Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

stat

Core Members
  • Περιεχόμενα

    510
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    2

Everything posted by stat

  1. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/49581/2075/31.5.2019 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2 Άρθρο 81: Ορισμοί Σε κάθε περίπτωση, εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας κατά το άρθρο 30 του ν.4495/2017, δεν συνιστούν αυθαίρετες κατασκευές ούτε και πολεοδομικές παραβάσεις. Άρθρο 96: Κατηγορίες αυθαίρετων κατασκευών και αλλαγών χρήσεων Εργασίες ή κατασκευές του άρθρου 30 του ν.4495/2017, για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, δεν αποτελούν αυθαίρετες κατασκευές και δεν δηλώνονται.
  2. Τραγικοί ελεγκτές... Σε άλλες περιπτώσεις ζαλίζουν με τη λεπτομέρεια και εδώ λες ότι περνάνε τέτοιες χοντράδες. Γι' αυτό πολλοί μηχανικοί δεν ασχολούνται πλέον με Εξοικονομώ.
  3. Το R <> 1,8 αφορά ξεκάθαρα τα νέα υλικά και μόνο. Δεν πρέπει να συγχέεται με το U, το οποίο θα πρέπει να συμμορφώνεται με τα όρια του ΚΕνΑΚ, για όλον τον τοίχο: Utot = 1 / ( R_υπάρχον + R_νέο ).
  4. Μέχρι 31/12/2016 πράγματι έπρεπε να έχεις απαλλαγή (ή εξαίρεση, δεν είμαι σίγουρος τι από τα δύο) από ΟΑΕΕ. Από 1/1/2017 δεν ισχύει πια η απαλλαγή και είσαι και ΤΣΜΕΔΕ και ΟΑΕΕ. Δηλαδή τελικά πληρώνεις τα ίδια που θα πλήρωνες και αν ήσουν μόνο ΤΣΜΕΔΕ, αλλά στο ειδοποιητήριο γίνεται επιμερισμός και βλέπεις δύο ποσά. Αυτά μέχρι 31/12/2019 (είναι η περίοδος που οι εισφορές ελ. επαγγελματία υπολογίζονταν αναλογικά επί του εισοδήματος). Από 1/1/2020 δεν ξέρω τι ισχύει. Τώρα θα πείτε πώς γίνεται να υπάρχει ακόμα ΤΣΜΕΔΕ και ΟΑΕΕ, αφού έγιναν όλα ΕΦΚΑ από 1/1/2017; Δυστυχώς η ενοποίηση ήταν μάλλον εικονική, αφού επί μέρος διατάξεις κάθε ταμείου συνεχίζουν να ισχύουν (άλλες εισφορές, άλλες συντάξεις. Και σα να μην έφτανε αυτό, έχει παραμείνει και μία νοοτροπία όπου οι υπάλληλοι βλέπουν το φορέα τους ως 'μαγαζάκι' και εσένα ως 'πελάτη', ακούς π.χ. να λένε στον ΟΑΕΕ "δε μας νοιάζει τι λέει το ΤΣΜΕΔΕ, εμείς θεωρούμε ότι υπάγεσαι σε μας και θα σε εγγράψουμε και θα πληρώνεις εισφορές". Αντίστοιχα και στο ΤΣΜΕΔΕ. Να μη χάσουν τον πελάτη...
  5. Όσο για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ, μετά το κλείσιμο (δια της συγχώνευσης) των ΤΕΙ http://www.alfavita.gr/ekpaideysi/272624_neo-nomoshedio-poy-allazei-ton-harti-ton-aei-tei-se-11-simeia , δε θα έχουν πια νόημα παρά μόνο ως μεταβατικές διατάξεις. Υπάρχει βέβαια και η πρόταση νόμου της ΔΗ.ΣΥΜ. https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=84465017-342a-44fa-80e3-a97c00f3f237 (μετά τις εκλογές, τα ξαναλέμε).
  6. Αντισεισμικά οι ΧΜ;;; γ. Εκπόνηση μελετών αντισεισμικής θωράκισης δικτύ- ων, εγκαταστάσεων και συσκευών για τις οποίες είναι υπεύθυνοι. ιδ. Διάγνωση και αντιμετώπιση φθορών, συντήρηση και προστασία των μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ενεργειακά κτηρίων οι ΧΜ;;; λα. Εκπόνηση μελετών ενεργειακής απόδοσης, ανα- βάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας κτηριακού κε- λύφους. λβ. Εκπόνηση μελετών ενεργειακής απόδοσης, ανα- βάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας βιομηχανικών/ κτηριακών εγκαταστάσεων. λγ. Ενεργειακοί έλεγχοι/επιθεωρήσεις. Απίθανα πράγματα...
  7. Ας απαντήσει κάποιος ΗΜΜΥ καλύτερα, δε γνωρίζω για να σου απαντήσω. Πάρε τηλ. και στο ΤΕΕ, Γραφείο Επαγγελματικών θεμάτων.
  8. Τα επαγγελματικά δικαιώματα ορίζονται στο σχετικό ΦΕΚ https://www.teicrete.gr/ie/el/σελίδες-τμήματος/επαγγελματικά-δικαιώματα . Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Αν επιτρέπεται, εσύ τι σχολή έχεις τελειώσει και πού;
  9. Παρ. 2.3 Οδηγού: "Κάθε Ωφελούμενος μπορεί να υποβάλλει μόνο μια αίτηση. Επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων για περισσότερες ιδιοκτησίες από το ίδιο πρόσωπο εάν οι επιπλέον της μιας αίτησης αποτελούν μέρος αίτησης/ αιτήσεων που αφορά σε πολυκατοικία." Πες του συνάδερφου (ή "συνάδερφου") να διαβάζει την τεκμηρίωση πριν να διατυπώνει ισχυρισμούς.
  10. Το Εξοικονομώ II δέχεται μόνο τα παρακάτω: "Στην περίπτωση ανέγερσης ακινήτου πριν την ισχύ του βασιλικού διατάγματος της 9.8.1955, προσκομίζεται: α) μεταγενέστερη πολεοδομική άδεια/έγκριση για την εκτέλεση εργασιών στο κτήριο από την οποία να προκύπτει η αρχική ημερομηνία κατασκευής της κατοικίας ή βεβαίωση νομίμου περιγράμματος από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, ή β) αποδεικτικό έγγραφο ότι το κτήριο προϋφίσταται του 1955, όπως συμβόλαιο ή τίτλοι ιδιοκτησίας όπου γίνεται αναφορά στο εν λόγω κτήριο με ημερομηνία προ της 30.11.1955 και αναφέρεται η επιφάνειά του." Δες Παρ. I στο τέλος και για άλλες περιπτώσεις.
  11. Κανονικά, μόνο στον δηλωμένο επαγγελματικό λογαριασμό μπορεί να γίνει η μεταφορά. Το Εξοικονομώ μάλλον δε θα έχει πρόβλημα αν γίνει σε άλλο λογαριασμό, αλλά σε περίπτωση ελέγχου από εφορία θα έχεις θέμα.
  12. Νομίζω είναι ξεκάθαρο από την παρ. 2 άρ. 29 Ν. 4495/2017 ότι απαιτείται ΕΕΜΚ: "2. Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες: ... λ) εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης"
  13. Οι οφειλές σου στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017 θα διαγραφούν μόνο όταν το ΤΣΜΕΔΕ επεξεργαστεί και καταχωρίσει την αίτησή σου, φοβάμαι.
  14. Μπορείς να διαγραφείς από το ΤΣΜΕΔΕ χωρίς να διαγραφείς από το ΤΕΕ.
  15. Δεν είναι επιλέξιμη τότε. Δυστυχώς (για τον πελάτη σου) η κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να "Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1), του προσώπου που τη χρησιμοποιεί, για το έτος βάσει των εισοδημάτων του οποίου γίνεται η κατάταξη του Ωφελούμενου στις κατηγορίες του πίνακα 2.2.1." (ΦΕΚ 952Β 2018). Το έτος αυτό είναι το 2016, στο οποίο τη δήλωνε δευτερεύουσα. +1 για τις φακές (Μεγάλη Δευτέρα) Εάν δεν την έχεις οριστικοποιήσει, μάλλον ναι και στα 2. Εάν την έχεις οριστικοποιήσει, για το +1500 στο ΖΝΧ θα μπορείς να το βάλεις στην πορεία (παρ. 7.5.1 Οδηγού), αλλά αφαιρώντας από αλλού, αφού δε θα μπορείς να υπερβείς το ποσό (προϋπολογισμός) που δέσμευσε η αίτηση. Για το σύμβουλο, τα χάνεις (παρ. 7.5.1α Οδηγού, δεύτερο 'bullet'). Άνετα. Δες παράγραφο 7.5.1 (και 7.5.2) του Οδηγού. Πρακτικά σου επιτρέπει το πρόγραμμα στην πορεία της υλοποίησης να αλλάξεις ό,τι θες στις παρεμβάσεις, αρκεί i) να επιτυγχάνεται ο ενεργειακός στόχος και ii) να μην υπερβαίνεις τα επι μέρους όρια και το σύνολο του προϋπολογισμού. Αυτό συμβαίνει λόγω του περιορισμού 992€/αίτηση (ή 2.604€ για πολυκατοικία) - δες παρ. 4.1 Οδηγού στο τέλος. Εσύ μπορείς να κόψεις λιγότερα ή περισσότερα σε κάθε περίπτωση. Εάν κόψεις λιγότερα, αυτά θα επιδοτηθούν. Αν κόψεις περισσότερα, το πρόγραμμα θα δώσει το ποσό που βλέπεις στην οριστικοποιημένη αίτηση.
  16. Με βάση τη διατύπωση της παρ. 4.1 του Οδηγού, σε περίπτωση επαγγελματία που δεν είναι υπόχρεος ΦΠΑ, εισπράττεται όλο το ποσό (62 € + 1,86 €/τ.μ. για ΠΕΑ, 248€ για σύμβουλο έργου και 248€ για μελέτες). Υπενθυμίζω ότι μόνο το ΠΕΑ (1ο και 2ο) πληρώνεται από τον πελάτη, ο οποίος μετά αποζημιώνεται από το πρόγραμμα. Η αμοιβή συμβούλου έργου και τυχόν αμοιβές μελετών πιστώνονται από το πρόγραμμα απευθείας στο μηχανικό σύμβουλο/μελετητή.
  17. Από τον Οδηγό: "Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που: α. έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία. β. πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των κατηγοριών του Πίνακα 2.2.1. Στην περίπτωση που η κατοικία για την οποία γίνεται η αίτηση ενοικιάζεται, δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο ο πλήρης κύριος και ο επικαρπωτής (όχι ο ψιλός κύριος), όπως παρουσιάζεται στις ειδικές περιπτώσεις αιτήσεων της παραγράφου 5.2. Η περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης δεν εμπίπτει στον περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου." Για τη συναίνεση των συγκυρίων (όπως είναι και ο επικαρπωτής), δεν ανεβάζεις κάποι χαρτί. Ο αιτών δηλώνει υπεύθυνα κατά την υποβολή της αίτησης ότι έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση.
  18. Για θερμοπρόσοψη θα χρειαστείς ΕΕΜΚ (αρ. 29 ν. 4495). Και στα δικαιολογητικά της ΕΕΜΚ θα σου ζητήσουν "ζ) δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών του ακινήτου, εφόσον οι εργασίες πραγματοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως ακάλυπτους χώρους οικοπέδου ή γηπέδου ή κοινόκτητα τμήματα του κτιρίου, όπως όψεις, φέροντα οργανισμό, δώμα και στέγη." (αρ. 41 ν. 4495). Πυκνό μυστήριο καλύπτει το θέμα των τετραγωνικών τέντας στο Εξοικονομώ II. Είναι κάτι που δεν έχει διευκρινιστεί επίσημα. Προφανές δεν είναι τίποτα.
  19. 1. Στον Οδηγό αναφέρει ότι το ΠΕΑ πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την 26.11.2017 (νέος ΚΕΝΑΚ). Άρα αφού γίνονται δεκτά ΠΕΑ που εκδόθηκαν πριν την έναρξη του προγράμματος (και ΠΡΙΝ προστεθεί ο λόγος έκδοσης "Εξοικονομώ II"), λογικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το ΠΕΑ που αναφέρεις. Αν θες να είσαι 100% βέβαιος, πάρε τηλέφωνο σήμερα σε helpdesk/Υπουργείο. Επίσης μην ξεχνάς ότι το Εξοικονομώ II δομείται πάνω στο 1ο σενάριο παρεμβάσεων. 2. Στο σύστημα δε μπορείς να αλλάξεις την αμοιβή για τα ΠΕΑ. Εάν βάλεις λιγότερα από το μέγιστο επιτρεπόμενο, κανένα πρόβλημα, αυτά θα πάρει ο αιτών.
  20. Στις δηλώσεις του Προέδρου του ΤΕΕ http://web.tee.gr/eidisis/stasinos-gia-egkyklioys-petropoyloy-pros-efka-gia-themata-michanikon-kairos-itan-na-ginoyn-ta-aytonoita-na-prochorisei-tora-kai-i-epilysi-ton-allon-provlimaton/ που ανέφερε ο συνάδελφος παραπάνω, αναφέρεται: "με την πρώτη σημερινή εγκύκλιο Πετρόπουλου προς τον ΕΦΚΑ διευκρινίζεται ότι μετά την κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης με το Ν. 4387/2016, οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ δεν υποχρεούνται στην αναδρομική καταβολή εισφορών για το διάστημα από 1/7/2011 έως 31/12/2014". Δηλαδή το ΤΕΕ μας λέει ότι όλα τα αναδρομικά της ειδικής προσαύξησης από 1/7/11, λόγω μετάταξης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, καταργούνται. Οπότε προκύπτουν 2 εύλογα ερωτήματα: 1. Θα επιστραφούν/συμψηφιστούν οι αναδρομικές εισφορές ειδικής προαύξησης όσων έχουν ήδη πληρώσει αναδρομικά εξαμήνων Β2011, Α2012 και Β2012; Και πώς; 2. Ο ΕΦΚΑ έχει σίγουρα την ίδια άποψη με το ΤΕΕ;;; Φυσικά όλα αυτά είναι τρίχες. Πραγματική επιτυχία θα ήταν εάν επιστρέφονταν ΟΛΕΣ οι από 1/1/2007 καταβληθείσες εισφορές στην Ειδική Προσαύξηση (που αυτή τη στιγμή απλά προσαυξάνουν ελάχιστα τη σύνταξη).
  21. "Αρθρο 13. Χρόνος έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης Το στοιχείο λιανικής πώλησης (απόδειξη ή τιμολόγιο) εκδίδεται: α) Σε περίπτωση πώλησης αγαθών, κατά το χρόνο παράδοσης ή την έναρξη της αποστολής. Όταν η παράδοση των πωλούμενων αγαθών γίνεται από τρίτο, το στοιχείο λιανικής πώλησης εκδίδεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την παράδοση και πάντως εντός του φορολογικού έτους που έγινε η παράδοση. β) Σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών, με την ολοκλήρωση της παροχής της υπηρεσίας. γ) Σε περίπτωση απόκτησης δικαιώματος λήψης υπηρεσίας, με την απόκτηση του δικαιώματος αυτού. δ) Σε περίπτωση συνεχιζόμενης παροχής αγαθών, υπηρεσίας ή κατασκευής έργου, το παραστατικό της πώλησης εκδίδεται όταν μέρος της αμοιβής καθίσταται απαιτητό για το μέρος της υπηρεσίας ή του έργου που έχει ολοκληρωθεί και σε κάθε περίπτωση με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας ή του έργου."
  22. Η ανακοίνωση που εμφανίζει αυτή τη στιγμή το σύστημα: Σας ενημερώνουμε ότι στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας έχει δεσμευτεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων του Προγράμματος. Το σύστημα θα παραμείνει ανενεργό για τις Περιφέρειες αυτές έως την Τετάρτη, 28/3. Θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η δυνατότητα για επεξεργασία υπαρχουσών αιτήσεων σταδιακά ανά περιφέρεια, ως εξής: Τετάρτη 28/3 Ήπειρος, Πέμπτη 29/3 Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Παρασκευή 30/3 Δυτική Ελλάδα και Σάββατο 31/3 Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία. Παρακαλούμε προχωρήστε στην ολοκλήρωση των αιτήσεων σας που ανήκουν στις ενεργές Περιφέρειες. Το σύστημα θα παραμένει ανοικτό καθημερινά 08:00 – 20:00. Τον υπόλοιπο χρόνο θα πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης. Βγήκε δηλαδή το 'πρόγραμμα' (28-31/3) βάσει του οποίου θα ανοίξουν πάλι οι περιφέρειες της 1ης εβδομάδα για επεξεργασία. Φαντάζομαι σύντομα θα ανακοινώσουν και τη δέσμευση του συνόλου των πόρων σε Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία (περιφέρειες 2ης εβδομάδας) που ανέφεραν οι συμ-φορουμίτες παραπάνω.
  23. Έχει κανείς καμία ιδέα πώς προέκυψε η μεγάλη διαφορά στους αρ. πρωτ.;
  24. ΝΟΜΟΣ 4308/2014 Άρθρο 13 Χρόνος έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης "Το στοιχείο λιανικής πώλησης (απόδειξη ή τιμολόγιο) εκδίδεται: β) Σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών, με την ολοκλήρωση της παροχής της υπηρεσίας." Προσοχή! Εάν η συναλλαγή γίνεται μεταξύ επαγγελματιών/εταιριών, οπότε εκδίδεται τιμολόγιο, δεν ισχύει το παραπάνω, αλλά το άρ. 11: Άρθρο 11 Χρόνος έκδοσης τιμολογίου "2. Ο χρόνος έκδοσης τιμολογίου καθορίζεται ως εξής: α) Σε περίπτωση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, τιμολόγιο εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα της παράδοσης ή αποστολής αγαθών ή της ολοκλήρωσης της υπηρεσίας, κατά περίπτωση." https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/99608/nomos-4308-2014
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.