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων στον Δήμο μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2020, με απαλλαγή δημοτικών φόρων και τελών.

    • Τι ακριβώς ισχύει με τις φοροαπαλλαγές για τα αυθαίρετα τετραγωνικά;

    Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή, παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο Δήμο καθώς και σε κάθε ιδιοκτήτη που έχει δηλωμένο το ακίνητο του στο Δήμο με μικρότερο εμβαδό από το πραγματικό, να υποβάλει δήλωση με διορθωμένο Ε9, με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία για την δήλωση τακτοποιημένων αυθαιρέτων.

    Ετσι, όσοι προσέλθουν οικειοθελώς στους Δήμους μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2020 και δηλώσουν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων τους, δεν θα επιβαρυνθούν με αναδρομικές επιβαρύνσεις και δημοτικά τέλη για τη δεκαετία 2010 - 2019.

    • Οι δημοτικές φοροαπαλλαγές ισχύουν μόνο για τις κατοικίες;

    Οχι. Ισχύουν για όλες τις χρήσεις, όπως γραφεία, καταστήματα, αποθήκες, τουριστικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες – βιοτεχνίες και γενικά κάθε κτίριο που έχει κύρια ή βοηθητική χρήση.

    • Οι φοροαπαλλαγές αφορούν και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;

    Ναι. Η ρύθμιση αφορά και στην υποβολή - δήλωση αδήλωτων επιφανειών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, προκειμένου η απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τέλη να ισχύσει και για τα επιπλέον τετραγωνικά που θα δηλωθούν. Ομως για να ισχύσει η φοροαπαλλαγή θα πρέπει να δηλωθεί το κτίσμα ως μη ηλεκτροδοτούμενο στον Δήμο μέχρι τις 31-12-2019.

    • Οι φοροαπαλλαγές εκτός από τον Δήμο αφορούν και στην Εφορία;

    Οχι. Με τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας ενός ή περισσότερων ακινήτων). Ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει αναδρομικά ΕΝΦΙΑ από το έτος 2014 και μετά.

    • Γιατί πρέπει να δηλώσω άμεσα το αυθαίρετό μου;

    Με την καινούργια χρονιά δίνεται η δυνατότητα να δηλωθούν τα αυθαίρετα έως τις 30 Ιουνίου 2020 και να έχετε τις παρακάτω διευκολύνσεις:

    1. 100 δόσεις για την εξόφληση των προστίμων.
    2. Μείωση 20% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο.
    3. Μείωση 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου.
    4. Δόσεις με 50 ευρώ τον μήνα.
    5. Παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων σε όσους αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τα πρόστιμα.
    6. Μειωμένα παράβολα.
    7. Μειωμένα πρόστιμα.
    8. Επιπλέον μείωση σε όσους έχουν μία και μοναδική κατοικία.
    9. Μειώσεις από 15% έως και 30% σε πολλές ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι, δικαιούχοι εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, παλιννοστούντες.

    10. Δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο χωρίς τη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών.

    11. Μείωση κατά 40% του προστίμου για κτίσματα που κτίστηκαν από το 1983 έως το 1993.

    12. Εκπτωση 30% σε όσους έχουν αυθαίρετο σε οικισμό που έχει χαρακτηριστεί «στάσιμος».

    13. Εκπτώσεις έως 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας.

    14. Μείωση 30% έως 50% για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση.

    Επιπλέον εάν δηλώσετε το αυθαίρετό σας μέχρι 31 Μαρτίου 2020 και ταυτόχρονα κάνετε τις διορθώσεις στο Ε9, τότε θα έχετε τη φοροαπαλλαγή από δημοτικούς φόρους και τέλη για τη δεκαετία 2010 έως 2019.

    Επομένως, σας συμφέρει να δηλώσετε το αυθαίρετό σας μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.

    • Πότε θα γίνει η διασύνδεση Ε9 και κτηματολογίου;

    Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνδεσης του Κτηματολογίου με το taxisnet, μετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Με την απόφαση αυτή, οι ελεγκτές της υπηρεσίας εσόδων αποκτούν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Εθνικού Κτηματολογίου και έτσι θα υπάρχει δυνατότητα να εντοπίζονται άμεσα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ), που υπάρχουν σε αυτά τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές και τα οποία δεν είναι δηλωμένα στην Εφορία, για να αποφύγουν την πληρωµή φόρων ακινήτων.

    • Τι θα ισχύσει για όσους δεν δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά σε Ε9 και κτηματολόγιο;

    Οσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, ώστε τα στοιχεία αυτά να ταυτίζονται πλήρως με αυτά του Εθνικού Κτηματολογίου, θα εντοπιστούν από μελλοντικές διασταυρώσεις στοιχείων που θα γίνουν μεταξύ των δύο αρχείων και στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί ότι εξαιτίας της μη διόρθωσης των στοιχείων πλήρωναν για ένα ή περισσότερα έτη ΕΝΦΙΑ λιγότερο από αυτόν που όφειλαν κανονικά, θα καλούνται να καταβάλουν τα διαφυγόντα ποσά αναδρομικά μαζί με προσαυξήσεις της τάξεως του 10% - 50% και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής υπολογιζόμενους με 0,73% ανά μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.

    • Δεν δήλωσα το αυθαίρετό μου πουθενά. Κινδυνεύω να με πιάσουν τώρα;

    Ναι, γιατί με τη δήλωση του ακινήτου σας στο Κτηματολόγιο γίνεται και ο εντοπισμός του στον χάρτη ηλεκτρονικά. Αυτή λοιπόν η ηλεκτρονική καταγραφή του ακινήτου από το λογισμικό σύστημα του Κτηματολογίου, επιτρέπει πολύ εύκολα για παράδειγμα τον εντοπισμό ενός αυθαιρέτου που δηλώνεται ως αδόμητο οικόπεδο ή μιας αποθήκης 15 τετραγωνικών η οποία έχει μετατραπεί σε κατοικία 50 τετραγωνικών. Έτσι με μια απλή εντολή μπορεί να εμφανιστούν όλα τα ακίνητα που δηλώνονται ως αδόμητα και να διασταυρωθούν με τους σύγχρονες χάρτες του Κτηματολογίου, που αποτυπώνουν με ακρίβεια όλους τους δομημένους χώρους.

    Επομένως, με μια αντιστοίχιση πληροφοριών των δύο συστημάτων καταγραφών, μπορεί εύκολα να εντοπιστεί ποιο κτίσμα δεν έχει δηλωθεί και επομένως είναι αυθαίρετο.

    • Πώς γίνεται η διασταύρωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων;

    Ηδη από τα τέλη του 2018 μπήκε σε εφαρμογή ένα νέο πληροφοριακό σύστημα το «e-Αδειες», για την ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών. Το ψηφιακό αυτό σύστημα θα καταγράφει κάθε νέα οικοδομική εργασία και θα είναι συνδεδεμένο με το σύστημα αυθαιρέτων, με το σύστημα έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών (Buildingcert) καθώς και την ηλεκτρονική καταγραφή των παλιών οικοδομών που θα γίνει μέσω της ταυτότητας του κτιρίου. Τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας του κτιρίου και των αδειών δόμησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα είναι άμεσα συνδεδεμένα και θα λειτουργούν ενιαία με τις αντίστοιχες βάσεις καταχώρισης και αποθήκευσης δεδομένων των ακινήτων. Δηλαδή αρχίζει να λειτουργεί ένα ενιαίο ηλεκτρονικό δίκτυο, που θα δείχνει την πραγματική εικόνα για όλα τα ακίνητα της χώρας και το οποίο θα μπορεί πλέον να αξιοποιήσει η πολιτεία με το περιουσιολόγιο. Επίσης είναι έτοιμο και θα μπει σε εφαρμογή, ακόμα μία ηλεκτρονική υπηρεσία στην πολεοδομία, με την οποία θα είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία των παλιών οικοδομών, αφού σκαναριστούν οι φάκελοι των οικοδομικών αδειών, που βρίσκονται στα υπόγεια των πολεοδομικών γραφείων.


    Πηγή: https://www.taxydromos.gr/Real%20Estate/353375-foroapallages-kai-ekptwseis-gia-osoys-dhlwsoyn-ta-ay8aireta-toys-mexri-tis.html?fbclid=IwAR23gCwWjEBmGnfHsIPQRlQDv94eQFfAwDvf2-0zL-z1dabHOrdUt4VTPRc



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Οι παρακάτω είδηση είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ!!

    Ευτυχώς φαίνεται ότι δίνεται λύση και σε αυτούς που τα δήλωσαν ως 29/11 και τα έβαλαν στις 100 δόσεις. Λογικά δεν θα πληρώσουν τις υπόλοιπες δόσεις.

    https://www.google.com/amp/s/www.capital.gr/epikairotita/3401142/pomida-erxetai-lusi-gia-ta-kena-mi-ilektrodotoumena-akinita%3famp=true

     

    Επίσης δίνεται πιθανόν παράταση στα κενά και μη ηλεκτροδοτουμενα που έληγε 31/12

     

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.