Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Υποθέτω ότι μιλάς γενικά για τις θερμογέφυρες.

Δες στο τέλος της ΤΟΤΕΕ-2 και εδώ:

 

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/GR_ENERGEIAS/kenak/meleti.rar

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας,

Θα ήθελα να κάνω τις εξής ερωτήσεις μιας και δεν είμαι μηχανολόγος και δυσκολεύομαι σε κάποια ζητήματα κατά την ενεργειακή επιθεώρηση.

1. Πως καταλαβαίνει ότι ένας λέβητας διαθέτει υδραυλική αντιστάθμιση κατά την επιθεώρηση? 

2. Πως καταλαβαίνεις ότι ένα κλιματιστικό είναι inverter εάν δεν μπορείς να βρεις στοιχεία του από internet και δεν βλέπεις ταμπελάκι?

3. Πως καταλαβαίνεις ότι ένας λέβητας είναι συνδεδεμένος με ηλιακό συλλέκτη?

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Όταν έχουμε καναλατη ημικεντρικη κλιμ/κη μονάδα απ' ευθείας εκτόνωσης με πρόσθετο στοιχείο νερού πως το δηλώνουμε στο τμήμα της θέρμανσης στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ? Η μονάδα συνδέεται με εξωτερική κλιματιστική μονάδα και με λέβητα πετρελαίου. Ο λέβητας πετρελαίου έχει δύο κυκλοφορητές, έναν κυκλοφορητή με 4 κλάδους που τροφοδοτεί τις καναλάτες και έναν δεύτερο κυκλοφορητή με 5 κλάδους για τα θερμαντικά σώματα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Προσοχή! Στην σπάνια περίπτωση που η κατασκευή είναι μετά το 1979 ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, τότε σημαίνει ότι δεν έχει εφαρμοστεί κιόλας ως όφειλε, οπότε τότε κάνεις χρήση τον πιν. 3.1 και τους πίνακες 3.4α και 3.4β και υπολογίζεις το σταθμισμένο U για κάθε τοίχο, όπως κάνω εγώ, ή ξεχωριστά το U του σκυροδέματος και ξεχωριστά το U της πλινθοδομής)

 

 

έχω άδεια προσθήκης Γ ορόφου του 1999. Όπου σε 2όροφο άδειας 1979 προστέθηκε ένας όροφος, κατοικία. Το στέλεχος γράφει για μελέτες, αρχιτεκτονική, φέροντος οργανισμού,  ύδρευση αποχέτευση, αλλά δεν γράφει για Μελέτη θερμομόνωσης. Το ίδιο και για τούς Επιβλέποντες μηχανικούς.

1.Είναι δυνατόν να μήν έχει κατατεθεί το 1999!!?? ή απλά είναι παράβλεψη πάνω στο στέλεχος?

2.Μήπως υπήρχε δικαίωμα να μην κατατεθεί επείδή ήταν παλιό το άλλο κτίριο? 

3.Αν είχε κατατεθεί δεν έπρεπε να γράφεται υποχρεωτικά στο στέλεχος, στην πρώτη σελίδα?

4. Του 1979 η παλιά υπάρχει περίπτωση (δεν έχω το στέλεχος), να είχε μελέτη θερμομόνωσης?. Εγώ πάντως κοίταξα το ισόγειο δεν είχε πουθενά μόνωση. 

5. Το τοπογραφικό γράφειο ότι το ισόγειο και ο Α, Β όροφος είναι με την τάδε άδεια του 1979 , και δήλωση 410/68. Τι σημαίνει δήλωση 410/68? 

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

1. Υποχρέωση μελέτης θερμομόνωσης υπάρχει από την 4-7-79 και μετά  Πρακτικά ως ημερομηνία έναρξης παίρνουμε την 1-1-80. 

2. Οχι

3. Ναι, αλλά είναι τυπικό και μπορεί να μην αναγράφηκε από αβλεψία. Δες αν υπάρχει μ.θ. στο φάκελο της πολεοδομίας. 

4. Το πιο πιθανό να μην είχε. (υπολόγισε και την περίοδο προσαρμογής...)

5. Δεν γνωρίζω, αλλά δεν έχει σχέση (προφανώς) με τη θερμομόνωση

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εγκεκριμένη μ.θ., αντιμετωπίζεις (κατ' αρχήν) το κτίριο ως μη θερμομονωμένο. Οφείλεις όμως να ελέγξεις εάν κάποια δομικά στοιχεία (πλάκα π.χ.) έχουν μόνωση

Link to comment
Share on other sites

Έχω περίπτωση μονοκατοικίας που έχει κατασκευαστεί κλειστό υπόστεγο με χρήση πάρκινγκ και αποθήκης. Το υπόστεγο είναι από ελλενίτ, οροφή και τοίχοι και εφάπτεται με έναν τοίχο της κατοικίας. 

 

Δεδομένου ότι είναι πρόχειρη κατασκευή χωρίς αεροστεγανότητα, μπορώ να το θεωρήσω ως υπόστεγο και να το λάβω υπόψιν μόνο στην σκίαση ή πρέπει να το θεωρήσω ΜΘΧ, ακόμη και αν μπάζει από παντού; 

 

Και κάτι ακόμη, σκίαση από δέντρα πώς λαμβάνεται υπόψιν; 

 

Ευχαριστώ

Edited by JasonK
Link to comment
Share on other sites

Έχω περίπτωση μονοκατοικίας που έχει κατασκευαστεί κλειστό υπόστεγο με χρήση πάρκινγκ και αποθήκης. Το υπόστεγο είναι από ελλενίτ, οροφή και τοίχοι και εφάπτεται με έναν τοίχο της κατοικίας. 

 

Δεδομένου ότι είναι πρόχειρη κατασκευή χωρίς αεροστεγανότητα, μπορώ να το θεωρήσω ως υπόστεγο και να το λάβω υπόψιν μόνο στην σκίαση ή πρέπει να το θεωρήσω ΜΘΧ, ακόμη και αν μπάζει από παντού; Αφού μπάζει απο παντού εγω θα το λάμβανα ως εξωτερικό τοίχο με σκίαση (όπως λες) !

 

Και κάτι ακόμη, σκίαση από δέντρα πώς λαμβάνεται υπόψιν;  Σκίαση απο ορίζοντα.

 

Ευχαριστώ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Την σκίαση σε οριζόντια οροφή από γειτονικά κτήρια, όταν μάλιστα αυτά είναι διαφορετικού ύψους και σε διαφορετικούς προσανατολισμούς (ενώ παράλληλα από κάποιους προσανατολισμούς δεν υπάρχει σκίαση) πώς την υπολογίζουμε πρακτικά;

Edited by JasonK
Link to comment
Share on other sites

Το "μπάζει από παντού" κλειστό υπόστεγο, θα το αντιμετώπιζα σαν και έναν οποιονδήποτε άλλο μ.θ.χ. , με τη διαφορά ότι για τον συνολικό αερισμό του, θα έπαιρνα την τιμή 3,0 [m3/h/m3] ("Υπάρχουν κουφώµατα σε επαφή µε τον εξωτερικό αέρα, µε φθορές και συνεχή αερισµό") από τον πίνακα 3.27. της 1ης ΤΟΤΕΕ. Δεν νομίζω πως θα διέφερε και πολύ, όσον αφορά τον αερισμό του, από ένα χώρο χαρακτηρισμένο ως "λεβητοστάσιο", όπου χρειάζονται (χοντρικά) τουλάχιστον 0,60m2 σε ανοίγματα προς το ύπαιθρο (κατευθείαν ή μέσω σηράγγων).

 

Σχετικά με την σκίαση οροφών, στα FAQs του ΤΕΕ, υπάρχουν κάποιες προτεινόμενες τιμές:

  • 0,9 για συντελεστή θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων μεγαλύτερο ή ίσο από 0,6 [W/(m2/K)] και περιορισμένη σκίαση των επιστεγάσεων. Ως περιορισμένη σκίαση νοείται η έλλειψη φυσικών ή τεχνητών εμποδίων, καθώς και η ύπαρξη Η/Μ εγκαταστάσεων μικρής επιφάνειας.
  • 0,6 για συντελεστή θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων μεγαλύτερο ή ίσο από 0,6 [W/(m2/K)] και μερική σκίαση των επιστεγάσεων.
  • 0,3 για συντελεστή θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων μεγαλύτερο ή ίσο από 0,6 [W/(m2/K)] και με σημαντική σκίαση των επιστεγάσεων (π.χ. μεγάλου ύψους κτήρια, μεγάλο ποσοστό κάλυψη επιστεγάσεων από Η/Μ εγκαταστάσεις κ.ά).
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.