Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • «Αλλάζω συσκευή»: Νέο πρόγραμμα 189 εκ. ευρώ επιχορήγησης επιχειρήσεων για την αντικατάσταση παλαιού ενεργοβόρου εξοπλισμού


    Το έργο με τίτλο «Αλλάζω συσκευή» και συνολικό προϋπολογισμό 189 εκατ. ευρώ δίχως ΦΠΑ, αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την αντικατάσταση παλαιού ενεργοβόρου εξοπλισμού με σύγχρονο και ενεργειακά αποδοτικότερο.

    Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα σημαντικό έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων έπειτα από σχετική απόφαση της 5ης κυβερνητικής επιτροπής συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα.

    Το έργο με τίτλο «Αλλάζω συσκευή» και συνολικό προϋπολογισμό 189 εκατ. ευρώ δίχως ΦΠΑ, αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την αντικατάσταση παλαιού ενεργοβόρου εξοπλισμού με σύγχρονο και ενεργειακά αποδοτικότερο. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ τα υπόλοιπα 99 εκατ. ευρώ θα είναι ιδιωτική συμμετοχή.

    Από τη δράση, την οποία έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να ωφεληθεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που θα λάβουν οικονομική στήριξη για την προμήθεια σύγχρονων συσκευών για τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους.

    Αλλάζω συσκευή

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκινήσει την επεξεργασία του Οδηγού του προγράμματος για τον καθορισμό των κριτηρίων με τα οποία θα υλοποιηθεί. Κατά τις ίδιες πηγές, άμεσα αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις για τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν δεδομένου ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2025.

    To «Αλλάζω συσκευή» είναι το δεύτερο πρόγραμμα που δρομολογείται για την εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις μετά το έργο για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρία προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής συμβάσεων στρατηγικής σημασίας.

    Πρόκειται για έργο που προβλέπει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, με στόχο την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και την κάλυψη των αναγκών τους με ενεργειακό συμψηφισμό.

    Το ΥΠΕΝ έχει σχεδιάσει σε μεγάλο βαθμό τον Οδηγό και για αυτό το πρόγραμμα, το οποίο αν και έχει αναφερθεί αρκετές φορές από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει ακόμα εκκινήσει. Το έργο για τις επιχειρήσεις θα υλοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως και εκείνο ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορά στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων μέσω ενεργειακών κοινοτήτων στις οποίες θα συμμετάσχουν Δήμοι και θα παρέχουν στήριξη σε χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός και των τριών έργων ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων και παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας  για τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά ανέρχεται σε 449 εκατ. ευρώ.

    Η 5η κυβερνητική επιτροπή συμβάσεων στρατηγικής σημασίας ανέθεσε στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ και ένα ακόμα έργο ύψους 1,23 εκατ. ευρώ, για την εκπόνηση σχεδίου για την αναβάθμιση του στόλου επιβατηγού ναυτιλίας και μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος.

    Το σχέδιο αυτό αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2 από την ακτοπλοΐα, η οποία θα ενταχθεί στο Σύστημα Δικαιωμάτων Εμπορίας Εκπομπών το 2027. Ενόψει της εξέλιξης αυτής, οι επιχειρήσεις του κλάδου επεξεργάζονται τρόπους για την αντιστάθμιση του επιπλέον κόστους με το οποίο θα επιβαρυνθούν τα ακτοπλοϊκά ταξίδια σε περίπου τρία έτη, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί η ένταξη τους στο ETS.


    Πηγή: https://www.energymag.gr/hrimatodotiseis/90070_xekleidonei-programma-me-ta-189-ekat-eyro-gia-tin-energeiaki-anabathmisi



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.