Μετάβαση στο περιεχόμενο

Pavlos33

Συντονιστής
  • Περιεχόμενα

    17.232
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    349

Everything posted by Pavlos33

  1. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά. Θα πρέπει να ερευνήσεις λίγο περισσότερο την υπόθεση. Υπάρχει μια αρχική Ο.Α και μια αναθεώρηση για παράταση ισχύος στο οπισθόφυλλο της αρχικής, όπου θα αναγράφεται πέραν της παράτασης και η αλλαγή μελετών. Αν δεν γράφεται αλλαγή μελετών στην αναθεώρηση υπάρχει πρόβλημα καθώς θα πρέπει η αναθεωρημένη άδεια να συνοδεύεται και από τα νέα σχέδια. ΥΓ. Θεωρώ δεδομένο ότι έκανες αίτηση στο αρχείο της Πολεοδομίας και παρέλαβες ο ίδιος φάκελο Ο.Α και σχέδια και δεν στα έδωσε ο πελάτης από το συρτάρι του. Να ελέγξεις μέσω ονοματεπώνυμου ιδιοκτήτη ακινήτου και αρχικής Ο.Α μήπως η αναθεώρηση έλαβε άλλο αριθμό και άνοιξαν νέο-ξεχωριστό φάκελο. (έχει συμβεί).
  2. To παρόν κλειδώνεται μέχρι να το δει ο αρμόδιος συντονιστής της ενότητας για τα περαιτέρω.
  3. Ακριβώς Δημήτρη Το κείμενο του άρθρου 40 πριν την τροποποίησή του είχε ως εξής: 1. Εάν, μέχρι την έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ)και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, "έχει υποβληθεί αίτημα για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας με τα δικαιολογητικά και τις μελέτες της παρ.5 του Αρθ-35 του Ν-4495/17 (ΦΕΚ-167/Α/17) ή έχει υποβληθεί αίτημα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για έκδοση έγγραφης βεβαίωσης της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, κατά την υποπεριπτ.βα) της περιπτ.β) της παρ.2 του Αρθ-38 του Ν-4495/17, αν στην τελευταία περίπτωση η αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκρισης υποβληθεί μέχρι και την 31η Μαρτίου 2024, μπορούν να οικοδομούνται ακίνητα, τα οποία: Όπου αναφέρεται "μεχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος" αφορά την ημερομηνία ισχύος Ν. 4759/20. Όσοι λοιπόν κατοχύρωσαν δικαίωμα είτε με προέγκριση Ο.Α είτε με έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης στην ορισθείσα ημερομηνία, είχαν χρόνο να εκδώσουν Ο.Α ή προέγκριση Ο.Α μέχρι 31.3.2024. Η ημερομηνία αυτή έληξε και δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου για να εκδοθεί είτε η Ο.Α (γι αυτούς που είχαν προέγκριση) είτε προέγκριση Ο.Α (γι αυτούς που είχαν βεβαίωση όρων δόμησης) και στη συνέχεια να εκδώσουν την Ο.Α.
  4. Kαλημέρα. Μπορείς να ανεβάσεις κάτοψη χώρου και χαρακτηριστική τομή πάνω στη ράμπα για να το κατανοήσουμε;
  5. Απλή είναι η απάντηση. Δεν υφίσταται επιβάρυνση φορτίων στην κατασκευή από την εν λόγω αυθαιρεσία.
  6. Καλησπέρα και πάλι. Όπως αναφέρω και παραπάνω ο πιο σωστός τρόπος είναι ο επανακαθορισμός. Προσωπικά αν ήμουν μηχανικός του αγοραστή θα τον συμβούλευα να μην το αγοράσει αν πρώτα δεν επανακαθοριστεί η γραμμή αιγιαλού-παραλίας. Λόγω και της απόφασης 176/23 ΣτΕ το εν λόγω γήπεδο έστω και μη συμπεριλαμβάνοντας την ζώνη της παραλίας (λόγω αυτοδίκαιης ανάκλησης θα μπορούσε) διαθέτει οικοδομησιμότητα; (αναφέρεται στο αρχικό μήνυμα πρόσωπο σε αγροτικό δρόμο). Θέλει προσοχή το θέμα από πλευράς των συναδέλφων για το τι θα υπογράψουν και πως θα συντάξουν την δήλωση Ν. 651/77.
  7. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Ιάσονα. Το θέμα "εκτός σχεδίου δόμηση" (όπως την μάθαμε) μας άφησε χρόνους...Δες την απόφαση 176/23 του ΣτΕ και θα καταλάβεις το λόγο.
  8. @SophK Η απαλλοτρίωση με το προισχύον καθεστώς θεωρείται αυτοδικαίως ανακληθείσα. Προ έκδοσης Ο.Α απαιτείται επανακαθορισμός οριογραμμών αιγιαλού παραλίας. Η εγκ.5/11 δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να μην επικαλεστεί την αυτοδίκαιη ανάκληση της απαλλοτρίωσης και να την αποδεχτεί. Στην περίπτωση αυτή δεν θα συμπεριλάβει την επιφάνεια της παραλίας στο ακίνητό του και δεν θα απαιτηθεί επανακαθορισμος παραλίας σύμφωνα με το άρθρο 8 Ν. 2291/01. Θα πρέπει ο μηχανικός να ελέγξει την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα, ειδικά μετά την προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση 176/23 του ΣτΕ (απαίτηση προσώπου σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο ακόμη και για τα προ 31/12/2003) και την όλη "αδράνεια" του ΥΠΕΝ για λύση στο πρόβλημα. Η ως άνω εγκύκλιος λέει ότι εφόσον ο ιδιοκτήτης αποδέχεται την παλιά απαλλοτρίωση, για την έκδοση Ο.Α δείχνεται στο τοπογραφικό και το τμήμα που εμπίπτει στη ζώνη της παραλίας, αλλά το τμήμα αυτό δεν συμμετέχει στους υπολογισμούς πολεοδομικών μεγεθών. Τώρα, στην περίπτωση που επικαλείται την αυτοδίκαιη ανάκληση της απαλλοτρίωσης (προφανώς όλη η χώρα είναι σε αυτή την κατάσταση καθώς ουδείς αποζημιώθηκε) το ακίνητο μπορεί να δειχτεί μέχρι και την γραμμή αιγιαλού (Προσοχή αν υπάρχει παλαιός αιγιαλός όπου εκεί έχουμε πρόβλημα) και να συμπεριλαμβάνει μέσα και την γραμμή παραλίας της αυτοδικαίως ανακληθείσας απαλλοτρίωσης. Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι δεν μπορεί ο μηχανικός να δηλώσει "καθαρά" ότι το ακίνητο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο καθώς δεν θα έχει στην διάθεσή του τον απαιτούμενο επανακαθορισμό της παραλίας και του αιγιαλού. Άρα, ναι μεν μπορεί να δείξει το γήπεδο ολόκληρο πλην όμως χωρίς επανακαθορισμό η δήλωση Ν. 651 θα είναι του τύπου άρτιο και οικοδομήσιμο εφόσον...." ή μη οικοδομήσιμο μέχρι επανακαθορισμού γραμμής κλπ. Αυτός λοιπόν που αγοράζει θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθεί με των πωλητή (οι μηχανικοί των δυο πλευρών) για να επισπεύσουν τον επανακαθορισμό και να τα βρούν και στο οικονομικό σκέλος καθώς το κόστος θα είναι αρκετά μεγάλο και βεβαίως να διασφαλιστεί ότι στο τέλος-ακόμη και μετά τον επανακαθορισμό-το γήπεδο θα οικοδομείται. Οι μηχανικοί σας τι γνώμη έχουν και τι αναγράφουν στο προς μεταβίβαση τοπογραφικό;
  9. Εφόσον ο τοίχος -όπως αναφέρεις παραπάνω-είναι φέρων δεν μπορείς με ΕΕΔΜΚ καθώς θίγεται στοιχείο του φέροντος οργανισμού.
  10. Η δικαστική απόφαση μας καλύπτει . Είναι αυτό που ζητάμε σε τέτοιες περιπτώσεις και εσύ το έχεις. Είναι προφανές ότι ο χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου είναι το έτος που αναγράφεται στην δικαστική απόφαση, ήτοι το 1971 και η κατά παρέκκλιση αρτιότητα ισχύει. Η απόφαση έχει μεταγραφεί;
  11. To βάθος καθορίζει την οπίσθια απόσταση και το μήκος προσώπου τις πλάγιες. Το βάθος είναι άνω των 35 μ και κάτω των 50 μ. Άρα, 5 μ. η οπίσθια απόσταση. Η ΑΒ είναι πίσω όριο και όχι πλάγιο στο εν λόγω γήπεδο. Πλάγιο όριο είναι το ΑΔ διότι η πλευρά που εφάπτεται στην αγροτική οδό προσομοιάζει με αυτό. Τα 15 μ που σου είπαν είναι παντελώς εσφαλμένο για το γήπεδο προ του 62 με Ε<1200 τμ. Αυτά τα 5 μ που αναφέρουμε αποτελούν την ελάχιστη Δ. Αν σε παίρνει πας και στα 15 και ακόμη παραπάνω. Δεν απαγορεύεται μεγαλύτερη πλάγια και οπίσθια απόσταση. Η γραμμή δόμησης καθορίζεται από το ΠΔ 209/98 και μόνο βάσει αυτού. Τα θέματα αυτά (καιρό είχαμε να τα ξεθάψουμε) έχουν συζητηθεί κατά το παρελθόν στο φόρουμ. Κάνε και μια αναζήτηση θα βρεις πολύ υλικό για τα ερωτήματά σου.
  12. Ο ΝΟΚ θα κατισχύσει στις διατάξεις που δεν έρχονται σε αντίθεση εκτός και αν στα ΠΔ της εκτός σχεδίου επιβάλλονται δυσμενέστερα μεγέθη. Με μια πρώτη ανάγνωση δεν φαίνεται να δημιουργείται πρόβλημα αφού το φυλάκιο επιτρέπεται. Απλά ο ΝΟΚ το περιέγραψε με ακρίβεια ώστε να μην δημιουργούνται οι παλιές αμφιβολίες για το αν και που επιτρέπεται.
  13. Από παλαιότερα έγγραφα που θυμάμαι το δικτυωτό διάτρητο κινητό ρολό επιτρέπεται.
  14. @sdakos Μετά τις νέες διευκρινίσεις που έδωσες, προκύπτει ότι το παρακολούθημα υφίσταται βάσει τίτλου και μάλιστα δόθηκε και αρίθμηση. Αυτό σημαίνει ότι πολύ πιθανό να υπάρχει διάγραμμα κάλυψης στο οποίο να αποτυπώνονται οι θέσεις και αυτό να προσαρτήθηκε στην ΠΣΟΙ. Όπως αναφέρω και στην πρώτη μου απάντηση χρήζει διερεύνησης το θέμα αν και κατά πόσο πέραν της παράλειψης αναγραφής επιφάνειας, υπάρχει και παράλειψη αναγραφής προσανατολισμού της θέσης. Όμως, έκανες ερώτημα εδώ χωρίς να έχεις πάρει τη σύσταση και τα προσαρτημένα σε αυτή σχέδια; Πρώτα λαμβάνουμε πλήρη φάκελο τον οποίο μελετάμε σχολαστικά και ύστερα προκύπτουν οι όποιες αμφιβολίες απορίες τις οποίες με χαρά μας και στα πλαίσια της συναδελφικότητας να τις συζητήσουμε.
  15. Αν δεν αναφέρεται αυτό το δικαίωμα στο διαμέρισμα, που και ποιός το βρήκε και σου έδωσε τέτοια εντολή; αν ήταν παρακολούθημα της οριζόντιας θα έπρεπε να αναφέρεται, στο πιο πρόσφατο πωλητήριο του προκτήτορα, στην σύσταση ή μπορεί και να γίνεται αναφορά στον κανονισμό. Από τη στιγμή όμως που όπως λες έλαβες απόσπασμα κτηματολογικών εγγραφών και δεν αναγράφεται ούτε εκεί το θέμα αρχίζει και "μπάζει". Μιλάς με συμβολαιογράφο να σου εξηγήσει τι έχει συμβεί και αν προτίθενται να κάνουν τροποποίηση της σύστασης (κάτι για το οποίο δεν σε ενημέρωσε κανείς). Αν όμως η θέση αναγράφεται αλλά χωρίς περιγραφή επιφάνειας, χωρίς περιγραφή συνόρων, προσανατολισμού κλπ, και αυτό αποτελεί στοιχείο που υποδηλώνει την απαίτηση τροποποίησης σύστασης καθώς η ταυτότητα του πράγματος δεν είναι χωρικά -σαφώς-ορισμένη.
  16. Χρόνια πολλά και καλά. Απλά είναι μια μεγάλη ταλαιπωρία τόσες καταχωρήσεις (πχ μια πολυκατοικία με 50 διαμερίσματα).
  17. Ιάσωνα καλημέρα. Θα μπορούσε εναλλακτικά για λόγους απλοποίησης των καταχωρήσεων να συγκληθεί γενική συνέλευση πολυκατοικίας με θέμα ρύθμιση αυθαιρεσιών Κ.Χ στην ημερήσια διάταξη. Αφού υπογραφεί από όλους ή όσους ορίζεται στο καταστατικό για ανάλογες περιπτώσεις, το υπογεγραμμένο φύλλο της απόφασης Γ.Σ από συνιδιοκτήτες και διαχειριστή, να εισαχθεί στο σύστημα και στα στοιχεία ιδιοκτήτη να μπει ο διαχειριστής με το ΑΦΜ της πολυκατοικίας. Ποια η γνώμη σου;
  18. Η γραμμή δόμησης τοποθετείται 15 μ από τον άξονα του δρόμου. Λόγω του ότι έχει πρόσωπο 26μ (μεγαλύτερο από 20 μ και μικρότερο από 45 μ) οι πλάγιες αποστάσεις θα πρέπει να είναι 5μ και όχι 2,50 μ. Το βάθος του είναι πάνω από 35 και λιγότερο από 50 μ. Συνεπώς η ελάχιστη οπίσθια απόσταση θα είναι 5 μ και όχι 2,50 μ. Για την προσθήκη που ρωτάς (αν έχει το δικαίωμα από κάποια προέγκριση που έχει πάρει) αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί (ελάχιστη Δ=5 μ)
  19. Προσωπικά δεν βλέπω κανένα λόγο ως μηχανικός, στα πλαίσια σύνταξης της Η.Τ να αναζητήσεις βεβαίωση αριθμοδοσίας κτιρίου. Η χωρική-τεχνική ταυτότητα του ακινήτου είναι καθορισμένη, από το ΚΑΕΚ του, το περίγραμμα του οικοπέδου, με τις πλευρές, τον προσανατολισμό, την πρόσοψη στην οδό κλπ. Οι τίτλοι περιγράφουν σωστά τη θέση του ακινήτου. Επομένως, ότι νούμερο και να υπήρχε έξω από την πόρτα ή να είχε γραφτεί κάποτε σε μια παλιά άδεια, δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Αφού όμως διαθέτεις αυτή τη βεβαίωση μπορείς στα σχόλια να το αναφέρεις. Το ότι στο στέλεχος της άδειας αναγράφηκε ο αριθμός 4 δεν σημαίνει ότι και τότε θα ήταν σωστό. Μπορεί να ήταν , μπορεί και όχι. Καταλήγοντας, από τη στιγμή που γράφεις ΚΑΕΚ και το σημερινό αριθμό του κτιρίου δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
  20. Σου ζήτησε να προσκομίσεις το τοπογραφικό . Δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο να κρίνει τι θα αναρτηθεί στην ΗΤΚ, από την οποία (ητκ) ουσιαστικά αυτό που χρησιμοποιεί-μνημονεύει είναι το ΠΠΗΤΚ με την βεβαίωση περί αδόμητου που θα χορηγήσεις. Αν όμως για δικούς σου λόγους θέλεις να το αναρτήσεις στα έγγραφα της ΗΤΚ φυσικά και δεν απαγορεύεται.
  21. Το ταμπελάκι στην πρόσοψη της πολυκατοικίας ποιον από τους δυο αριθμούς φέρει;
  22. Στην ΗΤΚ όμως υποχρεωτικά τα κοινόχρηστα αντιμετωπίζονται ως να ήταν αυτοτελής ιδιοκτησία. Θεωρώ ότι το θέμα είναι τυπικό αλλά αν κάποιος κάνει ξεχωριστή δήλωση στα κοινόχρηστα ελέγχοντας προφανώς όλες τις κοινόχρηστες/κοινόκτητες εγκαταστάσεις, έχει τα πάντα έτοιμα και νοικοκυρεμένα να τα βάλει μετά στην ΗΤΚ. Ένα άλλο πράγμα που θα δημιουργήσει εύλογα ερωτήματα αν τα κοινόχρηστα μπουν σε ενιαία δήλωση με κάποια ή κάποιες οριζόντιες είναι και το πως θα επιμεριστούν οι υπερβάσεις δόμησης με τον αναλογούν Σ.Δ, αφού μια οριζόντια δικαιούται ΣΔ αναλογικά με το ποσοστό συνιδιοκτησίας της (έστω χάριν παραδείγματος 200 χιλιοστά) ενώ στους Κ.Χ (μη έχοντες ποσοστό ) βάζουμε το 100% (πχ υπέρβαση δόμηση σε κοινόχρηστο χώρο 10 τμ με επιτρεπόμενη δόμηση στο οικόπεδο 500 τμ---ποσοστό υπέρβασης 2%, ενώ της οριζόντιας θα έπρεπε να διαιρεθεί δια του 0,2*500=100).
  23. Το θέμα αφορά νομικούς και όχι μηχανικούς. Θα πρέπει να ρωτήσεις τη συμβ/φο που συνέταξε την πράξη ή τον δικηγόρο σου.
  24. Δεν μπορούμε να ερμηνεύουμε τους χρησμούς που έχουν γράψει. Πως κρίνεται το αν είναι εφικτό ή δεν είναι όταν έχεις στη διάθεσή σου όλες τις οικοδομικές άδειες και τα εγκεκριμένα τους σχέδια (αφού με βάση αυτά ήλεγξες το ακίνητο και εντόπισες-ρύθμισες τις αυθαιρεσίες); Πρακτικά τώρα, το να έχεις όπως σου γράφω το ιστορικό των επιφανειών που αφορούν την ιδιοκτησία στην καταχώρηση και να καταλήξεις στην επιφάνεια του διαμερίσματος, αποτελεί και ένα εργαλείο ελέγχου για εσένα για το αν δηλαδή έχεις μελετήσει σωστά τις νόμιμες επιφάνειες βάσει Ο.Α και τις τακτοποιηθείσες. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις ΗΤΚ έχω διαπιστώσει ότι πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούν να ταυτίσουν τις επιφάνειες μεταξύ πράξεων, τίτλων και τελικής καταγραφής ΗΤΚ γιατί δεν έκαναν το παραπάνω. Φτάνει λοιπόν η ώρα που ο ιδιοκτήτης αιτείται δάνειο για το διαμέρισμα και επειδή η τεχνική υπηρεσία της τράπεζας δεν θα βγάζει άκρη (μη διαβάζοντας την ανάλυση των επιφανειών ή διαπιστώνοντας την ανωτέρω ανακολουθία) θα απαιτήσει από τον ιδιοκτήτη διόρθωση προκειμένου να ταυτίζονται τα πάντα, οπότε αυτός θα πετάξει σε μας πίσω την υπόθεση καθώς όπως ξέρεις ο ιδιοκτήτης ούτε ξέρει από αυτά και ούτε θέλει να μάθει και το μόνο που τον ενδιαφέρει (και λογικό είναι) να κάνει μόνο τη δουλειά του.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.