Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συμπλήρωση δήλωσης κτηματολογίου


Recommended Posts

Επίσης, υπάρχει η περίπτωση να μην είναι διαρετό το τμήμα του αγροτεμαχίου, αλλά ο συμβολαιογράφος να αναφέρεται στο κατά χρήση τμήμα.

Εκεί γίνονται πολλά μπερδέματα γιατι ειδικά οι παλιοί συμβολαιογραφοί δεν το αναφέρουν σαφώς ή πολλές φορές δεν το αναφέρουν.

 

Θέλει μια προσοχή σε αυτην την περίπτωση γιατι και εσυ να το δηλώσεις σωστά, μπορεί να έρθει ο γείτονας και να δηλώσει και αυτος το δυτικό αντι του ανατολικού υπόλοιπου

(υποχρεωτικά δες το διάγραμμα διανομής του ΥΠΓΕ αν υπάρχει - οι διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τον ιδιοκτήτη μπορεί να σε παραπλανήσουν καθώς οι έννοιες του βορά-νοτου-ανατολης-δυσης δεν είναι τόσο αυτονόητες στους περισσότερους και θα σου απαντησουν με βαση τη συνήθεια - το "δεξιο τμήμα" μπορεί να είναι το δυτικό, το "πάνω κομμάτι" μπορεί να είναι το νότιο του χωραφιού αλλά το εννοούν όπως το βλέπουν από το δρόμο κτλ)

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι αν ο πελάτης σου είχε στην κατοχή του όλο το αγροτεμάχιο των 10 στρεμμάτων. Αν ναι τότε ψάξε λίγο το υπόλοιπο κομμάτι σε ποιον ανήκει και με ποια περιγραφή συμβολαίου πήρε την κυριότητα, ώστε να αποφασίσεις με ποιον τρόπο θα δηλωθεί το ακίνητο.

Αν ο πελάτης σου αρχικά απέκτησε το κομμάτι των 4 στρεμμάτων θα πρέπει να βρείς το συμβόλαιο του ώστε να δεις πως ακριβώς περιγράφεται εκεί (διαιρετό τμήμα, τμήμα κατά χρήση, ή τμήμα εξ αδιαιρέτου). Ανάλογα το τι γράφει τότε θα συμπληρώσεις αντιστοίχως τη δήλωση.

Υπάρχει και η περίπτωση (πολύ πιθανή στην επαρχία) το τεμάχιο των 10 στρεμμάτων να ανήκε σε κάποιον παππού του πελάτη σου και δια λόγου να είχε γίνει μοιρασιά σε παιδιά και σε εγγόνια και τελικά να "έμεινε" το 4άρι στον πελάτη σου ενώ το υπόλοιπο τμήμα να ανήκει σε συγγενείς.

Προσοχή κάθετες εκτός σχεδίου απαγορεύονται μετά το 92, οπότε και οι χρονολογίες των τίτλων παίζουν ρόλο.

Για να καταλήξω αν δεν αφορά τεμάχιο διανομής ή αναδασμού, ακολούθα τη συμβουλή στο edit του Δημήτρη, δηλαδή ξεχωριστό γεωτεμάχιο 4 στρεμμάτων με 100 ιδιοκτησία του πελάτη. Αν η ιδιοκτησία αφορά συγγενείς το πιθανότερο είναι να κάνουν το ίδιο και αυτοί.

Απλά να σημειώσω ότι μια απλή δήλωση ιδιοκτησίας θα κάνεις. Δεν έχεις καμία νομική ευθύνη αν οι "γείτονες" δηλώσουν κάτι διαφορετικό από εσένα. Ο ανάδοχος της μελέτης θα κρίνει με βάση τα στοιχεία που έχει πως θα αποτυπώσει τις ιδιοκτησίες οπότε μην αγχώνεσαι πολύ (εκτός αν έχεις θέμα αρτιότητας)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • 5 years later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Δύο ερωτήσεις, ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Σε δήλωση κτηματολογίου που συμπληρώνω τώρα. Το συμβόλαιο περιγράφει τις κάθετες ιδιοκτησίες, καθώς και έναν κοινόχρηστο χώρο των κάθετων ιδιοκτησιών. (λωρίδα)

1. Aυτός ο κοινόχρηστος χώρος πρέπει να δηλωθεί κάπως στην δήλωση κτηματολογίου;

..........................................

Στους όρους του συμβολαίου αναφέρει ότι κάθε συνιδιοκτήτης της κάθετης επιφυλάσει στον εαυτό του το αποκλειστικό δικαίωμα της αέρινης στήλης ώστε να μπορει να χτίσει ορόφους...

2. Πρέπει να δηλωθεί αυτή η "αέρινη στήλη" από κάθε συνιδιοκτήτη της κάθετης;

Ευχαριστώ,

 

Link to comment
Share on other sites

Α. Υποθετω οτι προκειται για τμημα χωρις χιλιοστα, απλως κοινοχρηστης διελευσης και εξυπηρετησης των καθετων.

Αυτο μαλλον σαν παρατηρηση θα μπει

Β. Σωστα "ΟΧΙ", εφοσον δεν εχει γινει συσταση ΟΙ επι της καθετου.

 εδω

http://ktimalakonia.gr/index.php/pos-ypovallo-sosta-ti-dilosi

κι εδω

http://ktimalakonia.gr/images/pdf-files/FAQ-Lakonia.pdf

καλημερα Βασιλη

Edited by dimitris GM
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα Δημήτρη

Αν η σύσταση λέει ότι η κάθετος π.χ 6 (η κοινόχρηστη) ανήκει κατά κυριότητα στους ιδιοκτήτες των λοιπών καθέτων κατά το ποσοστό συγκυριότητας εκάστης δεν πρέπει να δηλωθεί στο κτηματολόγιο απ' όλους ως δικαίωμα ??  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.