Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. ΝΙΚΟΣΤΡΙ

    ΝΙΚΟΣΤΡΙ

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      1.690


  2. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      9.007


  3. ΚΑΝΑ

    ΚΑΝΑ

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      11.956


  4. ppanag

    ppanag

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      2.003


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 08/02/2025 in Δημοσιεύσεις

  1. κ εάν υπάρχει ντουλάπι από πάνω από τον απορροφητήρα ...? αχρηστεύεται ? για να μην πω ότι θέλει κ το ξύλο τρύπημα , κ τι τρύπα , ίσα με Φ120 δεν βάζουμε ποτέ κόλλα ...εάν θέλουμε να τον κατεβάζουμε θα κάνουμε ζημιά.. τον εύκαμπτο τον αποφεύγουμε λόγο υπερβολικού θορύβου, χτυπάει έντονα ο αέρας...
    1 point
  2. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν θα βρεθούν "συνάδελφοι" να υπογράψουν ό,τι να 'ναι. Το λέω μετά λόγου γνώσεως έχοντας δει κάποιες κατασκευές (ευτυχώς λίγες).
    1 point
  3. @Pavlos33 Συνήθως τα μοτέρ κοιτάνε τις εστίες, οπότε η αρχική έξοδος είναι κατακόρυφη, δηλαδή "κοιτάει" πάνω. Κατά την τοποθέτηση βολεύει να βγει η εξαγωγή σε εξωτερικό τοίχο από τούβλα όπου είναι εύκολο να διανοιχτεί οπή, παρά να μπλέξεις με τρύπες σε μπετά (πλάκες-δοκάρια) και να γίνει καμιά ζημιά που μπορεί να τη δεις να γίνεται viral στα Social, συνεπώς η τελική έξοδος είναι οριζόντια. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η τελική έξοδος είθισται να διαφέρει σε ύψος από αυτό του απορροφητήρα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο το να μην έχεις καμία καμπύλη στη γραμμή εξόδου… θα έχεις τουλάχιστον μια. Η τοποθέτηση απορροφητήρα δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη γνώση συγκεκριμένης ειδικότητας, ώστε να προκύπτει επικινδυνότητα από την επιλογή λανθασμένης ειδικότητας. Συνεπώς κερδίζει ο εκάστοτε μάστορας με το περισσότερο μεράκι … ενίοτε και ο «κουζινάς». Η ηλεκτρολογική σύνδεση γίνεται με κανονική πρίζα, οπότε η εργασία του ηλεκτρολόγου θα μπορούσε να τελειώσει κι εκεί αν έχει ήδη βγάλει πρίζα στο σημείο του απορροφητήρα… αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να το κάνει άλλη ειδικότητα. Η σύνδεση των σωληνώσεων καλό είναι να γίνει με κόλλα (όχι ξηρή και να χάνει από παντού) ή συνεχόμενο εύκαμπτο (εδώ υπερτερεί ο υδραυλικός). Η διατομή είναι στο χέρι σου, το οποίο πρώτα πρέπει να ανοίξει το manual, μετά να μπει στην τσέπη και τέλος να ξύσει το κεφάλι 😄 κοιτώντας τον τοίχο για να υπολογίσεις πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το άνοιγμα Φ100 – Φ150 … Μεγαλύτερες διατομές = λιγότερος θόρυβος, καλύτερη απόδοση. Τέλος στο άνοιγμα του τοίχου τοποθετείται αντίστοιχη σωλήνα Φ100-150 και απ’ έξω τελειώνεις όμορφα με έτοιμα σχαράκια που υπάρχουν στα μαγαζιά υδραυλικών. Το θέμα κλειδώνει … δεν παίρνει περαιτέρω ανάλυση 🤪
    1 point
  4. Κ οι 2 μπορούν να τοποθετήσουν απορροφητήρα αρκεί να το έχουν ξανακάνει , δεν είναι ανάγκη να ρίξουν τον τοίχο.... https://www.facebook.com/reel/2199353083812584
    1 point
  5. Διάβασε τις διατάξεις που εκδόθηκαν ανά χρον. διαστήματα και πες μας τη γνώμη σου ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ -ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΣΥΣΤ ΤΕΕ.docx
    1 point
  6. Ξεκάθαρη απάντηση αγαπητέ, δεν υπάρχει. Η νομοθεσία δεν προβλέπει κάτι συγκεκριμένο για τα containers (όπως και για άλλες κατασκευές πχ προκατ για επίδειξη...), οπότε εξετάζεις την περίπτωση σου, τις χρήσεις που θες να εγκαταστήσεις, τα στοιχειοθετείς και αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου. Θα πρέπει να δεις τους ορισμούς κτίριο, προσωρινή κατασκευή, και ταυτόχρονα να δεις την χρήση που θέλεις να έχει. Αν απλά το πετάξεις σε μια γωνιά αποδεδειγμένα χωρίς χρήση, μπορεί να θεωρηθεί και ως εμπόρευμα και να μην σε ενοχλήσει κανείς. Αν όμως το γεμίσεις κρέατα τότε και το υγειονομικό θα σου 'ρθει και η πολεοδομία... Μην απαιτείς απαντήσεις. Παραθέτω έγγραφο ΔΟΚΚ: Εγγρ-21277/04 - Ερώτημα σχετικό με τοποθέτηση εμπορευματοκιβωτίων (containers) σε ακάλυπτο χώρο εκτός σχεδίου πόλεως Σε απάντηση του ως άνω σχετικού ερωτήματος - αίτησης, σας πληροφορούμε ότι αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας είναι η κατά τόπον πολεοδομική υπηρεσία του ακινήτου (Αρθ-27 παρ.1 ΓΟΚ/85), στην οποία και θα πρέπει να απευθυνθείτε. Πάντως σας ενημερώνουμε ότι στους ακάλυπτους χώρους των οικοπέδων επιτρέπονται μόνο οι κατασκευές και οι χρήσεις που αναφέρονται στο Αρθ-17 του ΓΟΚ/85 μεταξύ των οποίων δεν συμπεριλαμβάνεται η χρήση που ζητάτε και επομένως θα πρέπει να ερευνηθεί εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την τοποθέτηση σε οικοδομήσιμο τμήμα του γηπέδου, μετά από έκδοση σχετικής οικοδομικής άδειας.
    1 point
  7. Κοντέινερ με πολεοδομικούς όρους είναι προκατασκευασμένο κτίριο. Το κτίριο θέλει άδεια ασχέτως τρόπου δόμησης. @ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ δες και τις συνημμενες φωτο από έκθεση αυτοψίας. Ηταν ενα κοντέινερ που μπήκε από ένα σύλλογο για να φυλάνε τα τραπεζοκαθισματα των εκδηλώσεων γιατί τους τα κλέβανε. Χωρίς ρεύμα . Νομίζω σε κάλυψα για το αν θέλει άδεια.
    1 point
  8. Σε καλή μεριά.... ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΥΠΕΡ ΤΣΜΕΔΕ - ΕΜΠ MHXANIKOY.docx
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 61 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
    • Τα προγράμματα επιδότησης για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών για το 2025
      Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των ελληνικών κατοικιών είναι παλιά κτίρια κατασκευασμένα πριν το 1990, που έχουν φθαρεί από το χρόνο και χρειάζονται άμεσα ανακαίνιση.

      Όμως η πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να τα επισκευάσει και προσπαθεί να βρει τρόπους για να επιδοτηθεί για τις απαιτούμενες εργασίες. Αυτό μάλιστα δείχνει και το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για τα προγράμματά ανακαίνισης και «Εξ οικονομώ».

      Η πολιτεία στα πλαίσια αυτά δίνει τη δυνατότητα σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να επιδοτηθούν με διάφορους τρόπους για τις κατάλληλες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

      Ποιοι είναι οι τρόποι επιδότησης κατοικίας για ανακαίνιση;

      Οι τρόποι για να πετύχουμε ανακαίνιση με επιδότηση όπως ισχύουν σήμερα είναι οι εξής:

      Α. Ένταξη στο πρόγραμμα «Eξ’Οικονομώ2025» για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ενεργειακής αναβάθμισης

      Β. Ένταξη στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

      Γ. «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

      Δ. «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»

      Ε. Ενεργειακή αναβάθμιση και έκπτωση του προστίμου από τακτοποιήσεις για κτίσματα, τα οποία είναι αυθαίρετα ή έχουν αυθαίρετες προσθήκες.

      Ποιες θεωρούνται ενεργειακές επεμβάσεις που επιδοτούνται;

      Μόνωση της ταράτσας




      Αν το νερό απειλεί εξωτερικούς χώρους του ακινήτου σας, όπως η ταράτσα, τότε πρέπει να γίνει μόνωση για να σταματήσετε την εισβολή της υγρασίας στις οροφές της κατοικίας. Αν δεν αντιμετωπίσετε την υγρασία στην πηγή της, δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε καμία εργασία ανακαίνισης στο εσωτερικό του σπιτιού.
      • 2 απαντήσεις
    • ΑΣΕΠ: 1Κ/2025- Η προκήρυξη για την πλήρωση 314 θέσεων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)- Ποιες ειδικότητες μηχανικών περιλαμβάνονται
      Στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκεται για δημοσίευση η 1Κ/2025 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ η οποία αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας τριακοσίων δεκατεσσάρων (314) θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν.4765/2021.

      Πιο συγκεκριμένα οι ειδικότητες Μηχανικών που θα ζητηθούν, άρα θα έχουν και το δικαίωμα να κάνουν αίτηση είναι οι παρακάτω: 

      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Περιβάλλοντος


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Χημικών Μηχανικών


      ΠΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΠΕ Περιβάλλοντος


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Ηλεκτρονικών


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών


      ΤΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΤΕ Περιβάλλοντος


      ΔΕ Τεχνικού Ειδ. ΔΕ Μηχανολόγων




       

      Οι λεπτομέρειες που αφορούν τον αριθμό και τις θέσεις της Προκήρυξης έχουν καταχωρισθεί στο παρακάτω αρχείο: https://info.asep.gr/sites/default/files/2025-02/Πίνακες κατανομής θέσεων 1Κ_2025.pdf
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.