Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • «Φρένο» στην υπεράρδευση για να προστατευθούν οι υδάτικοι πόροι


    Η υπεράρδευση που προκαλεί την εξάντληση των υδατικών πόρων με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας για τις καλλιεργητικές τεχνικές στο πεδίο της ελιάς.

     

    Η ημερίδα υλοποιήθηκε πρόσφατα στην Κρήτη και όπως επισήμανε ο Γεωπόνος Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΓΟ (Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών), εκτιμάται ότι από το νερό άρδευσης που εφαρμόζεται, μόνο το 65% χρησιμοποιείται από την καλλιέργεια, ενώ το 8% χάνεται κατά τη μεταφορά, το 7% κατά την εφαρμογή του στον αγρό και το 20% χάνεται λόγω υπεράρδευσης.

     

    «Το παραπάνω νερό δεν κάνει παραπάνω καλό» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «η αύξηση του εισοδήματος του ελαιοπαραγωγού δεν θα έρθει μόνο από την αύξηση της τιμής του ελαιολάδου. Είναι απαραίτητη και η μείωση του κόστους παραγωγής με παράλληλη αύξηση της στρεμματικής απόδοσης. Για να τα πετύχουμε όλα αυτά είναι απαραίτητη η ενημέρωση των παραγωγών για νέες καλλιεργητικές τεχνικές, καθώς και η ορθολογική χρήση πόρων όπως το νερό».

     

    Η καλλιέργεια της ελιάς στην Κρήτη καταλαμβάνει το 64,2% της καλλιεργούμενης έκτασης και αντιπροσωπεύει το 86% των δενδρωδών καλλιεργειών (35 εκατομμύρια δένδρα με παραγωγή 120.000 τόνους ελαιολάδου). Λόγω του ξηροθερμικού κλίματος η άρδευση είναι αναγκαία σε ελαιώνες με ετήσια βροχόπτωση κάτω από 400 mm, σε νέους εντατικούς ελαιώνες (25-40 φυτά/στρέμμα) και σε φτωχά εδάφη με μικρή υδατοϊκανότητα, που αποτελούν πάνω από το 70% των ελαιώνων.

     

    «Η άρδευση γίνεται εμπειρικά από τους αγρότες χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και καθοδήγηση με αποτέλεσμα την σπατάλη των υδατικών πόρων. Επειδή συνήθως η υπεράρδευση δεν έχει άμεσες επιπτώσεις στην καλλιέργεια, οι αγρότες έχουν την τάση για να «αισθάνονται ασφαλείς» να αυξάνουν την ποσότητα του νερού άρδευσης πάνω από τις πραγματικές ανάγκες, ειδικά όταν και η τιμή του νερού άρδευσης είναι πολύ χαμηλή» υπογράμμισε ο κ. Χαρτζουλάκης.

     

    Για να αποφευχθεί η υπεράρδευση χρειάζεται οι παραγωγοί να κάνουν ανάλυση των χωραφιών τους γιατί μόνο έτσι θα μάθουν τα συστατικά του εδάφους και το πόσο νερό μπορεί να κρατήσει, καθώς και ποιο είναι το σωστό είδος ποτίσματος.

     

    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CF%86%CF%81%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%81%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.