Μετάβαση στο περιεχόμενο

alexia_ch

Members
  • Περιεχόμενα

    31
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by alexia_ch

  1. Είναι σαφέστατα τελείως περιοριστικός ο Νόμος. Θεωρείτε ότι θα μπορούσα ίσως να προεκτείνω την πλάκα του δώματος περιμετρικά σαν εξώστη, να μετρήσω την επιφάνεια στους εξώστες και να το χαρακτηρίσω εξώστη του ορόφου, ώστε να τοποθετήσω κάγκελο ή στηθαίο; Γύρω γύρω θάλασσα και στη μέση ένα δώμα 🤔
  2. Θα ήθελα να επαναφέρω το ζήτημα. Έχω κατοικία εκτός σχεδίου με υπόγειο, ισόγειο και μικρό τμήμα ορόφου. Τα 4μ. εξαντλούνται σχεδόν στην οροφή του ισογείου, γιατί έχω παράθυρα στο υπόγειο. Πάνω από τα 4μ θα έχω το πάχος της μόνωσης και την στρώση ρύσεων. Θα ήθελα να κάνω ένα στηθαίο αρχικά για εγκιβωτισμό της μόνωσης και να τοποθετήσω κιγκλίδωμα, καθώς το δώμα είναι βατό και προσβάσιμο από τον όροφο. Υποθέτω ότι τουλάχιστον σαν στηθαίο εγκιβωτισμού θα γίνει δεκτό πάνω από τα 4μ., αλλά τα κιγκλιδώματα (μεταλλικά ή γυάλινα) επιτρέπονται; Εντελώς παράλογος ο περιορισμός!
  3. Το ελπίζω... απλώς η διαδικασία από ότι έχω καταλάβει γίνεται παράτυπα από τις τράπεζες καθώς δεν έχουν τέτοια εντολή από το υπουργείο για την Κεντρική Μακεδονία. Ευχαριστώ.
  4. Το όχι πάει στο ότι δεν θεωρούνται έγκυρες ή ότι δεν θα έχει πρόβλημα?
  5. Στη Βέροια αν ρωτήσεις για εξοικονομώ η Πειραιώς δεν σε εξυπηρετεί καθόλου, ενώ η Eurobank προωθεί αιτήσεις καλών πελατών. Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο είναι λάθος να τρέχει τέτοιο πρόγραμμα μέσω των τραπεζών. Παρόλα αυτά να ρωτήσω κι εγώ αν κάποιος γνωρίζει... οι αιτήσεις αυτές θεωρούνται έγκυρες? έχουμε εκδόσει 1ο ΠΕΑ και καταθέσαμε αίτηση σε πελάτη, ο οποίος θέλει να υλοποιήσει κιόλας τις παρεμβάσεις για να μην περιμένει την έγκριση. Βάσει του Οδηγού είναι επιλέξιμες οι δαπάνες μετά το 1ο ΠΕΑ. Πιστεύτε ότι θα έχει πρόβλημα?
  6. Αλλη απορια (προσπαθω να σωσω τιποτα,αλλα δεν μου βγαινει)... Ο συγκεκριμενος ιδιοκτητης το δηλωνει ως κυρια κ μοναδικη κατοικια. Στα φυλλα καταγραφης,εφοσον το κτιριο υπερβαινει τα 70τμ,το υπογειο κ η σοφιτα θα δηλωθουν ως αλλη κατοικια?
  7. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Κι εμένα έχουν περάσει αυτές οι σκέψεις από το μυαλό μου, αλλά επειδή το πρόστιμο με συντ>1 εκτοξεύεται στα ύψη, λέω μήπως είμαι υπερβολική και μπορώ να χρησιμοποιήσω την ασάφεια του Νόμου τουλάχιστον ως προς την αναφορά του σε χώρους κύριας χρήσης στο Παράρτημα Α. Μάλλον δεν το γλιτώνει το εγκεφαλικό ο πελάτης!
  8. Ευχαριστώ. Να επαναλάβω και την τελευταία αμφιβολία, γιατί δεν την διατύπωσα σωστά. Τα τετραγωνικά του υπογείου (και της σοφίτας αντίστοιχα) θα προσμετρηθούν για τον υπολογισμό της υπέρβασης του συντελεστή δόμησης? Στην περίπτωσή μου έχω υπέρβαση δόμησης Κύριων χώρων <50% της επιτρεπόμενης. Αν προσθέσω και το υπόγειο και τη σοφίτα γίνεται >50%. Στο παράρτημα γράφει στο 5: Αναγράφεται η αυθαίρετη επιφάνεια που δεν καλύπτεται από οικοδομική άδεια με χώρους κύριας χρήσης και συγκρίνεται με τον επιτρεπόμενο από τους όρους δόμησης σ.δ. που ισχύει για το ακίνητο. Επομένως, βάζω μειωτικό 0,50 και συντελεστή υπέρβασης δόμησης 1,0.
  9. Καλησπέρα! Υπόγεια αποθήκη που δεν φαίνεται στην άδεια πώς υπολογίζεται (ομοίως και σοφίτα)? Γνωστός από τοπική επιτροπή αυθαιρέτων μου είπε ως Υπέρβαση Δόμησης με μειωτικό συντελεστή. Είναι μεν χώρος που αντιστοιχεί σε τετραγωνικά (όπως άλλωστε και οι ημιυπαίθριοι, εξώστες κλπ), αλλά τετραγωνικά που δεν μετρούν στη δόμηση. Με τον τρόπο αυτό είτε είναι κατοικία, είτε αποθήκη βγαίνει ίδιο πρόστιμο. Αν τελικά το θεωρήσω ΥΔ με μειωτικό 0,50, μου φαίνεται λογικό να μην τα συμπεριλάβω στα τετραγωνικά για τον υπολογισμό του συντελεστή ΥΔ, εφόσον δεν είναι χώρος κύριας χρήσης που λέει το Παράρτημα Α. Συμφωνείτε?
  10. Ισχύει η Υπουργική απόφαση, γιατί το άρθρο του ΝΟΚ έχει τροποποιηθεί με τον Ν.4178. (άρθρο 48) Ακούγεται λίγο τρελό βέβαια να θέλει μικρής κλίμακας για να πασσαλώσεις ή για συρματοπερίφραξη.
  11. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις! Το κτίριο είναι προ Κ.Εν.Α.Κ και επομένως δεν μπορώ να αξιοποιήσω το Άρθρο 12. Το κακό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι ο ενοικιαστής κάνει εργασίες χωρίς να έχει εξασφαλίστει με συμφωνητικό μίσθωσης.
  12. Σε αντίστοιχη περίπτωση με του fragkiad, όπου το κατάστημα έχει περατωμένες όψεις, αλλά δεν έχουν μπει είδη υγιεινής, κλιματιστικά κλπ και έχει εργοταξιακό ρεύμα μπορεί να βγει ΠΕΑ για να γίνει η μίσθωση και να τα αποπερατώσει ο ενοικιαστής? Πρέπει υποχρεωτικά να γίνει τμηματική παράδοση του καταστήματος για να βγει το ΠΕΑ (το υπολοιπο κτιριο ειναι επισης ημιτελες)?
  13. Ευχαριστώ για τις απόψεις! Επαναλαμβάνω ότι ο λόγος που άνοιξα το θέμα είναι γιατί έχω καινούριο γραφείο και έχω χάσει 2 πελάτες γιατί με θεώρησαν υπερβολική ως προς το τι θεωρούσα αυθαιρεσία (και δεν ήταν απλά παράθυρα τα δικά τους!). Φυσικά αυτοί δεν έχουν διαβάσει το νόμο και δεν φέρουν και ευθύνη.
  14. Κι εγώ συμφωνώ ότι δεν αναγράφεται στη βεβαίωση, γιατί δεν ζητείται κάτι τέτοιο. Προσωπικά είμαι της άποψης ότι όταν μπαίνει ο πελάτης στη διαδικασία της ρύθμισης, πρέπει να τα ρυθμίζει όλα για να είναι καθαρός και για να είμαστε κι εμείς σωστοί. Ακόμα όμως και αν δεν ρυθμίσει μικρές παραβάσεις τύπου παραθύρων που ανέφερα προηγουμένως, πάλι θα μπορεί να πάρει στο μέλλον τη βεβαίωσή του και θα έχει γλιτώσει και το 500ρικο.
  15. Είναι όντως λεπτή η διαφορά και ο προβληματισμός μου δημιουργείται γι' αυτόν ακριβώς το λόγο. Η βεβαίωση είναι σαφής και μιλά για επιφάνειες, ύψη και χρήσεις. Κατά τη ρύθμιση όμως για ποιο λόγο να πείσεις έναν πελάτη ότι πρέπει να πληρώσει άλλο ένα 500ρικο εκτός από τις ΥΔ, ΥΚ κλπ, οι οποίες δεν θα του δημιουργήσουν πρόβλημα σε μελλοντική μεταβίβαση? Άλλωστε για τη μεταβίβαση γίνονται όλα και όχι για να είμαστε νόμιμοι.
  16. Καλησπέρα! Με αφορμή τις ποινές και τη συζήτηση για την ευθύνη του μηχανικού ήθελα τη γνώμη σας σε ένα εύλογο ερώτημα... μέχρι που πρέπει να φτάνει η τήρηση αυτού του ακραίου σε πολλά σημεία νόμου? για παράδειγμα, αν σας ζητούσαν Βεβαίωση για ένα διαμέρισμα με ένα αυθαίρετο παραθυράκι μπάνιου ή μεταβολή ενός παραθύρου από 1,20μ σε 1,50μ πλάτος, θα λέγατε στον πελάτη να πληρώσει 500ρικο + την αμοιβή σας? μέχρι στιγμής έχω χάσει 2 πελάτες για σοβαρότερες παραβάσεις από αυτές, οι οποίοι με θεωρούσαν τρελή για τις αυθαιρεσίες που τους περιέγραφα...
  17. Γεια σου mike_ (πιθανότατα γνωριζόμαστε) Καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου. Έχω τελειώσει τη Διαχείριση έργων και δεν μπορώ να πω ότι το μετάνιωσα, ούτε ότι ξετρελάθηκα κιόλας. Πάντα θαύμαζα την υπομονή των παιδιών που διάλεξαν το ΑΣΤΕ αλλά δεν είχα την αντοχή να το υποστώ. Πιστεύω ότι οι γνώσεις του ΑΣΤΕ είναι πραγματικά χρήσιμες αν θέλεις να ασχοληθείς με μελέτες και ενισχύσεις, πράγμα που θέλω να κάνω τώρα και καταβάλω διπλή προσπάθεια για να κατανοήσω την push over, time history κλπ. Το κακό με αυτά είναι ότι προς το παρόν ασχολούμαστε με τα αυθαίρετα και άλλες βλακείες που μας απαξιώνουν πλήρως σαν μηχανικούς και δεν έχουμε πεδίο να τα εφαρμόσουμε. Επίσης, στο εξωτερικό η ειδικότητα του structural engineer νομίζω πως δεν είναι ιδιαιτέρως καλά αμοιβόμενη, χωρίς να είμαι η κατάλληλη να σου το βεβαιώσω. Αν σκέφτεσαι να φύγεις έξω, τότε ένα μεταπτυχιακό στη διαχείριση και μελλοντικά μια πιστοποίηση από PMI ή κάτι αντίστοιχο πιστεύω θα σου δώσει μια αρκετά καλά αμοιβόμενη θέση.
  18. Καλησπέρα! Συγχωρέστε με αν έχει συζητηθεί αλλού το ίδιο θέμα αλλά το φόρουμ έχει πάρει φωτιά. Οι εκπτώσεις στις ειδικές κατηγορίες υπολογίζονται και στις περιπτώσεις με αναλυτικό προϋπολογισμό? Με μια δοκιμή στο σύστημα υπολογίζει έκπτωση και στο 500αρικο της λοιπής παράβασης. Πχ. (400€ για ΥΔ + 500€ μια παράβαση) *0,15= 135€ --> Πληρώνει μόνο το παράβολο και τέλος. Σωστά?
  19. Συμφωνώ με τις σκέψεις σου yian. κι εγώ κάπως έτσι θέλω να το προχωρήσω, αλλά εφόσον δεν παίρνουν στα χέρια τους χαρτί από ΙΚΑ ή τιμολόγιο από υλικά, θεωρούν την κατασκευή αυθαίρετη, με μη αποδεδειγμένο χρόνο κατασκευής. Παρόλα αυτά αναφέρεται στο Ε9 και βρέθηκαν και αεροφωτογραφίες στον ΟΚΧΕ/ΕΚΧΑ απο το 1986. Και με μια απλή αυτοψία είναι προφανές ότι η κατασκευή είναι παλιά (Λείος χάλυβας, φθορές κλπ). Γενικά υπάρχει απροθυμία από την πολεοδομία να το δεχτεί και δεν ξέρω μέχρι ποιο σημείο έχω δικαίωμα να πιέσω.
  20. Μάλλον ρωτάω πολλά καλοκαιριάτικα και περίεργα. Αν έχει μείνει κανένας άτυχος στο γραφείο και δεν κάνει βουτιές, θα ήμουν ευγνώμων να ρίξει καμιά ιδέα!
  21. Καλημέρα στο forum! Ζητώ τα φώτα σας για μια μπερδεμένη (για μένα τουλάχιστον) ιστορία. Ένας πελάτης κληρονόμησε κατοικία 65 τμ με άδεια του '85, που ολοκληρώθηκε ο φέρων οργανισμός το '86, αλλά λόγω αμέλειας? δεν πήρε παράταση αδείας επ'αόριστον. Στο ΙΚΑ δεν είχε κολληθεί κανένα ένσημο και φυσικά δεν υπάρχουν τιμολόγια από την κατασκευή. Τώρα θέλει να αποπερατώσει την κατασκευή που έχει μείνει στα τούβλα. Πώς μπορεί να προχωρήσει αυτό το θέμα? 1. Για να πάει επ'αόριστον ζητούν από την πολεοδομία βεβαίωση από το ΙΚΑ που δεν μπορώ να την έχω. Σαν στοιχεία για την παλαιότητα του ΦΟ έχω μόνο την φορολογική δήλωση του '86 που αναφέρεται ως ημιτελής κατοικία, υπεύθυνες δηλώσεις από πολλούς καλοθελητές και περιμένω απάντηση από τον ΟΚΧΕ για αεροφωτογραφία (λίγο χλωμό). Μου λένε όμως πως αυτά δεν αρκούν και ότι η άδεια έληξε και η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη. 2. Να το βάλω στον νέο νόμο με 1000 ευρώ παράβολο και άδεια νομιμοποίησης? Τα ένσημα για τον ΦΟ έχουν παραγραφεί από το ΙΚΑ. Θα πρέπει να γίνει καινούρια αναγγελία και να πληρώσει ένσημα μόνο για τις υπολοιπόμενες εργασίες αποπεράτωσης? 3. Να το αποπερατώσουμε "νύχτα" και να το δηλώσουμε σαν αυθαίρετο χωρίς άδεια? βγαίνει πάλι γύρω στις 5000€ το πρόστιμο και θα με φάει και το άγχος... Σημείωση: η κατασκευή έχει παρέκκλιση από την άδεια στο ότι δεν είχαν προσμετρηθεί στην κάλυψη οι εξώστες γιατί θεωρητικά καλύπτονταν από διακοσμητικό στέγαστρο, ενώ κατασκευάστηκε από μπετόν (ημιυπαίθριος). Βάσει άλλου topic καταλήξαμε στο ότι είναι ΥΚ. Αυτό εμποδίζει από μόνο του την παράταση επ'αόριστον? Συγγνώμη για την φλυαρία. Κάθε άποψη θα βοηθήσει ιδιαίτερα!
  22. Ευχαριστώ και πάλι. θα το κοιτάξω πιο προσεκτικά.
  23. Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια! Επομένως έχουν δίκιο με βάση αυτά που λες. Η μεγαλύτερη βεράντα έχει διαστάσεις 1,80Χ5,30 και στην άδεια καλύπτεται από πλάκα διέρειστη με μια "διακοσμητική" κολώνα στην ελεύθερη γωνία. Άρα, δεν τη γλιτώνουν την υπαγωγή.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.