Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαστικός πραγματογνώμων


Recommended Posts

Συνάδελφοι, καλημέρα

Με έχουν μόλις ορίσει πραγματογνώμονα σε μία υπόθεση που αφορά υγρασία σε οροφή μπαλκονιού.

Δυστυχώς έχω μικρή εμπειρία σε τέτοια ζητήματα σε αντίθεση ίσως με τους τεχνικούς συμβούλους των αντιδίκων.

Επειδή η διερεύνηση της υγρασίας είναι πάντα δισεπίλυτο πρόβλημα, υπάρχει κανείς από εσάς που να του έτυχε ανάλογη περίπτωση και να μπορεί να μου προτείνει έναν μπούσουλα;

 

Κάποιοι συνάδελφοι μου είπαν ότι μερικές φορές είναι πιθανή ακόμη και η αδυναμία έκδοσης σαφούς πορίσματος.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 156
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θα σου πω τι θα έκανα εγώ.

 

1. λεπτομερείς φωτογραφίες και επαφή με εταιρεία μονώσεων, το τεχνικό της τμήμα, αυτοί θα σου πουν πολύ χρήσιμα πράγματα, κοίτα σοβαρές εταιρείες όμως.

2. μελέτη σχετικών άρθρων στο γνωστό περιοδικό που έχει κατάλογο από περασμένα τεχνικά άρθρα. Θα τους τηλεφωνούσα να μου τα πούνε όλα, θα κοίταζα και στην ιστοσελίδα τους.

3. ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ δε θα επέτρεπα στον εαυτό μου ούτε στιγμή να νοιώσει μειωνεκτικά έναντι του άλλου, θα γυάλιζε το μάτι μου και θα πίστευα ότι το γαμ.....νο το νερό θα το β΄ρω από που μπαίνει...να χαλάσει ο κόσμος.

 

Το πόρισμα θα κατέγραφε την άποψή μου ακόμη και αν αυτή ήταν ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε 100% πάντα όμως τεκμηριωμένο με σοβαρότητα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Είναι αντικείμενο πραγματογνωμοσύνης να πιστοποιηθεί η συνολική δαπάνη για ένα έργο? (στην περίπτωσή μου τμηματική ανακαίνιση κατοικίας). Αν πούμε ότι γίνεται μια αναλυτική επιμέτρηση των επιμέρους εργασιών, με τι τιμολόγια θα υπολογιστεί από τον εκάστοτε πραγματογνώμονα η κάθε δαπάνη?

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε alexp81

η απάντηση στο ερώτημα είναι ναι βέβαια πρέπει να υπάρχει διαφωνία-αντιδικία

χρησιμοποιούνται τιμές της΄πιάτσας΄για αυτό απαιτείται ο συνάδελφος που θα την συντάξει να είναι έμπειρος.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς, για αντιδικία πρόκειται. Υπάρχει μια εκτίμηση συναδέλφου για τον ένα αντίδικο και μου ζητήθηκε να πραγματοποιήσω μια από τον άλλο. Τους παρέπεμψα λοιπόν σε πραγματογνώμονα, απλά ήθελα να γνωρίζω τι τιμές λαμβάνονται υπ' όψιν. Τιμές πιάτσας, όπως λες, λογικό μου ακούγεται.

Link to comment
Share on other sites

και τα τιμολόγια του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι μια καλή βάση για κοστολόγηση. Αν έχεις βέβαια κέφια ο ΑΤΟΕ είναι μιας πρώτης τάξεως τρόπος να βγάλεις κοστολόγια!!! Θέλει όμως κουράγιο!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

επιμένω τιμές πιάτσας

ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί κοστολόγιο ΑΤΟΕ

κανείς όμως δεν δουλεύει και πληρώνεται με ΑΤΟΕ είναι η πικρή αλήθεια

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Διαβάζοντας τα μηνύματα των συναδέλφων καταλαβαίνω ότι η αμοιβή για δικαστικές πραγματογνωμοσύνες καλό είναι να εξοφλείται λίγο πριν την κατάθεση της σχετικής έκθεσης στο πρωτοδικείο/εφετείο κλπ. Επίσης κάποιοι προτείνουν να κατατίθεται και προκαταβολή στα αρχικά στάδια.

 

Γνωρίζετε πως διαχειρίζεται ο μηχανικός τις πληρωμές αυτές σε σχέση με ΤΕΕ, εφορία (προκαταβολή φόρου) κλπ? Κόβουμε απλά ένα δελτίο και πληρωνόμαστε; Χρησιμοποιούμε εξωλογιστικό προσδιορισμό κερδών στην φορολογική δήλωση (60% για πραγμ/νες);;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθειά σας.

Link to comment
Share on other sites

@abacus και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο

Όπως έχω αναλύσει λεπτομερώς στο σχετικό post (#20) σ' αυτό το θέμα, η προεκτιμώμενη αμοιβή για την πραγματογνωμοσύνη είναι, καθαρά, θέμα υποκειμενικό και συναρτάται άμεσα με τις ώρες απασχόλησης και την εμπειρία του πραγματογνώμονα. Για να μην υπάρχουν προβλήματα, νομίζω ότι είναι σωστό να εισπράττει ο πραγματογνώμων ποσοστό 50% της αμοιβής του ως προκαταβολή από την επισπεύδουσα πλευρά και το υπόλοιπο να εξοφλείται πριν από την κατάθεσή της στο δικαστήριο.

 

Οι δικαστικές πραγματογνωμοσύνες δεν έχουν καμία σχέση με το ΤΕΕ, έχουν με την εφορία αν θέλεις (ή απαιτείται) να εκδόσεις ΔΠΥ και πρέπει να γνωρίζεις ότι η πραγματογνωμοσύνη φορολογείται με το 60% της αμοιβής.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.