Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Προσκλήσεις για οpen malls, θαλάσσια μέτωπα και τοπικά χωρικά ενόψει


    Σε περίπου ενάμισι μήνα θα τεθεί για διαβούλευση νομοσχέδιο για τη χορήγηση μικροδανείων,ύψους έως 25.000 ευρώ, για επαγγελματίες και επιχειρήσεις – που συνήθως δεν έχουν ευχερή πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση – και από φορείς εκτός τραπεζών, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων, Παναγιώτης Κορκολής.

     

    Μιλώντας από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Κορκολής είπε, εξ άλλου, ότι φέτος το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τις πρώτες προτάσεις προς χρηματοδότηση το Ταμείο Υποδομών, το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τους δημόσιους χώρους, με διαχειρίστρια την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ). Το ύψος του Ταμείου Υποδομών – μαζί με τη συνεισφορά των τραπεζών – εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ,πρόσθεσε.

     

    Επισήμανε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που δίνει άδεια με καλούς όρους για μικρά και μεσαία έργα υποδομών, με αντικείμενο την ενεργειακή εξοικονόμηση, την παραγωγή ενέργειας κυρίως από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) και τις παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης κι ανάπλασης, με στόχο την οργάνωση περιοχών επιχειρηματικής δραστηριότητας είτε αυτές αφορούν σε βιομηχανικά επιχειρηματικα πάρκα είτε σε ζώνες καινοτομίας.

     

    “Οι φορείς από τους οποίους θα υποδέχεται προτάσεις το Ταμείο είναι προφανώς οι τράπεζες. Ένας δήμος λοιπόν ή ιδιώτης ή ΣΔΙΤ μπορεί να απευθυνθεί στην τράπεζα, που με τη σειρά της θα ενεργοποιήσει το ταμείο”, υπογράμμισε.

     

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος, που μπορεί να φτάσει στα 2 δισ. ευρώ – η αρχική δέσμευση, όπως είπε, θα γίνει τις επόμενες μέρες και αφορά μισό δισ.- είναι αυτό που θα χρηματοδοτήσει τους ενδιαφερόμενους δήμους για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει το ΕΣΠΑ στους τομείς της αποχέτευσης και της ύδρευσης, του τομέα των κτηρίων των δήμων και της αγροτικής οδοποιίας. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα δημοσιευτούν και οι πρώτες προσκλήσεις, που θα αφορούν το κομμάτι της ύδρευσης και αποχέτευσης. “Οι δήμοι μόνο κατ΄ όνομα δανειοδοτούνται από αυτό το πρόγραμμα, καθώς την αποπληρωμή των τοκοχρεωλυσίων αναλαμβάνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων”, εξήγησε.

     

    Προσκλήσεις για οpen malls και θαλάσσια μέτωπα ενόψει

     

    Ο κ.Κορκολής, διευκρίνισε, ακόμη, ότι σύντομα επίκεινται άλλες δύο προσκλήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, εκ των οποίων η μία αφορά τα ανοιχτά εμπορικά κέντρα των πόλεων (στο πλαίσιο κοινών προτάσεων δήμων και εμπορικών συλλόγων ή επιμελητηρίων) και η δεύτερη τη διαμόρφωση μετώπων, πόλεων που εφάπτονται με το υγρό στοιχείο είτε αυτό είναι θάλασσα είτε λίμνη. “Τον επόμενο μήνα με δύο μήνες θα έχουμε τις πρώτες προσκλήσεις στον αέρα”, ανακοίνωσε.

     

    Τον Ιούνιο οι πρώτες προσκλήσεις για τα τοπικά χωρικά σχέδια

     

    Εμφαση έδωσε, ακόμη, στη χρηματοδότηση των τοπικών χωρικών σχεδίων, στο πλαίσιο προγράμματος 450 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας τα σχέδια αυτά ώς τη σημαντικότερη αναπτυξιακή προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, για να μπει τάξη στις χρήσεις γης και να υπάρχει ασφάλεια για τους επενδυτές. Υπενθύμισε ότι οι δήμοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι πρώτες προσκλήσεις αναμένονται τον φετινό Ιούνιο.

     

    Καταγραφή 7000 επικίνδυνων σημείων του οδικού δικτύου σε πρώτη φάση

     

    Ο κ.Κορκολής, γνωστοποίησε, ακόμη, ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και ιδίως την Εγνατία Οδό, σχεδιάζεται έργο καταγραφής – και όχι μόνο – των επικίνδυνων σημείων του επαρχιακού οδικού δικτύου.”Η Εγνατία έχει μελετήσει τα επικίνδυνα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου όλων των νομών. Ώρα να πάρουμε όλες αυτές τις μελέτες. Εχουμε έρθει σε συμφωνία με την ΕΤΕπ για να τις συγχρηματοδοτήσει, μαζί με το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να καλυφθούν σε πρώτη φάση τα 7.000 πιο επικίνδυνα σημεία και να γίνουν βραχυπρόθεσμες αποκαταστάσεις. (…) Στους επόμενους έναν-δύο μήνες αναμένεται να βγει το πρώτο πρόγραμμα στην πρώτη περιφέρεια”, διευκρίνισε.

     

    Πηγή: http://www.enikonomia.gr/economy/183986,chorigisi-daneion-eos-25000-evro-kai-apo-foreis-ektos-trapezon.html





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δηλαδή, αν καταλαβαίνω σωστά, έχει κριθεί πως σαν χώρα έχουμε ανάγκη από την δημιουργία οpen malls και μάλιστα τόσο μεγάλη που πρέπει να κατευθύνουμε εκεί τις επιδοτήσεις;

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.