Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΥΑ για τον καθορισμό των χαρακτηριστικών γεωθερμικών πεδίων και περιοχών γεωθερμικού ενδιαφέροντος


    Εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠ/93462/979 ΦΕΚ 5525/Β΄/18.09.2023 με θέμα: Καθορισμός των χαρακτηριστικών γεωθερμικών πεδίων και περιοχών  γεωθερμικού ενδιαφέροντος.

    Γεωθερμικά πεδία εθνικού ενδιαφέροντος

    Ως γεωθερμικό πεδίο εθνικού ενδιαφέροντος μπορεί να χαρακτηριστεί, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4602/2019, ένα πεδίο που συγκεντρώνει τουλάχιστον τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

    1.H θερμοκρασία εξόδου των ρευστών στην επιφάνεια ή των ρευστών στην έξοδο των γεωτρήσεων είναι μεγαλύτερη των ενενήντα βαθμών Κελσίου (90o C) με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου, της περίπτωσης β της παραγράφου 1, του άρθρου 23 του ν. 4602/2019.

    2.Είναι γνωστά από μετρήσεις σε γεωτρήσεις έρευνας - παραγωγής, δοκιμές και από συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων γεωφυσικών διασκοπήσεων και γεωλογικών ερευνών:

    α) Η θερμοκρασία εξόδου των ρευστών στην επιφάνεια (έξοδο των γεωτρήσεων), β) τα δεδομένα παροχής και πίεσης ρευστού, γ) η κατανομή της θερμοκρασίας στον ταμιευτήρα, η έκταση της γεωθερμικής ανωμαλίας και η μεταβολή της γεωθερμικής βαθμίδας.

    3.Είναι γνωστά τα στοιχεία των χαρακτηριστικών του ρευστού (χημική σύσταση) όπως αναφέρονται παρακάτω:

    α) Το ποσοστό υγρής και αέριας φάσης, β) η χημική ανάλυση του νερού για τα στοιχεία SiO2, Na+, K+, Ca+2, Mg+   , HCO3 -, CO3 -2, SO4 -2, HS-, Cl-, F-, Al+ , T.D.S., Fe+2+3, B,

    γ) η ανάλυση αέριας φάσης ως προς τα CO2, CH4, H2S, O2, H2, N2, NH3,

    δ) η περιεκτικότητα σε ραδιενεργά στοιχεία (ράδιο (Ra), ουράνιο (U), ραδόνιο (Rn)), ε) το pH και η θερμοκρασία P’C υπό την οποία πραγματοποιήθηκε η μέτρησή του, στ) οι τάσεις επικαθήσεων και διαβρώσεων,

    4.Αναφέρονται πιθανά παραπροϊόντα και υποπροϊόντα.

    Γεωθερμικά πεδία τοπικού ενδιαφέροντος

    Ως γεωθερμικό πεδίο τοπικού ενδιαφέροντος μπορεί να χαρακτηριστεί, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4602/19, ένα πεδίο που συγκεντρώνει τουλάχιστον τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

    1.H θερμοκρασία εξόδου των ρευστών στην επιφάνεια στην επιφάνεια ή των ρευστών στην έξοδο των γεωτρήσεων είναι μεγαλύτερη των τριάντα βαθμών Κελσίου (30o C) και μικρότερη ή ίση των ενενήντα βαθμών Κελσίου (90o C), με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου, της περίπτωσης β της παραγράφου 1, του άρθρου 23 του ν. 4602/2019.

    2.Είναι γνωστά από μετρήσεις σε γεωτρήσεις έρευνας - παραγωγής, δοκιμές και από συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων γεωφυσικών διασκοπήσεων και γεωλογικών ερευνών:

    α) Η θερμοκρασία εξόδου των ρευστών στην επιφάνεια (έξοδο των γεωτρήσεων), β) τα δεδομένα παροχής και πίεσης, γ) η κατανομή της θερμοκρασίας στον ταμιευτήρα, η έκταση της γεωθερμικής ανωμαλίας και η μεταβολή της γεωθερμικής βαθμίδας.

    3.Είναι γνωστά τα στοιχεία των χαρακτηριστικών του ρευστού (χημική σύσταση) όπως αναφέρονται παρακάτω:

    α) Ποσοστό υγρής και αέριας φάσης, β) χημική ανάλυση του νερού για τα στοιχεία SiO2, Na+, K+, Ca+2, Mg+2, HCO3 -, CO3 -2, SO4 -2, HS-, Cl-, F-, Al+3, T.D.S., Fe+2+3, B,

    γ) ανάλυση αέριας φάσης ως προς τα CO2, CH4, H2S, O2, H2, N2, NH3,,

    δ) η περιεκτικότητα σε ραδιενεργά στοιχεία (ράδιο (Ra), ουράνιο (U), ραδόνιο (Rn)),

    ε) το pH και η θερμοκρασία T°C υπό την οποία πραγματοποιήθηκε η μέτρησή του,

    στ) Τάσεις επικαθήσεων και διαβρώσεων.

    4.Αναφέρονται πιθανά παραπροϊόντα και υποπροϊόντα.

    Περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος

    1.Ως περιοχή γεωθερμικού ενδιαφέροντος μπορεί να χαρακτηριστεί, με την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4602/2019, μία περιοχή που συγκεντρώνει απαραίτητα ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

    α. Παρουσία θερμών πηγών ή γεωτεκτονικών δομών ικανών για τη δημιουργία συνθηκών συσσώρευσης θερμότητας, υψηλής ροής θερμότητας και ανώμαλης γεωθερμικής βαθμίδας.

    β. Ενδείξεις ύπαρξης γεωθερμικής ανωμαλίας από με-τρήσεις της θερμοκρασίας σε υφιστάμενες γεωτρήσεις κάθε διαμέτρου, σε σχέση με το βάθος.

    γ. Μελέτες των γεωεπιστημών που, συνδυαστικά, δύνανται να παρέχουν ενδείξεις ύπαρξης κατάλληλων συνθηκών δημιουργίας ενός βαθέως υδροθερμικού συστήματος.

    2.Η έκταση της περιοχής περιγράφεται βάσει συντεταγμένων, τα όρια της οποίας καθορίζονται βάσει των στοιχείων της παρ. 1.

    Καταργούμενες διατάξεις - Έναρξη ισχύος

    Με την παρούσα καταργείται η υπό στοιχεία Α9Β/ Φ166/οικ1508/ΓΔΦΠ374/10/27.01.2004 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης «Χαρακτηρισμός γεωθερμικών πεδίων» (Β' 208).

    Η ισχύς της παρούσης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ: ΥΑ ΥΠΕΝ ΔΑΠ 93462-979 Καθορισμός των χαρακτηριστικών γεωθερμικών πεδίων και περιοχών γεωθερμικού ενδιαφέροντος ΦΕΚ 5525-Β-18.09.2023.pdf





    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.