Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ σε διαφορετικό περίγραμμα απ' ότι στην άδεια


architect1976

Recommended Posts

Αν είναι ίδια με τα της οικοδομικής άδειας αλλά περισσότερα από το Ε1 προχωράει αρκεί να αλλάξεις το Ε1.

 

Αν είναι περισσότερα από την οικοδομική άδεια, δεν προχωράει πια.

 

Θέλει νομιμοποίηση και πλήρως εξοφλημένη.

 

Δες το μήνυμα #21 εδώ :

 

http://www.michanikos.gr/topic/37976-Εξοικονομω-και-αυθαιρεσιες/page-3

Edited by nick_61
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 3 years later...

Από τον τίτλο συμπεραίνω ότι το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στο "Εξοικονομώ" αλλά επεκτείνεται γενικότερα στις επιτρεπόμενες αποκλίσεις τμ μεταξύ ΠΕΑ και οικοδομικής αδείας, για αυτό και θέτω το ερώτημα μου εδώ:

 

Στις συμβολαιογραφικές πράξεις ποια είναι η επιτρεπόμενη απόκλιση μεταξύ των τμ που αναγράφονται στο ΠΕΑ και των τμ που προκύπτουν από τα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας για ένα διαμέρισμα? Σημειώνω ότι στο διαμέρισμα δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες, απλά ο συνάδελφος που έκανε το ενεργειακό πιστοποιητικό σχεδίασε το διαμέρισμα με λίγο μεγαλύτερο περίγραμμα με αποτέλεσμα να το βγάζει 2 περίπου τμ μεγαλύτερο από ό,τι είναι στα σχέδια και στην πραγματικότητα. Η διαφορά είναι κάτω από το 2% της συνολικής έκτασης του διαμερίσματος. Την δέχονται αυτή τη διαφορά οι συμβολαιογράφοι ή πρέπει να διορθωθεί - ακυρωθεί το ΠΕΑ?

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Ο Συμβολαιογράφος δεν έχει καμία αρμοδιότητα στον έλεγχο των αναγραφομένων στο ΠΕΑ και άρα δεν έχει δικαίωμα ούτε να ελέγξει τα εμβαδά που αναφέρονται σε αυτό, ούτε. πόσω μάλλον, να ζητήσει διόρθωση. Η αρμοδιότητά του περιορίζεται στον έλεγχο εγκυρότητας του ΠΕΑ μέσω του πληροφοριακού συστήματος (αν δηλαδή ο κωδικός του ΠΕΑ αντιστοιχεί σε έγκυρο πιστοποιητικό για την συγκεκριμένη ιδιοκτησία).

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μου ζήτηση λογίστρια να διορθώσω το εμβαδόν διαμερίσματος στο Π.Ε.Α. ώστε να ταυτίζεται με το Ε9 και τον τίτλο. Δεν έχει σημασία η διαφορά αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 1 τ.μ.. 

Αν και θυμάμαι πως υπάρχει ΠΟΛ ή Εγκύκλιος που αναφέρεται ειδικά στο θέμα, δε μπόρεσα να την «βρω». Αν έχει κανείς, κάτι υπόψη του, παρακαλώ... 

Προς το παρόν απάντησα: 

Θέμα:

Νομιμότητα αναφορικά με την αναγραφή των τ.μ. της θερμικής ζώνης που διαπιστώνονται κατά την αυτοψία όταν δεν ταυτίζονται με την οικοδομική άδεια ή άλλο δημόσιο έγγραφο Ε9, λογαριασμό Δ.Ε.Η. κ.τ.λ.;

 

Δυνάμει της ΤΟΤΕΕ 1 που εγκρίθηκε με την ΔΕΠΕΑ 182365_2017 Απόφαση Υπουργού ΠΕΚΑ (ΦΕΚ 4003/Β/17.11.2017) και συγκεκριμένα της παργ. 4.1 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ρυθμίζεται :

 

Για τη διενέργεια της ενεργειακής επιθεώρησης, ο ιδιοκτήτης του κτηρίου είναι υποχρεωμένος να διαθέσει  στο  μηχανικό  αντίγραφο  της  αρχιτεκτονικής  μελέτης  και  της  μελέτης  θερμομόνωσης  που υποβλήθηκε  στην  οικεία  υπηρεσία  δόμησης.  Εάν  αυτό  δεν  είναι  εφικτό,  ο  ιδιοκτήτης  πρέπει  να διαθέσει στο μηχανικό τα αρχιτεκτονικά σχέδια του κτηρίου (κατόψεις, τομές) «ως κατασκευασθέντος».

Σε  κάθε  περίπτωση,  η  πιστότητα  εφαρμογής  των  αρχιτεκτονικών  σχεδίων  πρέπει  να  επιβεβαιωθεί κατά  τη  διάρκεια  της  επιθεώρησης  με  δειγματοληπτικές  (π.χ.  ανά  όροφο  κτηρίου)  ή  αναλυτικές μετρήσεις με τη χρήση κατάλληλων οργάνων. Σε περίπτωση απόκλισης της γεωμετρίας του κτηρίου από  τα  τελικά  αρχιτεκτονικά  σχέδια,  λαμβάνεται  υπόψη  η  σχηματική  αποτύπωση  γεωμετρίας  του κτηρίου από τον επιθεωρητή.

Τουτέστιν ο ενεργειακός επιθεωρητής δυνάμει των ανωτέρω είναι υποχρεωμένος να καταγράψει και να εκδώσει το Π.Ε.Α. σύμφωνα με την αυτοψία. Άλλωστε αυτό προκύπτει και με την ήδη αναρτηθείσα οδηγία του Τ.Ε.Ε. στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση η οποία απαντά σε αντίστοιχη ερώτηση :

 

Στην περίπτωση που ένα τμήμα κτηρίου είναι αυθαίρετο (δεν αναφέρεται στην οικοδομική άδεια), πώς λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων κατά την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (Π.Ε.Α.);

 

Απάντηση:

Αν υπάρχει αυθαίρετο τμήμα στο κτήριο (π.χ. ημιυπαίθριος χώρος που έχει κλείσει), με ενιαία λειτουργία ως προς τους υπόλοιπους χώρους του κτηρίου, θα πρέπει να καταγραφεί και αυτός ο χώρος και να ληφθεί υπόψη (ως λειτουργικός θερμαινόμενος χώρος) στους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοση του κτηρίου.

Κατά την ενεργειακή επιθεώρηση του κτηρίου καταγράφονται όλοι οι λειτουργικοί χώροι του κτηρίου ως κατασκευασθέντος ανεξαρτήτως των όσων αναφέρονται στην οικοδομική άδεια και οι ενεργειακοί επιθεωρητές δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας. Δεν αναφέρεται πουθενά στην κείμενη νομοθεσία ότι οι ενεργειακοί επιθεωρητές εντέλλονται να ελέγξουν πολεοδομικές παραβάσεις.

 

Πηγή :

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/GR_ENERGEIAS/kenak/TEEKENAK_FAQ/Tab,Tab5

 

 

Περαιτέρω ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (2017) για να ρυθμίσει τη σύγχυση που είχε δημιουργηθεί με την εύλογη αναντιστοιχία των τ.μ. μεταξύ οικοδομικών αδειών – Π.Ε.Α. – Τίτλων ιδιοκτησίας  προβλέπει με το άρθρο 13 § 3-4 πως:

3. Κάθε συμβολαιογράφος, για την κατάρτιση πράξεως αγοραπωλησίας ακινήτου, υποχρεούται να ελέγξει την εγκυρότητα του ΠΕΑ από το πληροφοριακό σύστημα του αρχείου επιθεώρησης κτιρίων, να μνημονεύσει στο συμβόλαιο τον αριθμό πρωτοκόλλου και τον αριθμό ασφαλείας του ΠΕΑ και να επισυνάψει σε αυτό επίσημο αντίγραφο του ΠΕΑ.

4. Κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή "Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας" της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).

Δεν προβλέπεται δηλαδή υποχρέωση ελέγχου ταύτισης τ.μ. Π.Ε.Α. ούτε στην καταχώρηση των στοιχείων στο gsis.gr ούτε καν στις δικαιοπραξίες καθώς ο τρόπος συλλογής των γεωμετρικών στοιχείων διαφέρει κατά τη διαδικασία έκδοσης Π.Ε.Α. και οικοδομικής άδειας.

Είναι απολύτως φυσιολογικό, εκ της υποχρέωσης που έχει ο επιθεωρητής να προκύπτουν μικρές διαφορές ακόμη και σε απολύτως σύννομα κτίρια.  

 

Link to comment
Share on other sites

Το ακούσαμε κ αυτό! Είχαμε τους συμβολαιογράφους θα έχουμε κ τους λογιστές τώρα.. Ο επιθεωρητής αναγράφει τα τμ βάση αυτοψίας κ τέλος. Αυτή είναι η δουλειά του. Δεν τον νοιάζει τι γράφει το συμβόλαιο ή το Ε9.

Link to comment
Share on other sites

Έστειλε τους ιδιοκτήτες πριν από λίγο να μου μεταφέρουν πως δε δέχεται τη διαφορά το taxisnet. 

Link to comment
Share on other sites

Να πεις στον ιδιοκτήτη ότι βάση νομοθεσίας πρέπει στο Ε9 να δηλώνει την μετρούμενη επιφάνεια κ όχι ότι λέει το συμβόλαιο οπότε αν δεν το δέχεται το σύστημα (που προφανώς είναι ψέμα) να βάλει στο Ε9 ότι λέει κ το Πεα. Έχω αλλάξει πολλά Ε9 λόγω ΕΚΟ2 με μια βεβαίωση δική μου ότι η επιφάνεια του σπιτιού βάση μέτρησης είναι τάδε. Όλοι οι λογιστές το δέχονται κ το αλλάζουν. Αυτό βέβαια λόγω Εκο. Για ενοικίαση δεν τίθεται θέμα. 

Edited by *olga*
Link to comment
Share on other sites

54 λεπτά πριν, nzerman said:

Έστειλε τους ιδιοκτήτες πριν από λίγο να μου μεταφέρουν πως δε δέχεται τη διαφορά το taxisnet. 

μηπως συγχεει το θεμα με το πιστοποιητικο ΕΝΦΙΑ και την "επιτρεπομενη" αποκλιση?
 

Αρχικα συμφωνα με τον νομο, επρεπε να ειναι το ιδιο,  με αποκλιση, 0,50 τμ.:evil:

....μετα το καταλαβαν και το διορθωσαν στο 5%,

αν θυμαμαι καλα....

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

απαντηση σε ερωτημα

ν 4174/13 αρθρο 54Α, οπως τροποποιηθηκε

Δεν απαιτείται η μνημόνευση, επισύναψη ή προσκόμιση του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. στη μονομερή εξάλειψη υποθήκης ή στην άρση κατάσχεσης ή στην παραχώρηση υποθήκης ή προσημείωσης για εξασφάλιση δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται έγκυρη η μνημόνευση, επισύναψη ή προσκόμιση του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., στο οποίο

το κτίσμα αποτυπώνεται με απόκλιση της επιφάνειάς του μέχρι πέντε (5) τετραγωνικά μέτρα

και το γήπεδο ή το οικόπεδο αποτυπώνονται με απόκλιση μέχρι δύο τοις εκατό (2%) της επιφάνειάς τους ή παραλείπονται ή αναγράφονται εσφαλμένα στοιχεία που δεν επηρεάζουν τη φορολογική ταυτότητα του ακινήτου και δεν συνεπάγονται την επιβολή μειωμένου φόρου".

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.