Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Οι Βρυξέλλες τρέχουν να προλάβουν ΗΠΑ και Ασία στις… μπαταρίες


    «Η Ευρώπη άργησε να καταλάβει» τονίζουν οι ειδικοί, αναφερόμενοι στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά μπαταριών κυρίως χάρη στα ηλεκτρικά οχήματα. Η Ασία προβλέπεται να κυριαρχήσει στην αγορά, ενώ η Ευρώπη δεν έχει χτίσει ούτε ένα εργοστάσιο.

    Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας τύπου Airbus, από κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρίες, προκειμένου να αναπτύξουν τεχνολογία μπαταριών. Όπως εξηγούν οι Financial Times, η Ευρώπη προσπαθεί να προλάβει τις ΗΠΑ και την Ασία που ήδη προηγούνται σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά.

     

    Ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος επί θεμάτων ενέργειας, πρόκειται να ηγηθεί μια διάσκεψης στις 11 Οκτωβρίου, στην οποία θα συμμετάσχουν στελέχη ομίλων χημικών όπως η BASF, αυτοκινητοβιομηχανίες μεταξύ των οποίων και η BMW και κατασκευαστές μπαταριών.

     

    Σκοπός της συνάντησης είναι η προώθηση της συνεργασίας στον τομέα, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέχρι και 2,2 δισ. ευρώ για να στηριχθεί το σχέδιο.

     

    Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, η παγκόσμια ζήτηση για μπαταρίες λιθίου αναμένεται να αυξηθεί σε 40 δισ. δολάρια μέχρι το 2025, καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα. Ωστόσο, η τράπεζα προβλέπει πως η Ασία θα κυριαρχήσει στην αγορά.

     

    Στο μεταξύ και οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ενισχύσει τις προβλέψεις για τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενόψει της εισαγωγής πιο αυστηρών ευρωπαϊκών κανόνων για τις εκπομπές ρύπων από το 2021. Η UBS εκτιμά πως οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις ντίζελ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

     

    Ωστόσο οι φιλοδοξίες της Ευρώπης να παράγει τις μπαταρίες που θα τροφοδοτούν αυτά τα αυτοκίνητα δεν έχουν διατηρήσει ικανοποιητικό ρυθμό. Τη στιγμή που η Κίνα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει εργοστάσια για την παραγωγή των πολύ μικρών πυρήνων που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η Ευρώπη δεν έχει χτίσει ακόμη ούτε μία μονάδα.

     

    «Είμαστε σε έναν παγκόσμιο πόλεμο μπαταριών», συνόψισε ο Simon Moores, επικεφαλής στην ερευνητική εταιρία Benchmark Minerals. «Η Ευρώπη άργησε να καταλάβει (…) Έχουν γίνει ανακοινώσεις αλλά παίρνει χρόνια μέχρι αυτές να μετατραπούν σε εργοστάσια που δουλεύουν», σχολίασε.

     

    Όπως σχολίασε ο Σέφκοβιτς μιλώντας στους FT, είναι ζωτικής σημασίας «να μην έχουμε τυχόν εξέλιξη τύπου Kodak σε μια τόσο σημαντική βιομηχανία», αναφερόμενος στο πώς μια εταιρία μπορεί να αποτύχει στην πρόβλεψη τεράστιων αλλαγών σε μια βιομηχανία.

     

    Πηγή: http://www.euro2day.gr





    basgoud

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.