Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πολεοδομικός σχεδιασμός: Προκηρύχθηκαν και οι 227 μελέτες Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ)


    Η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του μεγάλου προγράμματος πολεοδομικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την εκπόνηση 227 Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ) ξεκίνησε προ ημερών με την προκήρυξη και των τελευταίων 75 διαγωνισμών. Το ιδιαιτέρως φιλόδοξο εγχείρημα για να αποκτήσει πολεοδομικό σχέδιο όλη η χώρα, ήτοι το 70% της ελληνικής επικράτειας που σήμερα δεν έχει, έχει αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

    Εκκρεμότητα

    Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται με 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ονομάστηκε «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», προς τιμήν του σημαντικού Έλληνα πολεοδόμου, είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2020, ξεκίνησε το 2021 με ορίζοντα ολοκλήρωσης όλων των μελετών το 2026. Προ ημερών ολοκληρώθηκαν από το ΤΕΕ όλοι οι κύκλοι των προκηρύξεων. Μοναδική εκκρεμότητα πλέον παραμένει η επανα-προκήρυξη 12 μελετών, δεδομένου ότι αφενός στα Τεύχη των διαγωνισμών (18.08.2021) δεν καθορίζονταν επακριβώς το πλήρες θεσμικό πλαίσιο για την εκπόνησή τους και αφετέρου οι ιδιαίτερα υψηλές εκπτώσεις των υποβληθεισών οικονομικών προσφορών δεν διασφάλιζαν την απαιτούμενη ποιότητα του μελετητικού αντικειμένου.

    Οι ανάδοχοι

    Επόμενος σταθμός πλέον για το ΤΕΕ είναι, εκτός απροόπτου, η ανάδειξη έως το τέλος του έτους των προσωρινών αναδόχων για τις 75 μελέτες. Από τις 140 μελέτες που είχαν προκηρυχθεί τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συναφθεί συμβάσεις με τους αναδόχους για περίπου 30 μελέτες. Οι υπόλοιπες βρίσκονται στο στάδιο της ανάδειξης προσωρινού αναδόχου, έγκρισης από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης για τη σύναψη συμβάσεων, για πολλές μελέτεςωέχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ για αρκετές η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, ολοκληρώνεται η σύνταξη των τευχών διαγωνισμού για την επανα-προκήρυξη των 12 μελετών.

    Προθεσμία

    Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρως στενά και θα πρέπει έως το 2026 οι μελέτες να έχουν παραδοθεί στο ΤΕΕ. Γι΄ αυτό μικρή ήταν και η αρχική προθεσμία που είχε τεθεί για την υποβολή των προσφορών για τις 75 μελέτες η οποία προσδιοριζόταν για τις 25 Αυγούστου για 39 από αυτές που αφορούν περιοχές στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα και την 1η Σεπτεμβρίου για τις υπόλοιπες. Όμως έπειτα από αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) για μετάθεση της προθεσμίας υποβολής προσφορών προς τις αρμόδιες αρχές _ με δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι περίοδος διακοπών και για τις μελετητικές εταιρείες _ δόθηκαν νέες ημερομηνίες για τις 15 Σεπτεμβρίου και τις 8 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

    Τα Προεδρικά Διατάγματα

    Οι μελέτες, αφού ολοκληρωθούν θα πρέπει να αποσταλούν στο ΥΠΕΝ, να περάσουν από την κρίση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) ώστε στην συνέχεια τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) να αποσταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προς έγκριση. Και καθώς ο όγκος του έργου είναι τεράστιος το ΤΕΕ, όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Στασινός, έχει προτείνει να δημιουργηθούν δύο ειδικά τμήματα, ένα στο ΥΠΕΝ και ένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που θα υποδέχονται τα ΠΔ, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες γρήγορα και να έχουν υπογραφεί το αργότερο έως τα τέλη του 2026.

    Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια θα θεσμοθετήσουν χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, οικιστικές και προς πολεοδόμηση εκτάσεις, περιοχές προστασίας και σημεία ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κλπ.


    Πηγή: https://www.ot.gr/2023/08/10/oikonomia/akinita/poleodomikos-sxediasmos-prokiryxthikan-oi-227-meletes-ton-400-ekat-eyro/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.